in

Топ-10 найдорожчих футболістів у світі у 2024 році

Ми розповімо про десять найдорожчих гравців світу станом на листопад 2023 року. Усі десять представників нашого топу є гравцями атакувальної ланки. Як правило, навіть найкращі оборонці у футболі оцінюються нижче, ніж півзахисники або нападники. Усі ціни – у євро.

10. Педрі, Барселона – 100 млн

Педрі під час футбольного матчу Ліги чемпіонів проти київського Динамо. 24.11.2020, Київ, Україна.
Педрі під час футбольного матчу Ліги чемпіонів проти київського Динамо. 24.11.2020, Київ, Україна.

Педрі – один з наймолодших футболістів із нашого списку. В свої 20 років він є не тільки стабільним гравцем стартового складу Барселони, але й одним з лідерів команди.

Кар’єра молодого іспанця розвивається неймовірно швидко. У липні 2019 року у 16-річному віці він підписав свій перший професійний контракт з Лас-Пальмасом, і в серпні того ж літа дебютував за клуб в іспанській Сегунді. А вже 2 вересня 2019 року каталонська Барселона оголосила про трансфер гравця, який мав приєднатися до них наступного літа за 17,5 млн євро.

У 2021 році Педрі отримав нагороду Golden Boy, якою щороку нагороджуються найперспективніші футболісти до 21 року. Сезон 2021/22 видався не надто вдалим для іспанського вундеркінда. Через травми він провів всього 22 поєдинки за Барселону в усіх турнірах, забив 5 голів і віддав 1 результативну передачу. 

В сезоні 2022/23 результати гравця виявилися не набагато кращими – 6 голів та 1 асист. Педрі знову пропустив значну частину сезону через травми, але коли виходив на поле, повністю вигравав центр поля та вміло розпочинав атаки каталонців, через що високо котирується на трансферному ринку.

Порівняно з минулим роком, вартість гравця зросла на 10 млн євро. Впевнений, якщо Педрі не зламають постійні травми, вартість футболіста в найближчі кілька років буде тільки зростати.

Педрі – центральний півзахисник або ЦП. Які ще є позиції на футбольному полі і як амплуа скорочено позначаються, розповідаємо у статті Всі позиції у футболі

9. Гаррі Кейн, Баварія – 110 млн

Гаррі Кейн під час матчу Прем'єр-ліги Манчестер Сіті – Тоттенгем Готспур на стадіоні Етіхад, Манчестер, Велика Британія, 19.01.2023 р.
Гаррі Кейн під час матчу Прем’єр-ліги Манчестер Сіті – Тоттенгем Готспур на стадіоні Етіхад, Манчестер, Велика Британія, 19.01.2023 р.

Гаррі Кейн – прототип класичної дев’ятки: високий, потужний та результативний форвард, який однаково добре вміє забивати і ногами і головою. Окрім того, англієць також корисний для команди у підіграші. В АПЛ в сезоні 2022/23 він поступився за кількістю голів тільки Ерлінгу Холанду, настрілявши 30 голів в 38 матчах. 

Перед початком сезону форвард перебрався в Баварію за 95 млн євро. В складі чемпіона Німеччини сезон 2023/24 для Кейна розпочався феноменально. Англієць переписує рекорди результативності Бундесліги. За 11 стартових турів він забив 17 голів та віддав 5 результативних передач. Це більше ніж у кращих бомбардирів чемпіонату за весь попередній сезон.

Кейн є незмінним гравцем основного складу Баварії. Після того, як команду покинув Роберт Левандовскі, мюнхенцям не вистачало класичної дев’ятки. Англієць відмінно заповнив цю прогалину та розкрився на повну в новому колективі.

Очікувати, що вартість гравця в найближчі роки значно зросте не варто. Футболістові вже 30 років. А піковою ринкова вартість нападника була в сезоні 2018/19 та складала 150 млн євро.

Стати найдорожчим футболістом дуже важко, набагато простіше заробити гроші у інших видах спорту. Ми склали топ самих високооплачуваних видів спорту.

