in

Найстарший футболіст світу, який ще грає: топ-10

Навіть великі футболісти з віком втрачають свої футбольні навички, поступаючись місцем на полі молодшим гравцям. Зазвичай футбольна кар’єра не настільки тривала – більшість гравців вішають бутси на цвях у віці 34-35 років. Але є гравці, які продовжують грати незважаючи на вік, нехай навіть не в топових чемпіонатах.

Ми розповімо про десяток футболістів, яким, здавалося б, давно пора завершити професійну кар’єру. Але вони так само хочуть грати і приносити користь своїй команді, доводячи, що вік – це всього лише цифра. Наприкінці статті ви дізнаєтеся, хто найстаріший футболіст у світі.

10. Ільдефонс Ліма

Країна: Андорра
Клуб: «Андорра Б»
Позиція: центральний захисник
Вік: 43 роки

Найкращий бомбардир збірної Андорри
Ільдефонс Ліма в якості капітана збірної Андорри. Фото: eurosport.com

Ільдефонс Ліма – андоррський центральний захисник, який народився в Іспанії, в Барселоні. Професійну кар’єру футболіст розпочав у клубі «Андорра», за який провів 64 матчі та забив 2 голи. Потім, як здавалося, гравець пішов на підвищення, підписуючи контракт із другою командою «Еспаньола». Однак в «Еспаньол Б» кар’єра у футболіста не пішла, після чого він перейшов у скромніший іспанський клуб «Сант Андреу». 

За всю футбольну кар’єру футболіст змінив 14 клубів. Крім Іспанії, Ліма спробував себе в Греції, Мексиці, Швейцарії, Італії та Андоррі. Більшість клубів Ільдсона виступали в нижчих лігах своїх країн. З більш-менш іменитих команд у кар’єрі Ліми виділимо хіба що «Райо Вальєкано», за який гравець виступав у період з 2004 до 2005 року, а також «Лас-Пальмас» у сезоні 2002/03, який на той час виступав в іспанській Сегунді. За «Лас-Пальмас» у тому сезоні Ліма зіграв 25 матчів і забив 2 голи.

Незважаючи на такий значний вік, як для польового гравця, один із найстаріших футболістів продовжує виступати за національну збірну Андорри, в якій є найкращим бомбардиром за всю історію, забивши 11 м’ячів у 125 матчах.

9. Крістіан Лукетті

Країна: Аргентина
Клуб: «Хімнасія Хухуй»
Позиція: голкіпер
Вік: 44 роки

Крістіан Лукетті в матчі аргентинської ліги
Крістіан Лукетті з капітанською пов’язкою. Фото: lavoz.com.ar

Лукетті почав кар’єру в клубі «Лухан-де-Куйо» зі свого рідного міста Мендоса в сезоні 1995/96. Після закінчення сезону він перейшов у «Банфілд», за який дебютував в аргентинській Примері. Тоді ж Лукетті почав тренувати стандартні положення, що дало йому змогу в період з 1996 по 2002 рік відзначитися за клуб 5 разів у 93 матчах.

У 2003 році голкіпер перейшов у мексиканський «Сантос Лагуна». У мексиканській Примері він був основним воротарем і забив один м’яч. У цьому ж клубі Крістіан дебютував у Кубку Лібертадорес у 2004 році.

Після сезону 2003/04 Лукетті повернувся на батьківщину, в «Расинг». Після одного сезону в «Расингу» гравець знову перебрався до «Банфілда», в якому посідає друге місце за проведеними матчами за клуб. 

Голи воротарів у футболі – сама по собі дивовижна подія, але 21 березня 2009 року Крістіан Лукетті в матчі з «Арсеналом» із Саранді відзначився двічі. Того ж року один із найстарших футболістів, що грають, допоміг «Банфілду» стати чемпіоном Аргентини. 

Який зріст у найвищого футболіста світу? Розповіли про топ-10 найвищих футболістів, які грають.

8. Сезар Канеда

Країна: Іспанія
Клуб: «Логроньєс»
Позиція: центральний захисник
Вік: 44 роки

Іспанський ветеран Сезар Канеда
Канеда в матчі іспанської Сегунди у складі «Мірандеса». Фото: alchetron.com

Канеда починав свій футбольний шлях в академії «Атлетика» з Більбао. Після кількох оренд, а також виступів у другій команді «Атлетика», у 1998 році став залучатися до ігор за основну команду. Але за 7 років у складі «басків» Канеда провів лише 29 матчів в іспанській Прімері, після чого був відданий у кілька оренд, серед яких були «Расінг Сантандер» і «Севілья», які на той момент виступали в Сегунді. 

