in

Топ-10 найтитулованіших футбольних збірних у світі

Ми розповімо про футбольні збірні, які найчастіше перемагали на міжнародних турнірах світового масштабу. Для нашого топу ми взяли важливі турніри: чемпіонат світу, Олімпійські ігри, Кубок конфедерацій, а також найголовніші турніри збірних на кожному континенті. 

Для Європи головний турнір – Євро, для Південної Америки – Копа Америка, для Північної та Центральної Америки – Золотий кубок КОНКАКАФ, для Африки – Кубок африканських націй, для азіатських країн – Кубок Азії, для Австралії та Океанії – Кубок націй Океанії. Зазначу, що серед десятки найтитулованіших збірних світу не знайшлося місця для представників Азії та Океанії.

10. Камерун – 6 трофеїв

5 Кубків африканських націй
1 золото Олімпійських ігор

Збірна Камеруну
Збірна Камеруну з футболу. Фото: sportsbrief.com

Збірна Камеруну – друга за титулами футбольна країна Африки. Золоті часи «неприборканих левів» прийшлися на початок 2000-х, коли вони у 2000 та 2002 роках перемогли на Кубку африканських націй, а ще, у тому ж 2000, взяли золото на Олімпійських іграх у Сіднеї, обігравши у фіналі збірну Іспанії у серії пенальті. 

Саме у той період почав розкриватися талант молодого Самюеля Ето’о. На момент його першого Кубку Африки у 2000 році йому було лише 19, але вже тоді Самюель зробив величезний внесок у перемогу Камеруну, забиваючи у кожному матчі плей-офф, включаючи фінал проти збірної Нігерії. Після такого фурору стало зрозуміло, що Ето’о має всі шанси стати справжнім лідером Камеруну у майбутньому.

Сучасній збірній Камеруну далеко до тої, яка феєрила у 2000-х. Останній титул камерунці брали ще у 2017 році, а з головних зірок виділяються хіба що голкіпер Андре Онана з «Аяксу», півзахисник «Наполі» Андре Замбо Ангісса та нападник Карл Токо Екамбі з «Ліону». На чемпіонат світу 2022 Камерун вийшов, але, дивлячись на склад збірної, я маю сумніви, що вона продемонструє щось неймовірне у Катарі. Гадаю, що вихід з групи буде вже доволі гідним результатом для нинішнього Камеруну.

Скандали, стадіони, команди, коефіцієнти – все, що потрібно знати про Чемпіонат світу з футболу 2022.

9. Єгипет – 7 трофеїв

7 Кубків африканських націй

Футбольна збірна Єгипту
Збірна Єгипту під час виконання гімну. Фото: kingfut.com

Єгипет – найтитулованіша збірна Африки. Вони взяли 7 Кубків африканських націй, останній аж у 2010 році. У 2022-му Єгипет був за крок від 8-го трофею, але у фіналі поступився Сенегалу у серії післяматчевих пенальті.

Зазначу, що збірна Єгипту стала переможцем першого в історії Кубку Африки, який відбувся у 1957 році в Судані. Також «фараонам» належить рекорд: Єгипет – єдина збірна, якій вдалося завоювати Кубок африканських націй три рази підряд.

Безперечно, головною зіркою і лідером Єгипту є нападник «Ліверпуля» Мохамед Салах. Але найближчий чемпіонат світу пройде без найтитулованішої команди Африки. У фіналі відбору вони поступилися той таки збірній Сенегалу і знову у серії пенальті.

8. США – 7 трофеїв

7 Золотих кубків КОНКАКАФ

Футбольна збірна США
Збірна США. Фото: sbisoccer.com

Збірна США – доволі молода та амбітна команда, яка тільки формує свій склад. У фіналі останнього Золотого кубку КОНКАКАФ, який завершився перемогою Сполучених Штатів по пенальті, середній вік гравців стартового складу був 25 років. Зазначу, що у цьому турнірі не брали участі головні таланти США Крістіан Пулішич, Тімоті Веа, Джованні Рейна, Тайлер Адамс та Вестон Маккені, які не лише підсилили б склад, але й ще більше омолодили його. 

На ЧС-2022 у США доволі цікава група з Англією, Вельсом та Іраном і з нинішнім складом заряджених молодих футболістів вони здатні продемонструвати класний футбол та піднести нам декілька сюрпризів. Сумніваюся, що вони зможуть посягти високі місця у Катарі, але на найближчих турнірах континентальної першості саме США будуть головним претендентом на перемогу і зможуть суттєво піднятись у топі найбільш титулованих збірних світу.