8. Філ Фоден, Манчестер Сіті – 110 млн

Філ Фоден під час фінального матчу за Суперкубок УЄФА між Манчестер Сіті та Севільєю. 16.08.2023, Афіни, Греція.
Філ Фоден під час фінального матчу за Суперкубок УЄФА між Манчестер Сіті та Севільєю. 16.08.2023, Афіни, Греція.

Фоден проводить вже сьомий сезон в АПЛ за Манчестер Сіті. З сезону 2019/20 гравець збірної Англії остаточно закріпився в основі «містян». 

«Я багато разів говорив на прес-конференціях, але не в обличчя Філу – він найталановитіший гравець із тих, кого я тільки бачив і як футболіст, і як тренер. У нього є все для того, щоб стати одним із найкращих. Не лише в Англії, а й у світі»

Висловився Пеп Гвардіола щодо потенціалу нашого героя.

Фоден – великий універсал. Він може однаково якісно зіграти у центрі поля, на фланзі атаки або взагалі вийти у нападі у ролі «хибної дев’ятки». У сезоні 2022/23 в активі Фодена 32 поєдинків в АПЛ, 11 забитих м’ячів та 5 результативних передач. Футболіст допоміг Манчестер Сіті стати володарем требла: перемога в АПЛ, Кубку Англії та Лізі чемпіонів. Також Філ вийшов в стартовому складі «містян» в матчі за Суперкубок УЄФА.

Філу 23 роки. Очевидно, що свого футбольного піку він ще не досяг. А враховуючи його неймовірний талант, величезне прагнення до футболу, під керівництвом Пепа Гвардіоли він має всі шанси стати у майбутньому найдорожчим гравцем світу. Тільки за сезон 2022/23 Фоден додав у вартості 20 млн євро.

В активі англійця вже багато трофеїв з Манчестер Сіті: п’ять титулів АПЛ, чотири Кубки ліги, два Суперкубки Англії та два Кубки країни. Зазначу, що ім’я Фодена значиться навіть у книзі рекордів Гіннеса, адже він є наймолодшим гравцем, який вигравав Прем’єр-лігу – у 17 років та 350 днів. Манчестер Сіті входить до топ-5 найтитулованіших клубів Англії.

Цікавий факт, що батько та брат Фодена затяті вболівальники головного суперника «блакитних» – Манчестер Юнайтед. Тому залишається питанням, кому вони надають перевагу під час манчестерського дербі.

7. Джамал Мусіала, Баварія – 100 млн

Джамал Мусіала в кубковому матчі Вікторія Кельн – Баварія. 28.08.2022, Кельн, Німеччина.
Джамал Мусіала в кубковому матчі Вікторія Кельн – Баварія. 28.08.2022, Кельн, Німеччина.

Джамал Мусіала – ще один гравець Баварії в топ-10. Футболісту тільки 20 років, а він вже входить в список найефективніших півзахисників німецької Бундесліги та продовжує показувати прогрес, покращуючи свої навички.

Мусіала – універсальний гравець. Джамал може грати на позиції центрального півзахисника. Але краще футболіст почуває себе в якості атакувального півзахисника або лівого вінгера. Гравець вміє будувати атаку команди та ефективний не тільки біля чужих воріт, але і віддає багато точних передач, виводячи партнерів на удар. 

В сезоні 2022/23 в Бундеслізі Мусіала забив 12 голів та віддав 10 результативних передач. На старті сезону 2023/24 гравець пропустив частину матчів через травми, зігравши в 7 матчах, в яких відзначився двома забитими м’ячами та двома асистами. За відсутності травм, Мусіала є стабільним гравцем основного складу Баварії. Також в збірній Німеччини впевнені, що гравець уособлює майбутнє національної команди. 

Багато топових клубів виявляли цікавість до Джамала. Одним з таких є Манчестер Сіті. Гвардіола був би радий бачити німця в складі «містян». Але Баварія відкидає всі натяки на можливий трансфер гравця, тому що бачить в ньому перспективу. Це підтверджується і контрактом, який розрахований до 2026 року. 

