in

7 футболістів на підсилення «Динамо» Київ, яких реально підписати

Ігор Суркіс відверто розчаровує вболівальників київського «Динамо» багатьма речами. Серед них – пасивність клубу на трансферному ринку. Однією з причин відвертого застою в грі команди, який подекуди перетворюється вже й на процеси деградації, є відсутність якісної свіжої крові. 

До Мірчі Луческу можна ставитися по-різному, але він залишив по собі не просто не випалену землю, а й, серед іншого, заповнену клубну казну. За найскромнішими підрахунками, за час роботи Луческу з ДК клуб заробив у єврокубках не менш ніж 80 мільйонів євро. То ж гроші в Суркісів є. Було б бажання витрачати. Пан Ігор любить повторювати, як мантру, як складно залучити дійсно гарних футболістів у команду в тяжких умовах життя у війні. Однак приклад того ж «Шахтаря» демонструє зовсім протилежне. 

Я в цій справі найбільш титулованому клубу України трішки допоможу. Вашій увазі – кандидати на посилення складу київського «Динамо», які дійсно доступні для «біло-синіх». 

Роман Яремчук

Роман Яремчук у футболці Валенсії

Найгучніший провал українського футболіста за межами країни в останні роки. Саме так можна охарактеризувати нинішнє непривабливе становище Романа Яремчука. За два з половиною роки один з найбільш симпатичних центрфорвардів Західної Європи перетворився на посередність. І причина не у клубах, в яких опинявся гравець національної збірної України.

На якомусь етапі стало очевидно, що Яремчук знизив до себе вимоги. Роман відверто не «тягне» тих завдань, які перед ним ставлять вже в трьох командах після відходу нападника з «Гента». На превеликий жаль, наразі в підході Яремчука до роботи кардинальних змін не видно. Про це говорить відверто жалюгідна статистика його виступів після прибуття до табору «Валенсії» – два голи з початку сезону. Звинувачувати футболіст може тільки себе – ігрових хвилин і шансів у грі він отримував немало.

Повернення в «Динамо» виглядає одним з непоганих варіантів перезавантаження кар’єри для форварда, якому вже 28. Навіть у такому стані Яремчук може принести користь рідному клубу. Й Суркіс про трансфер Яремчука у «Динамо» згадував ще влітку.    

Владислав Кочергін

Владислав Кочергін футболіст Ракува

Другий український легіонер за кордоном, який не завадив би ДК, грає в Польщі – Владислав Кочергін довів свою ефективність не тільки в УПЛ. 27-річний півзахисник має пристойну статистику. На вищому рівні в нього 47 голів і 24 асисти в 233-х матчах. 

Владислав – футболіст, який в змозі ефективно зіграти на будь-якій позиції в середній лінії, враховуючи навіть можливість його використання як «глибинного плеймейкера». Залучення Кочергіна виглядає як посилення можливостей колективу та конкуренції в команді, а також збільшення тактичних варіантів для киян в залежності від завдань на конкретний матч. 

Лише за підсумками першої частини сезону він провів 34 матчі, забив шість голів і віддав чотири результативних паси. Кочергін – це альтернатива, конкурент і водночас партнер Буяльському, а також можлива опція в центрі поля й на фланги атаки. Важливо й те, що нинішня трансферна вартість Кочергіна 2 млн євро є підйомною для киян.   

Олександр Піхальонок

Олександр Піхальонок у товарыському матчи Днипра-1

Після продажу Довбика Піхальонок – головна зірка «Дніпра-1». Й найбільш ласий шматок «дніпровської здобичі» для інших клубів. І той футболіст, який міг би зробити наступний крок у своїй кар’єрі саме в «Динамо».

Однією з проблем «Динамо» в грі стало зменшення частки креативності, фантазійності й творення. Й це камінь в город Миколи Шапаренка. Після серйозної травми ще недавно головний кандидат на наступний гучний продаж за кордон з «Динамо» не схожий сам на себе. Й навіть якщо це питання часу, киянам фігура, яка зможе суттєво впливати на гру в центрі поля, потрібна вже сьогодні. 

Піхальонок змусить активізуватись Шапаренка, а головне – додасть свіжості в одну з найбільш затхлих зон в команді в останні роки. Бо часу в «біло-синіх» нема – з такими результатами можна догратися й до нижчого порогу, ніж четверте місце за підсумками минулого сезону.  

Арсеній Батагов

За останні роки «Зоря» вигідно продала не одного футболіста. Останнім прикладом вдалої роботи на ринку став перехід Назарія Русина в «Сандерленд». Поточний сезон складається для луганців украй невдало, то ж на сьогодні в складі команди не так багато виконавців, які заслуговують на увагу як потенційні носії пристойної трансферної вартості. Та щонайменше два футболісти в очі кидаються. Й обидва «динамівцям», на мій погляд, не завадили б. 

Кияни не приховують, що знаходяться в пошуках центрального захисника. Позиція центрбека стала найслабшою ланкою команди в першій частині сезону. Арсеній Батагов – футболіст, який вже стукає до лав національної збірної України. Батагов – шульга, проте в змозі зіграти й правого центрального. Арсеній має гарний перший пас і відзначається високими показниками в силових дуелях. 

