in

Топ-10 найбільш високооплачуваних видів спорту у світі

Ми розповімо, які види спорту є найприбутковішими у світі та спортсмени якої дисципліни заробляють найбільше. Наш топ-10 найбільш високооплачуваних видів спорту складений за допомогою списку Forbes «Топ-50 найбільш високооплачуваних спортсменів 2022 року». 

Ми підсумували прибуток спортсменів виключно за досягнення у спорті, тож рекламні та спонсорські контракти не враховані. У кожному виді спорту ми виділили найбільш високооплачуваного спортсмена і вказали суму його спортивних заробітків у доларах.

10. Теніс – Новак Джокович, 4,5 млн

Найбільш високооплачуваний тенісист
Перша ракетка світу Новак Джокович. Фото: tennis365.com

Теніс входить до топ-5 найпопулярніших видів спорту у світі. Лише уявіть, близько 1 млрд людей є прихильниками цієї гри. Найбільшу увагу привертають такі турніри: Australian Open, Roland Garros, US Open та Wimbledon. 

Відвідати поєдинок одного з турнірів є недешевим задоволенням. Середня ціна квитка складає близько 200 доларів, а на фінал взагалі може доходити до неймовірних трьох тисяч доларів. За даними Американської тенісної асоціації середній прибуток відвідувачів турніру US Open складає приблизно 150 тисяч доларів на рік, тому попит на квитки є завжди.

Тенісисти – одні з найбагатших спортсменів світу. Та великі прибутки спортсменів, в основному, складаються зі спонсорських угод, на які припадає близько 90% від усього заробітку. Найбільш високооплачуваним тенісистом 2022 року є Новак Джокович – перша ракетка світу серед чоловіків. Його прибуток за рік склав приблизно 34,5 млн доларів, з яких лише 4,5 млн він заробив саме за виступи на корті.

Кіліан Мбаппе – найдорожчий футболіст світу. Дізнайтесь скільки отримує за тиждень французський футболіст.

9. Гольф – Рорі Макілрой, 7,5 млн

Найбільш високооплачуваний гольфіст
Гольфіст Рорі Макілрой. Фото: golfdigest.com

Прихильників гольфу у світі неймовірна кількість. Звісно, цей вид спорту не є настільки популярним, як футболі, баскетбол чи теніс. Але є цікавий нюанс, який підкреслив спортивний журналіст Рік Вудсон: 

Зверніть увагу, баскетболісти, бейсболісти та футболісти, коли йдуть на пенсію, починають грати у гольф. А гольф-про, коли йдуть на пенсію, не починають грати у баскетбол, бейсбол та футбол.

Найвідомішим сучасним гольфістом є Тайгер Вудс. Він також присутній у топі від Forbes, але в основному його прибуток складається зі спонсорських контрактів. Найбільш високооплачуваним гольфістом є Рорі Макілрой, який у період з 1 травня 2021 по 1 травня 2022 заробив 7,5 млн доларів саме за виступи у змаганнях.

8. ММА – Конор МакГрегор, 33 млн

Боець ММА Конор МакГрегор
Найвідоміший боєць UFC Конор МакГрегор. Фото: marca.com

Змішані бої без правил (ММА) набули загальної популярності відносно нещодавно. Лише на початку XXI століття цей вид бойових мистецтв став поширюватися у Європі. Найбільшою організацією у світі ММА є UFC, яка базується у Лас-Вегасі, США. 

Найбільш високооплачуваним бійцем є ірландець Конор МакГрегор, який за рік заробив неймовірні 33 млн доларів. 

У 2022 році в ММА нема бійців, які могли б конкурувати з МакГрегором у фінансових справах, адже саме він приніс популярність цьому виду спорту та продемонстрував, які великі гроші можна тут заробити.

ММА з кожним роком стає все більш популярним видом спорту, немає сумнівів, що у майбутньому будуть зростати і гонорари бійців. У перспективі цей вид спорту вже за декілька років може піднятися у топі найбільш високооплачуваних. 

7. Хокей – Конор МакДевід, 12,5 млн

Найбільш високооплачуваний хокеїст у світі
Гравець «Едмонтону» Конор МакДевід. Фото: nhl.com

Найбільш популярний хокей в США та Канаді. Кожен професійний хокеїст мріє стати зіркою у найсильнішій лізі світу НХЛ та стати володарем найпрестижнішого хокейного трофею – Кубку Стенлі.

Хокей є одним з найбільш травмонебезпечних видів спорту, але й оплачується дуже гідно. Найбільше заробляє зірка «Едмонтону» Конор МакДевід. 25-річний нападник має восьмирічний контракт з клубом, за який він отримає 100 млн доларів, тобто 12,5 млн на рік.

6. Бейсбол – Майк Траут, 35,5 млн

Найвідоміший бейсболіст
Бейсболіст Майк Траут. Фото: cbssports.com

У Європі бейсбол не є популярним видом спорту. Найбільш популярний бейсбол у США, де він і зародився у сучасному вигляді, а також на Кубі та у Венесуелі. Це зумовлюється великим впливом Сполучених Штатів на культуру цих країн. Саме ці три країни мають найбільшу кількість медалей Чемпіонату світу з бейсболу.

Найбільш високооплачуваним бейсболістом є Майк Траут, прибуток якого у 2022 році складає 35,5 млн доларів.

Майку 30 років, а найталановитішому футболісту у світі лише 18. Дізнайтесь як звуть цього іспанця і хто ще входить у топ-10 молодих футбольних талантів.

