in

Найбільш високооплачувані спортсмени у світі

У одній з наших попередніх статей ми розповідали про найбільш високооплачуваний спорт у світі. Сьогодні ж нам би хотілось зупинитися на окремих представниках серед усіх видів спорту, які заробили більше всіх у період з 1 травня 2021 по 1 травня 2022 року. У цьому нам допоможе список найбільш високооплачуваних спортсменів від Forbes. Будемо враховувати спільний заробіток від спортивних виступів та спонсорських гонорарів. Для кожного спортсмена ми вказали загальний дохід у доларах.

10. Янніс Адетокунбо – 80,9 млн

Вид спорту: баскетбол
Клуб: «Мілуокі Бакс»

Янніс Адетокунбо
Баскетболіст Янніс Адетокунбо. Фото: jsonline.com

Янніс Адетокунбо – грецький нападник нігерійського походження, який виступає за «Мілуокі Бакс». Сезон 2021/22 став для баскетболіста найкращим в його кар’єрі за результативністю. За 67 ігор в НБА Адетокунбо в середньому набрав 29,9 очок за гру, що є третім показником ліги. Двічі в кар’єрі він був визнаний MVP регулярного чемпіонату та одного разу – найціннішим гравцем фіналу НБА.

У 2021 році Адетокунбо підписав новий п’ятирічний контракт з «Мілвокі» на суму 228 млн доларів. Цей контракт став найбільшим в історії НБА. Зазначу, що розмір його доходу збільшуватиметься з року в рік і стане максимальним в останній сезон у 2026 році, тож вже в найближчі кілька років Янніс зможе суттєво піднятися у списку найбагатших спортсменів світу.

Баскетболіст має спонсорську угоду з брендом Nike, який випускає його іменні кросівки Zoom Freak. Також у листопаді 2021-го Янніс став обличчям рекламної кампанії Google Pixel 6 – офіційного мобільного телефону НБА та G-ліги. Поза баскетболом грецький нападник за рік заробив 41 млн євро.

9. Том Бреді – 83,9 млн

Вид спорту: американський футбол
Клуб: «Тампа-Бей»

Tom Brady
Зірка американського футболу Том Бреді. Фото: marca.com

Том Бреді досяг великих успіхів у американському футболі. Він сім разів перемагав у Супербоулі та вважається одним з найкращих гравців в історії. У 2019 році Бреді був включений до символічної збірної сторіччя.

1 лютого 2022 року гравець офіційно заявив про завершення професійної кар’єри, але вже у березні повернувся до «Тампа-Бей». Букмекери вважають, що повернення квотербека суттєво збільшує шанси його команди на перемогу у майбутньому Супербоулі. Коефіцієнт на перемогу «Тампа-Бей» за думкою Favbet складає 12.00. Зробіть ставку без ризику до 500 грн.

Том Бреді вже давно став справжньою легендою американського футболу, тож зараз заробляє своїм ім’ям великі кошти. Його прибуток з рекламних та спонсорських угод склав 52 млн доларів. У травні 2022 року з’явилася інформація, що по завершенню кар’єри Бреді приєднається до телеканалу Fox Sports в якості провідного аналітика НФЛ. За контрактом Том за 10 років отримає колосальні 375 млн доларів.

8. Сауль Альварес – 90 млн

Вид спорту: бокс

Боксер Канело Альварес
Один з найкращих боксерів світу Сауль Альварес. Фото: mmajunkie.usatoday.com

За версією боксерського журналу Ring Сауль Альварес у 2019 та у 2021 роках був визнаний боксером року. За кар’єру він провів 61 бій, у яких переміг неймовірні 57 разів.

Левова частка прибутку Альвареса складається саме з гонорарів за поєдинки. З зароблених 90 млн лише 5 млн доларів він отримав від рекламних контрактів. Інші ж 85 млн він отримав від телевізійних прав та призових за бої. 

З травня 2021 року боксер провів 3 поєдинки, з яких переміг у двох, а у третьому програв за очками.

