in

Хто переможе на Чемпіонаті Європи 2024

Зазвичай літо для футбольних фанатів – це період затишшя, який порушується тільки новинами з трансферного ринку. Але міжсезоння 2024 року заповнить один з найбільш очікуваних турнірів – Чемпіонат Європи, який пройде в Німеччині з 14 червня по 14 липня. Футбольні експерти вже будують прогнози, хто може стати переможцем турніру. Також виставлені коефіцієнти в букмекерських лініях.

Нижче ми розглянемо, у кого більше шансів на перемогу на думку беттінгових аналітиків. Також дамо прогноз, хто може стати темною конячкою турніру.

Трофей Чемпіонату Європи 2024.
Трофей Чемпіонату Європи 2024. Фото з офіційного сайту УЄФА.

Шанси топових збірних на перемогу

Аналітики вважають, що більше шансів на перемогу у збірних Франції та Англії. Станом на початок травня легальні букмекери України дають такі коефіцієнти на перемогу команд за підсумками Чемпіонату Європи 2024:

 FavbetVbetGGBet
Англія4.204.304.33
Франція4.304.504.50
Німеччина7.007.007.00
Іспанія9.009.009.00
Португалія9.009.009.00
Італія14.0015.0015.00
Бельгія14.0015.0015.00
Нідерланди16.0017.0017.00
Україна80.00101.00101.00

Коефіцієнти не є остаточними та можуть змінитись ще до старту турніру. Розглянемо, чому аналітики дають такі коефіцієнти та які шанси цих збірних на успіх.

Англія

Збірна Англії на Євро-2024
Головні зірки збірної Англії. Фото: skysports.com.

Збірна Англії вважається головним фаворитом Чемпіонату Європи 2024. Команда підходить до змагань, мабуть, в найкращому складі з 1966 року, коли англійці стали чемпіонами світу. Хоча подібні тези від фанатів трьох левів можна почути майже перед кожними великими змаганнями

Але в цей раз не погодитись з подібними твердженнями важко. В складі збірної Англії такі футболісти, як Фоден, Гріліш, Кейн, Сака та Беллінгем, що є кращими в своїх чемпіонатах. Склад є не тільки сильним, а ще й молодим, що гарантує мобільність та витривалість колективу. Тому не дивно, що Гарет Саутгейт відійшов від звичної для нього тактики прагматичного футболу. Питання залишаються тільки щодо надійності англійських голкіперів.

Команда трьох левів грає агресивно та результативно. За 8 матчів кваліфікації британці забили 22 м’ячі, пропустивши тільки 4. Колектив не програв жодної відбіркової гри, має 6 перемог в активі та 2 нічиї (одна з яких проти збірної України).

Англійські фанати зачекалися великих перемог від родоначальників футболу. Останній і єдиний раз збірна вигравала тільки на Чемпіонаті світу 1966. А чемпіонами Європи англійці не ставали ще жодного разу. І Євро-2024 здається чудовим шансом, щоб виграти цей титул.

Франція

Збірна Франції святкує гол.
Збірна Франції святкує гол. Фото: REUTERS/Sarah Meyssonnier.

Головними конкурентами англійців вважаються французи. Трикольорові є однією з найдорожчих команд на Євро-2024. Один тільки Мбаппе оцінюється в 180 млн євро.

Французи підходять до змагань в статусі віце-чемпіонів світу. У Катарі команда програла в фіналі тільки в овертаймах. Єдиними, хто зміг зупинити підопічних Дідьє Дешама, стали аргентинці з Ліонелем Мессі в головній ролі. Але на Чемпіонаті Європи Аргентина не грає.

Головним козирем збірної Франції є навіть не футболісти, а тренерський штаб, який незмінно з 2012 року очолює Дідьє Дешам. За 12 років тренер побудував команду, в якій кожен працює на перемогу. Красномовно це підтверджують результати французів.

В 3 із 4 останніх великих турнірів трикольорові доходили до фіналу:

  • 2016 рік – фіналісти Чемпіонату Європи;
  • 2018 рік – переможці Чемпіонату світу;
  • 2022 рік – фіналісти чемпіонату світу.

Підопічні Дідьє Дешама без проблем подолали кваліфікаційний етап. Французи зайняли перше місце в групі, обійшовши найближчих переслідувачів (збірну Нідерландів) на 4 очки. При цьому команда забила 29 голів у восьми матчах та пропустила тільки тричі.

