in

10 дивовижних футбольних стадіонів: естетичні, технологічні та екологічні

Розповім вам про 10 найкрасивіших футбольних стадіонів світу. Впевнений, що про деякі з них ви почуєте вперше, тому що не всі стадіони належать топ-клубам.

Розставив оцінки кожній арені в категоріях: зовнішній вигляд, технологічність, екологічність та вмістимість. Під технологічністю мається на увазі використання ареною сучасних технологій, як при будівництві, так і при експлуатації. При оцінці екологічності, приділю увагу використанню альтернативних джерел енергії та вплив на довкілля.

Соккер Сіті, ПАР

Фото «Соккер Сіті»
«Соккер Сіті». Фото stadiumguide.com
Зовнішній вигляд9/10
Технологічність8/10
Екологічність6/10
Вмістимість10/10

Цей дивовижний стадіон розташований в самому серці Йоганнесбурга, в Південній Африці. Він був відкритий в 1989 році і модернізований в 2009 році, напередодні Чемпіонату світу з футболу, і може вмістити 94 736 глядачів. 

«Соккер Сіті» є одним з найбільш вражаючих і видатних споруд на континенті. При проектуванні дизайну арени  виконавці надихались традиційним африканським глиняним горщиком «Калабаш». Саме на цей горщик і схожий стадіон. Однак краса стадіону не закінчується на цьому. 

Ввечері «Соккер Сіті» виглядає неймовірно красиво завдяки унікальній системі підсвічування, яка створює безліч яскравих і насичених кольорів. Крім того, арена має велику історію і культурне значення, оскільки тут проводив свій перший мітинг, після звільнення з в’язниці, знаменитий борець за права чорношкірих Нельсон Мандела. Стадіон є національним символом Південної Африки.

Оранж Велодром, Франція

Фото «Оранж Велодром»
«Оранж Велодром». Фото karmar.com
Зовнішній вигляд10/10
Технологічність10/10
Екологічність6/10
Вмістимість8/10

«Оранж Велодром», що розташований в Марселі, був відкритий в 1937 році. Він є одним з найбільш вражаючих споруд в країні, на рівні з Ейфелевою вежею та Лувром, і користується великою популярністю у туристів. Вмістимість стадіона становить 67 394 глядача. 

Він вважається домашньою ареною місцевого футбольного клуба «Олімпік». Свою назву «Велодном» отримав через те, що раніше на його території розташовувалися бігові та велосипедні доріжки. Хоча пізніше доріжки були прибрані, назва все одно збереглася. «Оранж Велодром» є найбільшим стадіоном у Франції. 

Після проходження тривалої реставрації в 2014 році, над трибунами з’явилася дугоподібна криша з геометричним рельєфом, що надає стадіону відчуття неземної величності. Конструкція криші була створена за допомогою сучасних технологій, що дозволило отримати унікальну та неповторну форму. Цей стадіон – одна з найбільш захоплюючих та яскравих спортивних споруд, що коли-небудь створювались в світі.

Читайте також статтю про топ нових стадіонів – унікальні стадіони, які зʼявляться найбличим часом.

Альянц Арена, Німеччина

Фото «Альянц Арени»
«Альянц Арена». Фото bavarianfootballworks.com
Зовнішній вигляд10/10
Технологічність10/10
Екологічність6/10
Вмістимість9/10

Ця чудова високотехнологічна споруда, розташована на півночі Мюнхена, є домом для футбольного клубу «Баварія». Відкриття арени відбулось в 2005 році. Вмістимість стаціона складає 75 000 глядачів. 

Його унікальна форма нагадує надувний човен або повітряну подушку. Фасад складається з більш ніж 2700 ромбоподібних повітряних камер, виготовлених з шару етилфторетілена. Кожна камера підсвічується індивідуально, створюючи красиву комбінацію кольорів, що відповідають кольорам футбольних клубів, які грають на полі «Альянц Арени». Це може бути червоний колір «Баварії», або ж білий колір збірної Німеччини. 

