in

Чемпіонат світу 2022 з футболу: коли почнеться, де відбудеться, на кого ставити

До найголовнішої футбольної події 2022 року залишилось всього кілька місяців. Вже 21 листопада пройдуть перші поєдинки Чемпіонату світу з футболу. Ми розповімо про найважливіші та найцікавіші моменти майбутнього ЧС. А також представимо групи чемпіонату світу, розкажемо про коефіцієнти букмекерів і дамо свої прогнози.

Де пройде чемпіонат світу з футболу 2022

Турнір пройде у Катарі, що робить його першим в історії чемпіонатом світу на Близькому Сході. У фінальній частині беруть участь 32 збірні, які поділені на 8 груп. Збірна Катару братиме участь у турнірі як країна-господарка. Це перший в історії мундіаль для цієї збірної.

Також це буде перший турнір в історії, матчі якого будуть відбуватися у період з листопада по грудень. Це обумовлюється неймовірно спекотною погодою в Катарі в літній проміжок часу. Тим не менш, в зимовий період температура в Катарі також не є комфортною для футболу, тому організатори турніру пообіцяли обладнати всі стадіони системами охолодження, які повинні підтримувати температуру не вище +27 °C. 

Також цей мундіаль є останнім, де у фінальному турнірі беруть участь 32 команди. З наступного розіграшу планується розширити кількість учасників до 48.

Читайте також про найкращі фінали чемпіонатів світу в історії футболу.

На яких стадіонах зіграють команди

ЧС-2022 прийматимуть 8 стадіонів з п’яти міст Катару. Майбутній чемпіонат світу стане найбільш компактним мундіалем в історії. Найбільша відстань між стадіонами 75 км («Ель-Байт» — «Аль Джануб»), а найменша – 5 км («Ед’юкейшн Сіті» — «Ахмед бін Алі»). 

«Лусаїл Айконік»

Місткість: 86 250 глядачів
Локація: 20 км від центру Дохи

Найбільший футбольний стадіон в Катарі
Стадіон «Лусаїл Айконік». Фото: besthqwallpapers.com

На стадіоні у Лусаїлі відбудеться церемонія відкриття чемпіонату світу. Загалом тут пройде 10 матчів ЧС. 3 матчі у групі C, 2 матчі у групі G та один матч у групі H. Також стадіон прийме 4 матчі у плей-офф: по одному на кожній стадії, у тому числі фінал. «Лусаїл Айконік» є найбільшою футбольною ареною ЧС-2022.

Після чемпіонату світу трибуни стадіону значно скоротять. З 80 000 місць залишиться лише 20 000. Частина будівлі потім перетвориться на соціальний простір з магазинами, кафе, спортивними та освітніми установами, поліклінікою.

«Ахмед бін Алі»

Місткість: 44 740 глядачів
Локація: 22 км від центру Дохи

Стадіони в Катарі
Стадіон «Ахмед бін Алі». Фото: goal.com

Арена була побудована спеціально для чемпіонату світу на місці іншого стадіону. У цьому районі також розташовується новий торгово-розважальний центр The Mall of Qatar. Після завершення турніру кількість місць на стадіоні зменшиться вдвічі, тож арена більше підходитиме для потреб місцевої спільноти. «Ахмед бін Алі» побудований на краю пустелі та з’єднується з містом новим шосе. На арені відбудеться 7 матчів ЧС-2022.

«Ед’юкейшн Сіті»

Місткість: 45 000 глядачів
Локація: 12 км від центру Дохи

Стадіони, що приймають ЧС-2022
Стадіон «Ед’юкейшн Сіті». Фото: twitter.com/roadto2022news

Стадіон було побудовано за ініціативою Qatar Foundation. Він буде перебудований після чемпіонату світу на 20 000 місць для занять університетськими видами спорту. Крім того, це буде місце проведення домашніх матчів збірної Катару з футболу серед жінок.

