in

Футбольні таланти: найкращі молоді гравці світу до 19 років

До молодих гравців завжди прикута максимальна увага, на них покладають великі сподівання. Але далеко не кожен юний футболіст у майбутньому виправдовує очікування, так і залишаючись перспективним. 

Комусь заважають травми, хтось, в силу молодого віку, підхоплює так звану «зіркову хворобу», та відкладає футбол на другий план, дехто морально не справляється з великим тиском та конкуренцією у дорослому футболі. 

Ми розглянемо топ-10 молодих гравців віком до 19 років. В цілому, вони спокійно могли б ще грати у молодіжних командах, але вже зараз є важливими гравцями своїх клубів, а деякі з них взагалі вже стали лідерами команд.

10. Йєремі Піно – 19 років, «Вільяреал»

Йєремі Піно у матчі іспанської Ла Ліги
Йєремі Піно у складі «Вільяреалу». Фото: sportsfinding.com

Йєремі Піно – вихованець «Лас-Пальмасу» та клубу п’ятого дивізіону Іспанії «Рода». Піно виступає на усіх позиціях у нападі та вже другий сезон проводить у дорослому футболі у «Вільяреалі». У структуру «Вільяреалу» один за наймолодших футболістів світу прийшов у 14 років з «Роди». На момент переходу Йєремі мав також пропозицію від самої «Барселони», та все ж обрав «жовту субмарину». 

Наразі Піно є гравцем ротації, чергуючи матчі в основному складі з виходами на заміну. За 2 сезони Йєремі встиг провести за «Вільяреал» аж 77 поєдинків, у яких відзначився 14 голами та 5 результативними передачами. У минулому сезоні 2020/21 він став переможцем Ліги Європи. У фіналі «Вільяреал» обіграв по пенальті «Манчестер Юнайтед», а сам Піно провів на полі 77 хвилин та результативними діями не відзначився.

Йєремі періодично викликається і до національної збірної Іспанії. У його активі 4 поєдинки, 1 гол та 1 гольова передача за збірну. З досягнень у національній команді у Піно наразі числиться срібло у Лізі Націй.

9. Нуну Мендеш – 19 років, «Парі Сен-Жермен»

Нуну Мендеш у складі «Парі Сен-Жермен»
Нуну Мендеш у матчі Ліги Чемпіонів проти мадридського «Реалу». Фото: parisfans.fr

Нуну Мендеш вже є основним лівим захисником гранду світового футболу «Парі Сен-Жермен». Відзначу, що Мендеш – наймолодший гравець французького клубу, який має постійну ігрову практику у клубі. 

До ПСЖ португальський захисник перейшов влітку 2022 року зі «Спортингу» на правах оренди. За оренду один з найбагатших клубів світу заплатить португальцям 7 млн євро, а також після закінчення орендної угоди зможе викупити гравця за 40 млн євро. Зважаючи на те, як гравець проводить свій перший сезон у клубі, не виникає сумнівів, що «Парі Сен-Жермен» викупить контракт португальця.

Для 19 років у Мендеша вже дуже солідний список нагород. Нуну проводить лише другий повноцінний сезон у професійному футболі. У минулому сезоні 2020/21 зі «Спортингом» він став переможцем чемпіонату, Кубку та Суперкубку Португалії, а у нинішньому сезоні вже разом з ПСЖ виграв чемпіонат Франції.

За збірну Португалії Мендеш дебютував у березні 2021-го у кваліфікації до Чемпіонату світу 2022 у матчі проти Азербайджану. Загалом Нуну вже встиг провести за збірну 13 поєдинків, але поки що не забивав сам та не асистував партнерам.

Нуну Мендеш зростом усього 176 сантиментрів, йому далеко до топу найвищих футболістів світу. Дізнайтесь зі статті про гравця зростом 210 см.

8. Джованні Рейна – 19 років, «Боруссія Дортмунд»

Американець у складі дортмундської «Боруссії».
Рейна у поєдинку ЛЧ проти «ПСЖ». Фото: denverpost.com

Джованні Рейна – один з головних американських молодих футбольних талантів. Цей атакувальний півзахисник пройшов молодіжну школу «Нью-Йорк Сіті» та влітку 2019 року перейшов до дортмундської «Боруссії». 