Основну частину професійної кар’єри гравець провів у другому за силою іспанському дивізіоні, виступаючи в різний час за «Алавес», «Ейбар», «Мірандес» і «Кадіс». Останніми роками, враховуючи вік футболіста, не дивно, що Сезар уже не тягне професійний футбол із його швидкостями. Але бажання грати, мабуть, у іспанця ще залишилося, тому топ-7 найстаріший футболіст продовжує виступати в п’ятому за силою іспанському дивізіоні за «Логроньєс».

7. Фабіо Лопес

Країна: Бразилія, Гонконг
Клуб: «Ша Тін»
Позиція: центральний захисник
Вік: 45 років 

Центральний захисник Фабіо Лопес
Фото Фабіо Лопеса. Фото: indosport.com

Фабіо Лопес почав професійну кар’єру в 1996-му в рідному бразильському клубі «Баія». Змінивши кілька клубів на батьківщині, він поїхав грати в Гонконг у 2004-му.

У молодості Лопес виступав на позиції нападника, проте, з віком, втративши у швидкості та різкості, але набравшись досвіду, змінив атакувальне амплуа на центр оборони. Але варто зазначити, що навіть зараз футболіст зрідка закриває позицію в центрі півзахисту або граючи «десятку».

У 2018 році Лопес оголосив про завершення кар’єри, проте пізніше передумав і став тренером, який грає.

6. Джанлуїджі Буффон

Країна: Італія
Клуб: «Парма»
Позиція: голкіпер
Вік: 45 років

Буффон у складі «Ювентуса»
Багаторічний капітан «Ювентуса» Джанлуїджі Буффон. Фото: eurosport.com

Джанлуїджі Буффон – найзірковіший представник серед найстарших футболістів у світі. У 45 років легенда не тільки італійського, а й світового футболу поки що не збирається на футбольну пенсію. 

У 2023 році Буффон виступає у Серії Б – у «Пармі», де він і починав свою футбольну кар’єру. Однак найкращі футбольні роки воротаря пройшли, звісно ж, у туринському «Ювентусі», куди він перейшов із «Парми» влітку 2001 року за рекордні на той час 52 млн євро. 

Зазначу, що Буффон утримував статус найдорожчого голкіпера аж до 2018 року, поки не стався трансфер Аллісона з «Роми» до «Ліверпуля» за 72,5 млн євро.

З «Ювентусом» Джанлуїджі виграв по кілька разів усі можливі трофеї в Італії, а 2018 року перейшов у «Парі Сен-Жермен», де виграв чемпіонат і Суперкубок Франції. У збірній Італії Буффон був багаторічним капітаном і лідером. Виграв із нею чемпіонат світу 2006 року. 

Єдиний трофей, який так і не підкорився великому італійцеві – кубок Ліги чемпіонів. Буффон двічі був за крок до перемоги – «Ювентус» двічі виходив у фінал ЛЧ у 2015 і 2017 роках, проте обидва фінали для «старої синьйори» закінчилися невдало, залишивши їхнього капітана без заповітного титулу.

5. Діно Фава

Країна: Італія
Клуб: «Сессана»
Позиція: нападник
Вік: 45 років

Діно Фава у складі «Удінезе»
Діно Фава проти Пауло Мальдіні. Фото: calciomercato.com

Діно Фава – 45-річний італійський нападник, який дограє в одному з аматорських дивізіонів Італії. Фава – випускник футбольної академії «Наполі», але за основну команду він не провів жодного матчу. Більшість матчів у кар’єрі один із найстаріших чинних гравців провів в італійських Серії Б і Серії С. Але є у гравця і 77 матчів у Серії А в період із 2003 до 2006 року в складі «Удінезе» і «Тревізо». 

Виділю період виступів італійського нападника за «Удінезе» з 2003 по 2005 рік. Загалом за клуб Фава провів 55 матчів і забив 14 м’ячів. У сезоні 2003/04 він дебютував у Кубку УЄФА, щоправда «Удінезе» не змогли пройти кваліфікацію, поступившись за сумою двох зустрічей австрійському клубу «Аустрія Зальцбург». Зазначу, що в обох матчах Діно Фава виходив на поле, а в матчі-відповіді навіть забив гол. Але для проходу одного голу було недостатньо – за правилом виїзного голу далі пройшли австрійці.

4. Крістіан Гонсалес

Країна: Уругвай, Індонезія
Клуб: «РАНС Нусантара»
Позиція: нападник
Вік: 46 років

Нападник Крістіан Гонсалес
Індонезійський футболіст Крістіан Гонсалес. Фото: bola.kompas.com

Перший професійний контракт Гонсалес підписав у 1995-му з уругвайським клубом «Суд Америка». Більшу частину своєї кар’єри футболіст провів в Індонезії, де й виступає досі.

У 2010 році Гонсалес отримав Індонезійський паспорт і став виступати за збірну країни. Крістіан Гонсалес став першим натуралізованим гравцем, якого викликали до збірної Індонезії.

