in

Як виник та розвивався баскетбол

Баскетбол – це командна гра, яка входить у топ-10 найпопулярніших видів спорту у світі та за кількістю шанувальників поступається тільки футболу. Зараз чемпіонати по баскетболу проводяться на всіх континентах, крім Антарктиди.

Сучасні вболівальники знають цей вид спорту, як самостійну та повністю сформовану дисципліну. Багато кому відома історія НБА, адже тут грають найкращі баскетболісти з усього світу. Також тут виступали легенди цього виду спорту. Наприклад, Майкл Джордан відомий як автор найвищого стрибка в історії баскетболу. Проте мало кому відома історія виникнення другої за популярністю спортивної гри. У цій статті я коротко розкажу про основні моменти в історії зародження та становлення баскетболу.

Як зародилась ідея створення баскетболу

Джеймс Нейсміт. Це ім’я знайоме не всім. Але палкі шанувальники баскетболу знають, що Нейсміт – це батько баскетболу. То хто ж це був такий та як придумав відому зараз командну гру?

Джеймс Нейсміт – це колишній викладач фізкультури та тренер у Спрінгфілдському університеті, штат Массачусетс. Народився майбутній батько баскетболу в канадському місті Рамсей, що у штаті Онтаріо. А у Массачусетсі почав працювати з 1891 року. В перший же рік роботи тут у викладача з’явилася ідея створити нову гру для студентів.

Джеймс Несміт - викладач фізичного виховання Спрінгфілдської міжнародної тренувальної школи в штаті Массачуссетс, США.
Джеймс Несміт – викладач фізичного виховання Спрінгфілдської міжнародної тренувальної школи у штаті Массачуссетс, США.

Так, баскетбол виник саме у США, але НБА було засновано тут набагато пізніше. Найвідоміша баскетбольна ліга заснована лише у 1946 році та стала вершиною айсбергу тої командної гри, яку придумав Нейсміт. Зараз тут виступають такі зірки, як Леброн Джеймс, Кевін Дюрант, Стеф Каррі та Джоел Ембіід. Ці гравці входять у топ-10 найбільш високооплачуваних баскетболістів.

Якось Джеймс Нейсміт помітив, що студентам нудно виконувати звичні вправи та грати в існуючі на той час ігри. Тому, щоб зацікавити їх, викладач вирішив придумати таку гру, яка б була цікавою та водночас корисною, розвивала точність та концентрацію.

Найбільш поширеним на той час був американський футбол. Оскільки це груба та контактна гра, гравці часто травмувалися та вибували зі змагань та навчального процесу на період лікування. А взимку, у зв’язку з погодними умовами, грати в американський футбол було майже неможливо, через що в зимовий період особливо зайнятись було нічим. Така ситуація дуже не подобалась директору спортивної школи, в якій працював Нейсміт. Роль директора у створенні баскетболу чомусь часто замовчується. Але саме він віддав завдання Нейсміту придумати нову гру, яка б не мала таких недоліків, як американський футбол.

Якось Нейсміт попросив одного з працівників університету прикріпити корзини для персиків на гімнастичних балконах спортзалу одну навпроти одної. Сталось це 1 грудня 1891 року. Корзини було прикріплено на висоті 305 см. Відтоді ця висота стала еталонною та незмінною до нашого часу.

Винахідник баскетболу Джймс Нейсміт позує з корзиною та м'ячем для баскетболу
Винахідник баскетболу Джймс Нейсміт позує з корзиною та м’ячем для баскетболу.

Як стверджував сам Нейсміт, ідеєю він надихнувся, вивчаючи історію спортивних розваг цивілізації майя, які полюбляли гру пок-та-пок. Метою гри було закинути м’яч у кам’яне кільце, яке знаходилось на висоті 6 метрів. Бити по м’ячу ногами заборонялось.

Спочатку Нейсміт пропонував гру, яка стала початком історії баскетболу, як тренування для студентів. Хоч гра придумана у 1891 році, датою народження баскетболу вважається 15 січня 1892 року, коли Джеймс Нейсміт опублікував перші правила в університетській газеті. 

