in

Топ-10 найвищих стрибків у баскетболі

Найбільш успішними в баскетболі вважаються високі гравці. Це видно і по результативності. Наприклад, в сезоні 2023/24 господарюють такі гравці як Янніс Адетокунбо та Джоел Ембіід, зріст яких 211 та 213 см відповідно. Обидва потрапили в топ-10 найбільш високооплачуваних баскетболістів у світі у сезоні 2023/24. А новачок НБА Віктор Вембаньяма зі зростом 224 см став першим номером драфту.

Не всім топовим гравцям пощастило зі зростом. Але цей недолік вони компенсують завдяки хорошій стрибучості. В цій статті я розгляну топ-10 гравців з найвищим стрибком. Цікаво, що 9 з 10 баскетболістів зростом нижче 2 метрів. Результати я взяв тільки з офіційних ігор та данк контестів. Не враховував показники драфт-комбайнів, які почали проводити тільки з 2000 року. Висота стрибків вказана в сантиметрах.

10. Шеннон Браун – 113,03

Зріст: 193 см
Роки кар’єри: 2006-2018
Команди: Клівленд Кавальєрз, Лос-Анджелес Лейкерс, Чикаго Буллз, Шарлотт Бобкетс, Сан-Антоніо Сперс, Маямі Хіт, Нью-Йорк Нікс

Шеннон Браун – дворазовий чемпіон НБА 2009 та 2010 років у складі Лейкерс. Гравець не був зіркою команди, хоча в сезоні 2009/10 відіграв у всіх матчах клубу, а це 82 ігри регулярного чемпіонату та 23 матчі в плей-офф. Це свідчить про високу стабільність та витривалість гравця. Але відзначився баскетболіст не цим. Шеннон відомий яскравими данками, при зрості 193 см він перестрибував більш високих суперників. Наприклад, Кріс Андерсон зі зростом 208 см не міг заблокувати Брауна в стрибку.

Шеннон Браун приймає пас та виконує слем-данк – перегляньте відео:

9. Зайон Вільямсон – 114,3

Зріст: 198 см
Роки кар’єри: з 2019 року
Команди: Нью-Орлеан Пеліканс

Зайон Вільямсон – найрозпіареніший проспект з часів Леброна Джеймса. По рівню медійності до моменту потрапляння в НБА, гравець складає конкуренцію Віктору Вембаньямі. Аналітики пророкували Зайону кар’єру суперзірки. А на драфті 2019 баскетболіст відібрався в Нью-Орлеан під першим номером драфту.

Вільямсон виділяється атлетизмом. В оптимальній формі, при зрості 198 см вага баскетболіста перевищує 120 кг. Гравця постійно переслідують травми, не в останню чергу через велику вагу. Проте на старті сезону 2021/22 Зайон досяг пікової форми та зумів виконати один з найвищих стрибків в баскетболі. 

Гравець періодично виблискує на майданчику, але більше часу заліковує травми та через набір маси не відзначається такою стрибучістю, як раніше.

Потужний віндміл у виконанні Зайона Вільямсона – дивіться відео:

8. Спад Вебб – 116,84

Зріст: 169 см
Роки кар’єри: 1985-1998
Команди: Атланта Хоукс, Орландо Меджік, Міннесота Тімбервулвз, Сакраменто Кінгс

Спад Вебб входить в топ-10 найнижчих баскетболістів в історії НБА. Зріст гравця складав лише 169 см. Але це не завадило захисникові провести понад 800 матчів в НБА. Унікальність Спада в тому, що він вмів компенсувати свій низький зріст високими стрибками. Вебб є легендою серед данкерів та найнижчим гравцем в історії НБА, який вигравав Слем-данк контест.

7. Деррік Джонс – 116,84

Зріст: 198 см
Роки кар’єри: з 2016
Команди: Фінікс Санз, Маямі Хіт, Портленд Трейл Блейзерс, Чикаго Булз, Даллас Маверікс

Деріка Джонса важко назвати результативним гравцем. До сезону 2023/24 найкращий показник набраних очок у гравця складав  6,9 за матч в чемпіонаті 2018/19. 

У складі Далласу баскетболіст покращив свою ефективність та набирає майже 10 очок за гру. Дерік рідко проходить під кільце, але коли виходить на кидок, то часто робить це ефектно та полюбляє виконувати слем-данки. У 2020 році Джонс став переможцем слем-данк контесту, вигравши в Аарона Гордона та Дуайта Ховарда, зріст яких 203 та 208 см.

Як заявляє баскетболіст, він може виконати вертикальний стрибок майже на висоту 122 см. Але найкращий зафіксований показник – 116,84 см на старті сезону 2021/22, що також дає можливість потрапити в топ-10 найбільш стрибучих баскетболістів.

Перегляньте відео з алей-уп данком у виконанні Деріка Джонса:

6. Зак Лавін – 116,84

Зріст: 196 см
Роки кар’єри: з 2014
Команди: Чикаго Буллз, Міннесота Тімбервулвз

Зак Лавін вважається одним з кращих данкерів в НБА. При зрості 196 см гравець ефективно діє під чужим кільцем, перестрибуючи блок значно вищих суперників. Зак в сезоні 2023/24 є одним з лідерів Чикаго Буллз, та набирає в середньому понад 25 очок за матч. А в грі проти Детройту в жовтні 2023 року Лавін набрав 51 очко – рівно половину від командного результату.