7. Роджер Федерер – 90,7 млн

Вид спорту: теніс

Роджер Федерер
Видатний тенісист Роджер Федерер. Фото: sportscasting.com

Роджер Федерер є одним з найвідоміших тенісистів у світі. Колишня перша ракетка світу 20 разів вигравав турніри Великого шолома, 6 разів ставав переможцем Підсумкового турніру ATP в одиночному розряді, а також має золоту та срібну олімпійську медаль. 

Кар’єра видатного 40-річного швейцарця вже добігає свого завершення. Через травму коліна з 2020 року Федерер перестав постійно виступати на турнірах, а якщо і грав, то результати його були не вражаючими. 

За виступи на корті Федерер за рік заробив лише 700 тисяч доларів. Свої ж 90 млн доларів один з найбагатших спортсменів у світі отримав від спонсорських угод. Один з найбільших контрактів Федерера – з японськом брендом одягу Uniqlo, який повинен виплачувати тенісисту 30 млн доларів кожного року.

6. Кевін Дюрант – 92,1 млн

Вид спорту: баскетбол
Клуб: «Бруклін Нетс»

Кевін Дюрант
Баскетболіст «Бруклін Нетс» Кевін Дюрант. Фото: sportingnews.com

Кевін Дюрант – 33-річний нападник «Бруклін Нетс», який є справжнім лідером команди. У сезоні 2021/22 він набрав у середньому 29,9 очок за гру у 55 матчах НБА. Дюрант – дворазовий чемпіон НБА, триразовий чемпіон Олімпійських ігор, чемпіон світу з баскетболу, який також має у своєму активі багато індивідуальних нагород.

Окрім баскетболу Дюрант заробляє ще й тим, що регулярно вкладається у різні перспективні проекти. Одна з найуспішніших інвестицій Кевіна була у 2017-му році у криптовалютну платформу Coinbase. Платформа розвивалася швидкими темпами, стала першим криптовалютним спонсором НБА, а Дюрант став рекламним обличчям бренду. 

За період з 2017-го року ціна Coinbase вирісла з 1,6 до 100 млрд доларів, що в черговий раз показує вдалість цієї інвестиції. За рік Кевін поза баскетболом заробив 50 млн доларів.

5. Стефен Каррі – 92,8 млн

Вид спорту: баскетбол
Клуб: «Голден Стейт Ворріорз»

Стефен Каррі
Баскетболіст Стефен Каррі. Фото: bleacherreport.com

Черговий баскетболіст у нашому топі – Стефен Каррі, який є гравцем «Голден Стейт Ворріорз». У нинішньому сезоні 2021/22 він з клубом бореться у фіналі з «Бостон Селтікс» за титул чемпіона НБА. 

Баскетболіст виступає на позиції розігрувача та відомий своїми трьохочковими кидками. Каррі є найкращим баскетболістом в історії НБА за цим показником, набравши за кар’єру 3117 трьохочкових влучень.

Стефен Каррі є найбільш високооплачуваним баскетболістом НБА, якщо не враховувати рекламні та спонсорські контракти. Також баскетболіст має контракти з Under Armour, Rakuten, Nike та Nissan, які в сумі принесли йому за рік 47 млн доларів.

4. Неймар – 95 млн

Вид спорту: футбол
Клуб: «Парі Сен-Жермен»

Футболіст Неймар
Неймар презентує нову колекцію бренду Puma. Фото: mktesportivo.com

Перший футболіст у нашому топі – бразильський нападник Неймар. Сезон 2021/22 склався для 30-річного гравця не найкращим чином. За сезон Неймар зіграв лише 28 поєдинків, у яких забив 13 голів.

Та слабкі виступи на футбольному полі не завадили Неймару стати четвертим у списку найбільш високооплачуваних спортсменів. На відміну від більшості представників топу, більшу частку грошей бразилець заробив за контрактом з «Парі Сен-Жермен». За минулий рік на рахунок бразильця поступило 70 млн доларів від французького клуба. 

Неймар має понад 30 спонсорських контрактів, серед яких виділяються Puma, Qatar Airways, Qatar National Bank та Red Bull.

