in

Найяскравіші фінали чемпіонатів світу в історії футболу

Головна футбольна подія 2022 року – чемпіонату світу у Катарі. Ми згадаємо сім найдраматичніших та найяскравіших фіналів чемпіонату світу за всю історію футболу.

ЧС-2018: Франція – Хорватія – 4:2

Франція - Хорватія фінал
Фінал ЧС-2018. Фото: lequipe.fr

Шлях до фіналу видався непростим для обох команд. Якщо на груповому етапі і Франція, і Хорватія виступили досить впевнено, посівши перші місця у своїх групах, то вже на стадії 1/8 у обох команд виникли труднощі. 

Французи у неймовірному матчі обіграли збірну Аргентини (4:3), а хорвати взагалі ризикували вилетіти з турніру, але обіграли Данію у серії пенальті. Додам, що для Хорватії усі стадії плей-офф до фіналу вявились максимально виснажливими. У 1/8 та 1/4 доля поєдинків вирішилася у серії пенальті, а у півфіналі хорвати обіграли Англію у додатковий час. 

До фіналу збірна Франція підходила фаворитом та у кращих фізичних кондиціях і зрештою впевнено забрала титул чемпіона світу собі. Цей матч став одним з найкращих фіналів ЧС, а також найрезультативнішим (6 голів) фіналом чемпіонату світу з футболу за останні 52 роки. 

Також цей фінал увійшов в історію як перший, у якому був забитий автогол. Форвард збірної Хорватії Маріо Манджукич на 18-й хвилині послав м’яч у власні ворота, чим розпочав перелік голам у поєдинку.

ЧС-1958: Бразилія – Швеція – 5:2

Фінал чемпіонату світу 1958 року
Пеле у фіналі ЧС-1958. Фото: bbc.com

Чемпіонат світу 1958 року проходив у Швеції. У фіналі турніру зійшлися господарі турніру та неймовірна збірна Бразилії з Гаррінчею, Пеле та Вавою у складі. Зазначу, що саме останні два зробили вирішальний внесок у перемогу своєї команди, зробивши кожний по дублю. 

У півфіналі шведи зустрічалися з ФРГ та здобули перемогу 3:1, а бразильці легко розправилися з Францією 5:2, а Пеле відзначився хет-триком. У фіналі ж латиноамериканці повторили свій успіх, і з тим самим рахунком обіграли господарів мундіалю.

Зазначу, що цей фінал є найрезультативнішим за всю історію чемпіонатів світу. Також в цьому поєдинку Бразилія встановила рекорд за різницею голів у фіналі, вигравши з перевагою у три м’ячі. 

Цей мундіаль повинен був надовго запам’ятатись вболівальникам насамперед результативністю. Окрім семи голів у одному з найкращих фіналів турніру в історії, глядачі отримали не менше задоволення від поєдинку за третє місце між Францією та ФРН. Матч видався неймовірно багатим на події та завершився перемогою французів з неймовірним рахунком 6:3.

Бразилія – одна з найтитулованіших збірних з футболу у світі. Дізнайтесь, хто на першому місці.

ЧС-1938: Італія – Угорщина – 4:2

Фінал ЧС-1938
Фото з фіналу мундіалю 1938 року. Фото: sportsnet.ca

Чемпіонат світу 1938 року проходив без групового етапу. Команди розпочинали зі стадії 1/8 фіналу. Італійці могли вилетіти ще на першій стадії, обігравши збірну Норвегії лише у додатковий час. 

У 1/4 Італія обіграла господарів турніру збірну Франції (3:1), а у півфіналі у непростому матчі здолала бразильців (2:1). Шлях Угорщини до фіналу був легшим, ніж у суперників по фіналу. Спочатку італійці легко обіграли Індонезію (6:0), потім Швейцарію (2:0), а у півфіналі без проблем розібралися зі шведами (5:1).

До фіналу збірна Угорщини підходила у статусі фаворита турніру. Та вже після першого тайму Італія впевнено вела у рахунку 3:1. Гол угорця Дьєрдя Шароші на 70-й хвилині відновив інтригу у матчі, але на 82-й хвилині третій бомбардир в історії збірної Італії Сільвіо Піола зробив рахунок 4:2, чим поставив крапку у матчі.

ЧС-1930: Уругвай – Аргентина – 4:2

WC 1930 – newstavka.com.ua
Момент з фіналу ЧС-1930 року. Фото: sportsnet.ca

ЧС-1930 став першим в історії чемпіонатом світу серед національних збірних, самостійно організований Міжнародною федерацією футболу. Турнір проводився в Уругваї, куди були запрошені всі країни, які на той момент були членами ФІФА. 

Через труднощі у логістиці на початку ХХ ст. на турнір змогли приїхати лише 13 збірних. Збірна Уругваю вважалась фаворитом турніру, адже виграла футбольні турніри на літніх Олімпіадах 1924 та 1928 років.

Шлях до фіналу видався для обох команд більш-менш простим. Обидві вийшли з першого місця у своїй групі, у півфіналі уругвайці розбили збірну Югославії з рахунком 6:1, а Аргентина розібралася з США з аналогічним рахунком.

Перший фінал ЧС видався одним з найкращих в історії футболу, а суперечки між командами розпочалися ще до фінального свистка. Збірні довго не могли вирішити, чиїм саме м’ячем будуть грати. У підсумку арбітр знайшов рішення проблеми – перший тайм фіналісти грали аргентинським м’ячем, а другий – уругвайським. 

Цікаво, що перший тайм виграла Аргентина, а другий – Уругвай. Програючи після першого тайму 1:2, у другому господарі мундіалю змогли зібратися, та трохи більше ніж за півгодини зробили неймовірний камбек на 4:2, ставши переможцем першого в історії чемпіонату світу з футболу.

