in

Топ-10 найбільш титулованих англійських клубів

Англійська Прем’єр-ліга є найсильнішою та найпривабливішою для вболівальників лігою. Одні лише телеправа на показ матчів АПЛ сумарно коштують близько 2 млрд фунтів. І це лише в самій Англії, не враховуючи прибуток від показу в інших країнах.

Сьогодні ми розповімо про топ-10 найтитулованіших футбольних клубів Англії. До змагань, які ми враховували при підрахунку трофеїв, відносяться: чемпіонат Англії, Кубок Англії, Кубок Англійської футбольної ліги, Суперкубок Англії, Ліга чемпіонів, Кубок європейських чемпіонів, Суперкубок УЄФА, Кубок володарів кубків УЄФА, Кубок ярмарок, Кубок УЄФА, Ліга Європи, Клубний чемпіонат світу та Міжконтинентальний кубок.

10. «Ньюкасл Юнайтед»  – 12 трофеїв

4 чемпіонства
6 Кубків Англії
1 Суперкубок Англії
1 Кубок ярмарок

Трофеї «Ньюкаслу»
«Ньюкасл Юнайтед» після перемоги у Чемпіоншипі. Фото: foottheball.com

«Ньюкасл Юнайтед» був заснований у 1892 році на базі двох місцевих команд – «Іст-Енд» та «Вест-Енд». Перші роки існування були дуже важкими для команди, адже вона не мала стабільного фінансування. Та згодом рада директорів знайшла вихід із цього положення, після чого клуб вийшов на новий рівень та став перемагати. 

Найбільш успішним періодом для «сорок» можна вважати перше десятиріччя ХХ століття, коли команда тричі вигравала чемпіонат Англії в сезонах 1904/05, 1906/7, 1908/09, а також стала володарем Кубку Англії у 1910-му. Останнім трофеєм клубу є Кубок ярмарок 1969-го року. Кубок ярмарок – це європейський міжнародний турнір, який проводився у період з 1955-го по 1971-й рік, після чого був замінений на Кубок УЄФА. 

В останні роки клуб переживає свої не найкращі часи: якщо ще на початку ХХІ століття «Ньюкасл» грав у єврокубках, то зараз він вважається середняком АПЛ, який в останні сезони бореться лише за виживання.

Жовтень 2021-го року став для вболівальників «сорок» новою надією. Саме тоді було офіційно підтверджено продаж клубу Майком Ешлі, який довів «Ньюкасл» до критичного стану. Новим володарем став Суверенний фонд Саудівської Аравії, який придбав клуб за 300 млн євро. Зараз «Ньюкасл Юнайтед» – найбагатший клуб світу, що відкриває перед ним перспективу знову повернутись на вершину англійського футболу.

9. «Вулвергемптон» – 13

3 чемпіонства
4 Кубка Англії
2 Кубка ліги
4 Суперкубка Англії

Титул «Вулвергемптона»
«Вулвергемптон» святкує перемогу у Кубку ліги 1980-го року. Фото: www.wolves.co.uk

«Вулвергемптон» був заснований у 1877 році. У 1888-му клуб став одним з 12, які заснували англійську футбольну лігу. Золотим періодом для «вовків» вважається кінець 1940-х – початок 1960-х, коли головним тренером клубу був Стен Калліс. «Вулвергемптон» під його керівництвом здобув 3 чемпіонські титули, 2 Кубка Англії, а також 4 Суперкубка країни. 

«Вулвергемптон» всі свої трофеї виграв в Англії. Це єдина команда з нашого топу, яка не здобувала трофеїв на міжнародному рівні. Останній тріумф для «вовків» був у 1980-му році, коли вони стали володарями Кубку Англійської ліги.

