in

Топ-10 найпопулярніших видів спорту

Футбольна Ліга чемпіонів, хокейна НХЛ чи баскетбольна НБА – всі ці турніри об’єднує величезна популярність серед вболівальників по всьому світу. Але ми виявили, що волейбол не входить навіть до топ-5 найбільш популярних спортивних дисциплін. Ще одне відкриття – крікет, який входить у топ-3.

Ми розповімо про топ-10 найпопулярніших видів спорту у світі, де кількість вболівальників обчислюється сотнями мільйонів людей. Для кожного виду спорту ми вказали кількість вболівальників.

Для спортсменів популярність спорту – можливість займатися своєю улюбленою справою, отримуючи за це великі гроші. Докладніше про доходи гравців читайте у статті про найбільш високооплачуваних спортсменів світу

10. Гольф – 450 млн

Гольфіст Тайгер Вудс
Легендарний гравець у гольф Тайгер Вудс. Фото: edition.cnn.com

Найпопулярнішим гольф є в Америці та Великій Британії. Існують чотири найбільші турніри, які проводяться у цих країнах. 

Популярність гольфу пояснюється тим, що в нього грають різні люди: любителі та професіонали, бізнесмени, чиновники, чоловіки, жінки, молоді та літні. Гольф – універсальний вид спорту, адже він не потребує значних фізичних навантажень, тож підходить всім.

Американські астронавти грали в гольф навіть на Місяці. Командир корабля «Аполлон-14», астронавт Алан Батлер Шепард взяв в експедицію на Місяць три м’ячі для гольфу та головку від айрону №6 (ключки для гольфу), ставши першим, хто зіграв у гольф поза межами Землі.

9. Бейсбол – 480 млн

Бейсбол
Фото з бейсбольного матчу. Фото: unsplash.com

У бейсбол грають у 120 країнах світу, а найпопулярнішим він є на Кубі, в США, Венесуелі, Японії, Домінікані та Панамі. В основному саме гравці із цих країн виступають у МЛБ – головній лізі бейсболу у США.

На відміну від Північної та Південної Америки, в Європі бейсбол не користується великою популярністю. Наприклад, чемпіонат Європи з футболу рекламується заздалегідь, а ось бейсбол рідко можна побачити на екранах телевізорів, через що він займає лише дев’яту сходинку серед найпопулярніших видів спорту у світі. 

8. Американський футбол – 520 млн

Американський футбол є найпопулярнішим видом спорту у США. Компанія Gallup провела опитування серед американців та виявила, 37% мешканців вважають американський футбол улюбленою спортивною дисципліною. Більшість учнів шкіл та студентів грають в американський футбол. Найпопулярніша ліга футболу – американська НФЛ.

За межами Північної Америки американський футбол розвинений дуже скромно. Незважаючи на існування більше 60 національних федерацій, на досить високому рівні американський футбол розвинений лише у 7-8 країнах. Крім США, це Канада, Мексика, Японія, Німеччина, Франція, Австрія та Швеція. Але навіть ці країни значно поступаються США у рівні розвитку американського футболу, кількості спортсменів, стадіонів.

Американський футбол
Американська НФЛ. Фото: nfl.com

7. Волейбол – 850 млн

Волейбол
Жіночій волейбол. Фото: volleycountry.com

Волейбол є найпоширенішим видом спорту у світі, у світі найбільше саме волейбольних федерацій спорту – 222. Волейбол популярний у різних частинах світу: Бразилія, США, Китай, Польща, Сербія, Японія – в кожній з цих країн волейбол дуже розвинений. Чинним чемпіоном світу серед чоловіків є збірна Польщі, серед жінок – збірна Сербії. 

Але у цій дисципліні немає таких фінансів, як, наприклад, у футболі чи баскетболі. Я думаю, що волейболу не вистачає медійності, щоб увійти хоча б до п’ятірки найпопулярніших видів спорту у світі.

Волейбол є молодою спортивно дисципліною. У 1895 році американець Вільям Джордж Морган винайшов первісну версію цього виду спорту, назвавши її «мінтонет». Перші загальнонаціональні змагання з волейболу відбулися у 1922 у Брукліні.

6. Бокс – 900 млн

Фото бокс
Боксерський поєдинок. Фото: bbc.com

Популярність боксу можна пояснити кількома факторами. По-перше, це розвинена медійність та робота з аудиторією. Майбутні бої анонсують ще за півроку до їх проведення, або й раніше, поступово підігріваючи інтерес публіки. Наприклад, бій Олександра Усика та Тайсона Ф’юрі вже розкручують другий рік, а поєдинок відбудеться не раніше лютого 2024 року. Тому на боксерських боях завжди аншлаг.

Друга причина – можливість професійно займатися боксом у будь-якій країні світу, що дає змогу її мешканцям повболівати за свого співвітчизника на змаганнях найвищого рівня, що дуже популяризує бокс. 

Бокс у наш час є дуже доступним – в Україні існують сотні боксерських секцій, де можна займатися на любительському рівні. Бокс розвиває стійкість, витримку та вчить тримати удар. Саме тому велика кількість батьків віддають своїх дітей на бокс – щоб розвинути в них ці якості. Тому бокс увійшов у топ-5 найпопулярніших видів спорту у світі.

Професійні боксери виходять на ринг в середньому 2-3 рази на рік. Бокс займає одну з лідируючих позицій у топі найбільш високооплачуваних видів спорту, тож навіть такі нечасті виступи на ринзі можуть фінансово забезпечити спортсмена на усе подальше життя.

