in

Найменші баскетболісти в історії НБА

Баскетбол прийнято вважати спортом для високих гравців зростом понад два метри. Але не завжди це правило діє. Сучасним підтвердженням є Стефен Каррі, зріст якого складає 189 см. Це не завадило гравцеві стати одним з найкращих в історії цього виду спорту та очолити топ-10 найбільш високооплачуваних баскетболістів НБА в світі. В історії баскетболу є і такі гравці, біля яких Стеф Каррі виглядав би гігантом. Я склав топ-10 найнижчих за зростом баскетболістів в історії НБА.

10. Чарлі Кріс – 173 см

Чарлі Кріс
Чарлі Кріс

Країна: США
Роки кар’єри: 1975-1985
Позиція: розігруючий захисник

Чарлі Кріс виступав за команди Атланта Хоукс, Сан-Дієго Кліпперс та Мілуокі Бакс. Він є найрезультативнішим гравцем у цьому топі. В середньому за гру Чарлі набирав 8,5 очка та 3,2 передачі. Найкращим для нього став 1978 рік, коли Кріс зіграв в 77 матчах та в середньому набрав 11 очок та віддав 4 асисти за матч.

Найкращого результату в кар’єрі Чарлі Кріс досяг 20 лютого 1982 року, виступаючи за Сан-Дієго Кліпперс (з 1984 року – Лос-Анджелес Кліпперс). В матчі проти Сан-Антоніо Сперс він набрав 34 очки та віддав 8 асистів.

9. Монті Тау – 170 см

Монті Тау
Монті Тау

Країна: США
Роки кар’єри: 1975-1977
Позиція: розігруючий захисник

Тау Монті став чемпіоном NCAA 1974 року, після чого потрапив на драфт НБА під 57-м номером. Гравець виступав за Денвер Наггетс протягом 2 сезонів. Визначним досягненням в кар’єрі Тау є участь в матчі всіх зірок в 1976 році. Проте гравець не був ефективним на майданчику. 

В НБА він провів 115 матчів, а середня результативність Монті була такою:

  • 2,8 очка за гру;
  • 0,8 підбирання;
  • 1,9 асиста;
  • 0,5 перехоплення.

В 115 матчах в активі Монті Тау 5 блок-шотів. В 1977 році Денвер не продовжив контракт з гравцем, після чого той завершив кар’єру та зайнявся тренерством університетських команд.

8. Вет Місака – 170 см

Країна: США
Роки кар’єри: 1947
Позиція: розігруючий захисник

Вет Місака в 1947 році потрапив в команду Нью-Йорк Нікс під 61-м номером драфту. Проте кар’єра баскетболіста була недовгою. Вет зіграв у NBA (тодішня назва BAA) всього три матчі, в яких набрав 7 очок. Далі гравця було виключено зі складу. В команді на той час було багато захисників. Тому гравець зростом 170 см програв конкуренцію. Після виключення з команди, Місака вирішив не продовжувати баскетбольну кар’єру.

7. Херм Клоц – 170 см

Країна: США
Роки кар’єри: 1947-1948
Позиція: розігруючий захисник

Херм Клоц провів в НБА лише один сезон. Гравець виступав за клуб Балтімор Буллетс, який став одним із засновників НБА. У складі професійної команди баскетболіст провів сезон 1947/48, який став для клубу чемпіонським. Тому Херм Клоц є найнижчим чемпіоном НБА в історії. Проте гравець провів за команду лише 11 матчів, в яких набрав 15 очок.

У 1953 році Клоц заснував виставкову команду Вашингтон Дженералз, яка проводила спаринги з іншими клубами. Цікаво, що Херм сам виступав у складі цього колективу та грав на позиції розігруючого захисника до віку в 62 роки. Відзначу, що ці матчі були більше елементами шоу, а 11 матчів за Балтімор залишилися єдиними в професійній кар’єрі гравця.

6. Кіт Дженнінгс – 170 см

Країна: США
Роки кар’єри: 1991-2004
Позиція: розігруючий захисник

Гравець не був обраний на драфті жодною командою, та навіть на початку кар’єри встиг пограти в Німеччині. Але пізніше Дженнігс таки повернувся в НБА та в 1992 році підписав контракт з Голден Стейт Ворріорз. За цей колектив Кіт відіграв три сезони, в яких зіграв в 164 матчах та набрав 1090 очок. Цікаво, що в НБА у Дженнігса за всю кар’єру значаться тільки 2 блок-шоти.

В 1995 році, після того як в чемпіонат зайшла нова команда Торонто Репторз, клуб відправив гравця на драфт розширення. Дженнінгс таким чином потрапив в нову команду, але так і не зіграв за канадський клуб жодного матчу та в тому ж 1995 році відправився в Європу. В НБА чимось особливим гравець відзначитись не зміг, проте став одним з найнижчих в історії найпрестижнішого баскетбольного чемпіонату.

5. Грег Грант – 170 см

Грег Грант
Грег Грант

Країна: США
Роки кар’єри: 1989-1998
Позиція: розігруючий захисник

За кар’єру Грег Грант встиг пограти за 6 команд НБА. Першим клубом для гравця став Фінікс Санз, який обрав розігруючого під 52 номером на драфті (2 раунд).

В 1989 році, перед переходом в НБА, Грант став найбільш результативним гравцем в студентській лізі NCAA Division III, набираючи в середньому по 32 очка за гру. Але після переходу в професійну команду результативність баскетболіста значно знизилась. Середній показник гравця в НБА за набраними очками склав 2,8 за матч.

