in

Топ-10 найкращих півзахисників в історії футболу

Важко уявити класну команду без кваліфікованих гравців середньої лінії, які працюють і на атаку, і на оборону. Я склав топ-10 найкращих півзахисників в історії футболу.

Андреа Пірло

Країна: Італія
Позиція: центральний півзахисник
Роки виступів: 1994 – 2017

Фото Андреа Пірло
Андреа Пірло у складі «Ювентуса». Фото: bleacherreport.com

Найкращі роки кар’єри Андреа Пірло провів в Італії. Він встиг пограти за 3 гранди Серії А: «Інтер», «Мілан» та «Ювентус». Італієць розпочинав футбольний шлях у «Брешії», де виступав на позиції атакувального півзахисника. Після невдалого періода в «Інтері» Пірло повернувся до «Брешії» та почав грати ближче до опорної зони, де повністю розкрив свій потенціал.

Після переходу в «Мілан» Андреа ще більше спрогресував та став одним з найкращих «диспетчерів» у світовому футболі. У складі «червоно-чорних» Пірло виступав протягом десяти років, за які двічі виграв Серію А та Лігу чемпіонів. Також Андреа по разу став володарем Кубку та Суперкубку Італії. 

У 2011 році на правах вільного агента Пірло перейшов до «Ювентуса». З «Юве» півзахисник завоював ще 4 титули чемпіона Італії, виграв Кубок Італії та 2 Суперкубка.

У збірній Італії Пірло теж був ключовим гравцем центру поля. У 2006 році він виграв чемпіонат світу, а у 2012-му зупинився за крок від перемоги на Євро. Тоді італійці програли Іспанії за рахунком 0:4.

Джордж Бест

Країна: Північна Ірландія
Позиція: крайній півзахисник
Роки: 1963 – 1984

Англійський півзахисник Джордж Бест
Один з найкращих крайніх півзахисників в історії футболу Джордж Бест. Фото: manutd.com

Джордж Бест – один з найяскравіших півзахисників в історії футболу. Єдиним великим клубом у кар’єрі гравця був «Манчестер Юнайтед», де Бест за 11 сезонів провів 361 поєдинок, в яких забив 137 голів. У складі «червоних дияволів» він двічі став чемпіоном Англії та 2 рази виграв Суперкубок країни. У сезоні 1967/68 Бест виграв Кубок європейських чемпіонів. Зазначу, що ця перемога зробила «Манчестер Юнайтед» першим англійським клубом, якому підкорився цей трофей. Читайте детальніше про 10 найтитулованіших клубів Англії.

Найчастіше Бест виступав на позиції правого півзахисника. Він вважається одним з найкращих дриблерів в історії футболу. У Джорджа було все: висока стартова та дистанційна швидкість, координація, поставлений удар з обох ніг та гольова чуйка. Футболіст і досі є найкращим бомбардиром «Манчестер Юнайтед» серед півзахисників за всю історію. Джордж Бест має велику кількість індивідуальних нагород, головна з яких – «Золотий м’яч» 1968 року.

Бест не зміг до кінця розкрити свій потенціал через розгульний спосіб життя. Ці дві цитати як найкраще характеризують поза футбольне життя Беста:

У 1969 році я зав’язав із жінками та алкоголем. Це були найгірші 20 хвилин мого життя. Я витратив величезну кількість грошей на випивку, дівчат та швидкі машини. Решту грошей я просто розтратив.

Велика популярність, слава та гроші призвели до алкоголізму, що в подальшому позначилось на його здоров’ї. У 2002-му Бесту зробили пересадку печінки, але й після цього він продовжив пити. У 2005-му футболіст помер у віці 59 років.

Роналдіньо

Країна: Бразилія
Позиція: атакувальний півзахисник
Роки: 1998 – 2015

Один з найяскравіших футболістів в історії футболу Роналдіньо
Роналдіньо під час виступів за «Барселону». Фото: givemesport.com

Європейська кар’єра Роналдіньо розпочалась у ПСЖ, куди він перейшов з «Греміо» у 2001-му. Далі в його кар’єрі були великі клуби: «Барселона» та «Мілан». Найкращий період Роналдіньо – виступи у каталонському клубі, де він провів 5 сезонів. За чей час футболіст зіграв за «синьо-гранатових» 145 матчів та забив 70 голів. З «Барсою» Ронні по два рази виграв Ла Лігу та Суперкубок Іспанії, а також став переможцем Ліги чемпіонів сезону 2005/06. Роналдіньо відігравав ключову роль в тій «Барселоні», за що і отримав нагороду «Золотий м’яч» у 2006-му. 

