in

10 унікальних стадіонів, які з’являться найближчим часом

Побудова нових футбольних стадіонів – це більше, ніж просто будівництво спортивних споруд. Це крок у майбутнє, яке об’єднає людей, створить спогади та визначить нову еру у розвитку футболу. Вирішив поділитись з вами 10 аренами, які з’являться найближчим часом.

Кожен клуб прагне створити власну унікальну атмосферу, яка буде відображати його цінності та ідентичність. Кожен з цих нових комплексів буде не тільки місцем для проведення матчів, а й втіленням інноваційних концепцій і передових технологій. Ці споруди відкриють нову епоху у світі футболу. 

Бремлі-Мур Док, Англія

Фото Бремлі-Мур Док
Стадіон Бремлі-Мур Док. Фото stadia-magazine.com
Арена клубаЕвертон
Вартість будівництва500 млн фунтів 
Вмістимість52 000
Рік відкриття2024

«Евертон» отримав схвалення на будівництво свого нового стадіону за 500 мільйонів фунтів стерлінгів. Плани клубу включають зведення сучасної арени на набережній Ліверпуля. 

Клуб грає на «Гудісон Парк» з 1892 року, і вже 25 років він прагне знайти новий дім. Новий комплекс буде являти собою поєднання історичних і сучасних елементів. Цегляна основа стадіону буде мати відголоски знаменитої гратчастої конструкції старого Гудісон-парку, а сталевий і скляний дах додасть йому сучасний вигляд. Дизайн арени також натхненний морською історією міста.

З новим комплексом «Евертон» може вмістити 52 000 глядачів, з можливістю розширення до 62 000 в майбутньому, при отриманні додаткового дозволу. Стадіон матиме чотири окремі трибуни, включаючи велику домашню трибуну на південній стороні, де розмістяться 13 000 уболівальників.

Особливу увагу буде приділено розташуванню уболівальників на полі. Нижні яруси північної і південної трибун дозволять встановити рейкові сидіння, а при зміні законодавства вони можуть бути перетворені в зони для безпечного стояння.

Дивіться також наш топ найкрасивіших футбольних стадіонів.

Кінг Пауер, Англія

Фото стадіону Кінг Пауер
Стадіон Кінг Пауер. Фото bbc.com
Арена клубаЛестер
Вартість будівництваНе відома
Вмістимість40 000
Рік відкриття2024

Футбольний клуб «Лестер Сіті» офіційно оголосив про свої плани по розширенню стадіону «Кінг Пауер». Клуб підтвердив, що після проведення консультацій з громадськістю в серпні і вересні 2021 року, вони звернулися до міської ради Лестера із запитом на дозвіл.

«Лестер Сіті» прагне збільшити вмістимість свого стадіону на 8 000 місць, щоб досягти загальної вмістимості в 40 000 місць. Розширення буде здійснюватися шляхом додавання 8 000 місць на східній трибуні.

Крім розширення, попередні плани включають будівництво готелю на 220 номерів і багатофункціональної арени для проведення різних заходів. У клубі також заявили, що є пропозиції про створення нових торгових площ, житлових і комерційних приміщень, а також багатоповерхових автостоянок. Всі ці поліпшення на території комплексу сприятимуть розвитку не тільки футбольного клубу, але і всього міста Лестер.

Ле Кафедрал, Італія

Фото стадіону Ле Кафедрал
Стадіон Ле Кафедрал. Фото metalocus.es
Арена клубаІнтер та Мілан
Вартість будівництва1,2 млрд євро
Вмістимість60 000
Рік відкриття2027

Італійські футбольні гіганти, «Мілан» і «Інтер», представили спільний проект названий «Собор». Цей проект являє собою новий стадіон вмістимістю 60 000 місць, який замінить історичний «Сан-Сіро». У листопаді 2020 року муніципалітет Мілана оголосив про прийняття рішення щодо реконструкції району Сан-Сіро, де знаходиться арена «Меацца», з метою створення нового спортивного і розважального району. Новий район буде включати в себе зелену зону площею 50 000 квадратних метрів. 

Дизайн нового «Сан-Сіро» являє собою прямокутну конструкцію, повністю оточену вертикальними ребрами, що підтримують елегантний скляний фасад. «Собор» є унікальним проектом, натхненний двома найвідомішими спорудами міста – Міланським собором і галереєю Вітторіо Емануеле. Він буде виділятися серед інших спортивних арен в світі. Стадіон «Собор» буде вуглецево-нейтральним і сертифікованим за стандартом LEED завдяки використанню передових матеріалів і технологій в галузі водопостачання, енергії і шумоізоляції.

