in

Найбільш високооплачувані баскетболісти НБА у світі

Баскетбол входить в топ-10 найпопулярніших видів спорту та за кількістю шанувальників поступається тільки футболу. Більшість поціновувачів цього виду спорту стежать за НБА. Це найбагатша ліга в баскетболі, де виступають найкращі гравці планети. Відповідно, зарплати у баскетболістів НБА найвищі, а деякі гравці входять в топ найбагатших спортсменів світу. Я розгляну топ-10 гравців з найвищими зарплатами в сезоні 2023/24, згідно порталу Hoops Rumors. Усі суми вказані в доларах США. 

10. Деміан Ліллард – 45,64 млн

Позиція: Розігруючий захисник
Команда: Мілуокі Бакс
Вік: 33 роки 

Деміан Ліллард є одним з найбільш результативних розігруючих захисників в НБА. 11 років гравець провів в команді Портленд Трейл Блейзерс. В 2023 році Деміан перейшов в Мілуокі. Бакс запропонували захисникові зарплату в 45,64 млн на рік.

Статистика баскетболіста за кар’єру вражає. В середньому за гру Ліллард набирає 24,2 очка, а в плей-офф цей показник ще вище – 24,8. Не загубився гравець і в Мілуокі на фоні Адетокунбо. Деміан доводить, чому входить в десятку гравців з найвищими зарплатами. За стартові 15 матчів середня результативність Лілларда склала 25,6 очок за гру, а також 4,5 підбирань. 

9. Кавай Леонард – 45,64 млн

Позиція: Легкий форвард
Команда: Лос-Анджелес Кліпперс
Вік: 32 роки

Кавай Леонард виступає за Кліпперс з 2019 року та є лідером команди. Це один з найяскравіших легких форвардів в НБА. Кавай – дворазовий чемпіон НБА з Сан-Антоніо Сперс в 2014 році та з Торонто Репторз – в 2019. За останніх Леонард грав лише один рік та одразу став чемпіоном. Також Кавай Леонард є дворазовим MVP фіналів НБА та має велику кількість індивідуальних нагород, серед яких:

  • статус дворазового найкращого захисника НБА;
  • MVP фіналу 2014 та 2019 років;
  • MVP матчу всіх зірок 2020.

В середньому за кар’єру цей баскетболіст набирає майже 20 очок за гру. Але середня результативність Леонарда після переходу в Кліпперс тільки зросла. За попередні три сезони з 2020 по 2023 роки цей показник не опускався нижче 23,8. Кавай добре працює у відборі. В 2015 році навіть отримав нагороду як лідер за кількістю перехоплень в регулярному чемпіонаті.

Цікавий факт. Незважаючи на відносно незначні як для НБА габарити (зріст 201 см), у гравця дуже велика кисть. Відстань від мізинця до великого пальця складає більше 28,5 см, а довжина кисті – майже 25 см. Це дозволяє гравцеві вільно утримувати м’яч однією рукою, що допомагає в проходах в штрафний майданчик суперника.

Читайте також статтю про топ-10 найнижчих баскетболістів НБА в історії.

8. Пол Джордж – 45,64 млн

Пол Джордж під час гри за Збірну США.
Пол Джордж під час гру за збірну США.

Позиція: Атакуючий захисник
Команда: Лос-Анджелес Кліпперс
Вік: 33 роки 

Пол Джордж – один з найяскравіших гравців свого покоління. Баскетболіста підводять часті травми та нестабільність в грі. Пол Джордж вміє видавати перформанси, набираючи по 40+ очок за гру. Але в наступному матчі, якщо гра для нього не складеться, він може провалити матч та не набрати навіть 20 очок.

В останніх трьох сезонах середня результативність гравця не опускалася нижче 23,3 очка. Джордж в Кліпперсі добре грає в зв’язці з Каваєм Леонардом. 

Пол – не тільки талановитий шутер, але і атлетичний данкер. Також це один з небагатьох гравців, які вміло захищаються проти Леброна Джеймса, вміють грати на атаку, а також встигають відпрацьовувати в захисті. Джордж викладається на площадці сповна та своєю працьовитістю підвищує рівень гри команди, через що так високо цінується керівництвом поточного клубу. 