Зі збірною Бразилії півзахисник виграв Кубок Америки 1999-го, став чемпіоном світу у 2002-му та у 2005-му виграв Кубок конфедерацій.

Роналдіньо був улюбленцем фанатів завдяки свої трюкам, які він демонстрував на полі. Неперевершена техніка, пластичність та координація дозволяли футболісту не просто обігрувати суперників, а робити це красиво та елегантно.

Рууд Гулліт

Країна: Нідерланди
Позиція: центральний півзахисник
Роки: 1979 – 1998

Легендарний півзахисник Рууд Гулліт
Рууд Гулліт в якості капітана збірної. Фото: transfermarkt.nl

Рууд Гулліт встиг пограти на багатьох позиціях: захисника, крайнього півзахисника та навіть нападника. Але основна позиція голландця – центральний півзахисник. 

За потреби Гулліт міг закрити будь-яку позицію, адже володів усіма футбольними якостями та майже не мав слабких сторін. Гулліт був міцним, атлетичним та швидким футболістом, завдяки чому був не поступливим у боротьбі та грі на другому поверсі. В той же час він мав чудову техніку та координацію, що доволі не типово для гравців його статури.

Найкращі роки Гулліта пройшли у «Мілані», за який він виступав з 1987 по 1993 рік. За цей період Рууд допоміг «червоно-чорним» здобути в сумі аж 12 трофеїв: 3 чемпіонства Італії, 1 Кубок та 1 Суперкубок країни, 2 Кубка європейських чемпіонів, 3 Суперкубки УЄФА та 2 Міжконтинентальних кубки. У 1987-му Гулліт виграв «Золотий м’яч».

Головне досягнення Гулліта у збірній Нідерландів – перемога на Євро-1988. Тоді Гулліт був капітаном команди, провів прекрасну фінальну частину турніру, а у фіналі відзначився голом у ворота СРСР.

Лотар Маттеус

Країна: Німеччина
Позиція: опорний півзахисник
Роки: 1979 – 2000

Фото Лотара Матеуса у складі збірної Німеччини
Німецький опорний півзахисник Лотар Матеус. Фото: newsville.be

Антропометричні дані гравця не вражали. Лотар з дитинства мріяв стати футболістом, але перешкодою для втілення мрії міг стати його зріст у 174 см. Він навіть звинувачував матір у тому, що вона народила його маленьким та слабким. Не дивлячись на це, Маттеус багато працював та зміг зміцніти фізично. Німець володів вражаючою технікою, контролем м’яча та здатністю однаково ефективно відпрацьовувати в обороні та брати активну участь в атаці. 

Головними клубами в кар’єрі Лотара Маттеуса були «Баварія» та міланський «Інтер». За мюнхенський клуб півзахисник виступав з 1984-го по 1988-й, а потім з 1992 по 2000 роки. У проміжку між цими періодами Маттеус грав за «Інтер». Футболіст здобув велику кількість трофеїв з «Баварією», серед яких виділю 7 чемпіонств Німеччини, 3 Кубка країни та Кубок УЄФА у 1996-му. 

В Італії з трофеями було скромніше: по разу півзахисник виграв Серію А, Суперкубок Італії та Кубок УЄФА. Але саме під час виступів за міланський клуб Лотар Маттеус здобув свою найважливішу особисту нагороду, ставши володарем «Золотого м’яча» у 1990 році.

З Німеччиною Лотар став чемпіоном Європи у 1980-му та чемпіоном світу у 1990-му. Маттеус – один з чотирьох футболістів в історії, які брали участь у п’яти чемпіонатах світу. Також він рекордсмен за кількістю матчів, зіграних у фінальній частині чемпіонатів світу – 25 ігор.

Мішель Платіні

Країна: Франція
Позиція: атакувальний півзахисник
Роки: 1972 – 1987

Французький атакувальний півзахисник Мішель Платіні
Платіні у футболці «Ювентуса». Фото: juvepoland.com

У кар’єрі Мішеля Платіні було три клуби: «Нансі», «Сент-Етьєн» та туринський «Ювентус». Саме в Італії Платіні досяг найвищого рівня в кар’єрі та здобув майже всі можливі титули на клубному рівні зі «старою синьйорою». 

