in

Найкращі гравці у баскетбол у світі – топ-10

Баскетбольний сезон 2023/2024 знаходиться в розпалі. Але найбільш цікаво спостерігати за перипетіями в регулярному чемпіонаті НБА, де виступають найвідоміші гравці в баскетбол. Наприкінці січня 2024 року з’явився список баскетболістів, які потрапили в основний склад Матчу всіх зірок НБА. Сюди увійшли найкращі гравці сезону. В цій статті я пропоную розглянути список найкращих баскетболістів світу. На мою думку, тільки два гравці зі десяти основних на Матчі всіх зірок не потрапляють в список 10 найбільш сильних в сезоні 2023/24.

10. Кавай Леонард

Позиція: легкий форвард
Команда: Лос-Анджелес Кліпперс
Вік: 32 роки

Кавай Леонард – один з двох гравців цього рейтингу, які не потрапили в стартовий склад на Матч всіх зірок НБА. Але цей баскетболіст заслуговує, щоб потрапити в даний топ. Гравець входить в число найбільш високооплачуваних баскетболістів світу. Кавай є дворазовим MVP фіналів НБА, дворазовим чемпіоном та MVP Матчу всіх зірок. Леонард вигравав чемпіонський титул з двома різними командами: Торонто Репторз та Сан-Антоніо Сперс.

Зараз, виступаючи за Кліпперс, Кавай залишається одним з найбільш впізнаваних баскетболістів в лізі та значно впливає на гру команди. Гравець відомий тим, що має велику кисть, що допомагає легко утримувати м’яч однією рукою та виконувати унікальні фінти. Кавай грає майже в кожному матчі сезону 2023/24 та відзначається стабільністю. Добре грає як на своєму, так на чужому щиті. Один з кращих матчів в сезоні провів 25.01.2024 в дербі проти Лейкерс, де зробив тріпл-дабл, набравши 25 очок, 11 підбирань та 10 результативних передач.

30 найкращих моментів в грі Кавая Леонарда дивіться на відео:

9. Ентоні Едвардс

Позиція: атакувальний захисник
Команда: Міннесота Тімбервулвз
Вік: 22 роки

Ентоні Едвардс – це другий гравець цього топу, який не потрапив на Матч всіх зірок НБА. Баскетболіст має прізвисько людина-мураха та є молодим талантом, який потрапив в Національну баскетбольну асоціацію в 2020 році під першим номером драфту.

При зрості 193 см, Едвардс є одним з найрезультативніших в команді. Але при цьому баскетболіст неймовірно атлетичний та вміє забивати яскраві лей-апи та данки, вистрибуючи вище більш високих захисників суперників. А хто є авторами топ-10 найвищих стрибків у баскетболі, читайте в іншій статті.

Ентоні Едвардс нерідко набирає понад 30 очок та навіть при такому відносно невеликому зрості в середньому за матч набирає по 5 підбирань. Зараз баскетболіст є одним з лідерів Міннесоти, яка бореться за перше місце в турнірній таблиці Західної конференції. Людина-мураха вміє робити атлетичні проходи під чужий кошик, має чудову техніку та добре поставлений дальній кидок.

Ентоні Едвардс – лідер Міннесоти в 2024 році
Ентоні Едвардс – лідер Міннесоти в 2024 році

8. Лука Дончіч

Позиція: розігруючий захисник, легкий форвард
Команда: Даллас Маверікс
Вік: 24 роки

Лука Дончіч – один з найталановитіших гравців в НБА. В Даллас потрапив у 2018 році під третім номером драфту, хоча і вибраний був Атлантою, але Хокс одразу поміняли гравця на Трея Янга, який тоді ж був п’ятим номером драфту.