5. Формула-1 – Льюїс Хемілтон, 57 млн

Найвідоміший гонщик Льюїс Хемілтон
Представник команди «Мерседес» Льюїс Хемілтон. Фото: planetf1.com

Формула-1 – найважливіша та найпрестижніша подія у світі автогонок. Команди, які беруть участь у гонках Формули-1, використовують на Гран-прі гоночні автомобілі власного виробництва. 

Завданням команди є не тільки найняти швидкого, досвідченого гонщика та забезпечити грамотне налаштування і обслуговування машини, але й самостійно спроектувати та сконструювати машину.

Взимку 2022 року офіційний сайт серії опублікував дані щодо телевізійної аудиторії гонок. За їхніми підрахунками, у 2021 році загальна аудиторія Формули-1 склала приблизно 1,61 млрд глядачів, що є просто неймовірним показником.

Найбільш високооплачуваним гонщиком є 36-річний семикратний чемпіон світу Льюїс Хемілтон. З 2013 року він виступає у складі команди «Мерседес».

4. Американський футбол – Метью Стеффорд, 69,8 млн

Найбільш високооплачуваний гравець в американському футболі
. Захисник команди «Лос-Анджелес Ремс» Метью Стеффорд. Фото: sportingnews.com

Американський футбол користується найбільшою популярністю у Сполучених Штатах Америки. Він є спортом номер один у США, переважаючи навіть баскетбол. Згідно з опитуванням компанії Option Dynamics, 36% мешканців Сполучених Штатів Америки вважають американський футбол їх улюбленим видом спорту.

Американський футбол також дуже травмонебезпечний та вимагає від спортсменів шаленої фізичної підготовки. У 1905 році газета «Чикаго Триб’юн» написала, що через жорсткі правила гри 18 футболістів загинуло, 159 отримали серйозні пошкодження. Після того правила в американському футболі були змінені. Та все ж, щорічно гравці сумарно отримують близько 400 тисяч травм різної тяжкості, що є одним з найбільших показників серед усіх видів спорту.

Найбільш високооплачуваним гравцем є Метью Стеффорд. Захисник команди «Лос-Анджелес Ремс» за рік заробив 69,8 млн доларів.

3. Футбол – Ліонель Мессі, 75 млн

Найкращий футболіст світу Ліонель Мессі
Найбільш високооплачуваний футболіст 2022 року Ліонель Мессі. Фото: sportspromedia.com

Найбільш розвинений футбол у Європі, але йде популяризація цього виду спорту у Північній Америці та в Азії. Клуби з цих країн пропонують просто шалені зарплатні світовим зіркам, і багато іменитих гравців їдуть туди, щоб заробити великі гроші. Наприклад, 38-річний іспанський півзахисник Андрес Іньєста заробляє 30 млн доларів на рік, граючи за японський «Віссел Кобе». В МЛС же найбільше заробляє 33-річний нападник Карлос Вела. Його  річний прибуток складає приблизно 5,5 млн євро.

Найбільш високооплачуваним футболістом за версією Forbes є Ліонель Мессі. За рік він своїми виступами на полі заробив близько 75 млн євро. Зазначу, що прибуток аргентинця у цьому році є найбільшим серед усіх спортсменів загалом, якщо додати спонсорські гонорари.

Мессі маленького зросту, лише 169 см, а найвищий футболіст світу переріс Ліонеля на 41 см. Дізнайтесь де грають найвищі футболісти і хто входить до топ 10 високих футболістів.

2. Бокс – Канело Альварес, 85 млн

Найбільш високооплачуваний боксер у 2022 році
Боксер Канело Альварес. Фото: marca.com

Наскільки видовищними є боксерські поєдинки, настільки ж травмонебезпечними вони можуть бути. В середньому, боксери проводять 2-3 поєдинки на рік, присвячуючи весь свій час виснажливим тренуванням та відновленням після боїв.

Найбільш високооплачуваним боксером у 2022 році є Канело Альварес. За період з 1 травня 2021 по 1 травня 2022 він провів 3 поєдинки, у двох з яких став переможцем. За ці три поєдинки боєць сумарно отримав близько 85 млн доларів чистого прибутку.

Ніколи не думали, що буде, як об’єднати бокс і шахи? Вийшов би один із самих дивних видів спорту. Люди дійсно змагаються у такий спосіб. Дізнайтеся про топ незвичайних видів спорту.

1. Баскетбол – Стефен Каррі, 45,8 млн

Стефан Карі
Баскетболіст Стефен Карі. Фото: marca.com

Зарплатня найбільш високооплачуваного гравця Стефена Каррі є нижчою, ніж у чотирьох попередніх представників топу, не дивлячись на це, баскетбол є найприбутковішим видом спорту.

Різниця у тім, що гонщик Хемілтон або боксер Альварес – ледь не єдині представники своєї дисципліни з такими прибутками, чого не скажеш про баскетбол. У топ-50 найбільш високооплачуваних гравців одразу 18 баскетболістів, що є найкращим показником.

Загалом, найприбутковішим баскетболістом сучасності є Леброн Джеймс з річним прибутком більш ніж 121 млн доларів. Та цілих 80 млн з них Джеймс отримав від спонсорських угод.

Avatar photo

Автор: Віталій Лазобко

Привіт! Мене звуть Віталік, мені 20. Футбол в моєму житті з самого дитинства, сам професійно займаюся ним вже 15 років, стежу за всіма новинами, результатами, чутками і трансферами в цьому виді спорту. З моїх статей можна дізнатися не тільки найсвіжішу і актуальну інформацію зі світу футболу, але також знайти для себе нові цікаві факти про футболістів, тренерів або футбольні клуби, яких до цього не знали )

Залишити відповідь

19 − five =