Потенціал Арсенія дозволяє називати його більш перспективним футболістом, ніж будь-який центрбек нинішнього складу «біло-синіх». Тому інформація про інтерес нідерландського АЗ до Батагова вигадкою аж ніяк не виглядає.

Едуардо Герреро

Едуардо Герреро нападник луганської Зорі

Панамський форвард – яскравий приклад вдалої роботи «Зорі» на ринку. Луганці знайшли футболіста, який не потрібен ізраїльському «Маккабі» з Тель-Авіва, взяли його в оренду, реанімували, підписали за невеликі гроші (500 тисяч євро), й зараз можуть розраховувати на більш ніж подвійний гешефт. 

В 31 матчі за «Зорю» в усіх турнірах Герреро забив 14 голів. Цей хлопець довів свою корисність в єврокубках, а в умовах нинішньої УПЛ – і поготів. Едуардо виділяється тим, чому в нього варто повчитися вражаючій більшості українських форвардів. Герреро – наполегливий, працелюбний, нахабний і завжди націлений на ворота форвард, який не боїться брати ініціативу на себе й швидко вчиться. Чи не найважливіше при цьому те, що Герреро психологічно стійкий футболіст, якого важко збити з пантелику.

Для ДК 23-річний Герреро – перспективна інвестиція в гравця, якому не треба звикати до реалій УПЛ, який не боїться грати в воюючій країні, й якому під силу створити таку необхідну конкуренцію на вістрі атаки Ванату.     

Олексій Кащук

Олексій Кащук на тренуванні донецького Шахтаря

Все ще важко уявляєте собі трансфер футболіста «Шахтаря» до «Динамо»? Час забувати про те, що давно стало стереотипом. Тим паче, коли мова про футболіста, який донецькому клуб не потрібен. Повернувшись з азербайджанського «Сабаху», спершу Олексій привернув увагу першого в сезоні тренерського штабу команди, проте швидко опинився у другому, а то й третьому ешелоні вподобань нового наставника Маріно Пушича.

З початку жовтня Кащук зіграв аж 20 хвилин, й у плани нідерландця явно не входить. Однак все ж закінчив першу частину сезону з цілком пристойними показниками – 12 матчів, чотири голи. Кащук – вінгер, який за необхідності може зіграти і в центрі, й є тим футболістом, який потенційно здатний посилити ДК без розкачки. 

Так, сьогодні він досить близький до трансферу в «Хайдук», проте гіпотетична пропозиція флагману рідного чемпіонату, який претендує на високі позиції, могла б змусити Кащука скерувати погляд в сторону «біло-синіх». Як і «Шахтар» – у випадку запропонованої суми розміром в два-три мільйони євро за футболіста від «Динамо». 

Ілля Квасниця

Ілля Квасниця нападник ФК Рух

Як відомо, львівський «Рух» свою молодь у «Шахтар» чи «Динамо» продавати не хоче, мотивуючи це рішення, в першу чергу, необхідністю просування «жовто-чорного» бренду за кордон. Однак навряд чи за наявності дійсно гарної пропозиції Козловський стане відмовлятися від вигоди для себе й свого проєкту.

Не рахуючи Марка Сапугу, Ілля Квасниця – головна зірочка в наймолодшій команді УПЛ. І це той футболіст, якого придбати за його ринкову вартість киянам у нинішній ситуації нереально. Втім, це той випадок, коли за обдарованого хлопця є сенс переплатити.

За підсумками першої частини сезону, Квасниця – найкращий футболіст свого клубу за системою «гол+пас», в Іллі – 6+5. Для українського футболу, де в УПЛ найкращі бомбардири наразі записали до свого активу аж по сім голів, це дійсно достойний показник. Враховуючи ж, що Квасниця здебільшого діяв на фланзі атаки – тим паче. 

Квасниця – це про можливість заміни Ярмоленку та альтернативний варіант на вістря атаки. Ілля – швидкий, технічний футболіст, який не вражає габаритами (174 см), але бере своє інтелектом. Transfermarkt «дає» за Квасницю 1,2 млн євро. В наших реаліях цю суму треба множити щонайменше удвічі. Проте 20-річний хлопець цих грошей вартий. 

Друзі! Закликаю вас бути активними й поділитися своїм баченням навколо теми футболістів, які могли б бути корисними київському «Динамо», а головне – є «підйомною» ціллю для «біло-синіх» у нинішніх реаліях. Коментуйте, аналізуйте, не погоджуйтесь.

Фото: valenciacf.com, rakow.com, scdnipro1.com.ua, zarya-lugansk.com, shakhtar.com, fcruhlviv.com

Максим Салівон

Автор: Максим Салівон

Філолог за освітою, футбольний автор за покликанням. Більше 10 років пишу аналітичні статті, прев'ю, рев'ю, прогнози, огляди футбольних матчів.

Залишити відповідь

19 − 7 =