5. Теніс – 1,5 млрд

Переможець Ролан Гаросс
Тенісист Рафа Надаль. Фото: tennisplanet.me

Теніс є популярним майже на всіх континентах і займає четверте місце серед найпопулярніших видів спорту у світі. Це обумовлене тим, що найбільші тенісні турніри – турніри Великого шолому – проходять у різних куточках світу: у Австралії, Великій Британії, США та Франції.

Мабуть, найменш популярним теніс є в Африці з однієї причини – це дуже дорогий вид спорту. Для старту кар’єри тенісиста потрібно готувати приблизно 50 тисяч доларів на рік, тому перспективні юнаки та дівчата на початку професійного шляху шукають собі спонсорів. Саме тому серед топ-тенісистів дуже рідко зустрічаються представники цього континенту.

Теніс називають спортом великих грошей. І річ не тільки у призових за перемоги. Відомий швейцарський тенісист Роджер Федерер потрапив до десятки найбільш високооплачуваних спортсменів світу через рекламні контракти. Тобто, керівникам топових брендів вигідно платити тенісистам великі гроші, тому що вони розуміють, що через велику популярність цього спорту їхні доходи від продажу лише збільшаться.

Різновид тенісу увійшов у топ найбільш незвичайних видів спорту.

4. Хокей – 2 млрд

Чемпіонат НХЛ
Гра ліги НХЛ. Фото: nhl.com

Найбільш популярним хоккей є у країнах Північної Америки, а також Центральної та Західної Європи. Найпрестижніша хокейна ліга – НХЛ, у якій грають найкращі команди з США та Канади.

Насамперед глядачів приваблюють видовищність та висока результативність поєдинків, а силові прийоми та бійки прямо на льоду лише підігрівають інтерес вболівальників. Кількість бійок складає приблизно 0,32 в середньому за гру в НХЛ. На користь популярності хокею можна назвати той факт, що за версією експертів, наприклад сайту bleacherreport.com, на зимових олімпійських іграх саме хокей є найпопулярнішою спортивною дисципліною.

3. Крикет – 2,5 млрд

Гра у крікет
Игра в крикет. Фото: cricket.com.au

Крикет зародився в Англії, але не здобув широкої популярності у країнах Європи. Натомість, в країнах колишньої Британської імперії крікет – перший вид спорту. Найбільш розвинений цей вид спорту в Англії, Індії, Австралії та на Шрі-Ланці. Нагадаю, що населення Індії складає аж 1.4 млрд людей, тож крикет просто не може не входити до топу найбільш популярних видів спорту. Капітан збірної Індії з крикету заробляє приблизно 25 млн доларів на рік, а в Австралії навіть випускаються монети з легендарним гравцем Дональдом Бредменом. 

2. Баскетбол – 2,7 млрд

Зірки НБА
Головні зірки НБА. Фото: jumpshotuk.wordpress.com

Найбільш популярним баскетбол є у США, де проводять найпопулярнішу лігу світу НБА, у якій мріють виступати всі баскетболісти світу. У країнах Західної Європи та Прибалтики баскетбол також є одним із перших. 

Баскетбол – це завжди видовищно, адже команди набирають очки щохвилини. У ТОП-10 найбагатших спортсменів 2023 року від Forbes 3 баскетболісти. З ними більше за всіх працюють відомі компанії та бренди, підвищуючи впізнаваність одне одного.

Також популярність баскетболу пояснюється його доступністю. Для веселого та цікавого проведення часу потрібен лише недорогий баскетбольний м’яч, а кільце можна знайти майже у кожному дворі або на найближчому спортивному майданчику.

1. Футбол – 4,1 млрд

Фото МЮ
Футболіст Поль Погба. Фото: pinterest.com

Футбол – найпопулярніший вид спорту у світі. Прихильниками цього виду спорту є більше половини населення Землі. Футбол поширений на усіх земних континентах. Більшу популярність футбол має в Європі, Південній Америці та Африці. Для мешканців останніх двох континентів футбол – ледь не єдиний шанс вибратися зі злиднів і жити гідним життям. Яскравим прикладом є гравець збірної Сенегалу Садіо Мане, якому вдалося підкорити футбольну Європу, стати зіркою свого клубу та забезпечити себе. Зараз Мане допомагає коштами своїм співвітчизникам та будує на Батьківщині сучасні лікарні, футбольні академії.

В Азії та Північній Америці футбол історично не був на перших ролях, але в останні роки там йде популяризація цього спорту. Команди з місцевих чемпіонатів запрошують до себе зіркових футболістів, щоб залучити нових вболівальників. І це працює, особливо у США та Канаді. За останні 7-8 років в цих країнах з’явилося багато своїх виконавців, які вже підкорюють топ-чемпіонати Європи. 

Видовищність поєдинків, різноманітні турніри найвищого гатунку на клубному рівні (Ліга чемпіонів, Ліга Європи) та на рівні збірних (Чемпіонат світу, Чемпіонат Європи), а також висока медійність та намагання долучити якомога більше людей до футболу – все це причини, через які футбол є найпопулярнішим видом спорту у світі.

Читайте повну статтю про те, чому футбол найпопулярніший вид спорту у світі.

Avatar photo

Автор: Віталій Лазобко

Привіт! Мене звуть Віталік, мені 20. Футбол в моєму житті з самого дитинства, сам професійно займаюся ним вже 15 років, стежу за всіма новинами, результатами, чутками і трансферами в цьому виді спорту. З моїх статей можна дізнатися не тільки найсвіжішу і актуальну інформацію зі світу футболу, але також знайти для себе нові цікаві факти про футболістів, тренерів або футбольні клуби, яких до цього не знали )

Залишити відповідь

eighteen − seventeen =