Німеччина

Флоріан Вірц (праворуч) разом з Каєм Хаверцем.
Флоріан Вірц (праворуч) разом з Каєм Хаверцем. Фото: Alexander Hassenstein/Getty Images

Німцям відводять третє місце за шансами на перемогу у домашньому для них Чемпіонаті Європи. І це попри головний козир Бундестім – домашні трибуни. У експертів виникають великі сумніви щодо того, чи зможе команда досягти успіху.

Німецька машина переживає важкі часи перебудови. Молодих талантів, таких як в англійців чи французів, у господарів Євро-2024 немає. Найкращим з молодих гравців можна виділити хіба Флоріана Вірца.

Юліан Нагельсманн, який є головним тренером збірної Німеччини, поки так і не зміг налагодити взаємозв’язок в команді. Якогось особливого стилю в грі не простежується. Деякі футболісти пояснюють це тим, що молодий тренер використовує підходи до тренувань, які добре працюють на клубному рівні, але не годяться для гри збірної. Адже тут футболісти проводять менше часу на тренувальних зборах і налагодити все до автоматизму не вийде.

Невтішними є і результати збірної за останній рік. Німці, як господарі турніру, кваліфікувались в груповий етап автоматично, тому проводили товариські матчі. У 2023 році Німеччина провела 11 зустрічей, з яких перемогла тільки в трьох та двічі зіграла внічию (в тому числі один раз проти України – 3:3). Відзначимо поразки від Японії (1:4), Колумбії (0:2) та Туреччини (2:3), які є далеко не топами світового футболу. Тому поки невідомо, в якій формі підійде Бундестім до домашнього Євро.

Іспанія

Гаві під час святкування забитого голу.
Гаві під час святкування забитого голу. Фото: CHEMA REYMARCA

Іспанці на кожному Чемпіонаті Європи вважаються одними з фаворитів. На Євро-2024 червона фурія також потрапляє в топ-5 найсильніших збірних. Кваліфікацію колектив пройшов без проблем, очікувано зайнявши перше місце в групі, де суперниками були команди Шотландії, Норвегії, Грузії та Кіпру. За 8 матчів підопічні Луїса де ла Фуенте забили 25 м’ячів та пропустили 5.

Команда підходить до турніру в статусі переможця Ліги націй. Проте Чемпіонат світу 2022 червона фурія провалила, вилетівши в першому ж раунді плей-офф від Марокко. А от на минулому Чемпіонаті Європи іспанці дійшли до фіналу, де поступились в серії пенальті збірній Італії.

Невідомо в якій формі після травми буде один з основних півзахисників іспанців – Педрі, та чи зможе зіграти на турнірі. Попри молодий вік, футболіст встиг стати основним плеймейкером червоної фурії. Також не зможе допомогти збірній ще один молодий талант збірної Іспанії – Гаві.

Червона фурія потрапила в найбільш важку групу. Тому для початку команді треба буде постаратись, щоб пробитись в плей-офф. 

Суперниками іспанців стали:

  • Діючі чемпіони Європи – італійці (буде шанс поквитатись за фінал Євро-2020);
  • Хорвати, які програли іспанцям у фіналі Ліги націй 2023, та на всіх великих турнірах в останні роки нав’язують боротьбу топам;
  • Албанія, яка в кваліфікації Євро-2024 показала один з кращих захистів відбіркового етапу.

Португалія

Головні зірки збірної Португалії з футболу
Головні зірки збірної Португалії з футболу. Фото з ресурсу PortuGoal.net

Збірна Португалії є однією з найбільш цікавих команд серед збірних за останній час. Підопічні Роберто Мартінеса хоч і не виглядають настільки сильними індивідуально, та сила колективу саме в злагодженості та командній грі.

Португальці прогнозовано зайняли перше місце в групі в кваліфікації до Євро-2024. Підопічним Мартінеса відверто пощастило з суперниками: Словаччина, Люксембург, Ісландія, Ліхтенштейн, Боснія і Герцеговина. Проте результат команди від цього не менш дивовижний – 36 голів за 10 матчів, та тільки два пропущені. Португальці виграли всі 10 матчів, в 9 з яких втримали свої ворота в недоторканності.

