in

10 найбільших футбольних стадіонів світу: від Англії до Австралії

Я розповім про десять найбільших футбольних стадіонів у світі. Впевнений, що про більшість з них ви почуєте вперше, адже вони належать далеко не топ-клубам світу.

10. Солт-Лейк-Стедіум

Розташування: Індія, Калькутта
Місткість: 85 000

Стадіон індійської молоді
«Солт-Лейк-Стедіум». Фото: sportstar.thehindu.com

«Солт-Лейк-Стедіум» або «Стадіон індійської молоді» було відкрито в 1984 році. На той момент місткість стадіону складала 120 000 і до 1989-го він був найбільшим футбольним стадіоном світу.

Реконструкція «Солт-Лейк-Стедіум» почалась у 2015 році: штучний газон замінили на натуральний, оновили бігові доріжки, підтрибунне приміщення, а також ковшеподібні сидіння замінили на бетонні лави в галереях, що знизило місткість до 85 000.

«Стадіон індійської молоді» є домашньою ареною для двох клубів індійської Суперліги – «Іст-Бенгал» та «Мохун Баган». Футбольна збірна Індії теж часто проводить матчі на цьому майданчику: два кваліфікаційних матчі до Кубка Азії Індія провела саме тут, здобула дві перемоги та впевнено вийшла з групи з першого місця.

Читайте також статтю про нові стадіони, унікальні споруди, що зʼявляться найближчими роками.

9. Бурж-ель-Араб

Розташування: Єгипет, Борг-ель-Араб
Місткість: 86 000

Арена «Бурж-ель-Араб»
«Бурж-ель-Араб». Фото: goalzz.com

Футбольний стадіон «Бурж-ель-Араб» відкрили в 2007 році. Єгипет планував прийняти ЧС-2010, тому побудував цю арену, щоб мати шанс провести мундіаль. Але хазяйкою того чемпіонату світу було обрано іншу африканську країну – ПАР. Та все ж, майданчик прийняв матчі чемпіонату світу, щоправда, молодіжного у 2009 році.

«Бурж-ель-Араб» є другим за місткістю в Африці. У багатьох місцях він обладнаний кондиціонерами, що вкрай важливо для боротьби з екстремальними погодними умовами африканського клімату. Окрім головного футбольного поля, на території присутні ще два додаткових стадіони місткістю 2000. У спортивному комплексі також є себе бігові доріжки та інші секції для проведення Олімпійських ігор.

Для збірної Єгипту ця арена є знаковою, адже саме тут команда здобула путівку на ЧС-2022, зробивши це вперше з 1990 року.

Стадіон якого клубу АПЛ вміщує найбільше глядачів? Відповідь на це та ще 44 питання ви знайдете у статті Цікаві факти про футбол.

8. Букіт Джаліл

Розташування: Малайзія, Куала-Лумпур
Місткість: 87 411

«Букіт Джаліл» в Малайзії
«Букіт Джаліл». Фото: sportsmatik.com

«Букіт Джаліл» було побудовано у 1998 році спеціально до Ігор Співдружності, які того року пройшли в Малайзії. На стадіоні грає збірна, а також незмінно проводяться Кубок та Суперкубок Малайзії.

Попри те, що футбольний стадіон доволі новий, він вже встиг пройти реконструкцію, завдяки якій було встановлено світлодіодне освітлення та додано інші зручності. Зараз же розробляють нові функції, як от висувний дах та висувні сидіння, які будуть впроваджені під час наступних ремонтних робіт.

У 2007 році «Букіт Джаліл» приймав матчі Кубка Азії. Всього тут зіграли 7 поєдинків турніру, включаючи один з півфінальних поєдинків.

7. Ацтека

Розташування: Мексика, Мехіко
Місткість: 87 523

Футбольна арена в Мексиці «Ацтека Стедіум»
«Ацтека Стедіум». Фото: pl.dreamstime.com

«Ацтека» – найбільший футбольний стадіон у Латинській Америці. Арена була відкрита в 1966-му спеціально до старту Олімпійських ігор–1968 та на той момент могла вмістити приблизно 100 000 глядачів. 

Остання реконструкція комплексу пройшла у 2015-му, після якої місткість зменшилась до 87 523. Разом з тим були встановлені світлодіодні панелі та нові місця для відпочинку. Поруч з ареною побудували торговельний центр, офіс та два готелі. 