Скандали, стадіони, команди, коефіцієнти – все, що потрібно знати про Чемпіонат світу з футболу 2022.

ЧС-1986: Аргентина – ФРН – 3:2

Фото з фіналу чемпіонату світу 1986 року
Фінал ЧС-1986. Фото: sportyghost.com

Збірна Аргентини прибула на чемпіонат світу 1986 року одним з головних претендентів на титул, а в її складі виступав один з найкращих футболістів в історії Дієго Марадона. Зазначу, що Марадона відзначився на турнірі 5 голами, два з яких назавжди увійшли в історію футболу. Це голи у чвертьфіналі проти збірної Англії, більше відомі як «рука Бога» та «гол століття». 

Обидві збірні не без проблем дісталися фіналу, особливо це стосується ФРН. В 1/8 вони перемогли Марокко (1:0), забивши переможний м’яч аж на 87 хвилині, а у чвертьфіналі взагалі ризикували вилетіти з турніру від господарів мундіалю – збірної Мексики, та все ж здолали їх у серії пенальті.

Більше 114 тисяч вболівальників прийшли на стадіон «Ацтека» в Мехіко, щоб наживо подивитись фінал. І впевнений, що жоден з них не пожалкував, що відвідав матч. До 74-ї хвилини Аргентина вела в рахунку 2:0, здавалось, що результат поєдинку вже відомий. Та за якихось 7 хвилин влучні удари Карла-Гайнца Румменігге та Руді Феллера відновили рівенство у матчі. «Ацтека» займає 7-ме місце у топ-10 найбільших стадіонів світу.

На превеликий жаль німецьких вболівальників, диву не судилося статися. На 83-й хвилині Хорхе Бурручага втік на побачення з голкіпером ФРН та поставив крапку у цьому неймовірному поєдинку (3:2).

ЧС-1966: Англія – Німеччина – 4:2 (додатковий час)

Фінал ЧС-1966
Переможне фото англійців на домашньому мундіалі. Фото: standard.co.uk

Чемпіонат світу 1966 року проходив в Англії. Це був перший мундіаль, де окремі поєдинки транслювалися до країн з інших континентів. А для збірної Англії перемога на домашньому ЧС-1966 поки що залишається єдиною на великих футбольних турнірах серед збірних.

Груповий етап обидва фіналісти подолали без труднощів, посівши перші місця у своїх групах. У чвертьфіналі англійці обіграли збірну Аргентини (1:0), а Німеччина розгромила Уругвай (4:0). Півфінали виявились трохи складнішими для обох команд: Англія обіграла Португалію (2:1), а Німеччина з аналогічним рахунком перемогла СРСР.

Фінальний матч розпочався доволі жваво і вже до 18-ї хвилини команди встигли обмінятися забитими голами. Нічийний результат зберігався аж до 78-ї хвилини, поки англійський півзахисник Мартін Пітерс не вивів свою збірну вперед. Англійцям треба було лише не пропустити у заключні хвилини поєдинку, але на 89-й хвилині Вольфганг Вебер зрівняв рахунок. 

Гра перейшла в овертайм, де англійський нападник Джеффрі Чарльз Герст зробив різницю, принесши перемогу своїй команді голами на 101-й та 120-й хвилинах. Однак, переломний третій м’яч англійців викликав неймовірну кількість суперечок та розбіжностей. 

Річ у тім, що після удару Герста м’яч влучив у поперечину та опустився на лінію воріт. Лайнсмен під величезним тиском Вемблі прийняв рішення зарахувати гол. Після цього суперечливого моменту було проведено багато досліджень, за якими німецькі фахівці кажуть, що гола не було, а англійські – навпаки. Тож, безумовно, цей фінал можна вважати одночасно одним з найкращих та найдраматичніших в історії.

ЧС-1954: ФРН – Угорщина – 3:2

Фінал ЧС-1954
Фрагмент з поєдинку найяскравішого фіналу ЧС в історії. Фото: historytoday.com

На мою думку, найбільш яскравий фінал чемпіонату світу відбувся у 1954 році, де ФРН зустрічалися з Угорщиною. Додам, що ЧС-1954 увійшов в історію, як найрезультативніший. У середньому за гру команди забивали по 5,38 голів. 

Цікаво, що фіналісти зустрічалися між собою ще на груповому етапі, і тоді Угорщина розтрощила суперників з рахунком 8:3. Є чутки, що тренер ФРН Зепп Херберг спеціально виставив на цей поєдинок не основний склад, щоб не розкривати всі карти передчасно. Чвертьфінал для обох команд пройшов без особливих складнощів, а ось у півфіналі Угорщина отримала значний супротив від збірної Уругваю та зуміла перемогти їх лише у додатковий час.

До фінального поєдинку німці підходили у кращій фізичній готовності. Але початок матчу виявився для них гірше не придумаєш. Вже на 8-й хвилині вони поступалися угорцям у два м’ячі, але до 18-ї хвилини зуміли все виправити і зрівняли рахунок. Все йшло до додаткового часу, але на 84-й хвилині Гельмут Ран після сольного проходу прекрасно завершив атаку. Часу та сил відігратися угорцям просто не вистачило. 

Avatar photo

Автор: Віталій Лазобко

Привіт! Мене звуть Віталік, мені 20. Футбол в моєму житті з самого дитинства, сам професійно займаюся ним вже 15 років, стежу за всіма новинами, результатами, чутками і трансферами в цьому виді спорту. З моїх статей можна дізнатися не тільки найсвіжішу і актуальну інформацію зі світу футболу, але також знайти для себе нові цікаві факти про футболістів, тренерів або футбольні клуби, яких до цього не знали )

Залишити відповідь

9 + nine =