in

Найбільш незвичайні види спорту у світі: топ-8

У 2022 році у світі існує понад тисячу різноманітних видів спорту. В одній з наших попередніх статей ми вже розповідали про «Топ-10 найпопулярніших видів спорту». Сьогодні ж складемо список з восьми найбільш незвичайних видів спорту. Впевнений, що про більшість з них ви дізнаєтеся вперше.

8. Сквош

Дивна гра сквош
Гра у сквош. Фото: britannica.com

Сквош – найвідоміший спорт у нашому списку найдивовижніших дисциплін. 

Гра зародилася в Англії у ХІХ столітті. Перші спогади про цей дивний вид спорту датовані книгою 1807 року, де зустрічається малюнок, на якому ув’язнені однієї з лондонських в’язниць з захопленням б’ють м’яч ракеткою об стіну.

Сьогодні чемпіонати зі сквошу проходять у більшості країн та на всіх континентах. З 1967 року проводиться першість світу зі сквошу в індивідуальному та командному заліках. 

Причому перший чемпіонат світу показав, що представники батьківщини сквошу – англійці – не можуть претендувати на безумовну першість у світі. Протягом кількох років (до 1973 року) командну першість світу вигравала збірна Австралії, а потім перший рядок у світовому рейтингу перейшов до представників Пакистану, яким вдавалося ставати світовими чемпіонами протягом півтора десятка років.

Суть сквоша – треба вдарити ракеткою по м’ячу таким чином, щоб суперник не зміг його відбити. Гра починається з кидка жереба для визначення першого гравця, що подає, який довільно вибирає зону подачі (праву або ліву). Другий гравець повинен прийняти першу подачу, відбивши м’яч до фронтальної стіни з льоту або після відскоку м’яча від підлоги.

До того моменту, як м’яч вдарився об фронтальну стіну, він може кілька разів відбиватися від бічних стін (боусти). Якщо м’яч вдарився об фронтальну лінію аута або влучив за звукову панель, гравцю зараховують аут.

7. Підводний хокей

Один з найдивовижніших видів спорту
Фото з гри у підводний хокей. Фото: mspmag.com

Підводний хокей – різновид хокею. Як і в звичайному хокеї мета гри – вразити ворота противника, що знаходяться на дні басейну за допомогою короткої ключки, маневруючи шайбою вагою 1,2-1,4 кг розміром із звичайну шайбу для гри в хокей на льоду. Шайба виготовлена зі свинцю і покрита пластиком. 

Екіпірування гравців складається з маски, трубки, ластів, ключки та рукавички з силіконової захистом. Вона призначена для того, щоб захистити учасників гри від ударів об дно басейну або шайбу.

Цей дивний вид спорту входить до Світової конфедерації підводної діяльності. Він виник в Англії у 1854 році, коли володар приморського курорту Алан Блейк придумав гру для збереження інтересу відвідувачів до активного виду спорту у зимовий період, коли дайвінг мало привабливий. 

У 2022 році підводний хокей також є доволі популярним по всьому світу. Перший чемпіонат світу з цього виду спорту пройшов у Канаді у 1980 році.

6. Шахбокс

Шахбокс спорт
Змагання з шахбоксу. Фото: gq-magazine.co.uk

Шахбокс – суміш здавалося б несумісних видів спорту – шахів і боксу. 

Поєдинок складається з 11 раундів, у яких двоє учасників змагаються між собою. У непарних раундах вони грають у шахи, а у парних – боксують на ринзі. Один шаховий раунд триває 4 хвилини, один боксерський раунд тривав у початковому варіанті 2 хвилини. 

Перед чемпіонатом світу 2007 року тривалість бокс-раундів була збільшена до 3 хвилин, оскільки більшість попередніх матчів було вирішено за шахівницею. Перемога може бути досягнута нокаутом, технічним нокаутом, матом, здаванням супротивником шахової партії або простроченням їм шахового часу. 

Якщо шахова партія закінчується внічию, а в боксі не досягнуть нокауту, вирішує перемога за очками в боксерських раундах. Якщо при цьому і в боксі присуджено нічию, перемога присуджується гравцю, який грав чорними фігурами.