Своїми виступами у складі «джмелів» Рейна встановив зразу два рекорди. Дебютував він у Бундеслізі 18 січня 2020 року в матчі проти «Аугсбурга», вийшовши заміну на 72-й хвилині, і у віці 17 років і 66 днів став наймолодшим американцем, що виходив на поле в чемпіонаті Німеччини. 

4 лютого 2020 року в матчі 1/8 фіналу Кубка Німеччини 2019/20 проти бременського «Вердера» Джованні Рейна забив свій перший гол у професійній кар’єрі, при цьому ставши наймолодшим голеодором у історії Кубків Німеччині. 

Сезон 2021/22 вийшов не дуже вдалим для молодого таланта. Джованні провів лише 13 матчів в усіх турнірах, відзначившись 2 голами та 2 асистами. Дефіцит ігрового часу пов’язаний з постійними травмами гравця, який у цьому сезоні більше лікується, ніж грає. 

«Боруссія Дортмунд» – клуб, який вміє розкривати талант молодих гравців, тому залишається сподіватись, що у молодого Рейни найближчим часом закінчиться низка травм та він зможе заграти на найвищому рівні.

За збірну США Джованні Рейна виступає з 2020 року. За цей час він провів 12 матчів, забив 4 голи та віддав 1 асист. За підсумкам 2020 року Рейна був визнаний найкращим молодим футболістом США.

7. Джамал Мусіала – 19 років, «Баварія»

Найталановитіший гравець «Баварії» Джамал Мусіала
Джамал Мусіала у складі збірної Німеччини. Фото: thejakartapost.com

Мусіала вже третій сезон проводить у мюнхенській «Баварії». У нинішньому сезоні Джамал і зовсім став основним гравцем німецького клубу. Німець – універсал, він може зіграти на всіх позиціях у півзахисті, або на фланзі атаки. 

Народився гравець у Штутгарті, та у 7 років з сім’єю переїхав до Англії, де і розпочав свою кар’єру. Мусіала виступав за молодіжні команди «Саутгемптона» та «Челсі», та у 2019 році повернувся до Німеччини та став гравцем «Баварії». 

Незважаючи на ще досить юний вік півзахисника, він вже є одним з важливих гравців мюнхенців та подає великі надії вже незабаром стати зіркою «Баварії». У 19 років Мусіала має вже стільки клубних нагород, скільки не мають деякі зрілі топ-гравці. За три роки один з найкращих молодих гравців світу встиг здобути з «Баварією» три чемпіонства, двічі перемагав у Суперкубку Німеччини, перемагав у Клубному чемпіонаті світу, Суперкубку УЄФА та Лізі чемпіонів.

Мусіала довго не міг вибрати збірну, за яку буде виступати. На юнацькому рівні він виступав як за Англію, так і за Німеччину, та все ж більше віддавав перевагу виступам за збірну Англії, зазначивши, що йому було комфортніше грати за Англію на молодіжному рівні, ніж за Німеччину.

На дорослому рівні Джамал Мусіала вирішив грати за збірну Німеччини і в 2021 році потрапив до заявки команди на Євро-2020, де зіграв 2 матчі. В цілому ж за збірну Мусіала провів 11 поєдинків, де одного разу забив та віддав одну результативну передачу.

Навіть найталановитіші футболісти заробляюсь менше за представників інших видів спорту. Ми склали топ-10 самих високооплчуваних видів спорту.

6. Едуардо Камавінга – 19 років, «Реал Мадрид»

Едуардо Камавінга у складі «Реал Мадриду»
Молодий француз Камавінга у складі мадридського «Реалу». Фото: therealchamps.com

Едуардо Камавінга ще у 16 років дебютував у Лізі 1 за «Ренн» і с того часу став стабільним гравцем стартового складу. Камавінгою цікавились ледь не усі топ-клуби Європи, та все ж влітку 2021 року гравець перейшов до мадридського «Реалу» за 31 млн євро. Зазначу, що на момент переходу Едуардо вже оцінювався у 55 млн євро, тому «вершковим» дуже пощастило забрати гравця майже у два рази дешевше.

