in

Роналду чи Мессі: хто кращий?

Епоха в епосі. Найвеличніші серед ліпших. Кожен – претендент на №1 в історії. Ці та інші характеристики давно стали супутниками двох дійсно найвеличніших футболістів сьогодення. Роналду та Мессі, чи Мессі та Роналду. Послідовність залежить винятково від вподобань конкретного поціновувача.

На двох Роналду та Мессі відсвяткували 74 роки, але лишаються прикладом не тільки зразкового професіоналізму, а й винятково високої майстерності. Так, їхні кращі роки позаду. Так, вони більше не привертають увагу глоріхантерів з усього світу. Тепер матчі за участі їх клубів дивляться лише найбільші поціновувачі. Але питання, яким задавалися ще на початку їхнього шляху у великій Грі, лишається актуальним і сьогодні. Ба, навіть більше – час підбивати остаточні підсумки не за горами.

Тож, хто вирвався вперед з висоти десятків проведених на найвищому рівні років? 

2023-й – за португальцем

Незважаючи на різницю у віці майже в два з половиною роки, Ліонель та Кріштіану, ніби змовившись, вчергове зробили важливі кроки у своїй кар’єрі «синхронно». Мова про прощання з європейським футболом і фактичне бажання покласти до кишені побільше грошенят перед реальним відходом від справ.

Роналду – найбільш високооплачуваний футболіст 2023 року.

На правах старшого Роналду покинув Старий Світ на сім місяців раніше. Втім, вирішальним у справі локального успіху португальця у протистоянні з заклятим другом за підсумками попереднього року стало не це.

Кріштіану Роналду у збірній Португалії

Звісно, Кріштіану був відчутно більш забивним, в тім числі, через більшу чисельність зіграних матчів. На відміну від аргентинця, Роналду провів більшу кількість матчів, і забив відчутно більшу кількість голів. Однак ще більш вагомим став факт значущості піренейця для своєї команди. Роналду став локомотивом перемоги «Аль-Насра» в Арабській лізі чемпіонів. На цьому фоні здобуток Мессі – дарунок клубу Бекхема у вигляді перемоги в Кубку ліг – виглядає значно менш переконливим. 

Чи не половину року Ліонель провів на номінально значно вищому рівні – мова про останні місяці у Франції та ПСЖ перед переходом у «Інтер Майамі». Проте очевидно, що цей, як зрештою й весь період перебування Мессі у Парижі, пройшов не під акомпанемент його футболу – першу скрипку в «Сен-Жермен» Ліонель не грав. А це не та роль, яка пасує домінанту.

Кріштіану Роналду у матчі за Реал Мадрид

Роналду ж не тільки зробив вирішальний вклад у гучний успіх нового клубу, а й врешті привернув увагу більш ніж серйозним індивідуальним здобутком. Кріштіану забив найбільшу кількість голів за підсумками 2023 року, випередивши й колишніх конкурентів у європейському футболі. Недооцінювати цей факт не варто. У гонці за постійне визнання питання майстерності на особистісному рівні завжди буде не останнім. 

Не той випадок, коли голи та титули мають значення

Хто б не був вам ближчим і не здавався крутішим, Мессі та Роналду – величини приблизно однакові. На це вказує й величезна кількість факторів, які стосуються десятків індивідуальних здобутків обох глиб.

Мессі та Кріштіану Роналду у матчі Барселони проти Реалу

На перший погляд, показники Ліонеля виглядають більш вагомими. В середньому на один гол аргентинцю знадобилося менше матчів, ніж Кріштіану. Разом з тим, наразі португалець записав у свій актив більше голів, ніж «Блоха».

Мессі очолює наш топ кращих футболістів під номером 10.

Мессі також випереджає Роналду за кількістю «Золотих м’ячів». Якщо Ліонель піднімав над головою найвищу індивідуальну нагороду вісім разів, то Кріштіану – «лише» п’ять. Попереду «Гном» і за титулами на рівні команд – 43 проти 30 в опонента. Однак застереження на кшталт «Мессі грав у «Барселоні» тоді, коли ця команда не могла не перемагати усіх та усюди», будуть завжди. На те футбол і є футболом. 

Усі наведені вище цифри – зовсім не спроба віддати перевагу одному з героїв матеріалу. Усе з точністю до навпаки. Такий стан справ дозволяє ще раз упевнитися, що перед нами Майстри, які варті один одного. 

На користь Мессі все ж говорить один козир, який перекрити Роналду, ймовірно, вже не зможе. Мова про титул чемпіона світу, здобутий не так у колаборації з партнерами по «альбіселесте», як подарований Аргентині з королівського плеча «Гнома». 

Ліонель Мессі в матчі за збірну Аргентини

Так-так, у випадку Ліонеля цінність нагороди не в факті здобуття трофею як такого, а в способі його досягнення. Мессі піднявся на одну сходинку з Дієго Марадоною за значенням для командного успіху. Це його чемпіонство, його здобуток, його вершина. І лише потім – збірної Аргентини. У 2026-му Роналду буде 41. Звісно, в футболі трапляється усіляке, але…

MLS – не Саудівська Аравія

Даючи оцінку виступам двох нещодавніх законодавців мод у світовому футболі, не можна оминути середовище їх виступів. На перший погляд, першості, у яких опинилися CR7 та «Блоха», співставні й за сутністю своєю схожі. Однак насправді між чемпіонатами Major League Soccer та Saudi Pro Leaguе є вагома різниця. І не на користь турніру з азіатською пропискою.