У 2019 році Дончіча визнано найкращим новачком року, а з 2020 Лука стабільно потрапляє в команду всіх зірок НБА. Не дивлячись на те, що словенець не виділяється атлетичною статурою, баскетболіст має добре бачення майданчика та є дуже сильним командним гравцем. Окрім того, що в сезоні 2023/24 в більшості матчів Дончіч набирає понад 30 очок, він активно роздає результативні передачі та добре грає на підбираннях. В січні 2024 року словенець досяг відмітки в 75 тріпл-даблів за кар’єру в НБА. А в матчі проти Атланти, яка його виміняла, встановив історичне досягнення, набравши 73 очка при 10 підбираннях і 7 асистах. Це особистий рекорд Дончіча та найкращий результат одного гравця для Маверікс. Більше в історії НБА набирали тільки Кобі Браянт (81 очко) та Вілт Чемберлен (78 та 100 очок).

Лука Дончіч в грі проти Орландо, 21 лютого 2020
Лука Дончіч в грі проти Орландо, 21 лютого 2020

7. Тайріз Халібертон

Позиція: розігруючий захисник
Команда: Індіана Пейсерз
Вік: 23 роки

Тайріз Халібертон – ще один представник талановитих баскетболістів нового покоління в НБА. У 2020 році гравець потрапив в Сакраменто Кінгз тільки під 12 номером драфту. А вже в сезоні 2023/24 Тайріз є одним з головних гравців Індіани та другий рік поспіль викликається до команди всіх зірок.

Головною перевагою Хелібертона є відмінне бачення майданчика та вміння грати на команду. Іноді гравець видає перформанси на 30+ чи, навіть, на 40+ очок за матч. Але головна цінність Тайріза у вмінні знаходити передачами партнерів на вигідних позиціях. Наприклад, в передноворічній грі 31 грудня 2023 року проти Нью-Йорк Кінгз Халібертон віддав аж 23 асисти, набравши при цьому 22 очки та 5 підбирань. А показник 13-18 результативних передач для Тайріза вже не є чимось дивним. Тому станом на сезон 2023/24  цей баскетболіст є одним з найцінніших командних гравців.

Кращі асисти Тайріза Халібертона дивіться на відео:

https://www.youtube.com/watch?v=CPYYCs7NwBQ&ab_channel=NBArtv

6. Джейсон Тейтум

Позиція: легкий форвард
Команда: Бостон Селтікс
Вік: 25 років

Джейсон Тейтум потрапив в НБА під третім номером драфту в 2017 році. Вже в передсезонній Літній лізі НБА в дебютному сезоні гравець набирав в середньому майже 20 очок та 10 підбирань, а в дебютній офіційній грі заробив дабл-дабл. З 2020 року Тейтум регулярно потрапляє в команду всіх зірок, а в 2023 році навіть визнаний найціннішим гравцем Матчу всіх зірок НБА.

В сезоні 2022/23 Джейсон став першим гравцем в історії Бостона, який в середньому набрав понад 30 очок за матч в регулярному чемпіонаті. На екваторі сезону 2023/24 Тейтум йде з показниками в 27 очок та 8 підбирань в середньому за гру. Але при цьому гравець має великий вплив на команду, допомагаючи утримувати Бостон на першому місці турнірної таблиці в Східній конференції.

Джейсон Тейтум в матчі Бостона проти Орландо, 12 січня 2019
Джейсон Тейтум в матчі Бостона проти Орландо, 12 січня 2019

5. Янніс Адетокунбо

Позиція: важкий форвард
Команда: Мілуокі Бакс
Вік: 29 років

Янніс Адетокунбо є найвідомішим грецьким баскетболістом. Гравець потрапив в НБА в 2013 році під 15-м номером драфту та з того часу незмінно виступає за Мілуокі. Це той випадок, коли команда знайшла справжній діамант, який був недооціненим на драфті. Грік Фрік з 2017 року регулярно потрапляє в команду всіх зірок НБА, є чемпіоном НБА 2021 року, MVP фіналу та дворазовим найбільш цінним гравцем ліги. Що цікаво, майже жоден з баскетболістів, які були на драфті 2013 вище грека, так і не зміг себе проявити як суперзірка.

Цікавий факт, у 2013 році на драфт потрапив також українець Олексій Лень, який був п’ятим номером та станом на 2024 рік є центровим Сакраменто.