У своєму першому сезоні за «королівський клуб» один з найталановитіших гравців світу провів 42 поєдинки, частіше з’являючись з лави для запасних. В середньому Камавінга проводить 41 хвилину за гру, тобто майже цілий тайм. Враховуючи високу конкуренцію та те, що нинішній тренер мадридців Карло Анчелотті не дуже любить змінювати склад, в основному покладаючись на перевірених гравців, скоріш за все, у «Реалі» на Камавінгу розраховують як на майбутнє клубу. 

Едуардо Камавінга виступає на позиції центрального півзахисника, володіє прекрасним пасом та має вже досить зріле футбольне мислення. Він однаково добре допомагає команді в атаці і обороні, виконує великий обсяг роботи. Ще з початку його виступів за «Ренн» було зрозуміло, що цей молодий гравець повинен стати справжньою зіркою світового футболу.

У збірній Франції Едуардо Камавінга  провів лише три поєдинки, у яких встиг відзначитись голом у ворота збірної України. 

5. Ансу Фаті – 19 років, «Барселона»

Ансу Фаті – наступник Ліонеля Мессі
Ансу Фаті у футболці каталонської «Барселони». Фото: fcbarcelona.fr

Перший представник «Барселони» у нашому топі – Ансу Фаті. Він приєднався до юнацької академії «Барселони» у 2012 році, а у 2019-му дебютував за основу каталонців у матчі проти «Бетиса». Він став другим наймолодшим гравцем за віком дебюту у «Барселоні». З початку виступів Фаті у професійному футболі його стали називати наступником самого Ліонеля Мессі. 

Ансу Фаті міг навіть претендувати на перше місце у нашому топі. Восени 2020 року, у 17-річному віці Transfermarkt оцінював іспанського нападника у 80 млн євро. Але сезони 2020/21 та 2021/22 вийшли невдалими для молодого гравця. За ці два сезони Фаті зіграв лише 22 матчі через травми. 

Та коли Ансу здоровий, він демонструє чого саме його називають спадкоємцем великого аргентинця і одним за найталановитіших молодих футболістів світу. У цьому сезоні у активі Фаті 12 матчів, 6 голів та 1 асист, і це при тому, що провів на полі іспанець лише 485 хвилин.

За збірну Іспанії у Ансу Фаті 4 поєдинки та 1 забитий м’яч. Цікаво, що єдиний гол за збірну Фаті, як і наш попередній герой, Едуардо Камавінга, забив у ворота збірної України.

4. Гаві – 17 років, «Барселона»

Гаві у футболці рідної «Барселони»
17-річний іспанський талант Гаві. Фото: liverpooloffside.sbnation.com

Наступним йде одноклубник Фаті – 17-річний вундеркінд Гаві, який є наймолодшим футболістом топу. Йому приписують схожість з іншою легендою «Барселони», а нині тренером цього клубу – Хаві Ернандесом. 

Окрім схожого прізвиська Хаві та Гаві подібні за позицією та за манерою гри. Молодий талант каталонців володіє прекрасним баченням гри, відмінним пасом та дриблінгом – якостями, які були основними й у Хаві.

Гаві є вихованцем «Ла Масії», сезон 2021/22 – перший у його дорослій кар’єрі. Однак, вже в такому юному віці іспанець є важливою фігурою у складі «Барселони». Футболіст вже встиг провести 44 поєдинка в усіх турнірах та записати до свого активу 8 результативних дій.

Влітку 2023 року у Гаві закінчується контракт з «синьо-гранатовими», сторони вже доволі довго обговорюють деталі нової угоди, але поки що не дійшли компромісу. У ЗМІ була інформація, що гравцем активно цікавляться гранди: «Ліверпуль», «Манчестер Юнайтед», «Баварія» та ПСЖ, але «Барселона» має намір зберегти перспективного молодого гравця. 