Не дивлячись на те, що Платіні грав півзахисника, він не тільки асистував партнерам, а й сам забивав більше багатьох нападників. Француз тричі поспіль ставав найкращим бомбардиром Серії А (1982–1984).

Зі збірною Франції Платіні став чемпіоном Європи 1984-го, а також у 1985-му виграв Кубок Артеміо Франкі, який розігрують між собою переможці Євро та Копа Америка. Платіні забив за збірну 41 гол та до 2007 року був найкращим бомбардиром в історії Франції, поки його рекорд не побив Анрі. 

Цікавий факт – 23 листопада 1988 Мішель Платіні провів товариський матч за збірну Кувейту проти СРСР. У місті він був проїздом, прямуючи як почесний гість на відкриття Кубка Азії з футболу в Катарі, а взяти участь у матчі його попросив емір Кувейта. Платіні провів на полі близько 20 хвилин.

Головні якості Платіні – поставлений удар, який він годинами відпрацьовував самостійно після тренувань, прекрасне бачення поля, вміння пасувати та знаходити партнерів в неочевидних ситуаціях. 

Гравець не був прикутий до однієї конкретної позиції, вільно рухався по полю, завдяки чому і створював небезпечні моменти обі і партнерам. Сам француз казав: 

У ролі вільного художника я вдосконалював свої диригентські навички, постійно працював над тим, щоб стати королем останнього пасу. Коли хтось забиває з твоєї передачі, відчуваєш щось на кшталт екстазу. Асист – мій королівський подарунок партнеру, який раптом стає автором голу.

Андрес Іньєста

Країна: Іспанія
Позиція: центральний півзахисник
Роки: 2002 – т.ч.

Іспанський півзахисник Андрес Іньєста
Андрес Іньєста в каталонській «Барселоні». Фото: sport.tvp.pl

Андрес Іньєста – єдиний гравець нашого топу, який досі виступає на професійному рівні. Іспанцю вже 38, і він виступає в чемпіонаті Японії за «Віссел Кобе». До того, як поїхати догравати в Японію, Андрес провів 16 років у каталонській «Барселоні». Тоді «синьо-гранатові» мали золоті часи, що дозволило півзахиснику виграти всі можливі клубні трофеї. Всього ж за кар’єру Іньєста здобув з «Барселоною» аж 32 титули.

За збірну Іспанії Андрес провів 131 поєдинок та був ключовою фігурою у півзахисті. У період з 2008-го по 2012-й він виграв 2 чемпіоната Європи та 1 чемпіонат світу. Зазначу, що у фіналі ЧС-2010 саме Іньєста відзначився єдиним голом у матчі та приніс титул своїй збірній.

Андрес Іньєста володіє неймовірним футбольним інтелектом, який і дозволяє йому грати навіть у 38 років. Цей півзахисник володіє прекрасною технікою, дриблінгом, баченням поля та феноменальним пасом. Головний прийом Іньєсти на полі – стягування на себе кількох гравців суперника, щоб потім віддати пас на вільного партнера. «Барселона» підходила Іньєсті якнайкраще – він зміг розкрити потенціал на всі сто відсотків.

Хаві

Країна: Іспанія
Позиція: центральний півзахисник
Роки: 1998 – 2019

Майтер пасу півзахисник Хаві
Хаві в ролі капітана свого рідного клубу. Фото: fcbarcelona.fr

Хаві основну частину кар’єри провів у «Барселоні», після чого поїхав догравати в Катар. Майже все, що написано про Андреса Іньєсту, можна сміливо сказати і про Хаві. Півзахист «Барселони» неможливо було уявити без цих двох геніїв пасу. За каталонський клуб Хаві виступав протягом 17 сезонів та виграв з клубом 25 трофеїв.

У збірній Іспанії в активі Хаві дві перемоги на Євро та одна на чемпіонаті світу. В його активі 133 матчі за «Червону фурію», в яких він відзначився 13 голами.

У більшості вболівальників Хаві асоціюється з прекрасним баченням поля та вмінням віддати передачу будь-якої складності. Хаві був універсалом, міг виступати плеймейкером, грати в опорній зоні та навіть на фланзі півзахисту. Також іспанець був майстром стандартних положень та виконував майже всі штрафні та кутові як в клубі, так і в збірній.

