in

Топ-10 найцікавіших футбольних матчів за всю історію

За десятиліття, які пройшли з моменту виникнення футболу, було зіграно безліч неймовірних матчів, які ввійшли в золотий фонд цієї захоплюючої гри. Вони залишили слід в історії футбольного світу і викликають хвилювання та захоплення у фанатів по всьому світу. У цій статті я запропоную свій топ-10 найцікавіших футбольних матчів за всю історію, які вразили мене своєю незабутністю та емоційністю.

Ці матчі – справжні шедеври спорту, де геніальність футболістів, напруженість боротьби та несподівані повороти сюжету створюють неперевершену атмосферу на полі.

Манчестер Юнайтед – Манчестер Сіті 4:3 

АПЛ, сезон 2009/10

Фото святкування голу Оуеном
Оуен святкує переможний гол. Фото premierleague.com

Цей матч відбувся в епоху, коли шейхи ще не володіли «містянами». В 2008 році тренером «Сіті» став Марк Хьюз. Він зібрав не погану команду переважно з британських гравців. Мало хто очікував що «містяни» дадуть бій чемпіону, окрім Хьюза, який дозволив собі словесну перепалку з Фергюсоном ще за тиждень до гри. 

Проте вже на 2 хвилині Руні вивів Юнайтед вперед, а вболівальники Юнайтед раділи що їх улюбленій команді вдалось осадити вискочок. І тут почалось найцікавіше. Сіті відповів голом Беррі на 16-й хвилині. Другий тайм тільки розпочався, а команди знову обмінялись голами. Весь другий тайм тримав вболівальників в напрузі. На 81-й хвилині Флетчер знов вивів господарів вперед, але на 90 хвилині Белламі знову зрівняв рахунок. «Юнайтед» кинув всі сили на додані 5 хвилин матчу, і їм вдалося вирвати перемогу. Гіггз видав шедевральну передачу в штрафний майданчик і Оуен майстерно реалізував момент, забивши гол на 90+5-й хвилині. 

В 2012 році Англійська прем’єр-ліга визнала це дербі найкращим матчем за останні 20 років в АПЛ.

Франція – Аргентина 3:3 (2:4 по пенальті)

ЧС-2022 року, фінал 

Фото святкування перемоги Аргентиною
Аргентина святкує перемогу в матчі. Фото football365.com

18 грудня 2022 року в Катарі відбувся фінал ЧС-2022 з футболу, де зустрілися збірні Аргентини та Франції. 

Аргентина повністю контролювала гру, та завдяки голами Мессі і Ді Марії вела з рахунком 2:0. Але за 97 секунд Кіліан Мбаппе повністю перевернув гру, відзначившись дублем на 80-й і 81-й хвилині. Основний час завершився з рахунком 2:2, а екстра тайми подарували нам неймовірний футбол. Гол Мессі на 109-й хвилині відновив перевагу Аргентини, але Мбаппе знову забив на 118-й хвилині, перевівши гру в серію пенальті. Для Аргентини все могло закінчитись на останній хвилині додаткового часу, тільки неймовірний сейв Мартінеса врятував Мессі і ко від пропущеного голу. 

В підсумку 4:2, в серії пенальті на користь Аргентини, а Мессі втілює мрію в життя і піднімає такий бажаний Кубок Світу над головою.

Ліверпуль – Мілан 3:3 (3:2 по пенальті)

ЛЧ-2004/05, фінал 

Фото святкування перемоги гравцями Ліверпуля
Ліверпуль святкує перемогу в фіналі. Фото the42.ie

Цей матч входить в топ-10 найвеличніших камбеків в історії футболу, тому було б злочином не згадати про нього й тут. У фіналі Ліги чемпіонів сезону 2004/05, «Мілан» і «Ліверпуль» змагались за звання найкращої команди Європи. 

Перший тайм пройшов за повного домінування «Мілану», який забив вже на 1-й хвилині матчу після удару Паоло Мальдіні. Свою перевагу «Мілан» довів до розгромної завдяки двом голам Ернана Креспо. Команда пішла на перерву ведучи в рахунку в 3 м’ячі.

У другому таймі «Ліверпуль» почав свій легендарний камбек. На 54-й хвилині Стівен Джеррард скоротив розрив до 2 м’ячів, а потім Володимир Шміцер і Хабі Алонсо забили ще два голи. Основний час закінчився з рахунком 3:3. Потім на гравців чекали ще 30 хвилин додаткового часу і серія пенальті, в якій «Ліверпуль» здобув перемогу після промаху Андрія Шевченка.