5. Босабол

Акробатичной босабол
Босабол – гра з елементами акробатичних трюків. Фото: bossaballsports.com

Босабол – дивовижна гра, яка поєднує в собі деталі футболу, волейболу та акробатики. Її винайшов бельгієць Філіп Ейкманс на початку 2000-х років через те, що сам він хотів займатися футболом, а його батьки бачили в ньому майбутнього волейболіста.

У босабол грають дві команди по 4-5 чоловік на великому надувному батуті, розділеному сіткою посередині. Завдання як і у волейболі – перебити м’яч через сітку на половину суперників, але у босаболі це робиться максимально ефектно з використанням різноманітних акробатичних трюків. 

Чемпіонати світу та Європи з босаболу проводяться з 2009 року. Справжні гранди – Бельгія та Нідерланди. Останні – чинні чемпіони.

4. Марафон людини проти коня

ManvHorse 06 1024x682 1 – newstavka.com.ua

Цей дивовижний вид спорту розпочав своє існування у 1980 році в Вельсі. Власник місцевого пабу Гордон Грін підслухав розмову двох відвідувачів, які обговорювали, чи зможе людина обігнати коня. Грін вирішив це перевірити, і з того часу 35-кілометровий марафон людини проти коня проводиться щорічно у вельському місті Ллануртід Веллс.

Зазначу, що за всі роки змагань людям вдалося лише двічі випередити тварин. Це сталося у 2004 та 2007 роках.

3. Герлінг

hurling – newstavka.com.ua
Матч з герлінгу. Фото: discovergaelicsports.wordpress.com

Герлінг найбільш розповсюджений в Ірландії. Його винайшли ще кельти. Грі вже більше 2000 років і вона давніша навіть за історію самої Ірландії.

У матчі гравці підносять м’яч до ключки та завдають по ньому ударів. Примітно, що бити можна і ногами, а ось на верхні кінцівки покладено ліміт: проносити м’яч у руках можна не більше чотирьох кроків, після чого його потрібно обов’язково підкинути у повітря (не більше ніж два рази для одного гравця). Також руками не можна піднімати м’яч, що впав на поле (допускається тільки колюшка), інакше можна отримати штрафний.

На фінальні матчі з херлінгу приходять вживу подивитися більше ніж 80 тисяч вболівальників.

2. Скібоб

Скібоббінг
Чемпіонат за скібоббінгу. Фото: twitter.com/hashtag/skibobbing

Скібоб або скібоббінг – це спуск з гори на сноубайку, який поєднує в собі санки та велосипед. Не дивлячись на те, що перший транспорт для скібоба був сконструйований ще у 1892 році, цей вид спорту не користується високою популярністю у світі. 

У 1954 році відбувся справжній ривок у розвитку цієї дисципліни, коли у ФРН відбулися перші змагання зі скібобу. Дебютний чемпіонат світу зі скібоббінгу відбувся в Австрії у 1967 році. 

1. Джай-алай

Незвичний спорт джай-алай
Гра у джай-алай. Фото: aboutbasquecountry.eus

Джай-алай – дивовижна суміш бадмінтону і гандболу. Джай-алай був вперше зареєстрований в Іспанії в Країні Басків. 

Суть гри – ракеткою, схожою на черпак, кинути м’яч у стіну, розташовану на боці противника, а той повинен старатися зловити м’яч на льоту, або при першому відскоку від стіни.

Цікаво, що цей вид спорту занесений до книги рекордів Гіннеса через швидкість польоту м’яча. Під час гри вона досягає 300 км/год, тому гравці повинні використовувати захисне обладнання, щоб уникнути травм від можливого влучання м’яча. Також через такі сильні удари м’яч потрібно міняти кожні 15 хвилин гри.

Avatar photo

Автор: Віталій Лазобко

Привіт! Мене звуть Віталік, мені 20. Футбол в моєму житті з самого дитинства, сам професійно займаюся ним вже 15 років, стежу за всіма новинами, результатами, чутками і трансферами в цьому виді спорту. З моїх статей можна дізнатися не тільки найсвіжішу і актуальну інформацію зі світу футболу, але також знайти для себе нові цікаві факти про футболістів, тренерів або футбольні клуби, яких до цього не знали )

Залишити відповідь

8 + nine =