Спортивний директор каталонців Матеу Алемані прокоментував ситуацію навколо 17-річного гравця: 

«Гаві хоче залишитись у «Барселоні». Ми давно ведемо переговори і всі сторони бачать у Гаві гравця команди на довгі роки».

3. Флоріан Вірц – 19 років, «Байєр Леверкузен»

Флоріан Вірц у складі  леверкузенського «Байєра»
Найталановитіший німецький півзахисник Флоріан Вірц. Фото: twitter.com/bayer04_en

Вірц – 19-річний атакувальний півзахисник, який є ключовим гравцем леверкузенського «Байєра». Розпочинав кар’єру гравець у молодіжці «Кельну», звідки у 2020 році перебрався до «Байєра» лише за 200 тисяч євро. 

За «фармацевтів» Вірц проводить вже третій сезон. У нинішньому він зіграв 31 поєдинок в усіх турнірах, забив 10 голів та віддав 14 гольових передач. Щоправда наприкінці сезону, у матчі 26-го туру Бундесліги проти свого рідного «Кельну» Флоріан отримав жахливу травму – розрив хрестоподібних зв’язок, і тепер зможе повернутися на поле не раніше вересня. 

Transfermarkt оцінює молодого таланта у 70 млн євро, та у ЗМІ була інформація, що клуб готовий відпустити Флоріана не менш ніж за 150 млн євро. Наразі є інформація, що півзахисником активно цікавляться такі гранди, як «Баварія», «Реал Мадрид» та «Барселона».

У активі одного з наймолодших футболістів світу є 4 поєдинки за збірну Німеччини, у яких він відзначився двома асистами.

2. Джуд Беллінгем – 18 років, «Боруссія Дортмунд»

Найталановитіший англійський гравець у 2022 році
Джуд Беллінгем у складі «Боруссії Дортмунд». Фото: sportingsun.com

Другий представник дортмундської «Боруссії» у нашому списку – 18-річний англійський півзахисник Джуд Беллінгем. Розвиток кар’єри Беллінгема є досить нетиповим. 

Розпочинав кар’єру другий наймолодший футболіст світу у «Бірмінгемі», дебютувавши за основну команду у 2019 році. Вже у середині сезону 2019/20 про інтерес до гравця заявили «Манчестер Юнайтед», «Челсі» та «Боруссія Дортмунд», але «джмелям» вдалося переконати гравця, і влітку 2020 Джуд за 25 млн євро переїхав до Німеччини. 

«Боруссія» ризикувала, віддавши таку велику суму за, на той момент, 17-річного гравця, який провів лише один повноцінний сезон на дорослому рівні у Чемпіоншипі. Сам Беллінгем також обрав складніший для себе шлях. Англійці неохоче виїжджають грати до інших країн, але молодий футболіст не побоявся переїхати до іншої країни, розуміючи, що саме у «Боруссії» у нього буде найбільше шансів повністю розкрити свій потенціал.

Клуб і гравець не помилилися, обравши один одного. Беллінгем вже другий сезон проводить у складі дортмундського клубу, є незмінним гравцем стартового складу і оцінюється у 75 млн євро. За гравцем уважно слідкує мадридський «Реал». Видання Marca повідомляє, що цей трансфер обійдеться «королівському клубу» близько 90 млн євро.

Відзначу, що Беллінгем у нинішньому сезоні провів 43 матчі в усіх турнірах з 45 зіграних «Боруссією», пропустивши один поєдинок через травму, а інший через дискваліфікацію. Це демонструє величезну працездатність та незамінність одного з найталановитіших гравців світу для «Боруссії».

За збірну Англії Беллінгем провів 12 поєдинків, але результативними діями не відзначився.

1. Педрі – 18 років, «Барселона»

Найперспективніший гравець сучасності Педрі
Педрі з нагородою Golden Boy. Фото: twitter.com/inplaybettt

Педрі – найталановитіший молодий футболіст світу. Гравець – центральний півзахисник каталонської «Барселони». У 2021 році іспанський вундеркінд став володарем премії Golden Boy, яка видається гравцям не старше 21 року. Педрі здобув цю нагороду у 18 років, скоріш за все, через декілька років він стане справжньою зіркою світового футболу. 

