in

Номери найвідоміших футболістів світу

Номери на футбольній формі – це те, що допомагає ідентифікувати гравців на футбольному полі. В деяких випадках це не просто цифри, а справжній культ. Клуби нерідко виводять з обігу номери своїх легенд або ж заманюють нових гравців, обіцяючи віддати той чи інший номер в команді.

Попри те, що футбол з’явився ще в 19 столітті, вперше номери на футболки почали наносити в 1939 році в Англії. Таку ідею подав тренер лондонського Арсеналу Герберт Чемпмен. Польові гравці отримали номери від 1 до 11 в порядку зростання позицій на полі від воротаря до нападників. Гравці запасу отримували номери від 12 і вище. В наш час ця тенденція не завжди зберігається.

В цій статті я розповім під якими номерами виступали найвідоміші футболісти світу. Тут не буде молодих зірок по типу Мбаппе чи Хуліана Альвареса, який в 23 роки завоював 14 трофеїв. В список я включив тільки тих футболістів, які вже залишили глибокий слід в історії футболу. Всі імена будуть легендарними, тому недоцільно розміщувати цих гравців у форматі топ-рейтингу. Через це я вирішив зробити список рандомним. Ви ж можете запропонувати власний рейтинг топ-5 та написати його в коментарі.

Йохан Кройф

Йохан Кройф з Золотим мячем
Йохан Кройф з Золотим мячем

Країна: Нідерланди
Амплуа: атакувальний півзахисник
Ігрові номери: 7, 8, 9, 10, 14

Летючий Голландець – це легенда футболу в ролі гравця та тренера. За 752 матчі футболіст забив 452 м’ячі. Список його досягнень можна перераховувати довго. Серед регалій Кройфа:

  • Три Золоті м’ячі;
  • Три перемоги в Кубку європейських чемпіонів;
  • Кращий футболіст Європи в 20 столітті.

Рідним клубом для Йохана є Аякс, з яким він виграв все що можна. За кар’єру Кройф змінив багато номерів на футболці, але найбільш часто грав під 14 номером, з яким нідерландець став срібним призером Чемпіонату світу, виборов бронзові нагороди Чемпіонату Європи в складі збірної та виграв Кубок європейських чемпіонів з Аяксом. Тому в історії футболу Йохан Кройф є найвідомішим футболістом з номером 14.

Кріштіану Роналду

Кріштіану Роналду – уособлення номеру 7 в футболі
Кріштіану Роналду – уособлення номеру 7 в футболі

Країна: Португалія
Амплуа: нападник
Ігрові номери: 7

Кріштіану Роналду – володар 5 золотих м’ячів, п’ятиразовий переможець Ліги чемпіонів, та володар багатьох чемпіонських титулів в чемпіонатах та внутрішніх кубках. Також португалець є чемпіоном Європи та Ліги націй разом зі збірною.

Не має сенсу перераховувати всі заслуги та рекорди Роналду. Але є один факт – із 7 номера на футболці CR7 зробив справжній бренд. Так, португалець провів свій дебютний сезон в лісабонському Спортингу під номером 28, а в мадридському Реалі перший рік після переходу носив на спині дев’ятку (7 номер тоді мав легендарний футболіст галактікос – Рауль), але всю іншу кар’єру футболіст незмінно виступав з сімкою на спині. В сучасному футболі 7 переважно асоціюється саме з Кріштіану Роналду.

Рауль

Рауль Гонсалес Бланко – легендарна сімка мадридського Реала
Рауль Гонсалес Бланко – легендарна сімка мадридського Реала

Країна: Іспанія
Амплуа: нападник
Ігрові номери: 7

Рауль Гонсалес Бланко – це один з найлегендарніших футболістів в історії мадридського Реала та в футболі в цілому. Це єдиний футболіст, який не дав Кріштіану Роналду взяти 7 номер, адже до початку епохи КріРо сам являвся уособленням сьомого номера в футболі. Сімку іспанець носив як у складі Реалу, так в останніх сезонах в кар’єрі в складі Шальке 04, Аль-Садд Доха та Нью-Йорк Космос. Також 7 номер був закріплений за Раулем і в збірній Іспанії.

