in

10 футболістів на підсилення Шахтаря в зимове трансферне вікно

Донецький «Шахтар» декларує амбітні цілі. То ж не дивно, що «гірники» готові  витратити 50 млн на ринку для посилення складу. «Помаранчево-чорні» вже здивували в зимовий період. «Шахтар» підписав трьох футболістів на суму майже в 25 мільйонів євро. Й, дуже схоже, не збирається зупинятися на цих придбаннях.

Витік інформації про ліміт на трансфери – навряд випадковість. Можливо, таким чином керівництво «гірників» промацує думку громадськості на тему значних витрат у найтяжчий для країни час.

Трансферне вікно буде відкрите до 12 березня. За цей період «помаранчево-чорні» ще можуть здивувати купівлею. А тому саме час «допомогти» Маріно Пушичу та компанії. Вашій увазі – десятка найкращих, на мою думку, кандидатів на ринку, здатних стати корисними придбаннями для «Шахтаря».

Педро, «Фламенго»

Педро, «Фламенго»

Бразильський ринок для «Шахтаря» пріоритетний ще з часів Мірчі Луческу. Два з трьох останніх трансферів донецького клубу – футболісти саме з клубів бразильської Серії А. Педро – 26-річний центрфорвард «Фламенго», він один із найкращих футболістів ліги на своїй позиції з гарною статистикою. За 295 матчів на офіційному рівні він забив 130 голів.

У Педро був досвід у Європі, коли він грав за італійську «Фіорентину», і вдалим той період не назвеш. Втім, зараз цей хлопець виріс у великого майстра й амбіційного футболіста, який міг би зацікавитися можливістю пограти в єврокубках. Transfermarkt оцінює Педро у 22 млн євро – це гравець не з дешевих, але він може закрити питання нападника в «Шахтарі» на роки.

Юрі Альберто, «Корінтіанс»

Юрі Альберто, «Корінтіанс»

Альтернатива Педро – більш молодий Альберто. Юрі 22, він достатньо потужний, однак і технічний виконавець, який відзначається умінням відчувати м’яч і ефективно завершувати атаки навіть в безнадійних ситуаціях. Перевага Альберто перед тим же Педро – вік і бажання вчитися. Він належить до тих футболістів, стеля прогресу яких може бути більшою, ніж здається.

В Юрі є досвід виступів у Східній Європі. Й нехай він не такий забивний, як Педро (218/69), Альберто може стати великим майстром. Цього футболіста «Шахтар» може перепродати в клуби Західної Європи за величезні гроші. Значно більші, ніж 15 млн євро, які він потенційно коштує сьогодні.

Педро та Юрі Альберто значно сильніші, ніж кожен з наявних у складі «Шахтаря» нападників сьогодні.

Лорран, «Фламенго»

Лорран, «Фламенго»

Після придбання Марлона «Шахтар» закрив питання центральної зони в середній лінії лише частково. Матчі з «Марселем» показали, що тема свіжої крові в цій ланці актуальна, як ніколи. Також команду не сьогодні-завтра може покинути Георгій Судаков.

«Гірники» мають вдалий досвід купівлі не одного молодого футболіста саме в бразильській Серії А. Разом з подальшими більш ніж вигідними продажами в західноєвропейські першості. А тому немає сумніву – «помаранчево-чорні» й зараз займаються пошуками юних і талановитих у першості Бразилії. Одним із таких футболістів є 17-річний футболіст «Фламенго» Лорран. 

Атакувальний хавбек поєднує в собі найкращі навички та вміння сучасного перспективного футболіста на своїй позиції. Лорран — швидкий, динамічний, технічний, мобільний, універсальний гравець. На початку 2024 року він ще не коштує захмарних грошей – оціночна трансферна вартість Лоррана – 3 млн євро.

Кайкі Навеш, «Палмейрас»

Кайкі Навеш, «Палмейрас»

У другому матчі з «Марселем» очевидною стала проблема відсутності в «Шахтаря» якісної лави запасних на позиції правого центрального захисника. Виявилося, що Чигринський – це вже на вчора, а Лемкін та Лацабідзе – ще на післязавтра. Що ж робити, коли треба сьогодні, а Бондар зіграти не може, ми побачили.

Тому якісний центрбек «Шахтарю» теж потрібен. Тривалий час «гірники» на цій позиції залучали людський ресурс із винятково українським паспортом. Проте придбання Вітао та Марлона все змінило. «Шахтар» готовий залучати бразильців і в якості центрбеків. 

21-річний Кайкі Навеш – один з найбільш перспективних виконавців Серії А серед центральних захисників. «Шахтарю» такий хлопець не завадить. Трансферна вартість Навеша – 2 млн євро.

Уеслі, «Фламенго»

Уеслі, «Фламенго»

Після відходу Срни та втрати Додо зону правого латераля в «Шахтарі» закривають Конопля й Гочолейшвілі. Й роблять це не так, щоб якісно – претензій до гри обох вдосталь. Той же українець у другому матчі з «Марселем» відверто розчарував, а мова про рівень, на якому такі помилки суперник не пробачає.

Фулбек «Фламенго» Уеслі – типаж Додо. Це прудкий низькорослий футболіст, який знає, що таке стрімкі ефективні проходи флангами й корисна збалансована гра на оборону й атаку. У випадку з Вінісіусом Франсем Лімою на користь інтересу до такого гравця говорить ще й факт терміну спливання контракту футболіста. А він не за горами. Ні, мова не про півроку, проте торгувати гравця, угода з яким закінчується хай і в кінці, але 2025-го – простіше. Трансферна вартість Уеслі – 4 млн євро.