Частіше за все Неймар грає вінгера, також цю позийію називають ЛФА. Які ще є амплуа на полі, а також скорочення усіх позицій дізнайтесь зі статті Всі позиції у футболі.

3. Кріштіану Роналду – 115 млн

Вид спорту: футбол
Клуб: «Манчестер Юнайтед»

Cristiano Ronaldo
Португальський футболіст Кріштіану Роналду. Фото: sportingnews.com

Перший з найбагатших спортсменів у світі, хто зміг перебити позначку у 100 млн євро прибутку на рік, – нападник «Манчестер Юнайтед» Кріштіану Роналду. Португальцю вже 37 років, але він навіть і не думає про завершення кар’єри. За версією порталу WhoScored, у сезоні 2021/22 Кріштіану отримав найвищу середню оцінку за матч серед усіх гравців МЮ. 

У Роналду дохід від зарплатні та премій приблизно однаковий з гонорарами від спонсорських угод. Звісно, що у зірки світового футболу буде великий прибуток поза футболом. Кріштіану має контракт з такими брендами: Herbalife, Clear, з Nike у португальця довічна угода. За рік комерційний дохід Роналду склав 60 млн доларів.

Дізнайтесь, скільки голів забир Кріштіану Роналду за кар’єру.

2. Леброн Джеймс – 121,2 млн

Вид спорту: баскетбол
Клуб: «Лос-Анджелес Лейкерс»

Леброн Джеймс
Найвідоміший баскетболіст сучасності Леброн Джеймс. Фото: boardroom.tv

Леброн Джеймс є наймедійнішим та найвпізнаванішим гравцем у сучасному баскетболі. Дворазовий олімпійський чемпіон, чотириразовий чемпіон НБА та MVP ліги – все це лише лише мала частка нагород американського баскетболіста. 

У 2017 році видання Time включило його до списку 100 найвпливовіших людей у ​​світі. Звісно, що така людина просто не може залишитися поза увагою, чим активно користуються різні компанії, пропонуючі Леброну спонсорські угоди. У Джеймса укладено контракти з такими відомими брендами: Nike, Rimowa, Walmart, GMC, AT&T та PepsiCo. Прибуток від них склав цілих 80 млн доларів за останні 12 місяців, що зробило його другим найбагатшим спортсменом у світі.

1. Ліонель Мессі – 130 млн

Вид спорту: футбол
Клуб: «Парі Сен-Жермен»

Ліонель Мессі у ПСЖ
Футболіст ПСЖ Ліонель Мессі. Фото: fcbarcelonanoticias.com

Найбагатшим спортсменом світу на даний момент є аргентинський футболіст Ліонель Мессі. Навряд чи Мессі зможе занести собі в актив сезон 2021/22. За 34 матчі в усіх турнірах Ліонель відзначився 11 голами та 15 асистами.

Та не дуже висока результативність не завадила йому стати найбільш високооплачуваним спортсменом за останні 12 місяців. Велику роль у цьому зіграв його перехід з «Барселони» до ПСЖ влітку 2021. Французький клуб любить забирати у себе зіркових гравців, пропонуючи їм шалені контракти. Так, зарплатня Мессі у Франції склала аж 75 млн доларів разом з усілякими бонусами.

На рекламі Мессі також заробляє пристойно. Більшу частину з 55 млн рекламних прибутків йому принесла співпраця з такими брендами: Pepsi, Lays, Gatorade, Adidas, Huawei та Mastercard.

Avatar photo

Автор: Віталій Лазобко

Привіт! Мене звуть Віталік, мені 20. Футбол в моєму житті з самого дитинства, сам професійно займаюся ним вже 15 років, стежу за всіма новинами, результатами, чутками і трансферами в цьому виді спорту. З моїх статей можна дізнатися не тільки найсвіжішу і актуальну інформацію зі світу футболу, але також знайти для себе нові цікаві факти про футболістів, тренерів або футбольні клуби, яких до цього не знали )

Залишити відповідь

five × 3 =