Мало хто пам’ятає, але два сезони в збірній Іспанії гравець виступав під 10 номером, а на старті кар’єри в Реалі по одному сезону відіграв з номерами 16, 14 та 17. Але саме як сімка галактікос нападник увійшов в історію футболу та добився найбільших успіхів, серед яких: 6 перемог в чемпіонаті Іспанії, 3 перемоги в Лізі чемпіонів та перемога в Суперкубку УЄФА.

Пеле

Пеле – єдиний триразовий чемпіон світу з футболу
Пеле – єдиний триразовий чемпіон світу з футболу

Країна: Бразилія
Амплуа: центральний нападник
Ігрові номери: 10

Пеле – гравець, який входить в список кращих футболістів з номером 10 в історії футболу. Він є єдиним триразовим чемпіоном світу. Майже всю кар’єру провів на батьківщині в Сантосі та тільки в останньому сезоні виступав за Нью-Йорк Космос. В Бразилії футболіст з клубом виграв все що можна. І, хоч медійність футболу тих часів була далекою від нинішнього рівня, про Пеле знали у всьому світі. За Сантос нападник забив 504 голи в 496 матчах. Всю кар’єру як на клубному рівні, так в збірній легендарний футболіст виступав під 10 номером.

Дієго Марадона

Дієго Армандо Марадона – легендарна десятка Наполі
Дієго Армандо Марадона – легендарна десятка Наполі

Країна: Аргентина
Амплуа: атакувальний півзахисник
Ігрові номери: 10

Якщо ми вже заговорили про Пеле, доречним буде одразу перейти й до футболіста, який вніс не менший вклад в історію футболу. Суперечки про те, хто з них кращий, точаться досі. Мова йде про Дієго Армандо Марадону. В Європі гравець виступав за Барселону, Наполі та Севілью. Але пік його кар’єри припав на період гри в Неаполі. В місті до нашого часу збереглися мурали з зображенням легенди Наполі, а стадіон команди має ім’я Дієго Армандо Марадони.

Аргентинець двічі приводив неаполітанців до чемпіонства та майже незмінно виступав під 10 номером як в збірній, так в клубі. Тільки в 2 сезонах в Наполі Марадона носив на спині номер 16.

Роналдо

Кращі голи Роналдо за Реал

Країна: Бразилія
Амплуа: центральний нападник
Ігрові номери: 9

Роналдо протягом кар’єри носив багато номерів на футболці. Наприклад, 99 – в Мілані, 11 – в першому сезоні в Реалі, 10 – в першому сезоні в Інтері, 14 та 15 в ПСВ. Навіть в збірній Бразилії футболіст спочатку носив 20 на футболці, а потім і номер 18. Але прославився Роналдо саме під дев’ятим номером, під яким дебютував в рідному Крузейро, та виступав значну частину кар’єри як в збірній, так на клубному рівні.

Бразилець залишив вагомий слід в історії футболу. Він став чемпіоном світу в 17 років, а також отримав Золотий м’яч та Золоту бутсу в 21.

Гаррінча

Гаррінча - один з кращих дриблерів в історії футболу
Гаррінча – один з кращих дриблерів в історії футболу

Країна: Бразилія
Амплуа: правий вінгер
Ігрові номери: 7, 11, 16

Гаррінча вважається другим футболістом Бразилії після Пеле, а деякі фанати футболу і взагалі ставлять його на перше місце. Гравець всю кар’єру провів в бразильському чемпіонаті, а всесвітньо відомим став завдяки грі за збірну Бразилії. Рівних йому на правому фланзі не було. А деякі тренери Ботафого взагалі забороняли іншим гравцям зміщуватися вправо, адже це була територія Гаррінчі.