Дієго Марадона

Країна: Аргентина
Позиція: атакувальний півзахисник
Роки: 1976 – 1997

Фото Дієго Армандо Марадони
Легендарний аргентинець Дієго Марадона. Фото: transfermarkt.pl

Дієго Марадона – гравець століття за версією ФІФА, він розділив цю нагороду з бразильським нападником Пеле. Аргентинець встиг пограти на батьківщині за «Архентинос Хуніорс», «Бока Хуніорс» та «Ньюеллс Олд Бойз», в Іспанії – за «Барселону» та «Севілью», в Італії за «Наполі». 

Найуспішніший період для Марадони – в неаполітанському клубі, де він зіграв 188 матчів та забив 81 гол. За 7 років у «Наполі» Дієго двічі виграв Серію А, по одному разу Кубок та Суперкубок Італії, а також Кубок УЄФА 1988/89.

Найвищє досягнення Марадони у збірній – перемога на чемпіонаті світу 1986-го. Особливо пам’ятним матчем того мундіалю є гра 1/4 фіналу проти збірної Англії, де Дієго спочтаку забив гол, більше відомий як «Рука бога», а потім зробив дубль, обігравши одразу шістьох суперників. Згодом цей гол визнали найкращим в історії чемпіонатів світу.

Марадона був невисокого зросту та володів всіма якостями, необхідними для гравця його амплуа: висока швидкість, гарна техніка та дриблінг, вміння віддати останній пас. Також у Дієго був поставлений удар з лівої і він прекрасно виконував стандартні положення. Крім того, аргентинець при втраті м’яча одразу вступав у відбір та завжди виділявся націленістю на боротьбу.

Зінедін Зідан

Країна: Франція
Позиція: атакувальний півзахисник
Роки: 1988 – 2006

Французький півзахисник Зінедін Зідан
Зідан у мадридському «Реалі». Фото: futboltotal.com.mx

Зідан розпочинав кар’єру в «Канні», після чого були «Бордо», «Ювентус» та мадридський «Реал». Найкращі футбольні роки Зізу пройшли за межами Батьківщини. 

Після п’яти років в «Ювентусі», де футболіст виграв 5 титулів, а також став володарем «Золотого м’яча» у 1998-му, він перейшов до «Реалу» за рекордну на той час суму у 75 млн євро. За 5 років Зідан виграв з «вершковими» чемпіонат та Суперкубок Іспанії, Лігу чемпіонів, Міжконтинентальний кубок та Суперкубок УЄФА.

Зі збірною Франції Зідан виграв ЧС-1998 та Євро-2000. Гравець мав всі шанси виграти другий для себе мундіаль у 2006-му, але у фіналі його збірна програла Італії у серії пенальті, а сам Зідан отримав вилучення через те, що вдарив захисника суперника Марко Матерацці. Можливо, не отримай Зізу червону картку, все склалося б інакше для нього і збірної. Після цього поєдинку Зідан завершив кар’єру в збірній.

Зідан має безліч індивідуальних нагород. Зокрема, ФІФА тричі визнавала його найкращим футболістом світу в 1998, 2000 та 2003 роках. Стиль гри француза був спокійним та елегантним. Він володів прекрасним баченням поля, креативним мисленням та бездоганною технікою. Крім того, француз гарно виконував стандартні положення. 

Цікавий факт – вже будучи тренером мадридського «Реалу», він побачив як Кріштіану Роналду тренує штрафні удари та вирішив позмагатись в португальцем. З десяти ударів Зідан забив майже всі, в той час як Роналду всього лише два. Дізнайтесь, скільки голів зі штрафних ударів заив Роналду за усю кар’єру.

Avatar photo

Автор: Віталій Лазобко

Привіт! Мене звуть Віталік, мені 20. Футбол в моєму житті з самого дитинства, сам професійно займаюся ним вже 15 років, стежу за всіма новинами, результатами, чутками і трансферами в цьому виді спорту. З моїх статей можна дізнатися не тільки найсвіжішу і актуальну інформацію зі світу футболу, але також знайти для себе нові цікаві факти про футболістів, тренерів або футбольні клуби, яких до цього не знали )

Залишити відповідь

nineteen + 10 =