Мартін Батурина, «Динамо» Загреб

Мартін Батурина, «Динамо» Загреб

За останні роки «Шахтар» суттєво просунувся й на європейському ринку. Тому сприяла й поява в керівництві Срни, завдяки якому «гірники» отримали потужні зв’язки на Балканах. За таких обставин пошук підсилення в першості рідної країни для директора з футболу – більш ніж логічний хід.

Ще в січні з «Шахтарем» пов’язували найкращого футболіста першості Хорватії Мартіна Батурину. Після того, як загребське «Динамо» залишили Лівакович, Шутало, Гвардіол, Іванушец та інші, Батурина лишився єдиним представником «золотої» команди останніх років, яка навела шуму й на міжнародному рівні. 

Батурина – яскравий атакувальний півзахисник, здатний зіграти й трохи глибше. Мартін – не дешевий, 18 млн євро, але високоякісний, вже сформований і до всього ще й молодий виконавець (21 рік), який у випадку такого трансферу стане справжньою прикрасою УПЛ.       

Мілош Лукович, Страсбур / ІМТ Белград

Мілош Лукович, Страсбур

Після трансферу Азарова «Шахтар» продемонстрував хист і на ринку Сербії. Повертаючись до теми підсилення позиції центрфорварда, звернемося до перспективної кандидатури саме з чемпіонату на чолі з «Црвеною Звездою» та «Партизаном». 

Ні, Мілош Лукович наразі представляє значно більш скромний «ІМТ Белград», однак шлях звичайного талановитого хлопця, який нічим не виділяється серед інших, він уже пройшов.  

Контракт Луковича належить французькому «Страсбуру», однак є сумніви, що ельзасцям він дійсно потрібен. І в цьому шанс «Шахтаря» придбати хлопця, який готовий до гри на високому рівні вже зараз, незважаючи на 18-річний вік. Так, мова радше не про нинішнє трансферне вікно, а про купівлю на літо, проте навіть за таких умов варіант із Луковичем за 5 млн євро виглядає вкрай корисним придбанням. 

Коста Неделькович, «Црвена Звезда»

Коста Неделькович у Астор Віллі

Аналогічна історія з іншим 18-річним сербським талантом. Коста Неделькович – футболіст англійської «Астон Вілли», яка віддала гравця в його ж колишній клуб в оренду. 

Після того, як правий бек став «вілланом», його показники погіршилися, проте в цьому випадку варто говорити радше про нездатність тренерського штабу «червоно-білих» розвивати талант футболіста й далі. Втім, не варто виключати й фактор мінімальної зіркової хвороби – молодості такі помилки притаманні.

Усе це не відміняє факту, що вже сьогодні Неделькович – більш сильний футболіст, ніж його гіпотетичні конкуренти по позиції в «Шахтарі». Коста виглядає дійсно чудовою інвестицією на 2,5 млн з гарними перспективами подальшого кар’єрного зростання. 

Бені Макуана, «Полісся»

Бені Макуана, «Полісся»

Не варто недооцінювати й внутрішній ринок. Житомирське «Полісся» – команда-відкриття сезону в УПЛ. У колективі Юрія Калитвинцева вистачає футболістів, вартих уваги. Одним з таких є Макуана. Колишній гравець «Монпельє» обійшовся житомирянам у 250 тисяч євро, й за цей час став дорожчим не менш як у чотири рази. 

Макуана відрізняється вмінням нестандартно мислити. Цей хлопець подекуди обирає не найлегший шлях розвитку атаки, чим інколи заплутує навіть одноклубників, але суперники до його прийомів точно не готові. 

Складається враження, що в деяких аспектах гри Макуана нинішніх партнерів вже переріс, і в команді рівня «Шахтаря» розвинути свій талант він зможе швидше. Місце на лівому фланзі атаки «залізно» за жодним «гірником» на сьогодні не закріплено. 

Марко Сапуга, «Рух»

Марко Сапуга, «Рух»

Сапуга – представник яскравої й украй талановитої плеяди молодих виконавців львівського клубу. На жаль, нині він травмований, і буде відновлюватися аж до серпня, проте в його випадку це для переходу в більш амбіційний клуб може бути навіть сприятливим фактором. 

Справа в тім, що за «цілісінького» Марка «Рух» просив відверто неадекватні суми. За чутками, сума компенсації, за версією «чорно-жовтих», мала скласти ледь не 6 мільйонів євро! Звісно, Сапуга таких грошей поки не вартує. Втім, в перспективі в Марка є всі дані, щоб стати в наступній команді стрижневим футболістом. В «Шахтарі» ж для нього ніби «заготовлена» позиція опорного хавбека, де Степаненко, з усією повагою, здає. 

Друзі, цей матеріал для вас. Для всіх, хто знає, любить та цікавиться українським футболом. Коментарі вітаються й заохочуються, а ваша думка про підсилення для «Шахтаря» так само важлива, як і зауваження та побажання.

Максим Салівон

Автор: Максим Салівон

Філолог за освітою, футбольний автор за покликанням. Більше 10 років пишу аналітичні статті, прев'ю, рев'ю, прогнози, огляди футбольних матчів.

Залишити відповідь

five + two =