Янніс Адетокунбо виділяється на майданчику зростом 213 см, що робить його одним з найвищих важких форвардів чемпіонату. Хоча за цим параметром гравець більш ніж на 10 см поступається новачку ліги Віктору Вембаньямі, який входить в топ-10 найвищих баскетболістів в історії НБА, грек виділяється атлетизмом. Це дозволяє не тільки робити ефектні данки, але та ефективно грати на підбираннях та вести силову боротьбу. Нерідко Янніс набирає тріпл-дабли та є безперечним лідером Мілуокі. В сезоні 2023/24 Адетокунбо йде на історичний рекорд. На екваторі регулярного чемпіонату в грека в середньому за матч 31,5 очка при точності з гри 60,5%. Раніше ніхто за результатом сезону не набирав понад 30 очок при точності понад 60%.

Янніс Адетокунбо. Матч Мілуокі – Орландо, 8 лютого 2020
Янніс Адетокунбо. Матч Мілуокі – Орландо, 8 лютого 2020

4. Леброн Джеймс

Позиція: важкий форвард, розігруючий захисник
Команда: Лос-Анджелес Лейкерс
Вік: 39 років

Леброн Джеймс – жива легенда НБА. Я розмістив його тільки на четвертому місці рейтингу тому, що в сезоні 2023/24 Король НБА є командним гравцем та намагається грати на команду, віддаючи лідерство більш молодим баскетболістам. Але, при потребі, Леброн може увімкнутися та одноосібно вести команду до перемоги. І це в 39 років.

Леброн побив багато рекордів НБА, в тому числі переписав деякі досягнення минулого, які вважалися вічними. Джеймс став найкращим скорером ліги та до кінця сезону 2023/24 може пройти відмітку в 40 000 очок. Попередній рекорд належав Каріму Абдул-Джаббару (38387 очок) та протримався з 1989 року.

У 2024 році Леброн Джеймс знову потрапив до команди всіх зірок у двадцятий раз за кар’єру. Цим досягненням гравець переписав ще один рекорд. До цього 19 разів на Матч всіх зірок потрапляв тільки Карім Абдул-Джаббар.

В 39 років Леброн є лідером Лейкерс, майже в кожному матчі набирає понад 25 очок та нерідко заробляє тріпл-дабли. Наприклад, в січні 2024 року в грі проти Голден-Стейт Ворріорс на рахунку Джеймса 36 очок, 20  підбирань та 12 результативних передач.

Леброн Джеймс – найрезультативніший гравець в історії НБА
Леброн Джеймс – найрезультативніший гравець в історії НБА

3. Шей Гілджис-Александер

Позиція: розігруючий захисник
Команда: Оклахома-Сіті Тандер
Вік: 25 років

Шей Гілджис-Александер – це лідер команди Оклахома, яка в сезоні 2023/24 є однією з кращих та найбільш стабільних в регулярному чемпіонаті. Шей прийшов в НБА в 2018 році та був обраними командою Шарлотт Хорнетс на драфті під 11 номером. Але шершні того ж дня обміняли гравця в Кліпперс, де Шей відіграв в кожному матчі дебютного сезону. Але вже в 2019 році баскетболіст перейшов в Оклахому, де його талант з кожним роком почав розкриватися все більше.

Шей Гілджис-Александер другий рік поспіль викликається на Матч всіх зірок НБА. Сезон 2022/23 гравець завершив з показником 31,4 очка в середньому за гру при влучності з гри 51%. У 2024 році Шей залишається лідером команди та майже в кожному матчі набирає понад 30 очок, що допомагає Оклахомі утримуватися на вершині турнірної таблиці в конкурентній Західній конференції. Навіть при зрості в 196 см Шей часто забиває не тільки з-за дуги, але і виконує ефектні проходи під чужий щит та відзначається хорошою технікою та стрибучістю.

В історії Національної баскетбольної асоціації є набагато нижчі баскетболісти. Наприклад, очолює топ-10 найменших баскетболістів НБА гравець зі зростом 160 см.

