in

Топ-10 найбільш високооплачуваних футболістів у світі

Авторитетний журнал Forbes оприлюднив список найбільш високооплачуваних спортсменів у 2023 році. Журналісти видання підрахували що перші 11 футболістів у рейтингу заробляють майже 1 млрд доларів. Переважно це пов’язано з бумом на трансферному ринку, який у літнє трансферне вікно влаштували Саудівські клуби.

Заради популяризації чемпіонату, шейхи не поскупились вкласти великі суми в купівлю топових гравців, додатково заманюючи самих футболістів надприбутковими контрактами.

Я розповім про топ-10 футболістів, які заробляють найбільше станом на листопад 2023 року. Усі суми доходів гравців вказані в доларах виходячи із зарплати за рік. Враховуються розміри поточних контрактів + доходи від реклами та інших контрактів поза спортом. Суми вказані без вирахування податків і зарплат агентам.

10. Гаррі Кейн, Баварія – 36 млн

Гаррі Кейн під час матчу Прем'єр-ліги Манчестер Сіті - Тоттенгем Готспур на стадіоні Етіхад, Манчестер, Велика Британія, 19.01.2023 р.
Гаррі Кейн під час матчу Прем’єр-ліги Манчестер Сіті – Тоттенгем Готспур на стадіоні Етіхад, Манчестер, Велика Британія, 19.01.2023 р.

Країна: Англія
Вік: 30 років
Спортивні доходи: 26 млн
Доходи поза спортом: 10 млн

Після переходу з Тоттенхема до Баварії у 2023 році, Кейн увірвався до топ-10 найбільш високооплачуваних футболістів світу. Зарплата гравця, порівняно з окладом в англійському клубі, зросла вдвічі – до 26 млн на рік.

Нападник непогано заробляє поза спортом, отримуючи ще майже половину від зарплати. Доходи англійця від комерційних прав, рекламних контрактів та іншої діяльності оцінюють у 10 млн на рік.

Після переходу до Баварії у 2023 році список брендів, з якими співпрацює футболіст, поповнився. Однією з таких компаній стала Fanatics, що займається виробництвом і реалізацією спортивних товарів, а також колекційних предметів, пов’язаних зі спортом.

Нагадаємо, що разом з Кейном в Баварії виступає Альфонсо Девіс, який входить в топ-10 найдорожчих захисників в футболі.

9. Кевін де Брюйне, Манчестер Сіті – 39 млн

Кевін Де Брюйне під час матчу Ліги чемпіонів УЄФА "Манчестер Сіті" - "Севілья". 02.11.2022.
Кевін Де Брюйне під час матчу Ліги чемпіонів УЄФА “Манчестер Сіті” – “Севілья”. 02.11.2022.

Країна: Бельгія
Вік: 33 роки
Спортивні доходи: 35 млн
Доходи поза спортом: 4 млн

Де Брюйне входить до числа найсильніших півзахисників світу. Тому Манчестер Сіті не шкодує грошей на контракт із бельгійцем. Зарплата лідера «містян» на рік становить 35 млн $, а контракт діє до літа 2025 року. Проте, це більше, ніж отримує головний тренер команди – Пеп Гвардіола, який входить до топ-10 найбільш високооплачуваних тренерів з футболу.

Але в плані медійності де Брюйне не найпопулярніший футболіст. З контрактів поза спортом одним із найбільших – з компанією McDonald’s. Та й то рекламний контракт поширюється тільки на підрозділи бренду, що працюють у Бельгії. Тому поза спортом гравець заробляє лише 4 млн на рік. 

8. Садіо Мане, Аль-Наср – 52 млн

Садіо Мане в кубковому матчі Вікторія Кельн - Баварія. 28.08.2022, Кельн, Німеччина.
Садіо Мане в кубковому матчі Вікторія Кельн – Баварія. 28.08.2022, Кельн, Німеччина.