7. Яніс Адетокунбо – 45,64 млн

Позиція: Важкий форвард
Команда: Мілуокі Бакс
Вік: 28 років

Адетокунбо – найвідоміший грецький баскетболіст. Гравець потрапив в НБА в 2013 році та був обраний на драфті під номером 15 командою Мілуокі Бакс, за яку досі виступає станом на сезон 2023/24. Це один з найяскравіших та найефективніший баскетболістів в НБА. В сезоні 2022/23 грек набрав в середньому 31,1 очка за гру та є чемпіоном НБА 2021 року.

В сезоні 2023/24 Яніс не соромиться видавати перформанси, набираючи майже половину результативних дій команди. Нерідко Адетокунбо набирає понад 40, чи навіть 50+ очок за гру, при цьому встигаючи зіграти на підборі біля власного кільця або вивести на кидок партнерів по команді. Грек стабільно потрапляє в склад на матчі всіх зірок НБА, починаючи з 2017 року.

При зрості 214 см та з розмахом рук 222 см грати проти Яніса в захисті важко. За рахунок широкого кроку Адетокунбо легко обходить суперників. І якщо я згадував вище, що розмір долоні Кавая Леонарда складає більше 28,5 см і це є значною перевагою, то у Яніса цей показник – 30 см. Тому відібрати м’яч у атлетичного грека дуже важко, а данки стали коронною фішкою гравця. 

6. Бредлі Біл – 46,7 млн

Позиція: Розігруючий захисник
Команда: Фінікс Санз
Вік: 30 років

Бредлі Біл під третім номером драфту потрапив в Вашингтон Візардс у 2012 році та відіграв за клуб 11 сезонів. Гравець вважається одним з найталановитіших скорерів в НБА. Також високо цінуються його асистентські якості. 

Починаючи з 2019 року Біл в середньому віддає більше 5 асистів за гру та робить стільки ж підбирань. Але пік гравця пройшов. В сезонах 2019/20 та 2020/21 середня результативність Бредлі склала понад 30 очок за гру, а в наступних двох сезонах Біл набирав по 23,2 очка. Головна проблема гравця – травматичність.

Бредлі Білу платять як суперзірці. Але я вважаю, що цей баскетболіст не входить навіть в топ-20 кращих в НБА. Це легко довести тим, що в деяких матчах Біл всю гру проводить на лаві запасних. Наприклад, в передсезонних матчах проти Портленда, Денвера та Лос-Анджелес Лейкерс в жовтні 2023 року він так і не з’явився на площадці, а пізніше травмувався, та взяв участь тільки в трьох іграх за 16 турів. 

Коли ж Бредлі виходить на майданчик, вся гра Фінікса і так будується через Букера та Дюранта. Тому Біл виконує більш чорнову роботу, розтягуючи захист суперників.

Санз взяли захисника в обмін на Кріса Пола, який в свої 38 вже потроху думає про спортивну пенсію. Тому, здавалося, що це вигідний хід для Фінікса. Але захист Бредлі Біла не ідеальний. Враховуючи часті травми та невиправдані очікування, гравцю явно переплачують. А якщо справи у Санз підуть не дуже, то контракт цього захисника з командою точно опиниться під загрозою.

5. Нікола Йокіч – 47,6 млн

Позиція: Центровий
Команда: Денвер Наггетс
Вік: 28 років 

Нікола Йокіч – сербський баскетболіст, який з 2015 року виступає за Денвер Наггетс. Починаючи з 2020 року це найбільш ефективний гравець в НБА за сумою набраних очок, підборів та асистів. Наприклад, в регулярному сезоні 2021/22 серб набрав 2005 очок та виконав 1014 підбирань і віддав 584 асистів.  Йокіч самостійно витягує гру команди, часто роблячи майже половину результативних дій всього колективу, а іноді навіть більше. Часто гравець відзначається трипл даблами: 30+ очок, 10+ підбирань, 10+ асистів за гру.