Італія – Франція 1:1 (5:3 по пенальті)

ЧС-2006 року, фінал

Фото Італія святкує перемогу на ЧС
Каннаваро підіймає переможний кубок. Фото twitter.com/BetinKenya

Фінальний матч ЧС-2006 між збірною Італії та збірною Франції почався відразу результативно. Вже на 7-й хвилині матчу Зінедін Зідан реалізував пенальті, а Франція вийшла вперед. Однак, вже на 19-й хвилині Матерацці зміг відігратися за свій фол, забивши гол і зрівнявши рахунок після розіграшу кутового.

Далі гольові подвиги команд припинилися, хоча воротарі Буффон та Бартез кілька разів виконували неймовірні сейви. Додатковий час підходив до кінця, але на 110-й хвилині сталася легендарна подія: Зідан головою вдарив Матерацці в груди, отримавши червону картку. Як виявилось, італієць проходячи повз Зідана, сказав образливі слова про його сестру. 

Незважаючи на це видалення, команда Раймона Доменека дотянула до серії пенальті, але в підсумку перемогу здобула Італія. Якби не це вилучення, можливо, ми б побачили зовсім інші цифри на табло.

Ліверпуль – Челсі 4:4 

ЛЧ-2008/09, 1/4 фіналу 

Фото святування гола Лемпардом
Лемпард святкує переможний гол. Фото eurosport.com

У єврокубках зустрічі між англійськими грандами – звичайна справа, але в 2009 році «Ліверпуль» і «Челсі» зіграли один з найбільш пам’ятних матчі в історії Ліги чемпіонів. В першому матчу «сині» впевнено здобули перемогу в гостях на «Енфілді» з рахунком 1:3. Для того, щоб вийти в півфінал, їм вистачало не програти розгромно вдома.

Але все пішло не так, як вони задумували. Фабіо Ауреліо і Хабі Алонсо забили на 19-й і 28-й хвилинах, повернувши інтригу – 0:2, а рахунок за сумою двох матчів став 3:3. На початку другого тайму Дідьє Дрогба і Алекс зрівняли рахунок, забивши на 51-й та 57-й хвилині. Френк Лемпард на 76-й хвилині вивів «Челсі» вперед, однак «Ліверпуль» не збирався здаватися: Лукас Лейва і Дірк Кейт своїми голами на 81-й та 83-й хвилині знову вивели гостей вперед 3:4, скоротивши відставання за сумою двох матчів до мінімуму. На 89-й хвилині матчу Лемпард забив свій другий гол і остаточно вирішив долю протистояння – 4:4 в матчі, 7:5 загальний рахунок на користь «Челсі».

Реал – Барселона 2:6 

Чемпіонат Іспанії, сезон 2008/09

Фото Мессі святкує забитий гол
Мессі святкує забитий гол в ворота Барселони. Фото marca.com

Одним з найяскравіших протистоянь у світі футболу є матчі міжі «Реалом» та «Барселоною», які постійно приносять нам безліч приємних емоцій. У сезоні 2008/09 ми мали можливість побачити одну з найвражаючих перемог «Барселони», яка розгромила свого принципового суперника з рахунком 6:2. Цей матч також відкрив нам Ліонеля Мессі з іншої сторони, а саме на позиції «фальшивої дев’ятки».

Мадридці зуміли забити два голи в дебюті кожного з таймів завдяки вдалій реалізації моментів Гонсало Ігуаїном та Серхіо Рамосом. Проте «каталонці» тиснули на противника протягом усього матчу та змогли забити шість м’ячів, до 4 з яких був причетний Мессі. Він не тільки забивав сам, але й роздавав асисти своїм партнерам, зокрема, двічі асистував на Тьєррі Анрі. Цей матч став одним з найвидовищніших класичних дербі Іспанії.

Бразилія – Німеччина 1:7 

ЧС-2014 року, 1/2 фіналу

Фото Давіда Луіза та Тіаго Сілви після поразки
Тіаго Сілва обіймає розчарованого Давіда Луіза після поразки. Фото fourfourtwo.com

На Чемпіонаті світу 2014 року в Бразилії відбувся матч, який став одним з найбільш шокуючих у історії турніру. Німеччина зустрілася з Бразилією в півфіналі турніру та виграла з рахунком 1:7.

За чотири дні до матчу Бразилія втратила свою головну зірку – Неймара, який отримав травму. Також не міг зіграти ключовий захисник Тьяго Сілву, який був дискваліфікований через перебір жовтих карток.