Арена розташована в самому серці Qatar Foundation – центру знань та інновацій – оточена провідними дослідницькими та освітніми установами. Стадіон прийме вісім матчів ЧС-2022.

«Ель-Байт»

Місткість: 60 000 глядачів
Локація: 40 км від центру Дохи

Футбольні стадіони Катару
Стадіон «Ель-Байт». Фото: skysports.com

Дизайн арени нагадує традиційний арабський намет, який є символом арабської гостинності. «Ель-Байт» має висувний дах, який захищає усіх глядачів від пекучого сонця. На стадіоні відбудуться дев’ять матчів ЧС-2022, включаючи півфінал та матч відкриття мундіалю.

«Ель-Байт» є другим за величиною стадіоном на ЧС в Катарі. Після завершення мундіалю кількість сидінь на стадіоні зменшать до 32 000, а зняті крісла віддадуть потребуючим країнам.

«Ель-Джануб»

Місткість: 40 000 глядачів
Локація: 23 км від центру Дохи

Футбольні арени в Катарі
Арена «Ель-Джануб». Фото: arquitecturaviva.com

«Ель-Джануб» оснащений висувним дахом та системою охолодження, які вбережуть від невтомної спеки футболістів та вболівальників. Зі слів проектувального бюро Zaha Hadid Architects, дизайн стадіону включає культурні посилання до морської історії міста в абстрактній формі і поєднує їх з практичними рішеннями вимог клімату, контексту і функціональності футбольного стадіону. 

Конструкція даху стадіону являє собою абстракцію корпусів дау, перевернутих догори дном і збитих один до одного, щоб забезпечити тінь і укриття. Структуру балки даху повторює внутрішню структуру корпусу дау, фасади стадіону нахилені назовні, звужені у висоті і нагадують вітрила дау.

На арені «Ель-Джануб» пройде 7 матчів Чемпіонату світу 2022.

«Ель-Туммама»

Місткість: 40 000 глядачів
Локація: 12 км від центру Дохи

Стадіони до ЧС-2022 в Катарі
Стадіон «Ель-Туммама». Фото: besoccer.com

Дизайн стадіону виконаний у стилі традиційного елементу одягу арабських чоловіків – гафії. Гафія – це тканий головний убір, який століттями носили чоловіки на близькому сході. Також навколо стадіону розплановано публічний парк загальною площею 50 000 м2.

Після ЧС-2022 кількість місць буде зменшена вдвічі, а зняті сидіння передадуть до країн, які цього потребують. «Ель-Туммама» прийме 8 матчів чемпіонату світу 2022.

«Рас-абу-Абуд»

Місткість: 40 000 глядачів
Локація: 7 км від центру Дохи

Стадіони до чемпіонату світу 2022
Стадіон з перероблених морських контейнерів «Рас-абу-Абуд». Фото: visitqatar.qa

Стадіон «Рас-абу-Абуд» також відомий під назвою «Стадіон 974». Така дивна назва легко пояснюється. Річ у тім, що ця арена є першою в історії чемпіонатів світу повністю розбірною, а при будівництві було використано 974 перероблені морські контейнери у відзнаку індустріальної історії району та телефонного коду Катару (+974). Після чемпіонату стадіон розберуть, а для майданчика вигадають нове призначення.

«Рас-абу-Абуд» прийме 6 поєдинків групового етапу, а також 1 матч 1/8 фіналу.

«Халіфа Інтернейшнл»

Місткість: 48 000 глядачів
Локація: 11 км від центру Дохи

Стадіони до ЧС-2022
Стадіон «Халіфа Інтернейшнл». Фото: archdaily.com

Стадіон був побудований у 1976 році, а у 2017-му його реконструювали для ЧС-2022. Кількість місць збільшили з 20 000 до 48 000, замінили газон, додали другий ярус до східної трибуни, а також встановили дах над нею. Ще стадіон обладнали системою кондиціювання повітря, яка повинна забезпечити комфортні кліматичні умови для спортсменів та вболівальників.