Не виникає сумнівів, що мюнхенці найближчим часом захочуть підписати нову угоду, щоб не дати можливості конкурентам переманити молодого таланта, трансферна вартість якого в найближчі роки може значно зрости.

6. Віктор Осімхен, Наполі – 120 млн

Віктор Осімхен під час матчу італійської Серії А між командами Наполі та Фіорентини.
Віктор Осімхен під час матчу італійської Серії А між командами Наполі та Фіорентини.

Віктор Осімхен проводить вже четвертий сезон в складі Наполі. Центральний нападник дістався неаполітанцям за 75 млн євро, хоча ринкова вартість форварда під час трансферу в 2020 році оцінювалася в 40 млн євро. Але в команді не прогадали. На початку сезону 2022/23 вартість гравця оцінювалася вже в 65 млн євро, а після чемпіонства в Серії А цінник зріс до 120 млн євро, що дозволило нігерійцю увійти в список найдорожчих футболістів світу.

Нападникові тільки 24 роки. В сезоні 2022/23 Осімхен став кращим бомбардиром Серії А, забив 26 голів в 32 матчах та віддав 4 результативні передачі. Загалом за сезон нігерієць забив 31 гол в 39 іграх. В чемпіонаті 2023/24 футболіст забив 6 голів в 8 стартових матчах, після чого травмувався.

Мені здається, що Осімхен ще не вийшов на пік своєї форми, тому вартість гравця в майбутньому може зрости. Але, з іншої сторони, Наполі в сезоні 2022/23 стали чемпіонами Італії вперше з 1990 року. 

Востаннє неаполітанці вигравали Скудетто ще за часів Марадони, який увійшов в топ-10 гравців з 10-м номером в історії футболу. Тому такий ріст вартості форварда частково пов’язаний з хайпом навколо команди та успішним сезоном. Але якщо Віктор не зможе підтвердити попередній рівень гри, буде травмуватися чи потрапляти в скандали, як на старті чемпіонату 2023/24, цінник на гравця може піти вниз.

5. Букайо Сака, Арсенал – 120 млн

Букайо Сака аплодує вболівальникам після матчу Прем'єр-ліги Вулверхемптон Вондерерс – Арсенал. 12.11.2022.
Букайо Сака аплодує вболівальникам після матчу Прем’єр-ліги Вулверхемптон Вондерерс – Арсенал. 12.11.2022.

Букайо Сака є вихованцем лондонського Арсеналу. Гравцеві 22 роки. Він проводить вже шостий сезон за «канонірів», з кожним роком тільки прогресуючи, що позначається на трансферній вартості футболіста. Перед початком сезону 2022/23 вартість Сака оцінювали в 65 млн євро.

Сака – універсальний футболіст. При потребі він може зіграти правого півзахисника, але краще показує себе в ролі вінгера. При цьому Букайо може зіграти як на правому, так і на лівому фланзі.

Сака – командний гравець. Футболіст активно допомагає партнерам в організації атаки, що показує статистика. В сезоні АПЛ 2022/23 гравець забив 14 м’ячів та віддав 11 гольових передач, зігравши у всіх 38 матчах чемпіонату. За результатами сезону, футболіст став кращим вінгером світу по версії ESPN.

На старті сезону 2022/23 гравець продовжує показувати стабільність в грі. Сака зіграв в 11 матчах за 12 турів, в яких забив 4 голи та віддав 4 асисти, підтвердивши свою важливість в якості футболіста не тільки атаки, але і підтримки. Ще більш яскраво Сака виступає в груповому етапі Ліги чемпіонів. За чотири матчі гравець двічі забив та тричі асистував партнерам.

Сака є стабільним гравцем збірної Англії. На відборі до Євро-2024 він зіграв в 7 матчах, відзначившись стількома ж результативними діями (3 голи + 4 асисти).

Вважаю, що в найближчі кілька років цінник на трансфер Сака може зрости ще вище, враховуючи стабільність та витривалість футболіста. Арсенал пов’язує стратегію розвитку команди з присутністю в складі Букайо. Контракт з гравцем діє до 2027 року.

