in

Найвищі та найдовші баскетболісти НБА: топ-10

Баскетбол справедливо вважається грою для високих гравців. Маючи хороші фізичні дані та зріст понад 2 метри, в цьому виді спорту можна досягти значних успіхів та потрапити в НБА, де виступають найвідоміші баскетболісти світу. Яскравим прикладом є французький гравець Віктор Вембаньяма, який потрапив в NBA в 2023 році під першим номером драфту та вважається одним з найперспективніших гравців сучасності, маючи зріст 224 см.

Віктор став найвищим гравцем, який зараз виступає в Національній баскетбольній асоціації. А чи потрапив баскетболіст навіть з таким зростом в список найвищих баскетболістів в історії НБА я розповім далі.

10. Віктор Вембаньяма – 224 см

Країна: Франція
Команди: Сан-Антоніо Сперс
Роки кар’єри: з 2023 року

Навіть при зрості 224 см француз міг не потрапити в рейтинг найвищих баскетболістів НБА. Адже на цю позицію претендують ще чотири баскетболісти з таким же зростом: Марк Ітон, Рік Смітс, Ральф Семпсон та Пріст Лаудердейл. Проте Вембаньяма є найбільшим гравцем НБА в сезоні 2023/24, тому Віктор обов’язково має бути в топ списку.

Французький баскетболіст ще задовго до драфту 2023 року розкручувався як майбутня легенда НБА. Сучасний баскетбол вже не настільки залежить від зросту гравців. Але попри високий зріст, Вембаньяма є досить технічним та має в арсеналі багато вмінь в плані кидків та виконання передач. А найбільш ефективним баскетболіст є на підборі як під своїм, так під чужим щитом.

Хоч Вембаньяма і потрапив в Сан-Антоніо, який переживає кризу, Віктору дуже пощастило розпочати шлях в НБА під керівництвом такого легендарного тренера як Грегг Попович. Прогрес гравця видно вже після перших місяців. Тому у француза є всі шанси в майбутньому потрапити в топ-10 найбільш високооплачуваних баскетболістів НБА.

Яскраві данки Віктора Вембаньями дивіться на відео:

9. Павел Подкользін – 226 см

Країна: Росія
Команди: Даллас Маверікс
Роки кар’єри: 2004-2006

Росіянин був обраний командою Юта Джаз у 2004 році під 21-им номером драфту. Але гравця одразу продали в Даллас, про що в Юті точно не шкодують. Баскетболіст виділявся значними габаритами. В Далласі з Подкользіна намагалися зробити домінуючого центрового. Очікувалося, що гравець підбиратиме більшість відскоків та допоможе команді в атаці. Але гра росіянина до топового баскетболу не мала ніякого відношення. Це той випадок, коли значний зріст не допоміг в розвитку баскетбольної кар’єри. Гравець за два сезони зіграв тільки в шести матчах, має 0 влучних кидків з гри та набрав 4 бали кидками зі штрафних, при влучності 50%. Також на рахунку баскетболіста тільки 9 підборів в 6 матчах та 1 блок-шот.

8. Тако Фолл – 226 см

Країна: Сенегал
Команди: Бостон Селтікс, Клівленд Кавальерс
Роки кар’єри: 2019-2022

Тако Фолл – це гравець, який не був обраний на драфті. Але Бостон підписав з баскетболістом контракт з можливістю виступів того не тільки за основну команду, а й за фарм-клуб з Джей-ліги. Сенегалець провів більшість матчів, виступаючи за другу команду, а також в Літній лізі НБА за Бостон. Проте в основних іграх за Селтікс Тако проявив себе слабо. В сезоні 2019/20 середня результативність гравця склала 3,3 очка за гру, що є його найкращим показником в NBA.

Всього в НБА сенегалець провів 37 матчів, 25 з яких за Бостон, в тому числі, 3 ігри в плей-офф. Але, не показуючи хороших результатів, з 2022 року Фолл відправився в Китай, де станом на 2024 рік продовжує виступати в місцевому чемпіонаті.