Німеччина відкрила рахунок на 11-й хвилині, а з 23-ї по 29-ту хвилину зробила щось просто неймовірне – 4 голи за 6 хвилин. Господарі турніру були шоковані й не могли зробити взагалі нічого. На 69-й та 79-й хвилині Шюррле довів рахунок до непристойного – 0:7. Лише на 90-й хвилині Оскар забив гол престижу, який не підняв настрій ні гравцям, ні вболівальникам. 

Луїс Феліпе Сколарі, тренер бразильської збірної, після гри визнав, що це була найбільша катастрофа, яку коли-небудь переживала Бразилія.

Аргентина – Англія 2:1 

ЧС-1986 року, 1/4 фіналу 

Фото Марадона забиває гол рукою
Марадона забиває гол в ворота Англії рукою. Фото cnn.com

Футбольний матч, про який піде мова, – це єдиний матч який я не бачив повністю, а лише нарізки. Проте це не відміняє його легендарності.

В першому таймі Аргентина мала повну перевагу по грі, але не змогла перетворити свою перевагу в голи. Але вже у другому таймі матчу глядачі змогли насолодитися грою знаменитого Марадони. На 51-й хвилині він забив легендарний гол, який пізніше назвали «рукою Бога». Гол було забито рукою, яку не помітив рефері. 

На 55-й хвилині Марадона вразив всіх любителів футболу вдруге, отримавши м’яч майже в центрі поля, він обійшов п’ятьох гравців і забив гол з гострого кута. Цей гол був визнаний одним з найкращих в історії футболу.

Англійці відповіли голом Лінекера на 81-й хвилині, але на більше їх не вистачило. Аргентина пройшла далі, в підсумку вигравши той Чемпіонат світу.

Бразилія – Франція 0:3  

ЧС-1998 року, фінал

Фото Зідан обігрує Кафу та Леонардо
Зідан обводить Кафу та Леонардо в фіналі ЧС. Фото the42.ie

Фінал чемпіонату світу 1998 року між Бразилією та Францією був названий експертами «битвою найкращого нападника проти найкращого півзахисника своєї епохи» – Зідана проти Роналдо.

Перед фіналом, фізична та психологічна форма лідера «селесао» була далека від ідеальної. Протягом турніру в пресі поширилась інформація про зраду з боку дівчини Роналдо, що призвела до постійних скандалів та сильного психологічного тиску на 22-річного гравця. Лікарі збірної намагалися врятувати ситуацію різними препаратами, а участь «зубастика» в матчі була під загрозою.

Незважаючи на це, за кілька годин до матчу, федерація Бразилії змусила змінити склад та включила Роналдо в стартовий протокол. Під час гри стало очевидно, що це була помилка, адже «зубастик» не був собою. В результаті, Зідан не тільки вийшов переможцем в особистому протистоянні, але й став національним героєм Франції, забивши два голи у ворота Таффарела на 27-й та 45-й хвилині. Третій гол, забитий Емманюелем Петі на 90-й хвилині матчу, поставив жирну крапку в даному протистоянні.

Барселона – Динамо 0:4

ЛЧ 1997/98, груповий раунд

Фото святкування гола в ворота Барселони
Партнери по команді вітають Шевченка після гола в ворота Барселони. Фото fcdynamo.com

5 листопада 1997 року увійшло в історію як день, коли київське «Динамо» розбило одну з найкращих на той час команд в Європі – «Барселону». Цей матч відбувся на груповому етапі Ліги чемпіонів 1997/98.

«Динамо» здивувало, перемігши в першому домашньому матчі 3:0. Тренер та гравці «Барселони» запевняли, що це випадковість та в матчі-відповіді вони покажуть все, на що здатні. Однак, домашній поєдинок став для них ще провальнішим. 

«Біло-блакитні» почали грати в атакуючий футбол з перших хвилин, а Андрій Шевченко зробив хет-трик вже на 44-й хвилині. Гол Реброва на 77-й хвилині зафіксував фінальний результат 0:4 на «Камп Ноу». Після гри трибуни вибухнули аплодисментами, але це були аплодисменти адресовані «Динамо», яке вразило публіку своєю грою.

Avatar Newstavka

Автор: Юрій Мамчур

Спортивний редактор. В беттінгу більше 18 років. Знаю про беттінг більше ніж 95% звичайних гравців. Пройшов шлях від «попана» до професійного гравця. Працював майже з усіма букмекерськими конторами, які доступні українцям. Мета роботи на newstavka.com.ua — допомогти українцям у вивченні сфери беттінгу, та не допустити повторення ними моїх помилок.

Залишити відповідь

3 × 1 =