Кілька років тому керівництво клубу затвердило новий вектор розвитку, роблячи ставку на португальських гравців та тренера. Зазначу, що ця стратегія виправдовується, і команда в останні сезони бореться навіть за єврокубки

8. «Астон Вілла» – 22

7 чемпіонств
7 Кубків Англії
5 Кубків ліги
1 Суперкубок Англії
1 Кубок європейських чемпіонів
1 Суперкубок УЄФА

Трофеї «Астон Вілли»
«Астон Вілла» після перемоги у Кубку ліги 1996-го року. Фото: birminghammail.co.uk

Футбольний клуб «Астон Вілла» був заснований у березні 1874 року, а у 1887-му здобув свій перший трофей, ставши володарем Кубку Англії. «Астон Вілла» також була одним з клубів-засновників англійської футбольної ліги. До 1920-го року вони встигли по 6 разів виграти чемпіонат та Кубок Англії, після чого у команди почався спад і вона чергувала рідкі успіхи з вильотами до нижчих дивізіонів. 

У 1980-х під керівництвом Рона Сондерса, а пізніше Тоні Бартона клуб показував прекрасні результати, вигравши чемпіонат 1980/81, а також Кубок європейських чемпіонів 1981/82 та Суперкубок УЄФА 1982 року. Останнім трофеєм «левів» був Кубок Англійської ліги, який вони виграли у 1996 році.

Декілька останніх сезонів «Вілла» веде агресивну трансферну політику, демонструючи свої наміри потрапити в єврокубки вже найближчим часом.

7. «Евертон» – 24

9 чемпіонств
5 Кубків Англії
9 Суперкубків Англії
1 Кубок володарів кубків

Трофеї «Евертона» 1995-го року
Останній трофей «Евертона». Фото: liverpoolecho.co.uk

«Евертон» – один з двох топ-клубів у Ліверпулі, який був заснований у 1878 році. Свій перший трофей «іриски» здобули у сезоні 1890/91, ставши чемпіонами Англії. Золотою епохою команди вболівальники вважають 1960-ті роки, коли головним тренером «Евертону» був Гаррі Каттерик. Тренер очолював команду з 1961-го по 1970-й, і за цей період «іриски» двічі виграли чемпіонат Англії, одного разу взяли Кубок Англії та двічі ставали володарями Суперкубку країни.

Іншим тренером, який приніс «Евертону» чимало трофеїв, був Говард Кендалл. Вперше він прийшов у команду у сезоні 1981/82 та провів на посту головного тренера «ірисок» 6 років. За цей час коуч виграв з «Евертоном» Кубок Англії, два чемпіонства та три Суперкубки країни. Окрім цього, Кендалл привів команду до поки що єдиного європейського трофею – Кубку володарів кубків сезону 1984/85.

6. «Тоттенгем Готспур» – 24

2 чемпіонства
8 Кубків Англії
4 Кубка ліги
7 Суперкубків Англії
2 Кубка УЄФА
1 Кубок володарів кубків

«Тоттенгем Готспур» з трофеєм 2008-го року
«Тоттенгем Готспур» – переможець кубку ліги 2008-го року. Фото: football.london

«Тоттенгем Готспур» – лондонський футбольний клуб, який був заснований у 1882 році. «Шпори» вже давно не брали трофеїв: їхнім останнім досягненням є Кубок Англійської ліги у 2008-му.

«Тоттенгем» лише двічі вигравав титул чемпіона країни у далеких сезонах 1950/51 та 1960/61, натомість брав Кубок Англії цілих 8 разів, поступаючись за їхньою кількістю лише «Арсеналу» та «Манчестер Юнайтед».

Єдиним тренером, який зумів досягти зі «шпорами» висот на міжнародній арені, був Білл Ніколсон, який очолював команду з 1958-го по 1974-й. Спочатку у сезоні 1962/63 йому підкорився Кубок володарів кубків, а потім у сезоні 1971/72 він привів «Тоттенгем» до перемоги у першому в історії розіграші Кубку УЄФА. Після цього найближчими до успіху у Європі «шпори» були у сезоні 2018/19. Тоді вони дійшли до фіналу Ліги чемпіонів, де поступилися «Ліверпулю» з рахунком 0:2.

