in

Хуліан Альварес – гравець, що у 23 роки отримав 14 трофеїв

В історії футболу багато іменитих футболістів, які так і не змогли досягти великих висот, незважаючи на талант. Яскравим прикладом є Гаррі Кейн, який станом на кінець 2023 року залишається без трофеїв, хоч і входить в топ-10 найбільш високооплачуваних футболістів світу. А для деяких гравців чемпіонські титули вже стали звичною справою.

Проте є один футболіст, який встановив рекордне досягнення і досяг всього чого можна вже в 23 роки. Мова про аргентинського нападника Манчестер Сіті – Хуліана Альвареса.

В цій статті я розкажу про футбольну біографію футболіста, а також розповім, в якому з українських клубів міг опинитись чинний чемпіон світу.

Кар’єра Альвареса до переїзду в Європу

Хуліан Альварес народився 31.01.2000. Як і багато хто з аргентинських юнаків, почав займатись футболом з дитинства. Талант юнака побачили ще в 7 років, коли і порекомендували перебратись в більш сильну місцеву юнацьку команду – Атлетико Кальчин. Перший тренер Альвареса Рафаель Варас, часто повторював, що не був його тренером, адже як можна чогось навчити такого гравця як Хуліан, який переріс рівень місцевого футболу. А вже у 2008 році молодий талант отримав сертифікат найкращого гравця року в Атлетико Кальчин.

В 11 років юним футболістом зацікавились місцеві скаути з топ-клубів. Це були Рівер плейт та Бока Хуніорс. В цей період Хуліан навіть побував на огляді в Іспанії, що не дивно, враховуючи цікавість команд Ла Ліги до перспективних аргентинських футболістів. Прикладом цьому є Мессі, який з юного віку був помічений скаутами Барселони, а каталонці забрали майбутню легенду до себе у віці 13 років та організували переїзд в Іспанію разом з сім’єю.

Хуліан Альварес

Цікавий факт, що кумиром Альвареса є саме Мессі, який входить в топ-10 найкращих гравців під номером 10. Коли Хуліану було 11 років, збірна Аргентини, перед черговим матчем, опинилась за 100 кілометрів від рідного містечка Альвареса (Кальчин, провінція Кордова). Батько майбутнього футболіста без вагань пішов з роботи, незважаючи на незгоду боса, щоб відвезти сина в Санта-Фе, де і проходила гра на стадіоні імені Естаніслао Лопеса. Тут і з’явилася перша спільна фотографія Хуліана Альвареса і Ліонеля Мессі. Юнакові вдалося дочекатись свого кумира та зробити фото, яке Альварес вперше опублікував у себе в Instagram у 2015 році в День народження Мессі.

Хуліан в 11 років пройшов огляд в мадридському Реалі та був запрошений в склад головних конкурентів галактікос – каталонську Барселону. Здавалося ось він шанс повторити шлях Мессі та потрапити в одну команду з кумиром. Але Альварес відмовився від далекого переїзду в Європу, щоб не розлучатися з сім’єю.

Попри цікавість зі сторони європейських команд та аргентинських топ-клубів, Хуліан виступав за Атлетико Кальчин до 2015 року. В 15-річному віці футболіст все ж перебрався в Рівер Плейт, де в основній команді дебютував тільки в сезоні 2018/19. В цьому ж сезоні Альварес потрапив в спаринг-команду збірної Аргентини, після чого з’явилось друге спільне фото з Мессі.

Історія Хуліана Альвареса – дивіться відео:

За результатами дебютного сезону в професійному футболі Хуліан з командою з 2018 по 2019 рік завоював три трофеї та став володарем:

  • Кубка Лібертадорес;
  • Суперкубка Аргентини;
  • Кубка Аргентини.

А у 2021 році до нагород гравця додався титул чемпіона Аргентини та кращого бомбардира чемпіонату. В цьому ж році Хуліана Альвареса визнано футболістом року в Південній Америці. З цього часу цікавість європейських топ-клубів до нападника зросла ще більше і сумнівів, що гравець покине рідну Аргентину вже не залишалося. До того ж, футболіст вже почав потрапляти до складу національної збірної, з якою у 2021 році став переможцем Кубка Америки, хоч і зіграв на турнірі тільки в одному матчі проти Болівії.

Хуліан Альварес

Кар’єра Хуліана Альвареса після переходу в Європу

З 2021 року цікавість до аргентинського нападника проявляє ціла плеяда європейських клубів з топ-чемпіонатів. Головними претендентами на придбання Альвареса вважалися:

  • Реал;
  • Ювентус;
  • Тоттенхем;
  • Байєр;
  • Мілан.

На фоні успіхів футболіста в Аргентині, трансферна вартість гравця за два роки зросла з 1 до 20 млн євро. В трансферну гонку готовий був включитися навіть донецький Шахтар. Гірники запропонували за футболіста ті ж таки 20 млн, що є величезною сумою для українського футболу. Роберто де Дзербі підтвердив зацікавленість в аргентинському нападнику, адже на той час клуб шукав заміну травмованому Лассіна Траоре. Проте шанси на перехід Альвареса в Україну були примарними, адже сам футболіст висловив готовність покинути Аргентину тільки заради можливості пограти за топ-клуб в топ-чемпіонаті.

