in

Найвідоміші гравці у баскетбол в NBA

Баскетбол входить в топ-10 найбільш популярних видів спорту та за кількістю шанувальників поступається тільки футболу. Тому не дивно, що серед відомих спортсменів багато баскетболістів. Відзначу, що всі найвідоміші гравці виступають в НБА.

Серед сучасних баскетболістів дуже багато визначних імен. Наприклад, Нікола Йокіч, Лука Дончич, Джа Морант, Янніс Адетокунбо, Джеймс Харден, Кевін Дюрант, Джоел Ембіід та інші. Але я пропоную розглянути топ найпопулярніших не тільки серед них. Є імена в історії цього виду спорту, які неможливо обійти, складаючи список найбільш популярних гравців. Для кожного фаната баскетболу вони можуть розміститися на різних місцях, залежно від власних уподобань. Але, думаю, більшість читачів погодиться зі мною, що наведені нижче баскетболісти мають бути в топ-10 найбільш відомих у світі.

10. Тім Данкан

Роки кар’єри: 1997-2016
Команди: Сан-Антоніо Сперс

Тім Данкан є легендою Сан-Антоніо. Гравець всю кар’єру присвятив Сперс. В 1997 році Тім був відібраний в команду під першим номером драфту. Вже через рік потрапив в збірну всіх зірок НБА та визнаний новачком року.А в 1999 році допоміг команді взяти чемпіонський титул.

Данкан є п’ятиразовим чемпіоном НБА в складі Сан-Антоніо. За команду Тім провів 1392 ігри та набрав 26 496 очок. Тільки 8 баскетболістів в історії провели більше сезонів, ніж Данкан. Сьогодні баскетболіст вважається одним з найкращих важких форвардів в історії баскетболу. На площадці гравець також вирізнявся габаритами. При зрості 211 см Данкан господарював як під своїм, так під чужим кільцем. Але в історії НБА є гравці зі зростом нижче 170 см. А очолює топ-10 найнижчих баскетболістів НБА гравець зростом 160 см.

Одні з кращих моментів в кар’єрі Тіма Данкана дивіться на відео:

9. Вілт Чемберлен

Роки кар’єри: 1958-1973
Команди: Сан-Франциско Ворріорз, Філадельфія Севенті Сіксерс, Лос-Анджелес Лейкерс

Чемберлен – легендарний центровий зростом 216 см та той гравець, який відкрив баскетболу стиль кидків зверху. Баскетболіст відіграв в НБА 1045 матчів та закінчив кар’єру з середньою результативністю 30,1 очка за гру. В сезоні 1961/62 середня результативність гравця склала понад 50 очок за гру та майже 26 підборів.

Вілт Чемберлен
Вілт Чемберлен

Баскетбол 60-70-х років некоректно порівнювати з нинішнім. Але Чемберлен залишається одним з гравців, про якого точно знають шанувальники баскетболу. Він єдиний гравець в історії, який набрав 100 очок за матч. Це сталось 2 травня 1962 року в грі проти Нью-Йорк Нікс, в якій Вілт також набрав 25 підборів. Того дня Чемберлен встановив 5 рекордів, 4 з яких тримаються досі. Найближчим по результативності за одну гру був Кобі Браянт, який в 2006 році набрав 81 очко за матч.

8. Стефен Каррі

Стеф Каррі
Стеф Каррі

Роки кар’єри: з 2009 року
Команди: Голден-Стейт Ворріорз

Стеф Каррі вважається одним з найкращих баскетболістів в історії баскетболу. При зрості 188 см він є лідером Голден Стейт, хоча на старті кар’єри його не вважали майбутньою зіркою, а вболівальники команди взагалі не зрозуміли вибір клубу на драфті 2009 року. Але поступово Каррі винайшов власний стиль гри, щоб нівелювати перевагу більш високих захисників.

Стеф багато працював над дальніми кидками та більшість очок набирає завдяки триочковим кидкам. Його почали наслідувати багато інших гравців, в результаті чого сучасна гра в НБА дійшла до нинішнього вигляду. Стефен є найкращим снайпером по реалізації триочкових кидків. Станом на початок 2024 року у нього вже понад 3500 реалізованих дальніх кидків і ця цифра продовжує зростати, при тому, що на другому місці за цим показником знаходиться Рей Аллен (2 973), який вже завершив кар’єру. А найближчий чинний гравець – це Джеймс Харден, у якого близько на 700 триочкових влучань менше за Стефа.