Країна: Сенегал
Вік: 31 рік
Спортивні доходи: 48 млн
Доходи поза спортом: 4 млн

Мане – один із лідерів збірної Сенегалу. Гравець запам’ятався яскравими виступами за Ліверпуль. У сезоні 2018/19 нападник забив 22 голи в АПЛ, розділивши першу сходинку в списку найкращих бомбардирів з Обамеянгом та Салахом. Ринкова вартість сенегальця у 2019 році доходила до 150 млн євро. Але далі кар’єра гравця пішла на спад.

У 2022 році нападник перебрався до Баварії, а трансфер мюнхенцям обійшовся лише у 32 млн євро. Але очікувань Садіо не виправдав. До того ж, ближче до кінця сезону встряг у скандал, розпочавши бійку з Лероєм Сане, після чого Баварія із задоволенням відпустила футболіста в Саудівську Аравію за 30 млн євро.

Від цієї угоди Мане тільки виграв, ставши одним із найбільш високооплачуваних футболістів, до того ж, потрапивши в одну команду з Кріштіану Роналду. Серед рекламних контрактів одним із найбільших вважається довгостроковий контракт із взуттєвим брендом New Balance.

7. Мохамед Салах, Ліверпуль – 53 млн

Мохаммед Салах - один із лідерів Ліверпуля.
Мохаммед Салах – один із лідерів Ліверпуля.

Країна: Єгипет
Вік: 31 рік
Спортивні доходи: 35 млн
Доходи поза спортом: 18 млн

Єгипетський нападник Мохамед Салах – ключова фігура в складі Ліверпуля. Щоб зрозуміти всю його важливість для команди, можна згадати хоча б фінал ЛЧ 2017/18 з мадридським Реалом. Тоді на початку зустрічі тодішній капітан «вершкових» Серхіо Рамос завдав травму Мохамеду, після якої той не зміг продовжити зустріч.

Видатний італійський захисник Джорджо К’єлліні у своїй автобіографії підкреслив, що Серхіо зробив це навмисне, знаючи, що Салах – головна ударна сила Ліверпуля. Червоні так і не змогли оговтатися після травми лідера і програли той матч.

В тому ж сезоні 2017/18 Мохамед встановив новий рекорд АПЛ на той час за кількістю голів в одному сезоні, відзначившись 32 м’ячами. Чинний рекорд – 36 голів, належить Ерлінгу Голладу, який входить до топ-10 найдорожчих футболістів.

Після тріумфів у 2019-2020 роках Ліверпуль був на слуху у футбольних уболівальників, а Салаху, як головній зірці команди, посипалися пропозиції щодо укладення спонсорських контрактів із різними компаніями, від яких Салах за 2021 рік отримав приблизно 15 млн 2023 року розмір цих виплат зріс до 18 млн $, але зарплата єгиптянина вже нижча, ніж у попередні роки. 

6. Ерлінг Голанд, Манчестер Сіті – 58 млн

Ерлінг Голанд у футболці Манчестер Сіті
Ерлінг Голанд у футболці Манчестер Сіті

Країна: Норвегія
Вік: 23 роки
Спортивні доходи: 46 млн
Доходи поза спортом: 12 млн

Голанд – володар треблу в складі Манчестер Сіті в сезоні 2022/23, в якому на всіх рівнях забив 52 голи. Також Ерлінг переписав рекорд результативності АПЛ, забивши в чемпіонаті 36 голів у 35 матчах. Популярність норвежця внаслідок успішного сезону зросла ще більше, як і інтерес з боку топ-клубів, зокрема мадридського Реала. Це змусило «городян» оновити контракт із нападником і підвищити зарплату.

Поза спортом Голланд теж став успішнішим, уклавши вигідні контракти з топовими брендами, серед яких Nike. Також футболіст потрапив на обкладинку гри EA Sports FC 2024.

Тож не дивно, що ще один гравець Манчестер Сіті потрапив до нашого рейтингу, адже «містяни» входять до топ-10 клубів з найдорожчим складом.

5. Карім Бензема, Аль-Іттіхад – 106 млн

Карім Бензема радіє перемозі у фінальному матчі Ліги чемпіонів УЄФА 2018 між командами Реал і Ліверпуль.
Карім Бензема радіє перемозі у фінальному матчі Ліги чемпіонів УЄФА 2018 між командами Реал і Ліверпуль.