Перші правила баскетболу

Перші правила, придумані Найсмітом, були досить простими у порівнянні з сучасними. В основі було 13 законів баскетболу, частина яких з того часу залишилися незмінними. Серед таких відзначимо:

  • М’яч можна кидати руками у будь-якому напрямку;
  • Бити по м’ячу можна однією або двома руками, але забороняється бити по ньому кулаком;
  • Не можна використовувати для утримання м’яча передпліччя чи інші частини тіла крім кисті;
  • Не можна бігати з м’ячем у руках;
  • Забороняється захоплювати та штовхати суперника;
  • Захисникам забороняється торкатися корзини або м’яча під час кидка.

Тривалість гри, згідно з першими правилами, складала два періоди по 15 хвилин, перерва між якими – 5 хвилин. Гра не одразу викликала захоплення у студентів після виходу правил нового виду спорту в університетській газеті. Але поступово Нейсміт, використовуючи баскетбол як тренування, привчив учнів до гри. А на канікулах студенти розповсюджували новий напрямок у спорті далеко за межами університету.

Поступово правила баскетболу відшліфовувались та продовжують удосконалюватися. Перші ж зміни у правила, запропоновані Найсмітом, було внесено у 1895 році. Зміни стосувалися конструкції корзини. Її було запропоновано закріпити на спеціальному щиті, що розширило можливості для виконання кидків та збільшило їх варіативність. На цей момент вже використовувались залізні кільця з сіткою, які прийшли на зміну фруктовим корзинам у 1893 році.

Оригінальна сторінка перших правил баскетболу. Вона була продана на аукціоні Сотбіс у 2010 році за 4.3 мільйони доларів
Оригінальна сторінка перших правил баскетболу. Вона була продана на аукціоні Сотбіс у 2010 році за 4.3 мільйони доларів.

В 1895 році було додано правило штрафних кидків.

Гра спочатку не задумувалась як дисципліна для високих спортсменів. Такий фактор прийшов з часом в процесі еволюції цього виду спорту. Проте навіть в історії НБА є баскетболісти, які виступали на професійному рівні, не відзначаючись високим зростом. Так у топ-10 найнижчих баскетболістів в історії НБА входить гравець зростом 160 см.

Створення професійних команд та розповсюдження баскетболу по всьому світу

З 1894 року гра почала розповсюджуватися в Японії, Китаї та на Філіппінах, а потім вже проникла та в Європу. Та найбільш швидко поширювався цей вид спорту у США у коледжах та університетах. Гра набула такої популярності, що почали масово створюватися любительські команди. А студенти надавали перевагу баскетболу навіть у порівнянні з американським футболом, бейсболом та гімнастикою.

Чоловіча баскетбольна команда Університету Канзасу. Джеймс Нейсміт у правому верхньому куту, 1899 рік
Чоловіча баскетбольна команда Університету Канзасу. Джеймс Нейсміт у правому верхньому куту, 1899 рік.

Перша професійна команда з’явилася у США у 1896 році. З цим пов’язана цікава історія. Команда з Трентона заборгувала власнику спортзалу кошти за оренду. А щоб розрахуватись, було вирішено продати квитки на гру. У результаті команда змогла заплатити за оренду та навіть отримала невеликий прибуток. Кожному з гравців перепало по 15 $.

Незважаючи на те, що гра на початку 20 століття уже була відома далеко за межами Америки, як професійний спорт вона не прижилась. Саме Олімпійські ігри допомогли у популяризації цієї командної гри. Американці провели кілька показових ігор у 1906 році на Олімпіаді, яка проходила у США. Пізніше ще на кількох Олімпійських іграх проводились подібні показові виступи.

З 1925 року у США виникає Американська баскетбольна ліга, яка пізніше була кілька разів реорганізована та еволюціонувала у сучасну НБА. В інших країнах у цей час, у тому числі в Європі, також активно починають створюватися баскетбольні федерації. Це дало можливість проводити міжнародні змагання, а у 1923 році навіть було проведено міжнародний жіночий турнір. Змагання пройшли у Франції.

Студентки Університету Канзасу тренуються з Джеймсом Нейсмітом, 1926 рік
Студентки Університету Канзасу тренуються з Джеймсом Нейсмітом, 1926 рік.

