in

Топ-10 кращих книг про футбол українською

Футбол – це емоції. Передати психологію переживань, подій та почуттів можна різними шляхами. Книга – один з найкращих. Україномовний сегмент футбольної літератури дозволяє отримати читачу багато знань та дізнатися немало нового. Але які книги варті особливої уваги? Нижче – авторська відповідь на це питання та 10 кращих книг про футбол українською мовою. 

«Менеджмент у стилі «Манчестер Юнайтед». Як стати чемпіоном»

Книга про Алекса Фергюсона

Це не просто книга про футбол. Творіння легендарного наставника «червоних дияволів» Алекса Фергюсона в дуеті з підприємцем Майклом Моріцом розказує не так про великі перемоги на полях, як про принципи лідерства й формування здібної особистості, здатної досягати великих успіхів. Прочитавши «Менеджмент», читач дізнається значно більше про величного тренера, а також зрозуміє, чим він керувався у виборі тих чи інших футболістів.

«Менеджмент» – це також книга про економіку в футболі. Точніше – вплив засобів, які стосуються цієї суспільної науки, на результати на футбольних стадіонах. Титули – лише вершина айсберга. Щоб досягти високих цілей, треба пройти значний шлях. І перед кожним наступним разом його проходження дається важче й важче.    

Pep’s City

Книга Пепа Гвардіоли

Підійде усім шанувальникам Хосепа Гвардіоли та англійського «Манчестер Сіті». «Містяни» увірвалися в когорту провідних клубів Старого Світу порівняно недавно, й кількість титулів «небесно-блакитних» на це вказує й сьогодні. Наразі «МС» – найбільш успішний клуб Європи за останні півтора року, а в попередньому сезоні команда під керівництвом Хосепа виграла усі титули, крім Кубка англійської ліги.

Пеп почав закладати фундамент «Сіті» для дійсно великих перемог з 2016-го. Й спочатку каталонцю вдавалося далеко не все. Автори творіння Лу Мартін та Пол Баллус відомі як інсайдери, дотичні до «Сіті». Іспанські журналісти спілкуються з Хосепом частіше колег, тож знають про нього й команду дійсно більше. Що й стало основою для однієї з найбільш популярних книг про Гвардіолу.  

Письменники про футбол. Літературна збірна України

Книга Письменники про футбол

Юрій Андрухович, Юрій Винничук, Сергій Жадан, Андрій Кокотюха, Олександр «Фоззі» Сидоренко. Це лише найбільш відомі імена авторів, історіями від яких наповнена ця рідкісна, як для сучасної української літератури, праця. Не кожного дня в одному місці зустрінеш таку потужну літературну збірну України, в якій кожен віддає весь свій хист спорту №1.

Саме час згадати слова Мирона Маркевича, який казав, що футбол та література є одночасно далекими й близькими поняттями. Проте не варто забувати, що гра в м’яча є насправді таким же мистецтвом, яким є й провідний спорт. Кожна з 11 історій дозволить не тільки дізнатися про улюблену гру більше, а й дасть можливість розширити уявлення про те, що для вас у футболі раніше було недосяжним. 

Юрген Клопп. Біографія

Книга про Юргена Клоппа

По закінченні сезону 2023/24 Юрген Клопп вже не буде наставником найбільш титулованого клубу графства Мерсисайд і всієї Англії. Праця Ельмара Невелінга може не сподобатися шанувальника «Ліверпуля». Але лише тому, що в книзі йдеться про шлях німецького наставника до моменту його приходу на «Енфілд Роуд». 

Проте з точки зору деталізованості розповідей про екс-наставника «Майнца» та «Боруссії», а також наведених з ним інтерв’ю та випадків з життя поза футболом, кожному, хто захоплюється одним з найкращим тренерів сучасності, книга сподобається.

Ложка дьогтю – окремі інтерпретації футбольної термінології. Не завжди перекладачі, як то кажуть, в темі – імовірно, над книгою працювали люди, дещо далекі від футболу. Втім, хто крокує з грою мільйонів по життю, такі пробіли, читаючи, зможе заповнити сам. 

Мессі

Книга про Ліонеля Мессі

Ліонель Мессі – кумир, приклад для наслідування та футболіст, якого мільйони дотичних до футболу людей вважають найкращим у історії гри. Аргентинець продовжує радувати шанувальників грою в складі американського «Інтер Майамі», й доводить, що корона, яку він носить не перший рік, йому належить справедливо. 

Гільєм Балаге – французький журналіст, який знає свою справу. Балаге підходить до своїх праць максимально скрупульозно, й вражаюча кількість сторінок, які дарує ця книга (728), знайдеш не в кожному сучасному творінні на книжкових полицях. Життя Ліонеля від перших днів появи на світ аж до року публікації книги (2019) – перед вболівальниками чудова нагода ознайомитися з кращою в наш час працею про Мессі українською мовою.