5. «Манчестер Сіті» – 29

8 чемпіонств
6 Кубків Англії
8 Кубків ліги
6 Суперкубків Англії
1 Кубків володарів кубків

«Манчестер Сіті» чемпіони Англії 2021/22
«Манчестер Сіті» з титулом АПЛ сезону 2021/22. Фото: espn.co.uk

«Манчестер Сіті» переживає свої золоті часи та конкурує з «Ліверпулем» за звання найсильнішої команди Англії. Після того, як у 2008-му клуб придбали власники з ОАЕ, «містяни» регулярно завойовують трофеї. За період з 2011-го по 2022-й вони виграли неймовірні 17 титулів: 6 чемпіонств, 2 Кубки Англії, 6 Кубків ліги та Суперкубки країни.

Цікаво, що єдиний єврокубковий трофей «блакитні» здобули ще у 1970-му, вигравши Кубок володарів кубків. Головною метою для керівництва «Манчестер Сіті» в останні роки є саме перемога у Лізі чемпіонів, але поки що Пеп Гвардіола зупиняється за крок від трофею. 

У 2021-му «Сіті» дійшли до фіналу, але мінімально поступились «Челсі», а минулого сезону, ведучи у 2 м’ячі у півфіналі з «Реалом», на останніх хвилинах примудрились пропустити двічі та програли в додатковий час. Можливо, нещодавня покупка одного з найдорожчих футболістів світу допоможе «Манчестер Сіті» змінити ситуацію.

4. «Челсі» – 32

6 чемпіонств
8 Кубків Англії
5 Кубків ліги
4 Суперкубків Англії
2 Ліги чемпіонів
2 Суперкубка УЄФА
2 Ліги Європи
2 Кубка володарів кубків 
1 Клубний чемпіонат світу

Титул ЛЧ лондонського «Челсі»
«Челсі» після перемоги в Лізі чемпіонів 2020/21. Фото: theguardian.com

«Челсі» був заснований у 1905 році, що робить його наймолодшим клубом нашого топу. Розквіт клубу прийшовся на початок 2000-х, коли його придбав Роман Абрамович. Бізнесмен не шкодував грошей на клуб, грамотно інвестуючи їх в нових гравців та інфраструктуру. Всього ж «сині» здобули аж 23 трофея у ХХІ столітті. Нещодавно Абрамович продав клуб, тому дуже цікаво буде спостерігати, як далі розвиватиметься історія «Челсі».

«Пенсіонери» успішно виступають як всередині Англії, так і на міжнародній арені. За останнє десятиліття вони виграли 2 Ліги чемпіонів, 2 Ліги Європи, а також по разу ставали володарями Суперкубку УЄФА та Клубного чемпіонату світу.

3. «Арсенал» – 47

13 чемпіонств
14 Кубків Англії
2 Кубка ліги
16 Суперкубків Англії
1 Кубок володарів кубків 
1 Кубок ярмарок

«Арсенал» є однією з найтитулованіших команд Англії
«Арсенал» після перемоги у Кубку Ангії 2020-го року. Фото: inyarwanda.com

«Арсенал» був заснований у 1886 році, а свій перший трофей здобув у 1930-му, вигравши Кубок Англії. Вже у наступному сезоні 1931/32 «каноніри» виграли свій перший титул чемпіона країни. 

Останню перемогу у чемпіонаті «Арсенал» святкував у сезоні 2003/04. Тоді підопічні Арсена Венгера впевнено здобули титул, не програвши жодного матчу у розіграші. Загалом, останнім трофеєм «канонірів» є Суперкубок Англії 2020-го року.

На міжнародній арені «Арсенал» виступає не так успішно. В колекції команди лише 1 Кубок володарів кубків та Кубок ярмарок. У ХХІ столітті «Арсенал» одного разу грав у фіналі Ліги чемпіонів та двічі у фіналі Ліги Європи, але в усіх трьох поєдинках зазнав поразки.