Каррі став одним із найбільш впізнаваних баскетболістів не тільки тому, що грає в капі, а завдяки стилю гри. Результативність та ефектність розігруючого Ворріорз призвели до того, що Стефен очолив топ-10 найбільш високооплачуваних баскетболістів НБА в сезоні 2023/24.

7. Кевін Дюрант

Кевін Дюрант
Кевін Дюрант

Роки кар’єри: з 2007 року
Команди: Голден-Стейт Ворріорз, Оклахома-Сіті Тандер, Бруклін Нетс, Фінікс Санз

Дюрант – суперзірка НБА. Кевін є двократним чемпіоном Національної баскетбольної асоціації, двічі визнавався MVP матчу всіх зірок та 4 рази став найрезультативнішим гравцем сезону. Дюрант вміє вести за собою команду, через що його завжди люблять фанати, незалежно за який клуб гравець виступає. Дюрант, при зрості 208 см, часто демонструє хорошу техніку в атаці та домінує на підборах. Крім хорошої гри в атаці (в сезоні 2023/24 набирає близько 30 очок в середньому за гру та 6 асистів), Кевін вміло діє в захисті. Дюрант вважається справжнім криптонітом для Леброна Джеймса та одним з небагатьох гравців, які можуть ефективно протистояти йому.

6. Карім Абдул-Джаббар

Карім Абдул-Джаббар
Карім Абдул-Джаббар

Роки кар’єри: 1969-1989
Команди: Мілуокі Бакс, Лос-Анджелес Лейкерс

Карім Абдул-Джаббар провів в НБА 1560 матчів, за які набрав 38 387 очок. Центровий зростом 218 см домінував на площадці та є шестиразовим чемпіоном НБА. А його рекорд по результативності за кар’єру протримався з 1989 по 2023 рік. В 1995 році гравця внесено до Зали слави баскетболу.

Карім Абдул-Джаббар безумовно є одним з найвідоміших баскетболістів в історії. Цього гравця можна ставити навіть в топ-3 по популярності. Але, на мою думку, для більш молодого покоління шанувальників баскетболу Карім є переважно уособленням рекорду, який в 2023 році побив Леброн Джеймс, та за відомістю поступається баскетболістам, які будуть наведені нижче.

5. Шакіл О’Ніл

Роки кар’єри: 1992-2011
Команди: Орландо Меджик, Лос-Анджелес Лейкерс, Маямі Хіт, Фінікс Санз, Клівленд Кавальєрс, Бостон Селтікс

Шакіл  О’Ніл є одним з найбільш домінуючих гравців в історії баскетболу. Центровий вирізнявся габаритами: при зрості 216 см мав вагу під 150 кг. Вже в 1996 році гравець потрапив в список топ-50 найвеличніших баскетболістів НБА. Рейтинг був складений на честь 50-річчя до заснування Національної баскетбольної асоціації.

Коли Шакіл перебував на піку форми, зупинити його було майже неможливо. Гравець досі є кумиром багатьох шанувальників баскетболу. Нарізки з данками О’Ніла досі гуляють просторами YouTube та мають популярність. Також баскетболіст запам’ятався багатьма зламаними щитами та кільцями. А, наприклад, в грі 23.04.1993 проти Бруклін Нетс Шакіл провів данк, після якого зламалась вся конструкція кільця.

Крім того, що О’Ніл – це талановитий гравець, який за кар’єру набрав 28 596 очок в 1207 матчах, він є ще і чудовим шоуменом. Тому баскетболіст постійно з’являється в медійному просторі навіть після закінчення кар’єри, залишаючись одним з найвідоміших спортсменів світу.

Одні з найкращих моментів у грі Шакіла О’Ніла, в тому числі й зламані кільця, дивіться на відео:

4. Меджик Джонсон

Ірвін Еффей (Меджик) Джонсон
Ірвін Еффей (Меджик) Джонсон

Роки кар’єри: 1979-1996
Команди: Лос-Анджелес Лейкерс

Якщо Вілт Чемберлен відкрив баскетбольному світу стиль кидків зверху, то Ірвін Еффей (Меджик) Джонсон став першим представником швидких розігруючих. Він розкрив цю позицію по-новому. Щоб зрозуміти стиль Меджика, то прототипом цього гравця в сучасному баскетболі є Стеф Каррі. Але в той час не було більше подібних баскетболістів. Те що робив Джонсон стало справжнім відкриттям та дозволило баскетболу бути не тільки спортивною грою, а і набувати елементів шоу.