Педрі є вихованцем «Лас-Пальмасу», з якого молодий футболіст перейшов до «Барси» у 2019 році за 17,5 млн євро. У складі «синьо-гранатових» Педрі проводить свій другий сезон. У минулому сезоні 2020/21 віг став рекордсменом за зіграними поєдинками за один сезон, зігравши аж 73 матчі. 

Велике навантаження не пройшло повз молодий організм іспанця, і на початку сезону 2021/22 Педрі отримав травму підколінного сухожилля, через яку у сумі пропустив майже пів року. У цьому сезоні півзахисник провів лише 22 матчі в усіх турнірах за «Барселону», та навіть відзначився п’ятьма голами та одним асистом.

У 2022 році гравець оцінюється у 80 млн євро. Як повідомляє видання AS, мюнхенська «Баварія» зацікавлена у підписанні Педрі, та готова побити свій трансферний рекорд заради переходу іспанця. Судячи з того, що у «Барселони» наразі труднощі з фінансами, не виключно, що цей трансфер може відбутися. Тим паче, повідомлялося, що «Баварія» готова платити Педрі у чотири рази більше, ніж той отримує у каталонському клубі.

У збірній Іспанії Педрі також вже став основним. Зокрема, на Євро 2020 наймолодший футболіст світу виходив в усіх матчах в основному складі, відігравши 5 з 6 поєдинків без замін. В активі Педрі 12 матчів за національну команду та одна гольова передача. На тому ж Євро Педрі увійшов до символічної збірної турніру, а також був визнаний найкращим молодим гравцем. Також, з досягнень зі збірною Іспанії у молодого гравця вже є срібло на Олімпійських іграх у Токіо. 

Бонус: Ілля Забарний, 18 років, «Динамо Київ»

Забарний у футболці «Динамо Київ»
Найталановитіший український гравець Ілля Забарний. Фото: fcdynamo.com

Ілля Забарний – наймолодший і найталановитіший український футболіст. 

Забарний є вихованцем академії київського «Динамо». Свій шанс Ілля отримав у сезоні 2020/21, коли у киян були великі проблеми з центральними захисниками. Молодий хлопець скористався цим шансом на всі сто відсотків, ставши з того часу основним центральним захисником «Динамо». За два сезони він провів 59 поєдинків та відзначився одним забитим м’ячем.

У першому сезоні Забарний також виграв з київським клубом чемпіонат та Кубок України. За підсумками того сезону Забарний отримав титул найкращого молодого гравця УПЛ. 23 серпня 2021 року за результатами Міжнародного центру спортивних досліджень (Швейцарія) посів 19-те місце у рейтингу найперспективніших футболістів світу віком до 20 років.

Transfermarkt оцінює молодого гравця у 13 млн євро. Раніше була інформація, що Забарним цікавляться «Торіно», «Наполі» та «Челсі». Найбільше чуток ходило щодо трансферу українця до англійського клубу, але далі чуток ці перемовини не дійшли.

За збірну України Забарний дебютував через хворобу основних захисників. Дебют захисника відбувся у сумнозвісному для українців поєдинку проти Франції, який завершився найбільшою поразкою в історії України (1:7). За національну команду наймолодший футболіст України вже встиг провести 18 поєдинків. Зокрема, на Євро-2020 він провів усі 5 матчів у стартовому складі та допоміг збірній України дійти до чвертьфіналу турніру, де вона поступилася збірній Англії з рахунком 0:4.

Avatar photo

Автор: Віталій Лазобко

Привіт! Мене звуть Віталік, мені 20. Футбол в моєму житті з самого дитинства, сам професійно займаюся ним вже 15 років, стежу за всіма новинами, результатами, чутками і трансферами в цьому виді спорту. З моїх статей можна дізнатися не тільки найсвіжішу і актуальну інформацію зі світу футболу, але також знайти для себе нові цікаві факти про футболістів, тренерів або футбольні клуби, яких до цього не знали )

Залишити відповідь

two × 4 =