Зовнішність футболіста йшла в розріз з канонами професійного футболу. Гаррінча з народження мав цілий букет проблем: права нога гравця була довшою за ліву на 6 см, деформація хребта, зміщення кісток тазу та проблеми з зором. Але при цьому футболіст залишається одним з кращих дриблерів в історії футболу та входить в список кращих футболістів не тільки Латинської Америки, але і світу.

Заведено вважати, що найбільшу популярність Гаррінча здобув, виступаючи під номером 7, під яким став чемпіоном світу в 1962 році. Але під час свого першого тріумфу на Чемпіонаті світу 1958 року гравець виступав під 11 номером, а на ЧС-1966 відправився з 16 на спині.

Ференц Пушкаш

Ференц Пушкаш – кращий бомбардир 20 століття за версією ФІФА
Ференц Пушкаш – кращий бомбардир 20 століття за версією ФІФА

Країна: Угорщина, Іспанія
Амплуа: центральний нападник
Ігрові номери: 10

Ференц Пушкаш – гравець який прославився, граючи в мадридському Реалі. Хоча і потрапив в склад галактікос уже у віці 31 року, встиг стати п’ятиразовим чемпіоном Іспанії. Ім’я цього футболіста досі з’являється в новинах та заголовках футбольних медіа. Щорічно вручається нагорода імені Пушкаша за кращий гол сезону, а ФІФА визнала гравця кращим бомбардиром 20 століття.

Пушкаш незмінно виступав під 10 номером. І тільки за збірну Іспанії, за яку зіграв в 4 матчах, після отримання іспанського громадянства, Ференц зіграв під 14 номером.

Зінедін Зідан

Зінедін Зідан – один з кращих футболістів та тренерів в історії футболу
Зінедін Зідан – один з кращих футболістів та тренерів в історії футболу

Країна: Франція
Амплуа: атакувальний півзахисник
Ігрові номери: 10, 5, 21, 7, 11

Зінедін Зідан – ще один легендарний футболіст, який збирав у футболі трофеї не тільки як гравець, але як і тренер. Найбільш відомий виступами за мадридський Реал та туринський Ювентус, з якими завоював 12 трофеїв. В складі збірної Франції Зідан став чемпіоном світу в 1998 році та чемпіоном Європи в 2000.

Щодо ігрових номерів, то тут не все так просто. Професійну кар’єру Зідан розпочинав у Канні під номером 11. Потім три сезони в Бордо футболіст відіграв з сімкою за плечима. В складі збірної Франції Зінедін запам’ятався як незмінна десятка, через що його найчастіше асоціюють саме з 10 номером. Але на клубному рівні по п’ять сезонів Зідан провів за Ювентус, де виступав під 21 номером та за Реал, де мав на футболці цифру 5.

Джанлуіджі Буффон

Джанлуіджі Буффон – один з кращих голкіперів в історії футболу
Джанлуіджі Буффон – один з кращих голкіперів в історії футболу

Країна: Італія
Амплуа: воротар
Ігрові номери: 1

Вже звичною справою є те, що найкращі голкіпери виступають під першим номером. В історії футболу багато воротарів, з яких можна скласти окремий топ. Але Буффон є унікальним голкіпером. Як гравець він виграв все, крім Ліги чемпіонів. Але головне те, що саме з його іменем асоціюється амплуа стража воріт.

Проте не всі згадають, що Буффон виступав не тільки під першим номером. В Пармі гравець дебютував з 12 на спині. Цей номер він спочатку також мав і у збірній Італії. Потім в тій же Пармі Буффон кілька разів змінював номер на 28, 77  та на 1, під яким незмінно виступав з 2000 до 2018 року. Ще одним з номерів, які носив легендарний голкіпер, є 18, який він отримав після переходу в ПСЖ. Пізніше парижани віддали італійцю його законну одиницю на футболці.