4. Вінісіус Жуніор, Реал Мадрид – 150 млн

Вінісіус Жуніор у матчі групи B Ліги чемпіонів УЄФА між ФК Шахтар (Донецьк) і ФК Реал Мадрид. 01.12.2020.
Вінісіус Жуніор у матчі групи B Ліги чемпіонів УЄФА між ФК Шахтар (Донецьк) і ФК Реал Мадрид. 01.12.2020.

Сезон 2022/23 став продуктивним для 23-річного Вінісіуса Жуніора. Гравець є стабільним футболістом основного складу мадридського клубу. Бразильський вінгер провів в минулому сезоні у Ла Лізі 33 поєдинки, забив 10 голів та віддав 9 асистів. Вінісіус також отримав звання кращого гравця сезону в Ла Лізі. Своїми діями вінгер виділявся на футбольному полі та створював багато небезпечних моментів.

Ще яскравіше футболіст виступив в Лізі чемпіонів, де за 12 матчів забив 6 голів та 7 разів асистував партнерам. У сезоні 2022/23 за 51 матч у всіх турнірах у Жуніора була 41 результативна дія (21 гол + 20 асистів).

Головною проблемою Вінісіуса все ще залишається погана результативність в чемпіонаті Іспанії. Володіючи прекрасною швидкістю та контролем м’яча, він не часто відзначається результативними діями. В Ла Лізі в сезоні 2022/23 на один гол або гольову передачу бразильському вінгеру знадобилося в середньому 141 хвилина та 39 секунд. За 10 матчів в сезоні 2023/24 гравець відзначився результативною дією кожні 142 хвилини та 12 секунд. Для прикладу, Джуд Беллінгем відзначається майже кожні 79 хвилин, а Артему Довбику для голу або асисту знадобилося в середньому менше 61 хвилини.

Активність Вінісіуса на футбольному полі та вплив на гру команди також відобразилися на його трансферній вартості. За останній рік вона виросла з 120 до 150 млн євро. А в 2022 році гравець оцінювався взагалі в 50 млн євро.

3. Джуд Беллінгем, Реал Мадрид – 150 млн

Джуд Беллінгем – новачок мадридського Реалу.
Джуд Беллінгем – новачок мадридського Реалу.

Беллінгем розпочинав кар’єру в академії Бірмінгем Сіті та дебютував за клуб у віці 16 років та 38 днів. Провівши лише 1 повноцінний сезон на дорослому рівні, Беллінгем зацікавив Манчестер Юнайтед, Челсі та дортмундську Боруссію. Сам Алекс Фергюсон провів для гравця екскурсію по тренувальній базі «червоних дияволів».

Та все ж футболіст обрав Боруссію Дортмунд і влітку 2020-го переїхав до Німеччини за 25 млн євро. Як ми бачимо зараз, футболіст зробив правильний вибір для своєї кар’єри. У стані «джмелів» гравець став півзахисником світового класу.

Гра в дортмундській Боруссії стала трампліном в кар’єрі Джуда. Літом 2023 року Беллінгем перейшов в мадридський Реал, який заплатив за трансфер 20-річного гравця збірної Англії 103 млн євро. Беллінгем зразу влився в колектив. За відсутності в команді класичної дев’ятки, після того як команду покинув Бензема, тактична схема «вершкових» ідеально підійшла для англійця. З позиції «фальшивої дев’ятки» він часто завдає дальні удари, а в деяких випадках діє і більш високо, вриваючись в штрафний майданчик суперників.

В Мадриді Беллінгем почав без акліматизації. За 11 матчів в Ла Лізі забив 10 голів та віддав 2 асисти. Окремо відзначу виступи Беллінгема у розіграші Ліги чемпіонів 2022/23, де він за чотири поєдинки групового етапу забив 3 голи та віддав 1 результативну передачу. Цього року Джуд отримав премію Golden Boy, а в попередньому сезоні теж знаходився серед номінантів.