В результаті Хуліан Альварес опинився в складі Манчестер Сіті. Містяни заплатили за футболіста 21,4 млн євро. Контракт підписаний в День народження гравця 31 січня 2022 року. Але за умовами контракту футболіст до літа залишився в оренді в Рівер Плейт і тільки перед сезоном 2022/23 переїхав в Англію. Після цього розпочинається тріумфальний зліт в кар’єрі аргентинця, а трансферна вартість футболіста, станом на кінець 2023 року складає 90 млн євро.

Хуліан Альварес

Після закінчення оренди, Альварес приєднався до Сіті та дебютував вже в першому матчі за Суперкубок Англії, одразу потрапивши в гру за трофей. Хуліан вийшов на заміну на 58 хвилині, та вже за 12 хвилин на футбольному полі став автором єдиного голу містян в ворота Ліверпуля, що в підсумку не допомогло виграти титул (рахунок 1:3). Забігаючи наперед, відзначу, що Суперкубок Англії єдиний зі значних турнірів, який не підкорився аргентинцю. У 2023 році Манчестер Сіті також зіграв в Суперкубку, але поступився лондонському Арсеналу.

Справжня слава до футболіста прийшла після Чемпіонату світу 2022 в Катарі, де гравець в складі збірної Аргентини став переможцем турніру. При цьому Альварес став наймолодшим автором дубля в півфіналах і фіналах в історії ЧС. А свій другий гол в півфінальній грі проти збірної Хорватії 22-річний Хуліан забив з передачі свого кумира – Ліонеля Мессі, заради примарного шансу сфотографуватися з яким 11 років тому спеціально разом з батьком їздив у сусідню провінцію.

Але тріумф на Чемпіонаті світу був лише початком. Вже в кінці сезону 2022/23 Альварес в складі Манчестер Сіті стає володарем треблу, ставши:

  • Чемпіоном АПЛ;
  • Володарем Кубка Англії;
  • Переможцем Ліги чемпіонів.

Але і на цьому перемоги Альвареса у 2023 році не закінчилися. Наступний трофей аргентинець отримав вже 16 серпня, ставши з клубом переможцем Суперкубка УЕФА. А перемога над Флуміненсе (4:0) 21 грудня 2023 року в фіналі Клубного чемпіонату світу принесла 14-й трофей в професійній кар’єрі Хуліана Альвареса. Аргентинець став автором найшвидшого голу в історії турніру, відзначившись вже на 40-ій секунді фінального матчу. Також Альварес став єдиним футболістом, на футболці якого у 2024 році одночасно будуть нашивки чемпіона світу і переможця Клубного чемпіонату світу.

Найкращі моменти за участі Хуліана Альвареса, голи та асисти в сезоні 2022/23 дивіться на відео:

Підсумки

Хуліан Альварес – однозначно один з найталановитіших футболістів у світі. Але, на мою думку, гравцеві також щастить з командами:

  • В Рівер Плейт футболіст потрапив в сезоні, коли команда виграла три трофеї протягом року.
  • В Кубку Америки нападник зіграв тільки в одному матчі, чого вистачило, щоб потрапити в список тріумфаторів турніру.
  • За збірну Аргентини на Чемпіонаті світу футболіст виступав в період, коли вдалося зібрати один з найсильніших складів за останні два десятиліття.
  • В Манчестер Сіті Альварес потрапив в період домінації містян, які за рік виграли требл, Суперкубок УЕФА та Клубний чемпіонат світу.

Я ніяк не хочу принизити заслуги та талант Хуліана Альвареса, але в успіху футболіста не можна  не відзначити удачу або просто талант правильно вибирати команди. Невідомо, як розвивалася б кар’єра футболіста, якби він перейшов, наприклад, в Мілан, Ювентус або Байєр.

Станом на кінець 2023 року в аргентинця в 23 роки 14 трофеїв. Чи перевершить Альварес свого кумира, покажуть майбутні сезони. На рахунку Мессі 44 трофеї, тому Хуліану є до чого рости.

До гравця проявляють цікавість топові європейські клуби, серед яких і Реал Мадрид, який, схоже, відмовився від ідеї підписання Холанда або Мбаппе через захмарні трансферні цінники та зарплатні вимоги. Але, враховуючи перепідписання контракту, який і так діяв до 2027 року, клуб не збирається відпускати Альвареса, а аргентинця також влаштовує поточна команда.

Avatar photo

Автор: Тернинко Іван

Люблю спорт. Найбільш активно спостерігаю за Формулою-1, топовими футбольними лігами + чемпіонати Португалії та Нідерландів, а також за НБА. Маю досвід в ставках на спорт 15 років. Досвід в копірайтингу - 7 років. Пишу огляди букмекерів та онлайн-казино, а також статті на спортивну тематику. Мета роботи в newstavka.com.ua - новий досвід в створенні якісного україномовного контенту.

Залишити відповідь

nine + 5 =