Неофіційний рекорд відвідуваності стадіону складає майже 120 тисяч. У минуломі столітті глядачів запускали понад норму, тому рекорд навіть більше максимальної місткості. Сталось це під час товариського поєдинку між Мексикою та Бразилією.

 «Ацтека» є одним з двох стадіонів у світі, які приймали два фінали ЧС з футболу – 1970 та 1986 років. Також арена відома тим, що саме тут Дієго Марадона забив свій легендарний гол, більш відомий як «Рука Бога». Читайте більше про цей матч та ще шість найяскравіших фіналів чемпіонату світу з футболу за всю історію.

У 2026 році чемпіонат світу з футболу проходитиме одразу в трьох країнах – США, Мексиці та Канаді, тому «Ацтека» може отримати право на проведення третього в своїй історії фіналу ЧС.

6. Вемблі

Розташування: Англія, Лондон
Місткість: 90 000

Спорткомплекс «Вемблі»
Футбольне поле та трибуни на «Вемблі». Фото: uefa.com

«Вемблі» – перший європейський стадіон у нашому топі. Його відкрили в 2007 році на місці старого комплексу з аналогічною назвою. На будівництво арени витратили 789 мільйонів фунтів.

На «Вемблі» більшість своїх домашніх матчів проводить збірна Англії. Також майданчик приймає фінали англійських кубків, а у 2011 та 2013 роки тут пройшли фінали Ліги чемпіонів.

Окрім футбольних топ-матчів, на арені проходять музичні концерти відомих виконавців. На «Вемблі» виступали Мадонна, Емінем, Metallica, AC/DC.

Стадіон обладнаний висувним дахом, площа якого складає 40 000 м². Головна мета висувного даху – уникнути тіні на футбольному полі, оскільки трав’яне покриття вимагає прямого сонячного проміння для ефективного зростання. 

Дах будівлі знаходиться на висоті 52 метри над рівнем футбольного поля та підтримується аркою, яка знаходиться на висоті 133 метри над рівнем зовнішнього вестибюлю. Довжина арки – 315 метрів, що робить її найдовшою однопрольотною конструкцією даху у світі.

Ще одна особливість «Вемблі» – він може бути використаний для атлетичних змагань. Для цього передбачено можливість зведення тимчасової платформи на нижніх ярусах, що знизить місткість стадіону на 30 000. Однак, до лютого 2023 року тут не проходило жодного атлетичного змагання.

«Вемблі» вважається культовим місцем та є визначною пам’яткою всієї Великої Британії. Навіть далекі від футболу люди приїжджають сюди на екскурсію. Відвідувачі мають змогу проникнути у серце стадіону, побачити роздягальні, зал для прес-конференцій, тунель для гравців, поле та легендарну королівську ложу.

5. Пекінський Національний Стадіон

Розташування: Китай, Пекін
Місткість: 91 000

Футбольна арена в Пекіні
«Національний стадіон» у Пекіні. Фото: designingbuildings.co.uk

«Національний стадіон» у Пекіні відкрили у 2008 році, що робить його найновішим у нашому топі. Арену було побудовано у 2008 році спеціально до літніх Олімпійських ігор. Будівництво обійшлось Китаю у 423 млн доларів.

Інша назва будівлі – «Пташине гніздо», що обумовлено зовнішнім виглядом арени. Стадіон складається з двох конструкцій – бетонної «чаші» з трибунами та зовнішнього сталевого каркасу. 

«Пташине гніздо» займає територію площею 258 000 квадратних метрів та здатне вмістити 91 000 глядачів (80 000 постійних і 11 000 тимчасових місць).

Окрім Олімпійських ігор, на стадіоні проходили матчі Суперкубку Італії 2009, 2011 та 2012. Також на стадіоні пройшли церемонії відриття та закриття ОІ-2022, які теж проходили в Пекіні.

Ми також розповіли про дивовижні найкрасивіші футбольні стадіони.

4. Соккер Сіті

Розташування: ПАР, Йоганнесбург
Місткість: 94 736

«Соккер Сіті» в ПАР
Найбільший стадіон Африки. Фото: football.fandom.com

«Соккер Сіті» або «ФНБ Стедіум» – найбільша футбольна арена Африки. Стадіон відкрили у 1989 році, а у 2009-му, в рамках підготовки до ЧС-2010, його кардинально модернізували: встановили новий дах, прожектори та роздягальні. 