2. Кіліан Мбаппе, ПСЖ – 180 млн

Кіліан Мбаппе під час футбольного матчу Ліги чемпіонів УЄФА між Ювентусом і ПСЖ. 02. 11.2022.
Кіліан Мбаппе під час футбольного матчу Ліги чемпіонів УЄФА між Ювентусом і ПСЖ. 02. 11.2022.

Кіліан Мбаппе – найдорожчий гравець світу у 2022 році. Але в 2023 році він ділить першу сходинку з Ерлінгом Холландом. Трансферна вартість француза оцінюється у 180 млн євро, але у 2019 році його ринкова ціна доходила аж до 200 млн. Тому не виключено, що с майбутньому Мбаппе може перебити свій рекорд.

Кіліан безперечно є головною зіркою ПСЖ, особливо після того, як команду покинули Неймар та Ліонель Мессі. В сезоны 2022/23 французький нападник показав неймовірну результативність. За 43 матчі за ПСЖ на всіх рівнях він відзначився 41 голом та 10 асистами. Усі голи Мбаппе за кар’єру.

Але найбільш яскраво француз виступив у складі національної збірної на Чемпіонаті світу 2022. Кіліан був лідером команди, став найкращим бомбардиром турніру та забив три голи у фіналі ЧС, але Франція в підсумку поступилась Аргентині. Як визнав сам Мбаппе, в тому матчі (через програш Аргентині) він втратив «Золотий м’яч», який знову виграв Ліонель Мессі, обійшовши Кіліана.

Сезон 2023/24 розпочався для Мбаппе зі скандалу з керівництвом ПСЖ. Тому я не відкидаю таку можливість, що вже наступним літом Кіліан покине Париж. Ймовірні команди для продовження кар’єри для Мбаппе: Реал Мадрид, Баварія та Манчестер Сіті. Тому цінник напроти трансферної вартості француза не дає спокою топ-клубам.

1. Ерлінг Холанд, Манчестер Сіті – 180 млн

Ерлінг Холанд - найдорожчий футболіст світу у 2023 році.
Ерлінг Холанд – найдорожчий футболіст світу у 2023 році.

Найгучніший трансфер літнього трансферного вікна 2022 року – перехід Ерлінга Холанда з дортмундської Боруссії до Манчестер Сіті. Вже тоді Transfermarkt оцінював нападника у 150 млн євро, та Ман Сіті вдалося оформити трансфер гравця за 75 млн, що є великою вдачею для керівництва «блакитних».

За один сезон в складі «містян» норвежець додав у вартості ще 30 млн євро. В перший же рік в Англії футболіст став кращим бомбардиром АПЛ, побивши попередній рекорд по результативності за один сезон. Норвежець забив 36 голів та віддав 8 гольових передач в 35 матчах АПЛ. За сезон у всіх турнірах форвард зіграв в 53 матчах, забив 52 голи та віддав 9 асистів, а також разом з «містянами» став чемпіоном Англії, переможцем Кубка Англії та Ліги чемпіонів.

У 2023 році Холанд був одним з головних претендентів на «Золотий м’яч» та зайняв друге місце за результатами голосування. Проте Ерлінг отримав приз найкращого форварда світу.

Вже четвертий сезон поспіль у норвежця більше результативних дій, ніж зіграних поєдинків. Нападнику лише 23 роки, тому очевидно, що свого футбольного піку він ще не досяг. А дивлячись на результати на старті сезону 2023/24, можна очікувати нових рекордів від Холанда.

Avatar photo

Автор: Тернинко Іван

Люблю спорт. Найбільш активно спостерігаю за Формулою-1, топовими футбольними лігами + чемпіонати Португалії та Нідерландів, а також за НБА. Маю досвід в ставках на спорт 15 років. Досвід в копірайтингу - 7 років. Пишу огляди букмекерів та онлайн-казино, а також статті на спортивну тематику. Мета роботи в newstavka.com.ua - новий досвід в створенні якісного україномовного контенту.

Залишити відповідь

13 + ten =