2. «Ліверпуль» – 66

19 чемпіонств
8 Кубків Англії
9 Кубків ліги
16 Суперкубків Англії
4 Кубка європейських чемпіонів
2 Ліги чемпіонів
4 Суперкубка УЄФА
3 Кубка УЄФА
1 Клубний чемпіонат світу

Найтитулованіший англійський футбольний клуб
«Ліверпуль» – найтитулованіший клуб Англії. Фото: eurosport.com

Другий найтитулованіший клуб Англії – «Ліверпуль», на рахунку якого 66 трофеїв. Останній титул «мерсесайдці» виграли у липні 2022-го, перегравши «Манчестер Сіті» у матчі за Суперкубок Англії.

Золотий час «Ліверпулю» пов’язують з двома тренерами – Біллом Шенклі та Бобом Пейслі. Шенклі очолював команду з 1959-го по 1966-й, після чого його змінив Пейслі, який був коучем «червоних» до 1983-го. Удвох ці наставники принесли «Ліверпулю» 29 трофеїв. включаючи 11 чемпіонських титулів, 2 Кубка Англії, 3 Кубка ліги та 9 Суперкубків країни.

«Ліверпуль» більше за інші англійські команди перемагав на європейському рівні. Останнім трофеєм «мерсесайдців» на міжконтинентальному рівні є Ліга чемпіонів та Суперкубок УЄФА 2019-го року. У сезоні 2021/22 «червоні» були близькими до того, щоб знову перемогти у найпрестижнішому клубному турнірі, але у фіналі ЛЧ поступились мадридському «Реалу». 

1. «Манчестер Юнайтед» – 66

20 чемпіонств
12 Кубків Англії
6 Кубків ліги
21 Суперкубок Англії
1 Кубок європейських чемпіонів
2 Ліги чемпіонів
1 Суперкубок УЄФА
1 Кубок володарів кубків 
1 Ліга Європи
1 Міжконтинентальний кубок
1 Клубний чемпіонат світу

Трофеї Манчестер Юнайтед
МЮ святкує перемогу в Лізі Європи 2016/17. Фото: unitedinfocus.com

Завдяки перемозі в Кубку Ліги 2022/23 «Манчестер Юнайтед» є найтитулованішим клубом Англії. Перед цим останнім тріумфом «червоних дияволів» була перемога у Лізі Європи у 2017-му році.

Найбільших успіхів клуб досяг під керівництвом Алекса Фергюсона, який очолював команду з 1986-го по 2013-й. Тренер виграв з «червоними» 38 титулів, включаючи 13 титулів АПЛ та 2 Ліги чемпіонів. 

Після того, як Фергюсон пішов з поста головного тренера, в МЮ одразу почався спад. За останні майже 10 років вони спромоглися завоювати лише 6 трофеїв: 1 Кубок Англії, 2 Кубка ліги, 2 Суперкубки Англії та здобули перемогу в Лізі Європи.

З приходом Еріка тен Хага на пост головного тренера результати «Манчестер Юнайтед» поліпшилися. У сезоні 2022/23 вони ще мають шанси на перемогу в Кубку Англії та Лізі Європи, що може збільшити їхній відрив за трофеями від найближчого конкурента, адже «Ліверпуль» в цьому сезоні вже не має шансів на здобуття будь-якого титулу.

Avatar photo

Автор: Віталій Лазобко

Привіт! Мене звуть Віталік, мені 20. Футбол в моєму житті з самого дитинства, сам професійно займаюся ним вже 15 років, стежу за всіма новинами, результатами, чутками і трансферами в цьому виді спорту. З моїх статей можна дізнатися не тільки найсвіжішу і актуальну інформацію зі світу футболу, але також знайти для себе нові цікаві факти про футболістів, тренерів або футбольні клуби, яких до цього не знали )

Залишити відповідь

one × 2 =