Країна: Франція
Вік: 35 років
Спортивні доходи: 100 млн
Доходи поза спортом: 6 млн

Карім Бензема хоч і виступав на топовому рівні, ніколи не потрапляв у топ найбільш високооплачуваних футболістів. Ситуація змінилася влітку 2023 року, коли лідером мадридського Реала зацікавилися в Саудівській Аравії.

Шейхи вирішили популяризувати чемпіонат, і саме імениті гравці на схилі кар’єри найцікавіші для місцевих клубів, тим паче, що у француза влітку 2023 року закінчився контракт із Реалом.

Заощадивши на трансфері, саудівці запропонували грошову угоду футболістові із зарплатою в 100 млн річних. Тому Бензема без вагань прийняв рішення перебратися до Саудівської Аравії.

Незважаючи на досягнення у футболі, Карім не наймедійніший гравець серед топових футболістів. Після отримання «Золотого м’яча» популярність гравця протрималася ще сезон, після чого почала йти на спад. З рекламних контрактів та іншої діяльності поза спортом гравець заробляє тільки 6 млн, що не так багато, порівняно з іншими футболістами нашого топу. 

4. Кіліан Мбаппе, ПСЖ – 110 млн

Кіліан Мбаппе під час матчу групи H Ліги чемпіонів УЄФА між ФК ПСЖ і Ювентусом. 06.09.2022, Парижі, Франція.
Кіліан Мбаппе під час матчу групи H Ліги чемпіонів УЄФА між ФК ПСЖ і Ювентусом. 06.09.2022, Парижі, Франція.

Країна: Франція
Вік: 24 роки
Спортивні доходи: $90 млн
Доходи поза спортом: $20 млн

Кіліан Мбаппе –- один із наймолодших представників нашого топу. Молодший тільки Голанд. Французу 24 роки, а він уже став однією з головних зірок не тільки ПСЖ, а й світового футболу. У 2022 році гравець став фіналістом Чемпіонату світу у складі збірної та найкращим бомбардиром ЧС-2022. Кіліан посів третє місце в голосуванні за володаря «Золотого м’яча».

У зв’язку з чутками про перехід до мадридського Реалу і скандалом із непродовженням контракту з ПСЖ, медійність футболіста тільки зростає. Наразі француз лідер ПСЖ та найвпізнаваніший гравець у складі парижан. З огляду на вік і талант Мбаппе, я припускаю, що найближчими роками він буде тільки розвиватися, і має всі шанси в майбутньому стати головною зіркою світового футболу. Біографія Мбаппе.

В сезоні 2022/23 нападник уже отримує найбільшу зарплату серед гравців, які виступають у європейських чемпіонатах. До того ж, завдяки медійності, Мбаппе вже отримує рекламні контракти на суму 20 млн $, хоча й не підписується рекламувати шкідливі для здоров’я товари та ретельно обирає спонсорів.

Цікавий факт. Саме спонсорські доходи можуть стати перепоною для переходу футболіста до Реалу, в якому існує правило, що гравець і клуб ділять медійні права навпіл. Виняток не роблять навіть Тібо Куртуа, який входить до топ-10 найдорожчих воротарів у футболі. Водночас агенти Мбаппе наполягають на тому, що всі доходи за рекламу належать виключно футболісту.

3. Неймар, Аль-Хіляль – 112 млн

Неймар під час виступів за Барселону
Неймар під час виступів за Барселону

Країна: Бразилія
Вік: 31 рік
Спортивні доходи: 80 млн
Доходи поза спортом: 32 млн

Бразилець, як і Мбаппе, є візитною карткою свого клубу, підтримує його імідж і робить команду більш впізнаваною в усьому світі. Тому саудівський Аль-Хіляль вирішив купити зіркового гравця за будь-яку ціну.

Щоб замінити нападника такого масштабу, клубу довелося запропонувати гравцеві вигідний контракт, згідно з яким бразилець отримує 80 млн $ річних.

У контрактах Неймара часто присутні доплати за роботу з уболівальниками. 