Роналду

Книга про Кріштіану Роналду

Балаге не обійшов увагою й другого найкращого епохи сучасності. Й попрацював над матеріалами по життю Кріштіану Роналду так само сумлінно, як і в випадку з Мессі. Ми дізнаємося про португальця так само багато, як і про його одвічного конкурента, до успіхів якого він не раз відчував очевидні ревнощі. 

На відміну від Мессі, Кріштіану захищав кольори більшої кількості провідних європейських клубів, що відкриває більші можливості для деталізації його шляху в футболі. Традиційно для Балаге багато автор приділяє й життю героя поза полем. 

Грандіозні успіхи CR7 не з’явилися самі собою. За кожним титулом, кожним визнанням та кожною перемогою – титанічна праця. Яким чином Роналду досяг усього того, з чим асоціюється футбол з його іменем? Отримати відповіді на ці питання дозволить ця книга.

Роналду чи Мессі: хто кращий?

Пригоди найпопулярнішої гри

Книга Пригоди найпопулярнішої гри

Іван Вербицький – відомий журналіст у колах українських уболівальників, які читають інтернет-ЗМІ. Свій досвід сприйняття гри мільйонів, численні знання та враження він втілив у великій праці. Ця книга планувалася автором до вагомої події. Мова про 30-ліття з дня першого матчу національної збірної України. На жаль, на той момент вже три місяці тривала повномасштабна оборона нашої країни після неоголошеної підлим сусідом війни. 

Творіння Вербицького дозволить відчути всі етапи становлення гри №1 саме через призму українського погляду. За словами автора, він вклав у свою працю «душу та всі знання й напрацювання, які були здобуті за два десятки років роботи журналістом». Книга дозволить як переосмислити попередні знання читача про футбол, так і здобути нові.    

Адреналін. Те, що я не розповів

Книга про Златана Ібрагімовіча

Златан Ібрагімович був одним з найкращих нападників у футболі за останні 20 років. Боснійсько-хорватський швед, цей хлопець завжди привертав увагу унікальним стилем на полі та неординарними вчинками й заявами за межами футбольних арен. Про таку фігуру мала бути відповідна праця з великою кількістю літер. І вона з’явилася в авторстві з Луїджі Гарландо. 

Книга позиціонується як праця, в якій Златан постає «таким, який він є». Разом з тим, підкреслюється, що Ібрагімович – це «явище», тому праця буде цікава не тільки тим, хто цікавиться спортом №1, а й усім, хто цікавиться вагомими персонами сучасності. Златан саме такий. Єдиний, скандальний і неповторний. Та ще й той, хто вважає себе найкращим, незважаючи ні на що. 

Шляхетна сила. Моє життя, мій футбол

Книга про Андрія Шевченко

Ім’я найкращого бомбардира в історії збірної України знає кожен вболівальник. Андрій Шевченко – легенда світового футболу, ім’я, завдяки якому про Україну знають у світі більше. Багаторазовий чемпіон та найкращий бомбардир, володар «Золотого м’яча» в якості гравця, успішний тренер збірної України, а тепер ще й очільник головного органу управління футболом країни. Перед нами не просто непересічна особистість. Перед нами людина масштабу, якого український футбол може чекати ще довго.  

«Шляхтетна сила» – не перша книга про Шевченка. Однак праця пана Андрія у співавторстві з Алессандро Альчато – найбільш ґрунтовне творіння про нашого знаменитого співвітчизника. Як сказав сам Шевченко, ця книга – «скриня всіх моїх емоцій».   

Усе в твоїх руках

Книга про Олександра Шовковського

Не так багато футболістів постійно читають серйозну літературу. Не так багато футболістів свідомо прагнуть отримати освіту журналіста, і врешті її отримують. Саме тому Олександр Шовковський вважався чи не найбільш інтелектуальним футболістом, поки грав у м’яча активно, й залишається такою людиною і сьогодні на посаді головного тренера рідного клубу. Саме тому Шовковський став тією людиною, яка взялася написати про свій шлях у футболі без допомоги сторонніх осіб. І зробив це успішно.

Праця Шовковського «Усе в твоїх руках» відрізняється деталізацією переживань та думок самого футболіста. Це автобіографія, яка точно допоможе дізнатися більше й те, що ви раніше не знали, про легендарного голкіпера та київське «Динамо». Це та книга, де відома людина не просто ділиться деталями свого успіху, а й визнає помилки та хиби, яких припустилася на своєму шляху.

Друзі! Серед вас точно багато тих, хто прочитав не одну книгу про футбол. Поділіться своїми враженнями та порадами про те, які з них не перелічені в цьому тексті й точно варті часу. 

Максим Салівон

Автор: Максим Салівон

Філолог за освітою, футбольний автор за покликанням. Більше 10 років пишу аналітичні статті, прев'ю, рев'ю, прогнози, огляди футбольних матчів.

Залишити відповідь

3 × five =