Завдяки цій унікальній особливості стадіон заслужено отримав звання однієї з найкрасивіших арен у світі. Також неймовірно світиться й дах, його можна побачити навіть з альпійських передгір’їв в 70 кілометрах від Мюнхена.

Арена да Амазонія, Бразилія

Фото «Арена да Амазонія»
«Арена да Амазонія». Фото archdaily.com
Зовнішній вигляд9/10
Технологічність9/10
Екологічність10/10
Вмістимість6/10

Будівництво арени було завершене в 2014 році, в рамках підготовки Бразилії до Чемпіонату світу. Стадіон являє собою конструкцію, подібну до традиційного кошику місцевих жителів. «Арена да Амазонія» розташована в місті Манаус. Вмістимість арени – 42 377 глядачів. 

У нижньому ярусі знаходиться прямокутний подіум з парковками, зоною ЗМІ і приміщеннями для спортсменів, в той час як верхній ярус трибун відділений від нижнього кільцем, в якому розмістилися ресторани, ложі і офіси. Дах складається з перехрещених консолей у вигляді металевих балок. Стадіон створений з урахуванням складного клімату цієї території. 

В процесі роботи над проектом було приділено особливу увагу екологічному фактору. Наприклад, на стадіоні встановлені засоби для збору дощової води, яка потім використовується для поливу футбольного поля і суспільних потреб, а енергозабезпечення здійснюється частково за рахунок сонячних батарей. Крім того, «Арена да Амазонія» є одним з перших стадіонів в світі, який отримав сертифікат зеленого будівництва.

Бакинський Олімпійський стадіон, Азербайджан

Фото «Олімпійський стадіон», Баку
«Бакинський Олімпійський стадіон». Фото bos.az
Зовнішній вигляд10/10
Технологічність10/10
Екологічність6/10
Вмістимість8/10

У 2015 році, в Баку, був побудований «Олімпійський стадіон», який дивує своєю незвичайною архітектурою, навіть на тлі сучасних будівель в місті. Він привертає увагу не тільки кільцеподібною формою та оригінальним дизайном, але й розсувним дахом, який захищає від будь-яких несприятливих погодних умов, а також яскраво та динамічно підсвічується ввечері.

Цей комплекс величезний – висотою понад 60 метрів. Він може вмістити 69 870 вболівальників. У 2017 році «Бакинський Олімпійський стадіон» був визнаний кращим новим стадіоном світу на Всесвітньому конгресі. На арені пройшли Європейські ігри 2015, а в 2019 році він прийняв фінал Ліги Європи.

Пекінський національний стадіон, Китай

Фото «Пташине гніздо»
«Пекінський національний стадіон». Фото chinadragontours.com
Зовнішній вигляд10/10
Технологічність10/10
Екологічність7/10
Вмістимість9/10

Стадіон знаходиться в місті Пекін. Відомий також як «Пташине гніздо», він є вражаючим мультифункціональним спортивним комплексом з незвичайною формою. Він був побудований для проведення літніх Олімпійських ігор 2008 року. Вартість будівництва склала приблизно 325 мільйонів євро, а його вмістимість становить 80 000 глядачів. 

Однією з головних рис стадіону є незвичайна та цікава зовнішня архітектура. Трибуни розташовані на бетонній «чаші», навколо якої розташовані 24 колони, на яких знаходяться переплетення кривих металевих балок. 

У верхній частині цієї структури, між переплетенням, натягнуті плівки з етилентетрафторетилену, які утворюють верхню частину покриття. В нижній частині покриття використовувався політетрафторетилен. Обидва матеріали прозорі та дуже легкі, що дає можливість світлу проникати на трибуни. Для будівництва стадіону в Китаї була розроблена нова марка сталі, яка відрізняється майже повною відсутністю сторонніх домішок.

Ми також зробили топ найбільших футбольних стадіонів світу.