Також відзначимо, що Чемпіонат Європи в Німеччині, скоріш за все, стане останнім для легендарного форварда збірної – Кріштіану Роналду. Не виникає сумнівів, що КріРо викладеться на повну, щоб виступити якомога яскравіше та постаратись разом зі збірною повторити досягнення 2016 року, коли португальці стали чемпіонами Європи.

До того ж, португальцям знову пощастило з суперниками по квартету. В одній групі з ними зіграють збірні Чехії, Туреччини та Грузії.

Італія

Постер збірної Італії до Євро-2024.
Постер збірної Італії до Євро-2024. Взято з сайту goal.com

Італія підходить до турніру в статусі чинного чемпіона Європи. Проте Скуадра Адзурра останнім часом показує далеко не чемпіонський рівень гри. Чемпіонат світу італійці взагалі пропустили, поступившись в стиковому раунді команді Північної Македонії.

Потім Італію сколихнули скандали за участі футболістів, що входять в збірну, яких спіймали на грі в букмекерських конторах. Деякі гравці через це були відсторонені від виступів. Відносно погано команда зіграла і в кваліфікації до Євро-2024. Скуадра Адзурра пройшла на Чемпіонат Європи тільки з другого місця в групі, набравши всього 14 очок. 

В останньому турі італійці зіграли внічию зі збірною України, яку змогли обійти тільки за додатковими показниками. Проте вихід з групи є дуже спірним, через непризначений пенальті в ворота Італії в доданий арбітром час, хоча підстави для призначення удару з 11-метрової позначки були. Але в тій ситуації статус чемпіонів Європи зіграв за італійців.

Враховуючи останні результати збірної Італії, шансів захистити титул у них мало. Випробуванням для команди стане навіть вихід з групи, де доведеться конкурувати з хорватами та іспанцями.

Темні конячки турніру

Збірна Хорватії.
Збірна Хорватії. Фото: skysports.com.

Вірогідність того, що турнір виграє хтось з середняків європейського футболу, невисока, але в списку учасників можна виділити кілька команд, які вважаються темними конячками турніру. Серед таких збірна Хорватії.

Хорватія. Шашкові вже давно наблизились за рівнем гри до топів. 

Досягнення хорватів в останніх турнірах:

  • Зіграли в фіналі Ліги націй 2023.
  • Стали бронзовими призерами Чемпіонату світу 2022.
  • Зіграли у фіналі Чемпіонату світу 2018.

У хорватів великий досвід участі в матчах стадії плей-офф. Якщо шашковим вдасться вийти з групи, де вони зіграють проти Іспанії, Італії та Албанії, шанси колективу на тріумф зростуть в рази. А поки коефіцієнт на перемогу Хорватів складає близько 37.00.

ртем Довбик й Олександр Зінченко святкують вихід на Євро-2024
Артем Довбик й Олександр Зінченко святкують вихід на Євро-2024. Фото: Sergei Gapon / AFP

Україна. Як би низько букмекери не оцінювали шанси збірної України, підопічні Сергія Реброва також можуть вистрілити на турнірі. За складом команда близька до рівня топ-5. При цьому у тренерського штабу є досить глибока лава запасних.

Дивіться також розклад матчів збірної України на Євро-2024.

Збірна України в кваліфікації на рівних грала з Італією та добре себе проявила в матчах проти Англії, яка є головним претендентом на перемогу в Євро-2024. Українці потрапили до відносно не важкої групи, де зіграють проти Бельгії, Словаччини та Румунії.

Синьо-жовті вважаються другою за силою збірною в квартеті після Бельгії. Але бельгійці останнім часом показують нестабільну гру. Тому є шанси навіть замахнутись на першу сходинку. Якщо ж збірна України зуміє вийти в плей-офф, то матиме непогані шанси зачепитись, як мінімум, за призові місця. Адже одноматчеві зустрічі дуже непередбачувані та часто залежать від того, чи спіймає команда кураж.

Avatar photo

Автор: Тернинко Іван

Люблю спорт. Найбільш активно спостерігаю за Формулою-1, топовими футбольними лігами + чемпіонати Португалії та Нідерландів, а також за НБА. Маю досвід в ставках на спорт 15 років. Досвід в копірайтингу - 7 років. Пишу огляди букмекерів та онлайн-казино, а також статті на спортивну тематику. Мета роботи в newstavka.com.ua - новий досвід в створенні якісного україномовного контенту.

Залишити відповідь

three + twelve =