Під час чемпіонату світу кількість місць зменшили до 84 490, щоб розмістити пресу та поважних гостей.

«Соккер Сіті» прийняв Фінал ЧС-2010 між Іспанією та Нідерландами. У 2023 році тут грає національна збірна ПАР, а також місцева команда «Кайзер Чіфс».

3. Камп Ноу

Розташування: Іспанія, Барселона
Місткість: 99 354

«Камп Ноу» – домашня арена «Барселони»
«Камп Ноу» в Барселоні. Фото: marca.com

Місткість «Камп Ноу» складає майже 100 тисяч глядачів, що робить його найбільшим футбольним стадіоном Європи. 

«Камп Ноу» – домашня арена «Барселони». Тут проходили фінали великих європейських турнірів, а також матчі чемпіонату Європи та світу.

З моменту побудови «Камп Ноу» в 1957-му він проходив кілька реконструкцій, остання з яких відбулась ще в 1998-му. Восени 2022-го почалась нова реконструкція комплексу. Сезон 2022/23 «Барселона» дограватиме на цій арені, а ось вже в наступному переїде на «Олімпійський стадіон» в Каталонії. 

Головне завдання реконструкції – збільшення місткості до 105 000, а також встановлення купола над полем. Вартість повного оновлення футбольного стадіону оцінюють у 900 млн євро, а завершити всі роботи планують у 2026-му.

2. Мельбурн Крікет Граунд

Розташування: Австралія, Мельбурн
Місткість: 100 024

Фото «Мельбурн Крікет Граунд»
Футбол на «Мельбурн Крікет Граунд». Фото: theguardian.com

«Мельбурн Крікет Граунд» відкрили ще у 1854 році, що робить його найстарішим в нашому топі. На момент відкриття місткість арени складала лише 6000, але з того часу пройшло 5 реконструкцій і тепер вона може вмістити більш як 100 тисяч.

Зазначу, що стадіон повністю відповідає назві й в основному використовується для поєдинків з крикету. Футбольні матчі тут теж проходять, але не часто. Наприклад, у 2022-му «Мельбурн Крікет Граунд» приймав дві товариські зустрічі: в обох грав «Манчестер Юнайтед» – проти «Мельбурн Вікторі» та «Крістал Пелас». 

Зі знакових футбольних поєдинків на цьому стадіоні виділю матчі на Олімпійських іграх 2000. Тоді на стадіоні було зіграно 7 поєдинків, в тому числі півфінал Чилі – Камерун.

1. Стадіон Першого травня

Розташування: Північна Корея, Пхеньян
Місткість: 114 000

Стадіон Першого травня в КНДР
Найбільший футбольний стадіон у світі. Фото: youtube.com

Найбільший футбольний стадіон у світі – «Стадіон Першого травня» у Північній Кореї. Площа споруди складає 205 000 м², а місткість – 114 000. Його збудували в 1989-му.

У 2023 році він використовується для ігор національної збірної та декотрих легкоатлетичних змагань. Але головною подією, яка проходить на стадіоні, є щорічний фестиваль «Аріран» – масова музично-гімнастична вистава, яка включена до Книги рекордів Гіннеса, як одне з найграндіозніших у світі шоу.

Конструкція арени має свою особливість: вона складається з 16 арок, що утворюють кільце, тому здалеку нагадує квітку магнолії. На території спортивного комплексу також знаходяться майданчики для тренувань, басейни, сучасна бігова доріжка та кімнати для відпочинку.

Avatar photo

Автор: Віталій Лазобко

Привіт! Мене звуть Віталік, мені 20. Футбол в моєму житті з самого дитинства, сам професійно займаюся ним вже 15 років, стежу за всіма новинами, результатами, чутками і трансферами в цьому виді спорту. З моїх статей можна дізнатися не тільки найсвіжішу і актуальну інформацію зі світу футболу, але також знайти для себе нові цікаві факти про футболістів, тренерів або футбольні клуби, яких до цього не знали )

коментар

Залишити комент

Залишити відповідь

six + 18 =