Феєноорд Сіті, Нідерланди

Фото стадіону Феєноорд Сіті
Стадіон Феєноорд Сіті. Фото archdaily.com
Арена клубаФеєнорд
Вартість будівництва444 млн євро
Вмістимість63 000
Рік відкриття2025

Футбольний клуб «Феєнорд» створює новий мультиспортивний центр для мешканців та гостей району Роттердам-Зюйд в місті Роттердам. Компанія OMA розробила генеральний план будівництва після отримання схвалення від міста в 2016 році. 

Арена вмістимістю 63 000 місць буде знаходитися над річкою і стане найбільшим футбольним стадіоном в Нідерландах. Вона матиме ідеальну форму чаші, створену безперервними вигнутими ярусами в безпосередній близькості від поля. 

Стадіон буде багатофункціональним і може бути адаптований для проведення різноманітних масштабних подій, таких як концерти, у дні, коли не відбуваються матчі. Головний вестибюль навколо стадіону, розроблений спільно з Lola Landscape, створює унікальний простір з видом на сам стадіон, річку та роттердамський горизонт.

Новий «Феєнорд Сіті» буде таким же символічним для вболівальників і гравців Фейєнорда та збірної Нідерландів, як і історичний стадіон «Де Куйп», але тепер він буде відповідати найвищим стандартам УЄФА і встановить нову планку в сучасному дизайні стадіонів.

Читайте також статтю про найбільші футбольні стадіони світу.

Національній стадіон, Сербія

Фото Національній стадіон
Національний стадіон Сербії. Фото stadiumguide.com
Арена клубаЗбірна Сербії
Вартість будівництва250 млн євро
Вмістимість55 000
Рік відкриття2024

Новий національний стадіон Сербії є проектом президента країни з модернізації спортивних споруд країни. На сьогоднішній день в Сербії відсутній національний стадіон, і національна збірна проводить більшість своїх домашніх матчів на полі футбольного клубу «Црвена Звезда». 

Арена матиме вмістимість 55 000 місць, що зробить його найбільшим у країні. Він буде мати сталеву конструкцію з живими деревами ззовні та натуральними матеріалами всередині. Очікується, що вартість стадіону становитиме 250 мільйонів євро.

Національний стадіон Сербії буде зведений в місті Сурчин на північному березі річки Сави, недалеко від міжнародного аеропорту. Стадіон є частиною ширшого проекту нового розвитку, що включає торгові, розважальні, офісні та житлові будівлі під назвою «Стадіон Сіті».

Арена є частиною спільної заявки Сербії, Болгарії, Греції та Румунії на проведення Євро-2028. Очікується, що жоден з провідних клубів Белграда не переїде на новий стадіон. Арена стане багатофункціональним об’єктом, здатним організовувати різноманітні масштабні заходи.

Сантьяго Бернабеу, Іспанія

Фото стадіону Сантьяго Бернабеу
Стадіон Сантьяго Бернабеу. Фото realmadrid.com
Арена клубаРеал Мадрид
Вартість будівництва900 млн євро
Вмістимість105 000
Рік відкриття2023

Реконструкція «Сантьяго Бернабеу», домашньої арени команди «Реал Мадрид», розпочалася наприкінці сезону 2019 року, і очікувалось, що вона буде завершена в кінці 2022-го, але пандемія коронавіруса призвела до затримки робіт. Зараз повідомляється що відкриють новий «Сантьяго Бернабеу» 23 грудня 2023 року. 

Проект спрямований на перетворення стадіону в одне з найсучасніших місць у світі . Клуб взяв кредит у розмірі 575 мільйонів євро, з погашенням протягом 35 років, для будівництва стадіону.

Найяскравішою особливістю нової споруди є розсувний дах та пересувне поле, яке можна зняти для проведення інших заходів. Поблизу також розташована теплиця, що забезпечує збереження газону в таких ситуаціях. Крім того, було відремонтовано сидячі місця на нижніх трибунах і побудовано дві нові вежі.

Для прискорення будівництва «Реал» провів більшість своїх матчів у 2021 році на «Альфредо Ді Стефано».

Камп Ноу, Іспанія

Фото стадіону Камп Ноу
Стадіон Камп Ноу. Фото barcelonayellow.com
Арена клубаБарселона
Вартість будівництва1,5 млрд євро
Вмістимість110 000
Рік відкриття2026

В даний час стадіон «Камп Ноу» в Барселоні вміщує 99 000 чоловік і відомий своєю традиційною кам’яною архітектурою. Через три роки він зазнає реконструкції і стане супер стадіоном на 110 000 місць, отримавши сучасніший вигляд. 

У сезоні 2023/24 «Барселона» тимчасово буде грати на Олімпійському стадіоні Барселони на пагорбі Монжуїк. План передбачає повернення на новий комплекс «Камп Ноу» в сезоні 2024/25, але з використанням тільки 50% його вмістимості, поки ремонтні роботи триватимуть. 