Історія та найкращі моменти Тако Фолла на відео:

7. Чак Невітт – 226 см

Країна: США
Команди: Х’юстон Рокетс, Лос-Анджелес Лейкерс, Детройт Пістонс, Чикаго Булз, Сан-Антоніо Сперс
Роки кар’єри: 1983-1993

На сьомому місці знаходиться американський баскетболіст Чак Невітт. На прикладі вище наведених гравців, можна дійти висновку, що не завжди високий зріст гарантує успіх в НБА. Це ж стосується й Чака. Його результативність була далекою від очікуваної. За 10 років в НБА баскетболіст з’явився на майданчику тільки в 155 офіційних іграх, набравши в загальному 251 очко, або ж 1,6 очка в середньому за матч. При цьому у гравця середній показник підбирань тільки 1,5 за гру, а блок-шотів – 0,7 за матч. Для порівняння, Майкл Джордан, який очолює рейтинг топ-10 найвищих стрибків в НБА, при зрості в 198 см має в середньому 6,2 підбирання за гру та 0,8 блок-шота. Проте Чак Невітт увійшов в історію НБА як найвищий чемпіон Національної баскетбольної асоціації (в складі Лейкерс 1985 року).

6. Сім Буллар – 226 см

Країна: Канада
Команди: Сакраменто Кінгз
Роки кар’єри: 2014-2015

Буллар має канадський паспорт, але став першим гравцем індійського походження в НБА. Сім встиг потрапити в список найвищих гравців в історії американського баскетболу, хоч і не зміг повноцінно зіграти в чемпіонаті ні одного матчу. Гравця не було обрано на драфті, проте в команді Сакраменто в 2014 році вирішили підписати з ним контракт. За Кінгз Буллар зіграв тільки в двох передсезонних матчах, а в дебютній грі й взагалі з’явився тільки на 7 секунд. Після цього контракт з гравцем не було продовжено і Буллар відправився грати в Лігу розвитку. У 2015 році баскетболіст підписав 10-денний контракт з Сакраменто де дебютував в НБА в переможному матчі проти Міннесоти. Буллар з’явився на майданчику на останні 16,1 секунди гри. Більшу частину подальшої кар’єри баскетболіст провів в чемпіонаті Китаю.

5. Яо Мін – 229 см

Яо Мін
Яо Мін на святкуванні Нового року 2012

Країна: Китай
Команди: Х’юстон Рокетс
Роки кар’єри: 2002-2011

Яо Мін – найрезультативніший баскетболіст в цьому рейтингу. Китайський гігант провів за Х’юстон дев’ять повноцінних сезонів, за які вийшов на майданчик в 481 матчі. За цей період набрав 9 196 очок, або ж 19,1 очка в середньому за матч. Також гравець має хороші показники в захисних діях, набравши в середньому за гру 9,2 підбирання, та 1,9 блок-шота.

Яо Мін є одним з найвідоміших спортсменів з Азії. Китайський гігант став першим іноземцем, який був обраний під першим номером на драфті. Після першого ж регулярного чемпіонату Мін визнаний новачком сезону, а в голосуванні за потрапляння в команду всіх зірок обігнав самого Шакіла О,Ніла. Яо відзначався високою точністю виконання штрафних кидків (83,3%), що є дуже хорошим показником для центрового з такими габаритами. Кар’єру баскетболіста зламали постійні травми. Проте коли Яо Мін виходив на майданчик в оптимальній формі, він домінував в матчі.

Топ-10 моментів з кар’єри Яо Міна дивіться на відео:

4. Шон Бредлі – 229 см

Країна: Німеччина/США
Команди: Філадельфія Сіксерс, Нью-Джерсі Нетс, Даллас Маверікс
Роки кар’єри: 1993-2005

Шон Бредлі народився в Німеччині, але пізніше отримав громадянство США. Гравець потрапив в НБА в 1993 під другим номером драфту та розпочав кар’єру в американському баскетболі в команді Філадельфія Севенті Сіксерс. Бредлі провів найбільше матчів в Національній баскетбольній асоціації серед гравців в цьому топі. Шон з’явився на баскетбольному майданчику в 832 іграх НБА та набрав 6 752 очки за кар’єру, або ж 8,1 очка за гру в середньому. Головним козирем баскетболіста були блок-шоти – в середньому 2,5 за матч.