Але навіть за такого контракту переконати Неймара перебратися до Саудівської Аравії виявилося непростим завданням. Також додатково гравець хоче отримувати бонуси за перемогу і жити разом зі своєю дівчиною, що забороняється за мусульманськими законами

Поза спортом доходи бразильця вищі, ніж зарплати більшості кращих гравців у топ-клубах Європи. Неймар співпрацює з такими великими брендами: Puma, Konami і Red Bull. Загалом у списку близько 20 компаній.

2. Ліонель Мессі, Інтер Маямі – 135 млн

Ліонель Мессі під час матчу Кубка Ліги між ФК Даллас та Інтер Маямі. 06.09.2023.
Ліонель Мессі під час матчу Кубка Ліги між ФК Даллас та Інтер Маямі. 06.09.2023.

Країна: Аргентина
Вік: 36 років
Спортивні доходи: $65 млн
Доходи поза спортом: $70 млн

Ліонель Мессі – найбільш високооплачуваний футболіст 2021 року за версією журналу Forbes. Але вже сезоном пізніше аргентинець у цьому плані програв битву вічному супернику – Кріштіану Роналду.

У літнє трансферне вікно перед сезоном 2023/24 галасу наробив перехід футболіста в МЛС, в останню команду в турнірній таблиці чемпіонату. Ефект Мессі призвів не тільки до підвищення цін на квитки в домашніх іграх команди з Майамі, а й інші клуби підняли ціни на матчі за участі аргентинської зірки. Значно зросла і відвідуваність ігор. Як приклад, команда Чикаго Файр, що приймала Інтер Маямі, зібрала аншлаг на трибунах, а гру відвідали 62 125 уболівальників при виручці до 10 млн $.

Переманити Мессі менш вигідною пропозицією, ніж пропонували в Саудівській Аравії, в Маямі змогли, пообіцявши гравцеві частку з рекламних контрактів клубу. Серед партнерів команди Adidas і Apple TV. Також повідомляється, що Ліонелю пообіцяли право викупити частку клубу після завершення футбольної кар’єри..

1. Кріштіану Роналду, Аль-Наср – 260 млн

Кріштіану Роналду під час матчу відбіркового турніру УЄФА Євро 2024 між збірними командами Португалії та Словаччини).
Кріштіану Роналду під час матчу відбіркового турніру УЄФА Євро 2024 між збірними командами Португалії та Словаччини).

Країна: Португалія
Вік: 38 років
Спортивні доходи: $200 млн
Доходи поза спортом: $60 млн

Кріштіану Роналду – найпопулярніший футболіст у світі. В Інстаграмі Кріша 612 млн підписників, що майже на 120 млн більше, ніж у найближчого конкурента – Ліонеля Мессі. Зокрема тому Роналду – один із найбільш високооплачуваних футболістів за доходами від спонсорських контрактів. Скільки голів за кар’єру забив Роналду.

Але ніхто з футболістів не зрівняється з Роналду за рівнем зарплати. Гравець став першим топовим гравцем, який погодився на перехід до Саудівської Аравії. Заманили футболіста колосальною зарплатою, що становить 200 млн $ на рік. Шейхи не соромляться використовувати популярність гравця в рекламних цілях, запрошуючи Кріштіану в ролі головної зірки на великих святах, а також в анонсі боксерського поєдинку між Тайсоном Ф’юрі та Френсісом Нганну.

Португалець співпрацює з такими відомими брендами як Clear, Herbalife, Binance, Nike і Jacob & Co. Рекламні контракти приносять футболістові ще близько 60 млн $ на рік.

Кріштіану Роналду часто публікує в соціальних мережах фото своїх дітей. Читайте докладніше про сім’ю Роналду і його стосунки зі своєю дівчиною.

Avatar photo

Автор: Тернинко Іван

Люблю спорт. Найбільш активно спостерігаю за Формулою-1, топовими футбольними лігами + чемпіонати Португалії та Нідерландів, а також за НБА. Маю досвід в ставках на спорт 15 років. Досвід в копірайтингу - 7 років. Пишу огляди букмекерів та онлайн-казино, а також статті на спортивну тематику. Мета роботи в newstavka.com.ua - новий досвід в створенні якісного україномовного контенту.

Залишити відповідь

19 + seven =