Футбол не є найпопулярнішим видом спорту у штатах. Про це ми розповідали у нашій статті «Топ-10 найпопулярніших видів спорту у світі».

7. Італія – 7 трофеїв

4 чемпіонати світу
2 чемпіонати Європи
1 золото Олімпійських ігор

Збірна Італії
Збірна Італії з футболу. Фото: insidesport.in

Збірна Італії – одна з найбільш титулованих європейських збірних, яка не так давно поповнила свою колекцію трофеїв чемпіонством на Євро-2020. З 2018 року, коли до команди прийшов Роберто Манчіні, вона набрала просто шалену форму. 

8 вересня 2021 року «Скуадра Адзурра» встановила світовий рекорд за матчами без поразок – 37 поєдинків. Після цього у італійців розпочалася невдала смуга: спочатку програли Іспанії у півфіналі Ліги націй, а незабаром примудрилися зіграти внічию з Швейцарією та Північною Ірландією, посівши у кваліфікації до ЧС-2022 друге місце. У стикових матчах Італія взагалі програла Північній Македонії, через що пропустить вже другий поспіль чемпіонат світу. 

У новоспеченому турнірі Фіналіссіма, у якому зустрічаються переможці Євро та Копа Америка, Італія розгромно поступилися Аргентині з рахунком 0:3. Виною всьому так звана зміна поколінь, яку проводить Манчіні для омолодження складу.

Зазначу, що саме збірна Італії є першою європейською збірною – чемпіоном світу і першою збірною, що захистила титул на наступному мундіалі.

Італія 4 рази виграла чемпіонат світу, фінал 1938 року увійшов у наш топ-7 найкращих фіналів ЧС за всю історію. Детально розповіли про всі фінальні матчі.

6. Франція – 7 трофеїв

2 чемпіонати світу
2 чемпіонати Європи
2 Кубки конфедерацій
1 золото Олімпійських ігор

FBL WC 2022 QUALIFIER UKR FRA 7660de6e130bd93bcc9926943a9bd52e – newstavka.com.ua
Діючий чемпіон світу збірна Франції. Фото: 90min.com

Діючий чемпіон світу, збірна Франції, є другою найтитулованішою європейською збірною. І тим цікавіше, що лише у 1984 році французи завоювали свої перші трофеї, вигравши домашнє Євро та взявши золото олімпіади у Лос-Анджелесі. 

Найбільш вдалим періодом в історії збірної Франції я вважаю кінець 1990-х – початок 2000-х років, коли вони у 1998-му перемогли на чемпіонаті світу, за два роки тріумфували на Євро, а у 2001-му та 2003-му взяли два Кубки конфедерацій. 

У 2022 році Франція також переживає золоті часи. У французів так багато топових виконавців, що з них можна було б зробити дві рівноцінні команди. На ЧС-2022 Франція вважається одним з фаворитів турніру, а «Фавбет» дає коефіцієнт на її перемогу у турнірі 6.50. Зробити ставку і отримати бонус 4500 грн.

5. Німеччина – 8 трофеїв

4 чемпіонати світу
3 чемпіонати Європи
1 Кубок конфедерацій

Найтитулованіша збірна Європи з футболу
Збірна Німеччини з футболу. Фото: soccerladuma.co.za

Німеччина – найтитулованіша футбольна збірна Європи. Але майже всі титули вона виграла у минулому столітті. У новітній історії у німців числиться лише перемога на чемпіонаті світу 2014 та у Кубку конфедерацій 2017. 

«Орли» першими з європейських збірних зробили «золотий дубль» на рівні збірних: у 1972 році німцям підкорився чемпіонат Європи, а за два роки вони тріумфували на домашньому чемпіонаті світу.


У Німеччини більше всього трофеїв серед європейських збірних, але вона жодного разу не перемагала на олімпійських іграх. За крок до перемоги «Бундестім» була у 2016 році, але у фіналі поступилась збірній-господарці Бразилії у серії пенальті.