Марко ван Бастен

Топ-10 голів Марко ван Бастена в Лізі чемпіонів

Країна: Нідерланди
Амплуа: центральний нападник
Ігрові номери: 9, 10, 12, 14, 16, 8, 4

Марко ван Бастен – триразовий володар Золотого м’яча. Три рази Марко вигравав чемпіонат Нідерландів з Аяксом та феєрив у Мілані, з яким став чотириразовим переможцем Серії А. Також нідерландець є дворазовим володарем Кубка європейських чемпіонів, а зі збірною став чемпіоном Європи в 1988 році. Гравець вважається одним з кращих форвардів в історії футболу. Але повністю розкритись ван Бастену не дали проблеми зі здоров’ям. Дієго Марадона якось сказав наступне:

Я ніколи не бачив більш елегантного футболіста, ніж ван Бастен. Гольова машина, яка зламалася якраз у той момент, коли повинна була стати найбільшою у світі…

Ван Бастен більшість кар’єри виступав під 9 номером. Але за роки гри встиг приміряти та інші. Наприклад, розпочинав форвард в Аяксі з 16 на спині, а через два роки вже взяв 14 номер. Пізніше ще по одному сезону на спині ван Бастена вимальовувалися номери 10, 8 та 4. За збірну ж він виступав з дев’яткою, але на два роки змінив номер на 12, з яким і став тріумфатором Чемпіонату Європи. Проте найбільш відомим ван Бастен залишається як дев’ятка Мілану.

Мішель Платіні

Кращі моменти Мішеля Платіні в Ювентусі

Країна: Франція
Амплуа: атакувальний півзахисник
Ігрові номери: 10

Мішель Платіні багатьом запам’ятався як президент ФІФА, який відзначився кількома великими скандалами за час перебування на цій посаді. В тому числі був замішаний в корупційних схемах при виборі країн, які виграли право проводити Чемпіонат світу з футболу в 2018 та 2022 роках. Але як гравець француз показував феноменальний футбол. Платіні забрав три Золоті м’ячі підряд з 1983 по 1985 роки та двічі визнаний кращим футболістом світу.

Майже незмінно Мішель Платіні виступав під 10 номером. Тільки один сезон в Ювентусі відіграв з 16 на спині. А в збірній розпочинав кар’єру під номером 15, після чого взяв вже звичну для себе десятку. Відзначу також, що в сезоні 1975/76 Платіні потрапив в олімпійську збірну, де йому було присвоєно 11 номер.

Франц Бекенбауер

Франц Бекенбауер – легенда німецького футболу та мюнхенської Баварії
Франц Бекенбауер – легенда німецького футболу та мюнхенської Баварії

Країна: Німеччина
Амплуа: ліберо
Ігрові номери: 5, 4, 3, 6

Франц Бекенбауер – один з найлегендарніших футболістів Німеччини. Вважається кращим захисником 20 століття. Саме Бекенбауер першим придумав амплуа вільного захисника – ліберо. Франц двічі забрав Золотий м’яч.

Більшість кар’єри Бекенбауер провів в Баварії, з якою став чотириразовим чемпіоном Німеччини та тричі виграв Кубок європейських чемпіонів. Футболіст запам’ятався як п’ятий номер Мюнхенців. Але не всі знають, що на старті кар’єри Франц встиг по одному сезону в Баварії відіграти під номерами 3 та 4, а після переходу в Нью-Йорк Космос виступав під 6 номером. За збірну Німеччини кращі роки провів з 5 номером. В цей час Бекенбауер став чемпіоном світу та чемпіоном Європи. Але майже половину кар’єри за збірну носив на спині цифру 4.