Геламко-Арена, Бельгія

Фото «Геламко Арена»
«Геламко-Арена». Фото essg.org
Зовнішній вигляд10/10
Технологічність9/10
Екологічність10/10
Вмістимість4/10

Конструкція стадіону «Геламко Арена», домашньої арени бельгійського футбольного клубу «Гент», побудована з урахуванням вимог екологічності та енергоефективності. Він є найекологічнішим стадіоном в Бенілюксі, завдяки використанню 13 000 сонячних панелей на даху, які живлять електрикою прожектори, що освітлюють поле. Крім того, куполоподібна форма даху дозволяє збирати дощову воду, яку використовують для поливу газону та інших потреб. 

Вдосконалений фасад освітлюється 500 000 гнучких світлодіодів, что дозволяє не тільки показувати анімаційні зображення, але й суттєво знижує витрати на електроенергію. Стадіон було відкрито в 2013 році, а сама арена вміщує всього лиш 20 000 глядачів.

Інчхон Мунхак, Південна Корея

Фото «Інчхон Мунхак»
«Інчхон Мунхак». Фото besoccer.com
Зовнішній вигляд9/10
Технологічність9/10
Екологічність6/10
Вмістимість7/10

Стадіон в Інчхоні, третьому за величиною місті Південної Кореї, вражає термінами будівництва – близько восьми років. Це найтриваліше будівництво серед представлених стадіонів. Цей спортивний об’єкт був побудований спеціально для Чемпіонату світу з футболу в 2002 році. Вмістимість арени складає 52 179 глядачів.

Однією з головних особливостей стадіону є його незвичайний дах, виконаний зі спеціального скловолокна, який нагадує вітрила корабля. Такий дизайн даху символізує багату морську історію міста Інчхон. У 2014 році на ньому також проводили літні Азіатські ігри.

Прямокутний стадіон, Австралія

Фото «Прямокутний стадіон»
«Прямокутний стадіон». Фото goalzz.com
Зовнішній вигляд10/10
Технологічність10/10
Екологічність6/10
Вмістимість5/10

У 2010 році, в Мельбурні, відкрився «Прямокутний стадіон», на якому проводяться футбольні та регбійні матчі. Місткість цієї спортивної споруди становить 30 050 глядачів. 

Справжньою родзинкою арени є геодезичний купол, який розташовується над глядацькими місцями і має просто фантастичний вигляд. Фасад будівлі прикрашений програмованими світлодіодними прожекторами, які можуть змінювати кольори і виводити різні малюнки. Стадіон був удостоєний престижної премії «World Stadium Awards» за свій дизайн і функціональність.

Національний стадіон Гаосюна, Тайвань

Фото «Національний стадіон Гаосюна»
«Національний стадіон Гаосюна». Фото sportsmatik.com
Зовнішній вигляд10/10
Технологічність10/10
Екологічність10/10
Вмістимість6/10

Стадіон, відкритий в 2009 році, є одним з найбільш знакових об’єктів спортивної інфраструктури Тайваню. Вмістимість арени становить 40 000 місць. 

Стадіон, який за формою нагадує дракона, був спроектований з використанням поновлюваних джерел енергії. Вся площа даху покрита сонячними панелями, які генерують достатньо енергії, щоб забезпечити роботу всього комплексу. «Національний стадіон» став першим в світі спортивним об’єктом, де була застосована така технологія. Крім того, він оснащений сучасною системою вентиляції, що дозволяє скоротити витрати на кондиціонування повітря всередині арени. 

Збірна Тайваню з футболу проводить тут свої матчі. Арена стала не тільки головним символом спорту в регіоні, а й прикладом енергоефективності та екологічності для всього світу.

Avatar Newstavka

Автор: Юрій Мамчур

Спортивний редактор. В беттінгу більше 18 років. Знаю про беттінг більше ніж 95% звичайних гравців. Пройшов шлях від «попана» до професійного гравця. Працював майже з усіма букмекерськими конторами, які доступні українцям. Мета роботи на newstavka.com.ua — допомогти українцям у вивченні сфери беттінгу, та не допустити повторення ними моїх помилок.

Залишити відповідь

four × three =