Крім цього, був обладнаний підземний простір стадіону з магазинами, VIP-зонами та зонами для відпочинку загальною площею біля 10 000 м². Також біля стадіону побудували спортивний музей.

На стадіоні Халіфа пройде 8 матчів мундіалю, в тому числі й поєдинок за третє місце.

Які скандали пов’язані з ЧС-2022

З самого початку вибору країни-господарки ЧС-2022 був окутаний різними скандалами. Перший з них – підозра у підкупі катарцями спортивних чиновників, які начебто допомогли арабській країні виграти право на проведення турніру. Але ФІФА спростувала інформацію щодо перенесення мундіалю до іншої країни.

Будівництво

Також, The Guardian повідомив інформацію, що Катар використовує рабську силу для будування нових стадіонів з жахливими умовами роботи. У 2018 Міжнародна конфедерація профспілок (МКП) відзвітувала, що під час будівництва спортивних об’єктів у Катарі щотижня гине понад десять робітників. Детально про проблеми Катара МКП відзвітувала ще у 2014 році: The Case Against Qatar.

Будівництво здійснюється переважно за рахунок робочої сили мігрантів, переважно – індійських. Висока смертність настає не через нещасні випадки, а від жахливих умов праці та проживання. Згідно з відомостями МКП, роботодавці найчастіше порушують закон, відбираючи у мігрантів паспорти та врожаю їм. А через відсутність документів робітники не можуть звернутися до консульства.

Збірна Еквадору

Скандал зі збірною Еквадору
Гравець Єквадору Байрон Кастільйо, якого підозрювали в тому, що він колумбієць. Фото: infobae.com

Суперечлива історія сталася з потраплянням на ЧС збірної Еквадору. Річ у тім, що чилійська федерація футболу направила скаргу до ФІФА, стверджуючи, що еквадорська збірна приховала особу одного зі своїх футболістів. Йдеться про захисника Байрона Кастільйо. Юрист збірної Чилі Едуардо Карлеццо повідомив, що цей футболіст насправді колумбієць і має інше ім’я. 

Чилійці звинуватили еквадорців у фальсифікації документів і вимагали зняти з суперника очки у всіх матчах, де брав участь Кастільйо. У Федерації футболу Чилі повідомили, що мають неймовірну кількість доказів. І дійсно, докази щодо фальсифікації документів футболіста є гучними. Карлеццо надав свідоцтво про хрещення Кастільйо, де вказано, що футболіста було охрещено 25 грудня 1996 року в єпархії Тумако, що знаходиться в Колумбії. Ще одним доказом є те, що у державному реєстрі Еквадору немає відбитків пальців Кастільйо, що обов’язково для кожного громадянина.

Та чилійський юрист розумів, що змінити ситуацію буде дуже складно, коли вже проведено жеребкування груп та продані білети на поєдинки. Так і сталося: ФІФА прийняла рішення закрити дисциплінарний розгляд справи, тож Еквадор все ж поїде на ЧС-2022.

Які проблеми чекають на вболівальників

Проблему з алкоголем на ЧС-2022 частково вирішено
Можливі проблеми з алкоголем на мундіалі в Катарі. Фото: dw.com

Ще дві проблеми, з якими зіткнуться фанати, – алкоголь та стиль одягу. В Катарі діють суворі обмеження щодо продажу алкоголю. Його можна придбати лише в готелях або ресторанах, до того ж за шалені кошти. За пів літра пива в середньому треба віддати близько 8-10 доларів. Але на момент ЧС Катар прийняв рішення послабити закон та буде продавати алкоголь у фан-зонах за значно меншу ціну. 

«Для вболівальників, які хочуть випити пива перед грою, будуть спеціальні місця, – сказав виконавчий директор оргкомітету Насер Аль Хатер. 