3. Славко Вранеш – 230 см

Країна: Чорногорія
Команди: Портленд Трейл Блейзерс
Роки кар’єри: 2004

Чорногорський центровий був заявлений в НБА зі зростом 226 см. Але більшість інших джерел, де виступав баскетболіст, вказують зріст гравця 230 см. Вранеш був гравцем національної збірної Чорногорії, але в НБА кар’єра баскетболіста не склалася. У 2003 році Вранеш був обраний на драфті під 39-м номером командою Нью-Йорк Нікс, за яку так ні разу не вийшов на майданчик. В січні 2004 року Славко підписав 10-денний контракт з Портлендом, за який зіграв тільки в одному матчі. Це була єдина гра чорногорського центрового в НБА, але цього вистачило, щоб потрапити на третє місце серед найвищих баскетболістів в історії Національної баскетбольної асоціації. Вранеш на майданчику в грі за Портленд провів 3 хвилини та не відзначився жодною результативною дією.

2. Георге Мурешан – 231 см

Країна: Румунія
Команди: Вашингтон Буллетс, Нью-Джерсі Нетс
Роки кар’єри: 1993-2000

Георге Мурешан провів 6 сезонів в НБА. Та високий зріст не допоміг гравцеві показати високі результати в чемпіонаті чи добитися значних успіхів з командами. В плей-офф Мурешан провів тільки три матчі в складі Вашингтон Буллетс в сезоні 1996/97. Всього румунський центровий в НБА провів 307 матчів в яких набрав 3020 очок, що складає в середньому 9,8 очка за матч. Показники гравця в захисті є хорошими, але далеко не такого очікували від баскетболіста зі зростом 231 см. В середньому за кар’єру в НБА Мурешан набирав 6,4 підбирання та 1,5 блок-шота.

Історія та моменти з гри Георге Мурешана дивіться на відео:

1. Мануте Бол – 231 см

Маунте Бол
Мануте Бол – найвищий баскетболіст НБА

Країна: Судан
Команди: Вашингтон Буллетс, Голден Стейт Ворріорс, Маямі Хіт, Філадельфія Сіксерс
Роки кар’єри: 1985-1995

Мануте Бол складає конкуренцію Георге Мурешану за звання найвищого баскетболіста в історії НБА. Деякі джерела вказують, що зріст центрового складав навіть 232 см. Суданський гравець виділявся на майданчику не тільки зростом, але і худорлявою статурою та важив в оптимальній формі біля 102 кг. Проте, як відзначали суперники гравця, він мав широкий розмах рук і міг перехопити м’яч з далекої відстані та в найнеочікуваніший момент.

Мануте Бол вважався майстром блок-шотів. В середньому за гру виконував 3,3 успішних блоки. В атаці гравець не відзначався результативністю та набирав в середньому 4,2 очка за гру.

Цікавим є той факт, що в сезоні 1987/88 Мануте Бол в складі Вашингтон Буллетс виходив на майданчик разом з Магсі Богсом, який очолює топ-10 найнижчих баскетболістів в історії НБА, маючи зріст 160 см.

Avatar photo

Автор: Тернинко Іван

Люблю спорт. Найбільш активно спостерігаю за Формулою-1, топовими футбольними лігами + чемпіонати Португалії та Нідерландів, а також за НБА. Маю досвід в ставках на спорт 15 років. Досвід в копірайтингу - 7 років. Пишу огляди букмекерів та онлайн-казино, а також статті на спортивну тематику. Мета роботи в newstavka.com.ua - новий досвід в створенні якісного україномовного контенту.

Залишити відповідь

5 × 1 =