in

Найвищі футболісти в світі

Після нашої статті про футболістів з найнижчим зростом у сучасному футболі, ми розповімо про гігантів футболу, зріст яких перевищує 200 сантиметрів – найвищих футболістів світу. 

Ми звикли, що найвищі футболісти – центральні захисники, голкіпери, та трохи рідше центральні нападники, адже на флангах або у центрі поля гравцям потрібна спритність та швидкість, якою гравці зі зростом близько двох метрів похизуватися не можуть. 

Наш топ найвищих футболістів сучасності не став виключенням: усі представники нашої добірки виступають саме на цих позиціях. До списку увійшли лише діючі гравці, а дані ми взяли з авторитетного сайту Transfermarkt.   

11. Фейсал Муліч – 203 см

Фейсал Муліч – 27-річний сербський нападник, кар’єру якого не можна назвати зірковою. Але в той же час футболіст встиг пограти у другій німецькій бундеслізі за «Мюнхен 1860», у вищих чемпіонатах Бельгії та Ізраїлю за «Мускрон» та «Хапоель Тель-Авів». 

Професійну кар’єру Муліч розпочав у другій команді «Мюнхену 1860», а у 2014 році дебютував за основну команду «левів». З 2021 року Муліч виступає у чемпіонаті Південної Кореї у складі «Соннама» – одного з аутсайдерів К-ліги 1.

Фейсал Муліч грав також і за збірну Сербії, щоправда лише за команду U-21. У 2015 році він дебютував у складі Сербії U-21 в матчі проти однолітків з Литви. Після цього він зіграв ще два матчі, у яких відзначився одним голом. На жаль, гравцю не вдалося дорости до основної команди своєї країни.

Муліч грає не лише на позиції нападника, а також може зіграти вінгера (ПФА). Дізнайтесь більше про футбольні амплуа зі статті про футбольні позиції.

Найвищий сербський нападник Муліч
Фейсал Муліч демонструє прекрасну фізичну форму. Фото: alchetron.com

10. Ласіна Траоре – 203 см

Без заперечення можна сказати, що Ласіна Траоре – найвідоміший футболіст у нашому топі найвищих футболістів. Свого часу він виступав за грандів футболу: «Монако» та «Евертон». Також у його кар’єрі були й такі відомі клуби, як «Спортинг Хіхон» та «Ам’єн». 

Та найкращим періодом кар’єри цього івуарійського величезного нападника став період у «Монако». І хоч Траоре не затримався надовго у складі «монегасків», провівши лише 25 поєдинків в усіх турнірах, він встиг відзначитися чотирма голами та трьома результативними передачами.

З раннього віку Ласіну Траоре відзначали як доволі перспективного форварда, який у майбутньому міг би вирости у добротного гравця. Але повністю розкрити свій потенціал нападнику завадили постійні травми, через які івуарієць просто не встигав набрати свої оптимальні кондиції. Французький клуб намагався реанімувати кар’єру Траоре, відправляючи того у різні клуби в оренду, але й там у нападника не складалося.

У 2022 році 31-річний Траоре дограє у другій лізі Португалії, у «Варзині» – передостанній команді чемпіонату, де навіть не є стабільним гравцем основного складу. 

За національну збірну Кот-д’Івуару Ласіна грав у період з 2012 по 2015 рік. За цей час він встиг провести 13 поєдинків та забити 3 голи. 

Нападник Ласіна Траоре
Траоре за часів виступів у АПЛ за «Евертон». Фото: bleacherreport.com

9. Андріс Нопперт – 203 см

Перший голкіпер у нашому топі – Андріс Нопперт – 28-річний воротар з Нідерландів, який у 2022 році виступає у вищій лізі своєї країни за «Гоу Ехед Іглс». До нього гравець приєднався ще на початку 2021 року, коли клуб ще грав у першій лізі. Та по-справжньому основним Нопперт став лише у другому колі сезону 2021/22.  

Починав свою кар’єру Нопперт у нідерландському «Херенвені», але грав лише за команди U-19 та U-21. Не отримавши шанс у рідному клубі, Андріс перейшов до «Бреди». За три сезони у клубі голкіпер провів лише сім офіційних поєдинків та вирішив спробувати себе у італійській Серії С у клубі «Фоджа».