4. Спад Вебб – 169 см

Країна: США
Роки кар’єри: 1985-1998
Позиція: розігруючий захисник

Спад Вебб потрапив в НБА тільки під 87-м номером драфту в 1985 році. Гравця задрафтував клуб Детройт Пістонс, але зіграти за команду Вебб так і не встиг, відправившись в Атланту. В НБА також виступав за Сакраменто, Орландо та Міннесоту. Середня результативність гравця склала 9,9 очка за матч. Найбільшою результативністю баскетболіст відзначився в чотирьох сезонах в складі Міннесоти, де в перший рік в регулярному чемпіонаті 1991/92 набрав в середньому 16 очок за гру.

При своєму зрості Спад Вебб став легендою серед данкерів. Він є найнижчим гравцем в історії НБА, який виграв конкурс кидків на матчі всіх зірок.

3. Мел Херш – 168 см

Мел Херш
Мел Херш

Країна: США
Роки кар’єри: 1946-1947
Позиція: розігруючий захисник

Мел Херш – це військовий пілот та учасник Другої світової війни. В баскетбол почав грати в армії. А в 1946 році гравцеві вдалось втілити свою мрію та потрапити в НБА. Першою та єдиною професійною командою Херша став Бостон Селтікс.

Кар’єра гравця була недовгою. Він зіграв всього в 13 матчах, за які набрав 19 очок. Надалі баскетболіст був змушений покинути спорт через проблеми зі здоров’ям. У Херша діагностували лейкемію. Проте в історію Мел увійшов як найнижчий баскетболіст, який зіграв в НБА менше одного сезону.

2. Ерл Бойкінс – 165 см

Країна: США
Роки кар’єри: 1998-2012
Позиція: розігруючий захисник

Ерл Бойкінс не був вибраним на драфті. В НБА гравець потрапив завдяки короткостроковим контрактам, які періодично підписував з командами. В більшості випадків Бойкінс змінював команду кожні 1-2 роки. В 1999 році Ерл взагалі встиг пограти за три команди: Нью-Джерсі Нетс, Клівленд Кавальєрс та Орландо Меджик. Найдовше гравець затримався в Денвері, де відіграв три сезони та навіть потрапляв в плей-офф.

Середня результативність гравця за кар’єру склала 8,9 очка за гру. Найбільш ефективним Бойкінс виявився в сезоні 2006/07, де в складі Денвер Наггетс в середньому набирав 15,2 очка за гру.

Ерл Бойкінс є найменшим гравцем в історії НБА, який зміг набрати 30+ очок за один матч. Це сталося в 2004 році в грі Денвера проти Детройта. Захисник в тій зустрічі набрав 32 очки. Також відзначився гравець і в історії італійського футболу, де виступав в Серії А в сезоні 2008/09 за Віртус. З зарплатою 3,5 млн $ він залишається найбільш високооплачуваним гравцем в історії італійського чемпіонату.

1. Магсі Богс – 160 см

Магсі Богс та Моунте Бол
Магсі Богс та Мануте Бол

Країна: США
Роки кар’єри: 1987-2001
Позиція: розігруючий захисник

Магсі Богс є найнижчим баскетболістом в історії баскетболу. Проте зріст в 160 см не завадив йому стати професійним баскетболістом та потрапити в 1987 році в команду Вашингтон Буллетс під 12-м номером драфту. Гравець отримав прізвисько «злодюжка», а все через стиль гри. Магсі обкрадав значно вищих суперників, відбираючи м’яч під час того, як ті били м’ячем об паркет.

Цікавий факт. В дебютній грі в НБА Магсі Богс зіграв проти Меджіка Джонсона, який є легендою Лос-Анджелес Лейкерс. При першій же атаці Джонсона, Магсі відібрав м’яч у суперника і пробіг до чужого кільця. Ще більш цікаво, що в першому ж сезоні доля звела баскетболіста в одній команді з найвищим гравцем в історії – Мануте Болом, який був вищим від Богса на 71 см.

Магсі зіграв в 889 іграх та більше грав на команду, віддавши в середньому по 7,6 асиста за гру, та набравши по 7,7 очка за матч. За всю кар’єру баскетболіст виконав тільки 39 блок-шотів.

Поза рейтингом. Барні Седран – 163 см

Країна: США
Роки кар’єри: 1910-початок 1920-х

Барні Седран грав в баскетбол ще в роки зародження та становлення баскетболу як спортивної дисципліни. Великої медійності цей вид спорту тоді ще не мав, та і способи передачі інформації були далеко не такими як в наш час. Тому про цього гравця відомо не так багато. До нас дійшла інформація про те, що Седран вважався найбільш високооплачуваним гравцем свого часу. Проте точна заплата Барні невідома.

Відомо, що баскетболіст мав зріст 163 см. В Історії американського баскетболу це другий показник серед найнижчих гравців. Гравця внесено до Зали слави баскетболу. Тому Барні Седран є найнижчим баскетболістом в історії, який удостоївся такої честі. 

Avatar photo

Автор: Тернинко Іван

Люблю спорт. Найбільш активно спостерігаю за Формулою-1, топовими футбольними лігами + чемпіонати Португалії та Нідерландів, а також за НБА. Маю досвід в ставках на спорт 15 років. Досвід в копірайтингу - 7 років. Пишу огляди букмекерів та онлайн-казино, а також статті на спортивну тематику. Мета роботи в newstavka.com.ua - новий досвід в створенні якісного україномовного контенту.

Залишити відповідь

four × two =