«Камп Ноу» стане третім за величиною стадіоном в світі. Спочатку планувалося збільшення місткості до 105 тисяч, але проект зазнав змін. Буде повністю перероблений третій ярус, можливо, будуть внесені зміни і в перший ярус. На футбольній арені буде більше VIP-лож і простору для прийому гостей. Комплекс має стати орієнтиром в світі розваг з футуристичним, сучасним і екологічним дизайном, а його вплив на місто можна порівняти з проведенням олімпійських ігор.

Нью Тумба, Греція

Фото стадіону Нью Тумба
Стадіон Нью Тумба. Фото stadiumdb.com
Арена клубаПАОК
Вартість будівництва140 млн євро
Вмістимість33 500
Рік відкриття2026

Новий об’єкт, який буде побудований, є частиною великого плану по відновленню району Тумба. Передбачається, що загальна вартість будівництва стадіону складе близько 140 мільйонів євро.

Колірна гамма арени буде в основному складатися з кольорів клуба «ПАОК» – білого і чорного. Дах спортивного комплексу буде нагадувати крила орла завдяки тривимірному ефекту. Дах плавно перетікатиме в фасад, оточений вертикальними циркуляційними шляхами. Стадіон матиме різну висоту трибун, а також передбачено 1000 паркувальних місць. 

Архітектори використовували передові технології для створення двошарового зовнішнього фасаду. Це дозволить використовувати фотоелектричні панелі і максимально використати сонячну енергію на території стадіонного комплексу. 

Очікується, що ця інноваційна і багатофункціональна арена стане центром уваги і приверне не тільки футбольних фанатів, а й любителів розваг і відпочинку.

Естадіо де Лос Тігрес, Мексика

Фото стадіону Естадіо де Лос Тігрес
Стадіон Естадіо де Лос Тігрес. Фото marca.com
Арена клубаТігрес
Вартість будівництва320 млн доларів
Вмістимість65 000
Рік відкриття2025

14 січня 2022 року було оголошено про будівництво нового стадіону для футбольного клубу «Тігрес». Майбутній стадіон матиме вмістимість 65 000 місць і планується завершення його будівництва до 2025 року. Він буде мати багатофункціональний дизайн. Передбачено окремі роздягальні для жіночої та чоловічої команд «Тігрес». 

Арена буде оснащена висувним полем, що дозволить проводити на ньому різні заходи, включаючи футбольні матчі, легку атлетику і концерти. Крім того в проект входять торгові площі, готелі, офісні приміщення, що забезпечить постійне використання стадіону.

Очікується, що в проекті буде задіяно близько 60 000 чоловік, а фінансування буде здійснюватися з приватних джерел. Цей амбітний проект обіцяє дати новий імпульс розвитку футбольного клубу і регіону в цілому.

Гуанчжоу Евергранд, Китай

Фото стадіону Гуанчжоу Евергранд
Стадіон Гуанчжоу Евергранд. Фото designboom.com
Арена клубаГуанчжоу
Вартість будівництва1,7 млрд доларів
Вмістимість100 000
Рік відкриття2023

Концепція стадіону виникла після закритого конкурсу, в якому брали участь 8 провідних архітектурних бюро. Незважаючи на численні амбітні і футуристичні концепції, перемогу здобув досить традиційний підхід до символізму.

Дизайн арени натхненний квіткою лотоса, що відображає репутацію Гуанчжоу як міста квітів. Основний колір стадіону – вогненно-червоний, відповідний емблемі клубу «Гуанчжоу» і символіці міста. У нічний час очікується, що стадіон буде осяяний різноманітністю кольорів.

У той час як старий стадіон вміщував більше 50 000 глядачів, новий стадіон розрахований на практично подвоєну вмістимість – 100 000 чоловік.

Споруда має трирівневу арену з 16 VIP-залами і 152 VIP-ложами, розділеними на три кільця. Площа забудови стадіону становить 300 000 квадратних метрів, що робить його одним з найбільших за площею в історії. Спочатку ціна будівництва оцінювалася в 6,8 мільярда юанів, проте пізніше була скоригована до 12 мільярдів юанів (близько 1,7 мільярда доларів), що зробило його одним з найдорожчих стадіонів в історії.

Avatar Newstavka

Автор: Юрій Мамчур

Спортивний редактор. В беттінгу більше 18 років. Знаю про беттінг більше ніж 95% звичайних гравців. Пройшов шлях від «попана» до професійного гравця. Працював майже з усіма букмекерськими конторами, які доступні українцям. Мета роботи на newstavka.com.ua — допомогти українцям у вивченні сфери беттінгу, та не допустити повторення ними моїх помилок.

Залишити відповідь

5 + nine =