Джонсоном захоплювались майже всі баскетбольні фанати. Меджик потрапив в НБА під першим номером драфту. Всю кар’єру провів в Лейкерс. Разом з командою став п’ятиразовим чемпіоном. 12 разів Ірвін грав в команді всіх зірок. Кар’єра  гравця могла бути ще більш яскравою, якби не виявлений в 1991 році СНІД, після чого Меджик оголосив про завершення кар’єри. Проте в 1996 році Джонсон повернувся в Лейкерс та зіграв 32 матчі.

Зараз Меджик Джонсон залишається медійною особою, але більше як бізнесмен. А на популярність баскетболіста вказують вже два прижиттєві пам’ятники: в Мічиганському університеті та неподалік домашньої арени Лос-Анджелес Лейкерс.

3. Кобі Браянт

Кобі Браянт
Кобі Браянт

Роки кар’єри: 1996-2016
Команди: Лос-Анджелес Лейкерс

Кобі Браянт – член Зали слави баскетболу. Гравець, на прізвисько Чорна Мамба є одним з найрезультативніших в історії НБА. За 1346 матчів він набрав 33 643 очки, що є четвертим показником в історії Національної баскетбольної асоціації. Також гравець став першим, хто зміг набрати 30+ тисяч очок та понад 6000 результативних передач. Побити цей рекорд поки зміг тільки Леброн Джеймс.

Браянт – п’ятиразовий чемпіон НБА. У баскетболіста серед індивідуальних нагород є навіть Оскар за найкращий короткометражний анімаційний фільм. Чого тільки вартий той факт, що в збірній США Кобі яскраво вирізнявся навіть на фоні Леброна, у якого відібрав звання лідера команди. А 22 січня 2006 року в матчі проти Торонто, Браянт набрав 81 очко, що є другим показником в історії НБА.

Кобі Браянт назавжди залишиться легендою баскетболу та кумиром фанатів цього спорту. Життя Браянта трагічно обірвалось 26 січня 2020 року. 41-річний баскетболіст загинув в авіакатастрофі.

2. Леброн Джеймс

Леброн Джеймс
Леброн Джеймс

Роки кар’єри: з 2003 року
Команди: Лос-Анджелес Лейкерс, Клівленд Кавальєрс,  Маямі Хіт

Леброн є найвідомішим сучасним баскетболістом. Станом на початок 2024 року гравець 19 разів брав участь в Матчах всіх зірок НБА та є 4-разовим чемпіоном НБА, а також 2-разовим олімпійським чемпіоном. В лютому 2023 року Джеймс став кращим скорером ліги, побивши рекорд, який тримався з 1989 року. Попередній рекорд складав 38 387 очок. Станом на початок 2024 року у Леброна майже 39 500 очок. Тому ще до закінчення сезону, якщо обійдеться без травм, гравець може набрати 40 000+ очок.

Джеймс вирізняється на площадці технікою, вмінням виконувати данки та триочковими кидками майже з будь-якої позиції. Навіть в 39 років Леброн залишається одним з лідерів Лос-Анджелес Лейкерс. Джеймс хоч і проводить на майданчику менше часу, ніж на піку, форвард майже в кожній грі набирає 25+ очок та активно грає на підборі.

1. Майкл Джордан

Майкл Джордан
Майкл Джордан

Роки кар’єри: 1984-2003
Команди: Чикаго Буллз, Вашингтон Візардс

Майкл Джордан став уособленням баскетболу. Середня результативність гравця за кар’єру склала 30,1 очка за гру, або ж 32 292 очки за 1072 проведені в НБА матчі. Це є п’ятим показником в історії ліги.

Джордан – 6-разовий чемпіон НБА та 2-разовий олімпійський чемпіон, 6 разів визнавався MVP фіналів НБА та 10-кратний найрезультативніший гравець сезону. Але відомий баскетболіст більше не через результативність, а через унікальний стиль гри. Майкл Джордан очолює рейтинг топ-10 найвищих стрибків у баскетболі. Гравець ніби зависав у повітрі, а деколи, при швидкій атаці стрибки виконував навіть з-за меж 3-секундної зони При цьому висота вертикального стрибка Джордана складала 121,92 см. Це давало йому перевагу навіть проти більш високих захисників, через яких Його Повітряність робив ефектні данки.

Avatar photo

Автор: Тернинко Іван

Люблю спорт. Найбільш активно спостерігаю за Формулою-1, топовими футбольними лігами + чемпіонати Португалії та Нідерландів, а також за НБА. Маю досвід в ставках на спорт 15 років. Досвід в копірайтингу - 7 років. Пишу огляди букмекерів та онлайн-казино, а також статті на спортивну тематику. Мета роботи в newstavka.com.ua - новий досвід в створенні якісного україномовного контенту.

Залишити відповідь

5 × five =