З одягом для приїжджих фанатів буде легше. Компанія Infobase взяла інтерв’ю в аргентинця Белен Ерміни, який вже п’ять років проживає в Катарі та запитала в нього які правила «дрес-коду» для вболівальників. І ось що відповів експерт: 

«Хоча мусульманська релігія є сексистською, жінки, які подорожують, не матимуть жодної заборони чи спеціального регулювання. Хоча, кожен повинен мати на увазі – як жінки, так і чоловіки – що в державних установах, міністерствах, лікарнях та інших типах будівель існує «дрес-код», який кожен повинен поважати. Саме в деяких місцях вони вимагають прикрити плечі і коліна, там не можна ходити в коротких шортах з оголеними м’язами. Але це в деяких конкретних місцях».

У липні 2022 року взагалі з’явилася інформація, що німецькі вболівальники проти участі їхньої збірної на ЧС у Катарі. Опитування компанії YouGov виявило, що 48% німців підтримують ідею бойкоту майбутнього мундіалю через суперечливі ситуації з правами людини у країні-господарці. Також опитування провела компанія Westdeutscher Rundfunk, WDR, згідно з яким 65% опитаних виступили за бойкот турніру.

Важлива інформацією для вболівальників, які хочуть наживо подивитися матчі ЧС-2022, – на стадіон будуть пускати виключно тих, хто має щеплення від COVID-19.

Групи Чемпіонату світу з футболу 2022: фаворити, коефіцієнти і прогнози на вихід у плей-офф

Щодо головних фаворитів мундіалю, тут букмекери віддають пріоритет збірній Бразилії, даючи на її перемогу коефіцієнт 5.50. На їхню думку, трохи менші шанси у Франції та Англії – на обидві збірні коефіцієнт 6.50. Також до п’ятірки фаворитів увійшла збірні Іспанії та Аргентини з коефіцієнтами 9.00 та 10.00 відповідно.

Група A: Катар, Еквадор, Сенегал, Нідерланди.

Фаворитом групи, звичайно, є збірна Нідерландів. Еквадор та Сенегал мають приблизно однакові шанси на вихід, а от збірна Катару, незважаючи на статус господаря турніру, є явним аутсайдером.

Група B: Англія, Іран, США, Вельс.

Букмекери виділяють збірну Англії, даючи на її перемогу у групі коефіцієнт близько 1.30. Іран вважається найслабшою командою, на його прохід далі дають коефіцієнт аж 5.50. 

А ось боротьба за друге місце буде дуже цікавою. Спеціалісти з «Фавбет» надають трохи більшу перевагу збірній Вельсу. На її вихід з групи можна поставити за 1.90, в той час як на США за 2.00. 

На мою думку, саме збірна США має більші шанси, адже зараз має в своєму активі багато молодих зірок, наприклад Крістіан Пулішич, Тімоті Веа, Джованні Рейна, які вже запалюють в топ-клубах Європи. Буде цікаво стежити за американцями на цьому мундіалі, адже вони справді здатні перевершити результат, який від них очікують.

Група C: Аргентина, Саудівська Аравія, Мексика, Польща.

У групі С схожа ситуація з групою В. Є явний фаворит – це Аргентина, та явний аутсайдер – Саудівська Аравія. Інші дві команди – Польща та Мексика – мають рівні шанси на вихід з групи. На обох коефіцієнт по 1.90. Важко зробити прогноз, хто з них виявиться сильнішим, але якщо треба вибирати, на мою думку, Польща має трохи більше шансів, ніж представник американського континенту.

Група D: Франція, Австралія, Данія, Туніс.

Збірна Франції з футболу
Діючі чемпіони світу збірна Франції. Фото: indianexpress.com

На перший погляд, явним фаворитом на перемогу у групі є Франція. Та, зважаючи на прекрасну форму данської збірної, можна чекати на запеклу боротьбу між цими двома збірними. 