У 2022 році Нопперт переживає розквіт кар’єри. За 11 поєдинків чемпіонату один з найвищих футболістів світу пропустив лише 13 м’ячів, та у трьох матчах залишив свої ворота недоторканими. Дуже гарний результат, враховуючи не найсильніший склад дебютанту ліги.

Дивіться наш рейтинг найталановитішіх молодих футболістів світу до 19 років, до якого ми додали українського таланта.

Один з найвищих голкіперів світу Андіс Нопперт
Голкіпер Андріс Нопперт. Фото: footiespot.com

8. Папа-Альюн Ндіайє – 203 см

Цей височенний центральний захисник добре відомий вболівальникам УПЛ. Папа-Альюн Ндіайє з 2019 по 2021 рік виступав у складі полтавської «Ворскли». 

На початку кар’єри Ндіайє встиг побувати у структурах французького «Валансьєну» та італійської «Болоньї», виступаючи за команди U-19. Також Ндіайє встиг пограти у третьому дивізіоні Іспанії за клуб «Лорка Депортива».

Саме за часів своїх виступів в Україні Альюн найбільше спрогресував. За два сезони його трансферна вартість виросла у дев’ять разів, зі 100 тисяч євро до 900 тисяч. Та влітку 2021 року на правах вільного агента Ндіайє приєднався до австрійського «Альтаху». 

Зазначу, що цей перехід виявився дуже суперечливим, та «Ворскла» навіть подала позов до суду проти Альюна, зазначивши, що гравець самостійно покинув розташування полтавчан та приєднався до іншої команди. Тренер «Ворскли» Юрій Максимов висловив свою думку, стосовно цього велетенського оборонця: 

«Чи було бажання повернути Альюна? Футболіст непоганий, перспективний, але в колективі творив таке, що… За характером не підходить нашій команді. Мікроклімат у команді зіпсувався. Не варто того, що нерви на нього витрачати, якщо людина сама не хоче».

PAPE – newstavka.com.ua
Папа-Альюн Ндіайє у складі «Ворскли» протистоїть київському «Динамо». Фото: lequotidien.sn

7. К’єлл Схерпен – 204 см

Другий нідерландський голкіпер у нашому топі найвищих гравців світу – К’єлл Схерпен. Схерпен розпочинав кар’єру у «Еммені», та після вдалого сезону 2019/20 пішов на підвищення до «Аяксу». В «Аяксі» голкіперу не вдалося стати основним: Схерпен за 2 сезони провів лише 4 матчі за основну команду, переважно виступаючи за другу команду амстердамського клубу. Та це не завадило гравцю стати чемпіоном Нідерландів та завоювати кубок країни у сезоні 2020/21. 

Влітку 2021 року за 5 млн євро Схерпен перейшов до «Брайтона», щоправда й там в основному виступав лише за дублюючий склад, провівши один матч за основу у кубку. У 2022 році Схерпен на правах оренди грає у Бельгії за «Остенде». Голкіперу всього 22 роки, тому в нього ще є усі шанси заграти на найвищому рівні.

Схерпена викликали також до збірних Нідерландів U-19 та U-21, за які він у сумі провів 19 поєдинків та пропустив 13 голів.

Один з найвищих гравців світу виступає за «Брайтон»
Схерпен у складі «Брайтона». Фото: brightonandhovealbion.com

6. Сулейман Ісаак Туре – 204 см

Сулейман Туре – перспективний французький центральний захисник, який виступає у другій лізі Франції за «Гавр». Інформації про цього справжнього стовпа оборони небагато. Відомо лише, що Туре пройшов усі ступені футбольної академії «Гавру», а дебютував за рідний клуб у сезоні 2020/21. Наразі Туре встиг провести за «Гавр» лише 16 матчів та відзначився на полі хіба що чотирма жовтими картками.