Відома сьогодні Міжнародна федерація баскетбольних асоціацій (FIBA) була створена у 1932 році у Швейцарії. Зараз даний міжнародний спортивний орган продовжує знаходитись в цій країні. На момент заснування до ФІБА входило 8 країн, а на сьогодні до складу входить 213 національних федерацій.

Одним з найвизначніших моментів в історії баскетболу вважається становлення цієї дисципліни у статусі олімпійського виду спорту. Офіційно до програми Олімпійських ігор баскетбол було включено у 1935 році, а у 1936 відбулись перші змагання. Батько баскетболу (Джеймс Нейсміт) дожив до цього моменту та став почесним гостем на Олімпіаді у Берліні.

Цікаво, що перші баскетбольні матчі на Олімпійських іграх проведено на тенісних кортах. І тільки на наступних Олімпіадах змагання перенесли до закритих зал.

Після Другої світової війни баскетбол отримує новий поштовх у розвитку. У 1948 році до ФІБА входило 50 національних федерацій. Але вже у 50-х роках цікавість до баскетболу починає знижуватись, через що було прийнято ряд змін у правилах, що були націлені на підвищення видовищності та динамічності гри. Серед нових правил введено обмеження часу на атаку. Команда була зобов’язана завершити атаку, володіючи м’ячем не більше 30 секунд. У сучасному баскетболі на атаку відводяться 24 секунди. Також у 50-х роках було вдосконалено правило 3-секундної зони.

З 1950-го року проводиться Чемпіонат світу з баскетболу серед чоловіків. А У 1953 році проведено аналогічні жіночі змагання. Щодо жіночого баскетболу, то на Олімпійських іграх ця дисципліна вперше з’явилася у 1976 році.

All-star баскетбольний матч у Медісон-сквер-гарден у 1954 році на відео:

В другій половині 20 століття баскетбол почав активно розвиватися в Європі. Але найбільшої популярності набув американський чемпіонат. Не в останню чергу Національна баскетбольна асоціація є привабливою через деякі відмінності у правилах, у порівнянні з європейським баскетболом. В Європі дисципліна розвивалась винятково як спорт, а у США матчі є ще й елементами шоу. Це спеціальні рекламні тайм-аути, проведення різних розіграшів у перерві та інше. Але головною відмінністю є тривалість гри. В Європі кожна чверть триває 10 хвилин, а в НБА – 12. Знову ж таки, більший час трансляції – більше реклами побачать глядачі.

З власних спостережень скажу, що й судді в НБА лояльніше ставляться до гравців. Наприклад, іноді можна відзначити моменти, в яких в Європі зафіксували б пробіжку, а в НБА суддя може не відреагувати на не дуже явні порушення. Особливо, якщо при цьому гравець ще зробив ефектний слем-данк чи інший трюк. Все це робиться для більшої цікавості для глядачів, адже без шоу не буде великих рекламних контрактів, на яких тримається американський баскетбол.

Висновок

Баскетбол виник наприкінці 19 століття, але правила гри продовжують відточуватися й в наш час. В НБА та Європі правила гри відрізняються у деяких аспектах. Але у кожному з чемпіонатів присутня власна родзинка. Дисципліна продовжує еволюціонувати, вдосконалюватися та завойовує все більшу глядацьку аудиторію. Особливістю баскетбольних матчів вважається висока динамічність. Невипадково трохи більш ніж за 100 років баскетбол пройшов шлях від спортивної вправи в одному з університетів до однієї з найбільш популярних спортивних ігор у світі.

Avatar photo

Автор: Тернинко Іван

Люблю спорт. Найбільш активно спостерігаю за Формулою-1, топовими футбольними лігами + чемпіонати Португалії та Нідерландів, а також за НБА. Маю досвід в ставках на спорт 15 років. Досвід в копірайтингу - 7 років. Пишу огляди букмекерів та онлайн-казино, а також статті на спортивну тематику. Мета роботи в newstavka.com.ua - новий досвід в створенні якісного україномовного контенту.

Залишити відповідь

12 − 2 =