Зазначу, що у Лізі націй данці обіграли французів 2:1. Звісно, ці дві команди є головними претендентами на вихід з групи, у Австралії та Тунісу шанси пройти далі на папері виглядають мізерними.

Про усіх фаворитів ЧС-2022 ми розказали у статті Хто виграє Чемпіонат світу 2022 з футболу.

Група Е: Іспанія, Коста-Рика, Німеччина, Японія.

Скоріш за все, Іспанія та Німеччина змагатимуться за перше місце у групі. «Фавбет» оцінюює перемогу Іспанії у 1.85, в той час як на Німеччину дають коефіцієнт 2.20. 

Коста-Ріка та Японія вважаються аутсайдерами групи, але, як і в будь-якій іншій групі, не можна виключати несподіванки. Вболівальники добре пам’ятають ЧС-2014, де Коста-Ріка у групі з Італією, Англією та Уругваєм несподівано посіла перше місце у групі.

Група F: Бельгія, Канада, Мароко, Хорватія.

На мою думку дві наступні групи F та G є найбільш непередбачуваними на мундіалі. У групі F Бельгія є фаворитом, але й вона має чимало слабких місць та проблемних позицій. Але я вважаю, що на груповому етапі у бельгійців не виникне проблем. 

Гадаю, що цікава борьба развернется за другу сходинку. «Фавбет» вважає Хорватію головним претендентом на вихід з групи серед інших трьох команд. Та я б не став списувати з рахунків Мароко та Канаду. Впевнений, що боротьба у цій групі вестиметься до останнього.  

Група G: Бразилія, Сербія, Швейцарія, Камерун.

Збірна Бразилії з футболу
Бразильці – головні претенденти на перемогу на найближчому мундіалі. Фото: fifaworldcupnews.com

Група G є також неоднозначною. «Фавбет» прогнозує перемогу Бразилії, даючи коефіцієнт 1.42. Також за прогнозами компанії Сербія та Швейцарія мають приблизно однакові шанси на вихід до наступної стадії. На прохід Камеруна ж дають коефіцієнт аж 5.90, хоча, на мою думку, ця збірна здатна боротися і з Сербією, і зі Швейцарією за прохід до 1/8 фіналу.

Бразилія – друга серед найтитулованіших збірних з футболу. Дізнайтесь, хто у десятці і на першому місці.

Група H: Португалія, Гана, Уругвай, Південна Корея.

Безумовно, Португалія та Уругвай є фаворитами групи. Це підтверджують і коефіцієнти: на вихід з групи цих двох команд дають коефіцієнти 1.12 та 1.45 відповідно. Гана та Південна Корея виглядають на фоні цих збірних відверто слабшими. 

Гадаю, що основна інтрига буде у тому, хто займе перше місце. «Фавбет» надає перевагу португальцям, виставляючи коефіцієнт на їхню перемогу 1.65, в той час як на Уругвай – 3.00.

Відповіді на питання

В якій країні відбудеться чемпіонат світу з футболу 2022 р?

ЧС з футболу у 2022 році пройде у Катарі. Катар знаходиться на півострові у Перській затоці, межує з Саудівською Аравією і ОАЕ.

Коли почнеться чемпіонат світу з футболу?

ЧС почнеться 21 листопада 2022 року, а завершиться 18 грудня 2022-го.

Avatar photo

Автор: Віталій Лазобко

Привіт! Мене звуть Віталік, мені 20. Футбол в моєму житті з самого дитинства, сам професійно займаюся ним вже 15 років, стежу за всіма новинами, результатами, чутками і трансферами в цьому виді спорту. З моїх статей можна дізнатися не тільки найсвіжішу і актуальну інформацію зі світу футболу, але також знайти для себе нові цікаві факти про футболістів, тренерів або футбольні клуби, яких до цього не знали )

Залишити відповідь

5 × three =