Причини криються у багаторічних підходах керівників клубів і навіть самих турнірів, до яких належать команди Ліонеля та Кріштіану, й аж ніяк не залежать від них самих. Змагання найкращих клубів Саудівської Аравії в його нинішньому вигляді – по суті новий чемпіонат, який не має ані спортивного, ані, тим паче, фінансового підґрунтя, й отримує підпитку винятково з чи не бездонних бюджетів власників клубів, які в свою чергу мають усіляке сприяння державного сировинного монополіста-монстра. Ба, навіть більше. Саме у державному «Вперед! Зробіть це!» – головна різниця між чемпіонатами, у яких грають Роналду та Мессі. 

MLS – змагання, перевірене часом. Американські бізнесмени не мають собі рівних у вмінні робити гроші з нічого. Коли соккер, як вид спорту, який аж ніяк не користувався популярністю серед жителів США та Канади, прийшов у ці країни, в ідею його життєздатності вірили одиниці. Однак час показав, що скептики були неправі. 

Ліонель Мессі та Жорді Альба у Інтер Майамі

Сучасні клуби MLS, у більшості своїй, навчились заробляти. Ринкові рейки, на які стали команди, що беруть участь у змаганні, зробили проєкт привабливим з точки зору спортивної складової. Саме тому сьогодні MLS – ліга, яка є найближчою з усіх змагань поза Старим Світом до провідних європейських першостей. 

Якщо порівняти темп матчів та рівень виконавської майстерності в американському турнірі сьогодні й якихось ще три-п’ять років тому – перед нами будуть дві великі різниці. 

Саме у такому чемпіонаті грає Мессі. Тоді як Саудівська Аравія, незважаючи на швидке вливання сотень мільйонів євро та доларів, поки значно ближче до повторення долі китайської Суперліги. В Піднебесній догравали вчорашні суперзірки, які з тих чи інших причин покинули Європу через небажання чи нездатність відповідати високим стандартам. Наразі Saudi Pro Leaguе має славу радше такого, ніж успішного й привабливого з усіх сторін турніру, в якого є майбутнє. 

Замість підсумку

Відхід Мессі та Роналду – це кінець золотої доби надзвичайно високої ролі мегапотужних індивідуалістів. Наразі жоден з топових клубів Європи не має такої залежності від своїх кращих виконавців, як клуби Ліонеля й Кріштіану в роки їх пікових виступів.   

Скільки б не залишилося португальцю та аргентинцю у великій Грі, усі, хто мав і має можливість жити в час, коли вони творили й творять на полях світу, – щасливчики. Таке грандіозне заочне суперництво величних достойників трапляється не те що не кожен день – не кожне десятиліття. 

Втім, час ностальгії варто відкласти на потім. Обидва ставлять собі за мету оновити старі й поставити кілька нових рекордів. Такі вони – ці непосидючі найкращі футболісти останніх 20 років.

Бонус. Хто на зміну? 

Та хто б з двох поборників рекордів не мав мітку фаворита у вашій уяві, Мессі та Роналду як спадкоємці трону в спорті №1 не вічні. За аргентинським володарем м’яча та португальським кудесником вже вишикувалась черга з охочих відібрати корону й перевершити досягнення «ветеранів».     

Чи не найбільший потенціал у цій компанії належить хавбеку «Реала» Джуду Беллінгему. Англійця порівнюють з Зінедіном Зіданом за елегантність у грі, однак його вплив на результати «бланкос» визначається, в першу чергу, фантастичною як для гравця середньої лінії, кількістю голів. Крім того, йому лише 20, а він вже виглядає сформованою величиною. 

Кіліан Мбаппе на видноті не один рік поспіль, і тривалий час здавалося, що повноваження найбільш впливового футболіста світу перейдуть саме до нього. Однак у випадку з уже 25-річним нападником ПСЖ усе буде залежати саме від клубної прописки та спроможностей команди. Перспективи «Сен-Жермен» викликають сумніви, хай це й тема окремої розмови. 

На фоні кожного в цьому імпровізованому хіт-параді Ерлінг Холанд здається футболістом дещо обмеженим. Так, норвежець не з тих, хто от-от протягне м’яча через півполя, обігравши півкоманди суперника за рахунок дивовижної техніки та дриблінгу. Й не з тих, хто віддасть казковий і напрочуд своєчасний пас. Але його вміння забивати не просто багато, а напрочуд багато, та ще й гіперважливі голи – часто безцінне.   

Джамала Мусіалу в цьому списку очікували побачити, м’яко кажучи, не всі. Та британський німець має усі якості та переваги, щоб стати на один рівень з тим же Беллінгемом не сьогодні, то завтра. Й гра пліч-о-пліч з іншим колишнім «конкурентом» Мессі та Роналду за першість Томасом Мюллером – одна з них.

Та це вже зовсім інша історія. Для початку ж нехай перелічені вище «молоді та зелені» хоча б повторять шлях незрівнянних кумирів мільйонів. Тоді й буде про що балакати.

Друзі, цей текст створено для вас і задля вас! А тому коментарі, пропозиції та зауваження вітаються й заохочуються. Поділіться своєю думкою з приводу прочитаного. Чи вважаєте ви Мессі та Роналду одними з кращих у своїй справі? Кому з цих двох надаєте перевагу? Хто виглядає потенційним «наступником» героїв матеріалу?

Фото: shutterstock.com, depositphotos.com

Максим Салівон

Автор: Максим Салівон

Філолог за освітою, футбольний автор за покликанням. Більше 10 років пишу аналітичні статті, прев'ю, рев'ю, прогнози, огляди футбольних матчів.

Залишити відповідь

16 + 3 =