Також Сулейман Туре виступає за збірну Франції U-19. Зокрема, захисник брав участь у нещодавніх березневих матчах Кваліфікації до Чемпіонату Європи U-19, зігравши усі три матчі проти однолітків з Чехії, Швеції ті Боснії і Герцеговини без замін. Відзначу також, що Туре навіть відзначився голом у переможному для Франції поєдинку зі шведами.

Перспективний центральний захисник Сулейман Туре грає за «Гавр»
Сулейман Ісаак Туре у складі рідного «Гавру». Фото: lequipe.fr

5. Артем Корольчук – 205 см

Артем Корольчук – найвищий футболіст в історії України. У 2022 році 31-річний нападник виступає у другій за значимістю лізі Грузії за «Динамо Зугдіді», з яким він підписав контракт у березні 2022 року. До цього Корольчук виступав у Першій лізі України за «Оболонь» та «Ужгород», а також за аматорську «Вікторію» з Сум.

Професійна кар’єра Артема розпочалась в «Оболоні», куди він перейшов у 2013 році з однієї з обласних команд. Як би це було не дивно, за часів виступів за київський клуб тодішній тренер «Оболоні» сказав, що, не дивлячись на зріст у 205 см, Корольчук не є лідером у повітрі, «граючи ногами краще, ніж головою». 

В Україні Корольчука порівнювали, звичайно ж, з Пітером Краучем. Та все ж Артем не демонстрував стабільної гри та не забивав регулярно, тому з Краучем у нього були лише  зовнішні подібності.

Зріст у футболі не допомагає заробляти більше. От би Артему прокачати баскетбольні скіли, мав би великий шанс на серьйозну зарплатню. Де платять більше. ніж у футболі, дізнайтесь зі статті про найбільш високооплачувані види спорту.

Корольчук – найвищий гравець України
Артем Корольчук у футболці колишнього клубу «Оболонь». Фото: fc.obolon.ua

4. Норберт Хаймамба – 205 см

Цей 23-річний голкіпер розпочав свою Європейську кар’єру у другій команді португальського «Ріу Аве», куди перейшов влітку 2018-го. Не провівши жодного поєдинку за сезон, рівно за рік Хаймамба підписав контракт з клубом «Олейрос» з третьої ліги Португалії. 

У сезоні 2019/20 Норберт провів 21 поєдинок за клуб, та влітку 2020 пішов на підвищення до «Ароки» з вищої ліги Португалії. У 2022 році 23-річний сенегалець є третім воротарем клубу, провівши лише 3 матчі з моменту переходу, у яких він пропустив 7 голів.

image 1 – newstavka.com.ua
Камерунський голкіпер Норберт Хаймамба. Фото:

3. Томаш Холи – 206 см

Томаш Холи – 30-річний чеський голкіер, який належить англійському «Іпсвічу». Другу частину сезону 2021/22 Норберт проводить в оренді у другій англійській лізі в клубі «Порт Вейл». Наразі в його активі 9 поєдинків за «Порт Вейл», у яких він пропустив лише 7 м’ячів, чим значно допоміг клубу, залишивши його одним з претендентів на підвищення у класі.

Професійна кар’єра Холи розпочалася у празькій «Спарті Б», за яку він дебютував 11 червня 2011 року у другій лізі Чехії у програному матчі з «Варнсдорфом» (1:2). Клуб віддавав його в оренду чеським клубам «Граффін» (Влашим), «Вікторія Жижков» та «Фастав». За «Фастав» Холи провів 20 матчів у найвищому дивізіоні Чехії, з яких 7 поєдинків зіграв на нуль. 

У січні 2017-го Холи вирішив спробувати себе в Англії, перейшовши до середняка Першої ліги «Гіллінгему». За 3 сезони у клубі став основним голкіпером, провівши 97 поєдинків. 

Влітку 2019-го Холи підписав контракт з «Іпсвічем», та на 2 сезони став основним голкіпером клубу. Щоправда у новому сезоні 2021/22 одному з найвищих футболістів світу не знайшлося місця у команді, та Томаш був змушений їхати до оренда за ігровою практикою.

Зазначу, що Холи викликався до молодіжних збірних Чехії U-16, U-17 та U-18, за які загалом провів 12 зустрічей.