«Джокер» вважається одним з кращих асистентів в історії НБА, та значно впливає на гру партнерів по команді. При зрості в 211 см Йокіч часто опиняється першим на підборі біля власного кільця. З цього і розпочинаються атаки Денвера. Нікола замість безкорисного биття м’ячем в паркет одразу робить передачу через всю площадку на партнерів, що дозволяє команді швидко переходити в атаку. Габарити також допомагають в позиційній атаці. 1 в 1 майже неможливо накрити серба. А по відсотку влучань 3-очковими кидками центровий входить в топ-10 в НБА.

Нікола Йокіч – чемпіон НБА 2023 року та MVP фіналу. Гравець двічі підряд ставав MVP регулярного чемпіонату 2021 та 2022 року, а також був близьким до третьої нагороди в 2023 році. Парадокс в тому, що Йокіч потрапив в НБА тільки під 41-м номером драфту, та міг взагалі залишитись за бортом НБА. А зараз це один з найвідоміших баскетболістів світу та за зарплатою поступається тільки Кевіну Дюранту і Стефу Каррі. 

4. Леброн Джеймс – 47,6 млн

Позиція: Легкий форвард
Команда: Лос-Анджелес Лейкерс
Вік: 38 років 

Леброн Джеймс – найвідоміший баскетболіст в НБА. Він розпочав шлях в чемпіонаті в 2003 році в Клівленді, куди потрапив під першим номером драфту. Багато хто з експертів ставить Леброна на перше місце серед всіх баскетболістів в НБА. Гравець є найкращим скорером в історії Національної баскетбольної асоціації та побив рекорд, який тримався протягом 39 років – 38 387 очок. Джеймс же в сезоні 2023/24 наближається до показника в 39 000 очок та в 38 років продовжує бути одним з найефективніших гравців команди.

В першому ж сезоні в НБА середня результативність майбутнього «Короля» НБА склала 20,9 очка за гру. Надалі цей показник ніколи не опускався нижче 25 очок. Леброн – 4-разовий чемпіон НБА, 2-разовий олімпійський чемпіона, та станом на грудень 2023 року 19 разів зіграв в матчі всіх зірок НБА, що є абсолютним рекордом.

15 сезонів в кар’єрі Леброн Джеймс утримує показник ефективності вище 25 + 6 + 6. До такого результату наблизитись не може ніхто в НБА. Наприклад, в Майкла Джордана всього три сезони підряд з такими показниками, а на другому місці розташувався Ларрі Берд, який набирав 25 + 6 + 6 в чотирьох сезонах.

Джеймс відзначається точністю з дальньої дистанції. Але найбільш відомий «Король» виконанням данків. 

3. Джоел Ембід – 47,6 млн

Позиція: Центровий
Команда: Філадельфія Севенті Сіксерс
Вік: 29 років 

Джоел Ембіід – один з найрезультативніших баскетболістів в НБА. Станом на грудень 2023 року середня кількість очок в матчі за кар’єру у гравця складає 27,4. При цьому центровий зростом 213 см ефективний на підбираннях, та в середньому підбирає м’яч біля свого кільця більше 11 разів за гру. 

З 2018 року Джоел регулярно потрапляє в матчі всіх зірок НБА, а в 2023 році визнаний MVP сезону. Чемпіонат 2022/23 гравець завершив з середнім показником 33,1 набраних очок за гру та 10,2 підбирань.

Ембіід потрапив в Філадельфію в 2014 році під третім номером драфту. З тих пір Джоел незмінно виступає в складі Севенті Сіксерс. А щоб і надалі утримувати одного з найкращих гравців НБА, в сезоні 2023/24 центровому запропонували топовий контракт з зарплатою 47,6 млн річних.

Стилістично по грі Ембіід трохи схожий на Йокіча. Але, на відміну від серба, гравець більш заточений саме на атаку та менше працює в плані асистів на партнерів по команді. 