4. Мексика – 13 трофеїв

11 Золотих кубків КОНКАКАФ
1 Кубок конфедерацій
1 золото Олімпійських ігор

Футбольна збірна Мексики
Збірна Мексики. Фото: sportsbrief.com

Мексика – найтитулованіша збірна Північної та Центральної Америки, яка є рекордсменом за перемогами у Золотому кубку КОНКАКАФ. Окрім цього «зелені» є єдиною збірною Північної Америки, яка перемагала на змаганнях поза межами свого континенту. У 1999 році мексиканці перемогли на домашньому Кубку конфедерацій.

Настільки високе місце Мексики у нашому топі можна пояснити двома факторами. По-перше на континенті лише США та Канада можуть скласти гідну конкуренцію мексиканцям. Другим фактором є те, що Золотий кубок КОНКАКАФ проводиться раз на два роки та за однаковий проміжок часу дає можливість завоювати більше трофеїв, ніж, наприклад, Євро.

3. Уругвай – 19 трофеїв

2 чемпіонати світу
15 Кубків Америки
2 золота Олімпійських ігор

Збірна Уругваю з футболу
Передматчеве фото збірної Уругваю. Фото: worldfootball.net

Збірна Уругваю – переможець першого чемпіонату світу, який відбувся у 1930 році. Зазначу, що Уругвай є першою збірною у світі, яка перемогла на трьох найпрестижніших турнірах для збірних: чемпіонат світу, Олімпійські ігри та національна першість.

Уругвайці розділяють зі збірною Аргентини перше місце за перемогами на Копа Америка, а останнього разу вигравали його у 2011 році, обігравши у фіналі Парагвай з рахунком 3:0.

2. Бразилія – 20 трофеїв

5 чемпіонатів світу
9 Кубків Америки
4 Кубки конфедерацій
2 золота Олімпійських ігор

Найсильніша збірна світу
Збірна Бразилії з Футболу. Фото: givemesport.com

Бразилія – єдина збірна у світі, яка брала участь в усіх чемпіонатах світу. Також бразильці з п’ятьма трофеями є найтитулованішою збірною за перемогами на ЧС. З чотирма кубками «селесао» є також лідерами за перемогами у Кубку конфедерацій.

За перемогами на Копа Америка Бразилія значно поступається Аргентині та Уругваю – 9 титулів у бразильців проти 15 у суперників. Останній титул Бразилії – Кубок Америки, який «селесао» здобули у 2019 році. 

У рейтингу ФІФА Бразилія посідає перше місце, тобто вважається найсильнішою збірною на літо 2022 року. Зазначу, що саме бразильці є головними фаворитами чемпіонату світу у Катарі. На їхню перемогу у турнірі «Фавбет» дає коефіцієнт 5.50.

1. Аргентина – 20 трофеїв

2 чемпіонати світу
15 Кубків Америки
1 Кубок конфедерацій
1 золото Олімпійських ігор

Збірна Аргентини з футболу
Фото збірної Аргентини. Фото: apictures.club

Збірні Аргентини та Бразилії розділяють між собою статус найтитулованішої збірної світу. Левову частку всіх трофеїв збірної Аргентини складають Кубки Америки, яких «біло-блакитні» здобули аж 15. Останній раз Аргентина тріумфувала на Копа Америка у 2021 році, де у фіналі здолала збірну Бразилії, а Ліонель Мессі, нарешті, взяв свій перший трофей зі збірною, про який так мріяв.

Дізнайтесь також, який клуб – найтитулованіший в АПЛ.

Я досяг душевного спокою, здійснивши мрію, яка так багато разів вислизала від мене. Це було схоже на сон, фантастичний момент. Я не міг повірити, що це сталося

поділився емоціями Мессі в інтерв’ю ESPN

Останнім трофеєм Аргентини є перемога у Фіналіссімі над Італією, але у підрахунках ми не брали до уваги цей турнір через те, що він проводиться лише між збірними Європи та Південної Америки. Тобто, для збірних не з цих континентів це було б необ’єктивно. 

На ЧС-2022 букмекери вважають Аргентину одним з претендентів на титул, даючи коефіцієнт на її перемогу близько 10.00.

Avatar photo

Автор: Віталій Лазобко

Привіт! Мене звуть Віталік, мені 20. Футбол в моєму житті з самого дитинства, сам професійно займаюся ним вже 15 років, стежу за всіма новинами, результатами, чутками і трансферами в цьому виді спорту. З моїх статей можна дізнатися не тільки найсвіжішу і актуальну інформацію зі світу футболу, але також знайти для себе нові цікаві факти про футболістів, тренерів або футбольні клуби, яких до цього не знали )

Залишити відповідь

five + two =