3. Драган Йолович

Країна: Сербія
Клуб: «Текстілац»
Позиція: центральний захисник
Вік: 46 років

Драган Йолович грає за «Текстілац»
Драган Йолович у складі боснійського клубу «Текстілац». Фото: radioderventa.com

Драган Йолович – сербський центральний захисник, який усю професійну кар’єру виступає в чемпіонатах Боснії та Герцеговини і входить до топ-3 найстаріших футболістів світу. Більшість ігор, а саме 178, він провів у другому за силою дивізіоні, виступаючи за «Текстілац» і «Модрицу», де забив 10 голів. На піку кар’єри, за часів виступів за «Модрицу», Йолович награв 51 матч у Прем’єр-лізі Боснії, але результативними діями не відзначився. 

Сезон 2008/09 став для Драго Йоловича найбільш пам’ятним у його кар’єрі. Тоді сербський захисник у складі «Модріци» провів свої єдині матчі в Лізі чемпіонів, але щоправда лише у кваліфікації. У першому кваліфікаційному раунді боснійці пройшли албанський клуб «Динамо Тирана», але вже в другому за сумою двох зустрічей розгромно поступилися данському «Ольборгу» із загальним рахунком 1:7. Зазначу, що Йолович зіграв у всіх чотирьох матчах по 90 хвилин.

2. Георгій Петков

Країна: Болгарія
Клуб: «Славія Софія»
Позиція: голкіпер
Вік: 46 років

Петков у матчі за софійську «Славію»
Георгій Петков із капітанською пов’язкою у складі клубу «Славія Софія». Фото: novinite.com

Георгій Петков підписав свій перший професійний контракт 1996 року з клубом «Славія Софія». За 5 років у складі клубу гравець провів лише 51 матч, після чого за 400 тисяч євро перейшов в інший столичний клуб «Левскі Софія».

У новому клубі справи у Петкова пішли в гору, і він на довгі 10 років закріпився у складі «Левскі». Голкіпер узяв участь у 149 матчах у всіх турнірах, а в сезоні 2006/07 навіть зіграв 4 матчі в груповому етапі Ліги Чемпіонів – із «Челсі», «Вердером» і двічі з «Барселоною». Однак команда Петкова посіла четверте місце в групі, не зумівши здобути жодного очка. З «Левскі» голкіпер по 4 рази виграв чемпіонат і Кубок Болгарії, а також тричі ставав володарем Суперкубка країни. 

Покинувши клуб у 2011-му, погравши півтора року в кіпрському клубі «Енозіс», Георгій Петков повернувся на батьківщину, до софійської «Славії», де виступає і донині. 

Другий прихід голкіпера до клубу виявився більш тривалим і вдалим. Гравець виступає за клуб уже протягом 10 років, провівши за цей час 137 матчів. У 2018 році Петков виграв свій єдиний трофей зі «Славією» – Кубок Болгарії, обігравши у фіналі свій колишній клуб «Левскі Софію». Зазначу, що Георгій був визнаний найкращим гравцем тієї зустрічі. Він зробив вирішальний внесок у перемогу своєї команди, відбивши два удари в післяматчевій серії пенальті.

За збірну Болгарії голкіпер провів 18 матчів. 16 листопада 2018 року в матчі проти Кіпру Петков став найстаршим голкіпером Європи, який зіграв в офіційному матчі своєї збірної, у віці 42 років і 248 днів.

1. Кадзуйосі Міура

Країна: Японія
Клуб: «Олівейренсе»
Позиція: нападник
Вік: 56 років

Міура з Іньєстою в матчі вищої ліги Японії
Кадзуйосі Міура з Андресом Іньєстою в матчі японської J-ліги. Фото: beinsports.com

Японський нападник Кадзуйосі Міура – найстаріший футболіст у світі. Майже всю кар’єру гравець провів у першому і другому дивізіонах Японії, але встиг спробувати себе і в топ-чемпіонаті. У 1994 році на правах оренди Міура перейшов до італійського клубу «Дженоа». У Серії А японець провів 21 матч і забив 1 гол у ворота «Сампдорії».

У 2023 році 56-річний нападник виступає у другій лізі Португалії в клубі «Олівейренсе» на правах оренди. 

За збірну Японії Міура дебютував 1990 року на Азіатських іграх проти Бангладешу. Загалом же у футболці національної збірної гравець провів 89 матчів, у яких забив 55 голів, що робить його другим бомбардиром в історії збірної Японії. У 1992 році нападник допоміг Японії перемогти на Кубку Азії.

Serhii Shapovalov

Автор: Сергій Шаповалов

Спортивний редактор, у беттінгу більше 5 років. Знаю всі нюанси роботи букмекерських контор, у яких можуть грати українці. Моя мета роботи над newstavka.com.ua – допомогти гравцям приймати виважені рішення у ставках на спорт та зважати на підводні камені, які можуть розкладати букмекерські контори.

Залишити відповідь

nineteen + 14 =