2. Кевін Дюрант – 47,64 млн

Позиція: Легкий форвард
Команда: Фінікс Санз
Вік: 35 років

Кевін Дюрант – гравець, який потрапив в НБА як другий номер драфту в 2007 році. В складі Голден Стейт Ворріорз баскетболіст став чемпіоном НБА в двох сезонах поспіль та MVP фіналів: 2017 та 2018 роки. У активі баскетболіста багато індивідуальних нагород, серед яких:

  • 4-кратний найбільш результативний гравець регулярного чемпіонату;
  • MVP сезону в 2014 році;
  • 2-разовий MVP матчу всіх зірок НБА.

Гравець високо цінується за вміння виконувати важкі кидки, часто заробляючи при цьому на собі фоли. Один з таких епізодів відбувся, коли Дюрант виступав за Бруклін. У грі проти Мілуокі Бруклін програвав на 2 очка за кілька секунд до завершення гри. Кевін зумів закинути дальній кидок з розвороту за 1 секунду до завершення чверті. 

Але справжньою зброєю є його кидки з середньої дистанції. При своїх габаритах та зрості в 208 см він залишається одним з найбільш технічних в НБА, через що клуби готові оплачувати дорогі контракти гравця. До того ж Дюрант один з двох гравців в НБА, які могли переграти та зупинити Леброна Джеймса. Другим є Кавай Леонард.

Взимку 2023 року Дюрант перебрався в Фінікс де став головною зіркою команди. В 16 зіграних матчах на початку регулярного чемпіонату НБА 2023/24 середня результативність Дюранта склала 31,3 очка за гру. Навіть в 35 років Кевін залишається суперзіркою. 

1. Стефен Каррі – 51,9 млн

Позиція: Розігруючий захисник
Команда: Голден Стейт Ворріорз
Вік: 35 років

Стеф Каррі – один з найфеноменальніших баскетболістів. Це гравець, який змінив сучасний баскетбол в НБА. Хоча на початку кар’єри в ньому не бачили перспективи. А після того, як Голден Стейт на драфті 2009 року обрав Стефа, клуб розкритикували власні ж вболівальники. В перших сезонах в НБА гравець не виділявся нічим особливим, та багато травмувався. Замалі габарити як для НБА, робили його малоефективним в захисті та не давали можливості грати під чужим кільцем. Зріст Каррі складає 189 см при вазі 84 кг.

Починаючи з сезону 2012/13, Стеф розробляє власний стиль гри та постійно вдосконалює його. Фішкою Каррі стали 3-очкові кидки. Баскетболіст кидав далеко з-за меж дуги. А кидки з восьми метрів стали справжньою проблемою для захисників суперників. 

В сезоні 2012/13 Стефен набрав в середньому 22,9 очок за гру. Поступово гравець допоміг покращити виступи Голден Стейт та повернути команду в зону плей-офф, де клуб втримується включно з сезоном 2023/24.  А середня результативність гравця виросла до 30 очок за гру та навіть вище. Шанувальники НБА вже звикли, що Каррі не рідко може набрати понад 40-50 очок за матч.

Нестандартний стиль гри, висока результативність та ефектний дриблінг зробили Стефа Каррі найбільш яскравим представником НБА. А починаючи з 2014 року одним з найбільш цікавих протистоянь вважалась дуель Леброн – Каррі. Стеф 4 рази допоміг Голден Стейт виграти чемпіонський титул. А винагородою за старання гравця стала найбільша зарплата серед баскетболістів НБА в сезоні 2023/24.

Avatar photo

Автор: Тернинко Іван

Люблю спорт. Найбільш активно спостерігаю за Формулою-1, топовими футбольними лігами + чемпіонати Португалії та Нідерландів, а також за НБА. Маю досвід в ставках на спорт 15 років. Досвід в копірайтингу - 7 років. Пишу огляди букмекерів та онлайн-казино, а також статті на спортивну тематику. Мета роботи в newstavka.com.ua - новий досвід в створенні якісного україномовного контенту.

Залишити відповідь

twenty + thirteen =