Найкращі моменти Шея Гілджис-Александера в грі 20 січня 2024 року проти Міннесоти дивіться на відео:

2. Джоел Ембіід

Позиція: Центровий
Команда: Філадельфія Севенті Сіксерс
Вік: 29 років

Джоел Ембіід – один з найефективніших баскетболістів в сезоні 2023/24. Гравець потрапив в НБА в 2014 році під третім номером драфту та незмінно виступає за Філадельфію, маючи один з найдорожчих контрактів в лізі. Зараз важко уявити собі сімдесят шостих без Ембііда. Центровий зростом 213 см домінує як під своїм щитом, так на чужій половині майданчика. У 2023 році баскетболіст визнаний найціннішим гравцем НБА, а в 2024 році йде на рекорд результативності. Станом на кінець січня у центрового Філадельфії серія з 22 матчів підряд, в яких Джоел набрав 30+ очок. Попередній рекорд складав 14 матчів. При цьому Ембіід нерідко набирає 40+ та, навіть, 50+ очок, виконуючи понад 10 підбирань за зустріч.

Джоел також відзначився 70 набраними очками за гру проти Сан-Антоніо, яка відбулася 23 січня 2024 року. Хоч Ембіід і не звик, що на площадці є хтось вищий за нього, Віктор Вембаньяма зі своїми 224 см не зміг зупинити центрового Філадельфії. Цим досягненням Джоел встановив особистий рекорд та рекорд команди та увійшов в історію баскетболу.

Баскетболіст є одним з головних претендентів на звання MVP регулярного сезону та може отримати цю нагороду вдруге поспіль. Але перешкодою можуть стати травми гравця, адже за новими правилами, щоб претендувати на звання найціннішого гравця, баскетболіст має вийти на майданчик мінімум в 62 іграх регулярного чемпіонату, а до середини сезону Ембіід майже вичерпав ліміт можливих пропусків матчів.

Джоел Ембіід – MVP регулярного сезону 2022/23 та один з найрезультативніших баскетболістів у сезоні 2023/24
Джоел Ембіід – MVP регулярного сезону 2022/23 та один з найрезультативніших баскетболістів у сезоні 2023/24

1. Нікола Йокіч

Позиція: Центровий
Команда: Денвер Наггетс
Вік: 28 років

Нікола Йокіч – це сербський центровий, який потрапив в НБА на драфті 2014 року, але почав виступати в Америці тільки з 2015 року. Джокер є одним з найбільш недооцінених гравців на драфті. Йокіч потрапив в Денвер тільки під 41-м номером драфту, а зараз є найбільш впізнаваним баскетболістом ліги та викликає повагу навіть у фанатів суперників.

Нікола Йокіч – головний претендент на звання кращого баскетболіста в 2024 році
Нікола Йокіч – головний претендент на звання кращого баскетболіста в 2024 році

Йокіч є чемпіоном НБА 2023 року, найціннішим гравцем фіналу, дворазовим MVP регулярного сезону (2021, 2022). Серб регулярно потрапляє в команду всіх зірок з 2019 року. Також у Ніколи один з найдорожчих контрактів в лізі.

Серб є одним з найстабільніших гравців. Він регулярно набирає 25+ очок, але при цьому в середньому виконує 12-16 підбирань та роздає майже стільки ж результативних передач. Виконання асистів є фішкою гравця. Він вміє віддавати найнеочікуваніші передачі. Також на Ніколі тримаються всі швидкі переходи Денвера в атаку. Йокіч після підбирання під своїм щитом запускає передачу через весь майданчик на партнерів по команді, що дозволяє швидко набирати легкі очки. Джокер – це той гравець, який не тільки є результативним, але і значно впливає на гру всієї команди та грає майже у кожному матчі. Тому серба вважають головним претендентом на MVP регулярного чемпіонату НБА в 2024 році.

Кращі моменти Ніколи Йокіча в сезоні 2022/23 дивіться на відео:

Avatar photo

Автор: Тернинко Іван

Люблю спорт. Найбільш активно спостерігаю за Формулою-1, топовими футбольними лігами + чемпіонати Португалії та Нідерландів, а також за НБА. Маю досвід в ставках на спорт 15 років. Досвід в копірайтингу - 7 років. Пишу огляди букмекерів та онлайн-казино, а також статті на спортивну тематику. Мета роботи в newstavka.com.ua - новий досвід в створенні якісного україномовного контенту.

Залишити відповідь

18 − fourteen =