Досягти успіху гравцеві допомагає неабияка стрибучість. Зак Лавін є двократним переможцем Слем-данк контесту.

Зак Лавін виконує віндміл з лінії штрафного кидка на відео:

5. Джеймс Вайт – 116,84

Зріст: 201 см
Роки кар’єри: 2006-2020
Команди: Сан-Антонио Сперс, Х’юстон Рокетс, Нью-Йорк Нікс 

Джеймс Вайт більше відомий шанувальникам європейського баскетболу, де встиг пограти за 10 команд та найбільше часу провів в Італії. В НБА гравець запам’ятався тим, що вмів вистрибувати високо над кільцем. Але також це той випадок, коли висока стрибучість не допомогла баскетболісту. 

При зрості 201 см та стрибку до 116,84 см Вайт відзначався поганою реалізацією та низькою результативністю, через що провів в НБА тільки три сезони та й ті з перервами, не затримуючись в жодній з команд більше ніж на рік. Середня результативність Вайта в НБА складає 2,7 очка за гру. 

В Європі стрибучість гравцеві стала в пригоді. Наприклад, ефективність Вайта в Кубку Європи зафіксована на позначці 30,5 очка за матч.

Перегляньте відео переможного данка авторства Джеймса Вайта:

4. Джейсон Річардсон – 118,11

Зріст: 198 см
Роки кар’єри: 2001-2015
Команди: Голден-Стейт Ворріорз, Шарлотт Бобкетс, Фінікс Санз, Орландо Меджик, Філадельфія Севенті-Сіксерс

Джейсон Річардсон – знаний майстер слем-данків та блокшотів. При зрості 198 см гравець вистрибував на 11 см вище обруча кільця. Річардсон є дворазовим переможцем конкурсу слем-данків.

Завдяки стрибучості Джейсон вирізнявся серед інших гравців на майданчику. Річардсон вмів робити шоу для глядачів, через що у нього було багато шанувальників. Хоча середня результативність гравця за кар’єру не є вражаючою: 17,1 очка за гру при 4 блокшотах та менш як 3 результативних передачах.

Джейсон Річардсон виконує алей-уп на останній секунді, що призводить до овертайму – перегляньте відео:

3. Денніс Сміт – 121,92

Зріст: 188 см
Роки кар’єри: з 2017 року
Команди: Даллас Маверікс, Детройт Пістонс, Нью-Йорк Нікс, Портленд Трейл Блейзерс, Шарлотт Хорнетс, Бруклін Нетс

Денніс Сміт прийшов в НБА у 2017 році як один з найперспективніших гравців. При невисокому зрості його стрибок порівнювали зі стрибками Майкла Джордана. Але вже з першого сезону гравця почали переслідувати часті травми. Сміт двічі брав участь в конкурсі слем-данків та не потрапив навіть до фіналу, хоча саме від нього з його талантом очікували перемоги.

Стрибучість не допомогла Деннісу. Його гра виявилася надто нестабільною, а також багато матчів він пропускав через травми. Саме це зламало кар’єру молодого проспекта, коли в Даллас прийшов Лука Дончич, якому Сміт програв конкуренцію. Суперзіркою, як це пророкували аналітики в НБА, гравець так і не став.

Дивіться коротке відео слем-данку у виконанні Денніса Сміта:

2. Даррел Гріффіт – 121,92

Зріст: 193 см
Роки кар’єри: 1980-1991
Команди: Юта Джаз

Даррел Гріффіт всю кар’єру провів в Юті. Гравець є легендою клубу. А 35 номер закріплений за баскетболістом та виведений з обігу.

Гріффіт грав в часи Майкла Джордана. Це були два баскетболісти з найвищими стрибками в НБА. Даррел показував видовищну гру, часто виконуючи кидки зверху, або ж триочкові спроби через блок. 

Незважаючи на ефектність гравця та друге місце в моєму топі, середня результативність Гріффіта склала 16,2 очка за гру, що значно менше, ніж у лідера рейтингу баскетболістів з найвищим стрибком.

1. Майкл Джордан – 121,92

Майкл Джордан
Майкл Джордан

Зріст: 198 см
Роки кар’єри: 1984-2003
Команди: Чикаго Буллз, Вашингтон Візардс

Його Повітряність не випадково отримав таке прізвисько. Майкл Джордан є автором найвищих стрибків в баскетболі. Хоча результат по висоті є таким же як і в попередніх двох гравців цього топу, візуально Джордан творив зовсім інші речі. І мова не тільки про висоту вертикального стрибка. Майкл Джордан довів майстерність стрибків до такого рівня, що коли на швидкості вривався під кільце, то починав вистрибувати далеко з-за меж трьохсекундної зони. При цьому в польоті Король баскетболу встигав фінтити та до трьох разів змінювати напрямок кидка.

Королівський блок двома руками від Майкла Джордана – відео:

Avatar photo

Автор: Тернинко Іван

Люблю спорт. Найбільш активно спостерігаю за Формулою-1, топовими футбольними лігами + чемпіонати Португалії та Нідерландів, а також за НБА. Маю досвід в ставках на спорт 15 років. Досвід в копірайтингу - 7 років. Пишу огляди букмекерів та онлайн-казино, а також статті на спортивну тематику. Мета роботи в newstavka.com.ua - новий досвід в створенні якісного україномовного контенту.

Залишити відповідь

nine − two =