Один з найвищих голкіперів світу Томаш Холи
Різниця у зрості між Томашем Холи та нападником суперників. Фото: eadt.co.uk

2. Крістоф ван Хаут – 207 см

Крістоф ван Хаут розпочинав кар’єру в молодіжних клубах Бельгії «Ломмел Юнайтед» та «Вербрудерінг». У 2004 році Крістоф перейшов до нідерландського «Віллем II». Два роки він виступав за молодіжний склад, потім перейшов до першої команди. Але, не провівши жодного поєдинку за основу нідерландського клубу, у 2007 році ван Хаут повернувся до Бельгії у «Кортрейк». За майже 2 роки у клубі Крістоф зіграв лише 3 матчі та підписав контракт зі льєзьким «Стандардом». 

Період у «Стандарді» важко назвати успішним для голкіпера: ван Хаут був лише третім воротарем команди, та за 2 роки зіграв лише 11 поєдинків, а у 2011-му повернувся до «Кортрейку». Друга спроба у цьому клубі виявився більш успішною для Крістофа. Він зміг закріпитися в основі та провів 32 матчі за клуб, після чого пішов на підвищення до «Генку».

За часів виступу за «Генк» ван Хаут навіть встиг пограти у Лізі Європи сезонів 2012/13 та 2013/14, сумарно провівши 7 матчів. Також Крістоф став переможцем Кубку Бельгії у сезоні 2012/13. Наразі він має контракт з представником другої ліги Бельгії «Вестерло», але в офіційних матчах не бере участі з 2020 року. 

Голкіпер Крістоф ван Хаут
Крістоф ван Хаут – другий за зростом гравець у сучасному футболі. Фото: sportschampic.com

1. Сімон Блох Йоргенсен – 210 см

Сімон Блох Йоргенсен – найвищий футболіст світу, звичайно ж, це голкіпер. Сімон Блох Йоргенсен наразі виступає у центральному дивізіоні Південної ліги Англії за «Уолтем Еббі». 

Цей 29-річний німецький голкіпер є вихованцем академії «Копенгагену», але він не зіграв за основу жодного матчу. Уся кар’єра Йоргенсена проходила у нижчих лігах Англії та Данії. Сімон є не тільки найвищим голкіпером в історії футболу, а й взагалі найвищим футболістом за всі часи. 

Щоправда, саме цей височенний зріст, можливо, і не дозволив німецькому голкіперу побудувати успішну кар’єру, адже при зрості 210 см дуже важко складатися та відбивати м’ячі, котрі летять низом.

Найвищий гравець у сучасному футболі
Найвищий гравець світу Сімон Блох Йоргенсен. Фото: thenonleaguefootballpaper.com

Бонус: найвищий футболіст України

Анатолій Трубін – найвищий футболіст України на 2022 рік, його зріст складає 199 см. Трубіну лише 20 років, а він вже другий сезон є основним голкіпером донецького «Шахтаря», витіснивши зі складу багаторічного капітана Андрія П’ятова. 

Анатолій – вихованець академії донеччан, він вже встиг провести за клуб 56 поєдинків, з яких цілих 25 залишив свої ворота в недоторканості. Після вдалих матчів за «Шахтар» у ЛІзі чемпіонів з’явилася інформація, що молодим українським голкіпером цікавляться гранди європейського футболу, «Інтер», «Лаціо» «Мілан» та «Челсі». Гравець не поспішає переїжджати до Європи, сконцентрувавшися лише на виступах за донецький клуб та на власному прогресі.

Трубін у складі «Шахтаря»
Талановитий голкіпер «Шахтаря» Анатолій Трубін. Фото: sempreinter.com
Avatar photo

Автор: Віталій Лазобко

Привіт! Мене звуть Віталік, мені 20. Футбол в моєму житті з самого дитинства, сам професійно займаюся ним вже 15 років, стежу за всіма новинами, результатами, чутками і трансферами в цьому виді спорту. З моїх статей можна дізнатися не тільки найсвіжішу і актуальну інформацію зі світу футболу, але також знайти для себе нові цікаві факти про футболістів, тренерів або футбольні клуби, яких до цього не знали )

Залишити відповідь

16 − four =