Мессі

Ліонель Мессі – один з кращих футболістів з номером 10 та восьмиразовий володар Золотого м'яча
Ліонель Мессі – один з кращих футболістів з номером 10 та восьмиразовий володар Золотого м’яча

Країна: Аргентина
Амплуа: нападник
Ігрові номери: 10

Мессі – восьмикратний володар Золотого м’яча та жива легенда футболу. Зараз майже немає такої людини, хто б не знав про аргентинця. Навіть після переходу з Європи в чемпіонат МЛС, Мессі все ще входить в топ-10 найбільш високооплачуваних футболістів світу.

Аргентинець прославився під номером 10. Саме як десятка він провів більшість кар’єри в Барселоні, два сезони в ПСЖ та взяв цей номер в Інтер Маямі. З десяткою на спині футболіст вигравав Копа Америка та став чемпіоном світу зі збірною Аргентини. Але мало хто згадає, що Мессі за кар’єру, змінив багато номерів. В Барселоні десятку Мессі отримав тільки в 2008 році. До цього аргентинець виступав під номерами 30, 11, 9, 8, 19. У 2008 році за ним також незмінно закріпилась десятка і на футболці збірної. До цього часу Мессі виступав за Аргентину під номерами 18, 19 та 15.

Паоло Мальдіні

Паоло Мальдіні – легенда італійського футболу та 3 номер Мілану
Паоло Мальдіні – легенда італійського футболу та 3 номер Мілану

Країна: Італія
Амплуа: лівий захисник
Ігрові номери: 3

Паоло Мальдіні – футболіст, який провів 902 офіційні ігри за Мілан. Немає більш легендарної особистості для россонері. Про це свідчить і той факт, що номер 3 на назавжди закріплений за ім’ям цього захисника та виведений клубом з обороту. В 1994 році Мальдіні визнано кращим гравцем світу. Паоло входить до Зали слави італійського футболу.

Хоча за Мальдіні закріплено номер 3, під яким він виступав кращі роки в кар’єрі, проте футболіст в складі Мілана також носив на спині й такі цифри: 14, 4, 6, 2 та 5. В складі збірної, крім трійки, Паоло виступав під такими номерами: 13, 8, 7, 5 та 6.

Роналдінью

Роналдінью – один з найтехнічніших футболістів в історії футболу
Роналдінью – один з найтехнічніших футболістів в історії футболу

Країна: Бразилія
Амплуа: лівий вінгер
Ігрові номери: 10, 80, 21

Завершити список хочу легендарним гравцем, яким є Роналдінью. Це футболіст, для якого гра ніколи не була роботою. Виконуючи будь-який фінт чи забиваючи гол, Роналдінью завжди посміхався, адже отримував від цього справжнє задоволення. Цей футболіст вмів на полі все: пробити з будь-якої позиції, обіграти кількох суперників чи віддати феноменальний асист. Мабуть, єдиний фінт, який не вдався бразильцю – це перетин кордону за підробленим паспортом, за що футболіст потрапив в тюрму Парагваю. Та навіть тут Роналдінью грав у футбол та по-справжньому насолоджувався грою.

В Європі футболіст виступав під номерами 10, 80 та 21 за Барселону,  Мілан та ПСЖ. В бразильському чемпіонаті Роналдінью кілька сезонів грав під 49 номером. В збірній же десяткою футболіст був тільки в трьох сезонах. В інші роки виступав під номерами 21, 7, 17, 18, 11 та 16. А чемпіоном світу в складі Бразилії Роналдінью став під номером 11.

Avatar photo

Автор: Тернинко Іван

Люблю спорт. Найбільш активно спостерігаю за Формулою-1, топовими футбольними лігами + чемпіонати Португалії та Нідерландів, а також за НБА. Маю досвід в ставках на спорт 15 років. Досвід в копірайтингу - 7 років. Пишу огляди букмекерів та онлайн-казино, а також статті на спортивну тематику. Мета роботи в newstavka.com.ua - новий досвід в створенні якісного україномовного контенту.

Залишити відповідь

five + seven =