in

Топ-10 найвеличніших камбеків в історії футболу

Вирішив згадати найвеличніші камбеки в історії футболу, які особисто на мене справили неймовірне враження та завдяки яким я продовжую любити футбол.

«Камбек» – це повернення команди в гру, яка програвала на протязі матчу, але змогла здобути вольову перемогу. Згадаємо камбеки як в одноматчевих, так і в двоматчевих протистояннях, де одна з команд зминювала хід зустрічі на свою користь в матчі-відповіді.

«Манчестер Юнайтед» – «Баварія» 2:1

Фінал Ліги чемпіонів 1998/99 

Фото святкування гола Сульшером
Сульшер святкує переможний гол в ворота «Баварії». Фото: dailymail.co.uk

З самого початку матчу і до кінця основного часу баварці домінували на полі, не даючи команді «Манчестер Юнайтед» створювати моменти біля своїх воріт. На 6-й хвилині півзахисник «Баварії» Маріо Баслер, ударом зі штрафного, пробив в кут воріт Петера Шмейхеля. Данський воротар не зміг зупинити м’яч – 1:0 на користь «Баварії». Після цього гра «Манчестера» почала розпадатися. На тлі потужної гри німців, в нападі англійці виглядали слабо і невпевнено.

В середині другого тайму тренер англійського клубу Алекс Фергюсон спробував посилити атаку, випустивши на поле третього нападника Тедді Шерінгема, а потім замінивши втомленого Енді Коула на свіжого Сульшера. Здавалося, що «Баварія» скоро заб’є ще один гол і остаточно вирішить всі питання в матчі.

Проте вже в доданий час Бекхем навісив м’яч з кутового, а Шерінгем зрівняв рахунок ударом ногою – 1:1. Глядачі вже почали готуватися до додаткового часу, але в останні секунди «Манчестер» заробив кутовий. Бекхем знову навісив в штрафну, де Шерінгем головою переправив м’яч на дальній кут воротарскої зони, а Сульшер відправив його в сітку воріт – 1:2. За кілька секунд після цього пролунав фінальний свисток.

«Манчестер Сіті» – «КПР» 3:2

АПЛ. 38-й тур. Сезон 2011/12

Фото святкування гола Агуеро
Агуеро святкує переможний гол в ворота «КПР». Фото: twitter.com/PremierLeague

Перемога «Манчестер Сіті» над «КПР» була важлива не тільки для гравців команди, але і для всіх фанатів «городян», які чекали чемпіонський титул вже 44 роки.

В цьому матчі команду влаштовувала тільки перемога, але на 90 хвилині здавалося, що цей титул їм не дістанеться, адже рахунок був 1:2 на користь «КПР». «Манчестер Сіті» потрібно було забивати двічі, а титул чемпіона Англії, з кожною секундою, віддалявся. І тоді, як за помахом чарівної палички, на 91-й хвилині Едін Джеко головою забив гол, зрівнявши рахунок. А вже за декілька хвилин Серхіо Агуеро отримав відмінну передачу від Маріо Балотеллі і забив переможний м’яч, завершивши камбек команди. «Сіті» за 3 хвилини, вже компенсованого часу, здобув чемпіонство, яке всі чекали 44 роки.

Німеччина – Швеція 4:4

Відбір до ЧС-2014. 4-й тур

Фото святкування гола Расмусом Ельмом
Расмус Ельм святкує гол в ворота Німеччини. Фото: sverigesradio.se

Цей матч увійшов в історію футболу, як один із найбільш захоплюючих матчів на рівні збірних. Скандинави зуміли здивувати грізних німців, відігравши 4 м’ячі. До 40-ї хвилини збірна Німеччини вже вела в рахунку 4:0, завдяки двом голам Клозе, а також голам Мертезакера та Озіла. Здавалося, що матч можна закінчувати, і доля поєдинку вже вирішена.

Але в другому таймі гра кардинально змінилася. Лідер атак Швеції Златан Ібрагімович розпочав камбек своєї команди, після чого Лустиг зробив рахунок ще менш розгромним. На 76-й хвилині Ельмандер скоротив різницю у рахунку до мінімуму, а на 93-й хвилині Расмус Ельм створив скандинавську казку, забивши неймовірний гол з льоту та принісши гостям нічию. Фінальний свисток арбітра зафіксував неймовірний камбек шведів і рахунок 4:4.

«Рома» – «Барселона» 3:0 

1/4 фіналу. ЛЧ 2017/18, матч-відповідь

Фото святкування «Роми» після виходу в півфінал
«Рома» святкує вихід в півфінал Ліги чемпіонів. Фото: bbc.com

Після перемоги каталонців з рахунком 4:1 в першому матчі, гра в Римі здавалася не більше ніж формальністю. Але «Рома» точно не збиралася миритися з поразкою.

Вже на 6-й хвилині Едін Джеко відірвався від захисників «Барселони» і забив перший гол. Капітан Даніеле Де Россі подвоїв перевагу «Роми», забивши м’яч з пенальті. В кінці матчу, Костас Манолас забив третій гол після розіграшу кутового, забезпечивши своїй команді переконливу перемогу. Рахунок 3:0 повністю відображав домінування «Роми» в матчі, а італійська команда заслужено вийшла до півфіналу турніра.

«Ліверпуль» – «Барселона» 4:0

Півфінал ЛЧ 2018/19, матч-відповідь

Фото святкування голу Орігі
Орігі святкує переможний гол в ворота «Барселони». Фото: liverpoolfc.com

В цьому матчі «Ліверпуль» здійснив справжній подвиг, перемігши «Барселону» з рахунком 4:0 на своєму полі після того, як програв на виїзді 0:3.

Господарі відкрили рахунок на 7-й хвилині матчу, відзначився Орігі. Після перерви гравці «Ліверпуля» просто вибухнули і забили ще три м’ячі в ворота Марка тер Штегена.

Вирішальний гол Орігі виявився самим ефектним моментом тієї зустрічі, так як він був забитий після швидкого та дуже кумедного розіграшу кутового Олександром Арнольдом. Гравець зробив вигляд, що відходить від м’яча, але побачивши вільну зону в штрафному майданчику, різко повернувся до м’яча та зробив навіс в штрафну, який замкнув Орігі. «Барселона» не була готова до такого дотепного маневру англійця і не змогла відреагувати.

Завдяки цій перемозі «Ліверпуль» вийшов в фінал турніру, а в підсумку виграв титул.

«Барселона» – «ПСЖ» 6:1 

1/8 фіналу ЛЧ 2016/17, матч-відповідь

Фото святкування голу Серхі Роберто
Мессі, Бускетс та Серхі Роберто святкують переможний гол. Фото: fcbarcelona.com

У першій зустрічі каталонці зазнали поразки з рахунком 4:0 на полі суперника. Однак, у матчі-відповіді, на своєму стадіоні, «Барса» навіть не думала здаватися і на 49 хвилину змогла відіграти 3 м’ячі. Навіть гол Кавані на 62-й хвилині за «ПСЖ» не зламав дух команди Енріке. Рахунок 3:1 вимагав від господарів ще трьох голів, і вони продовжували без упину атакувати ворота суперника.

Гольова феєрія «Барселони» почалась на 88-й хвилині. Неймар зумів відіграти ще два м’яча: перший був забитий фантастичним ударом зі штрафного, а другий з пенальті. Розв’язка сталась вже в компенсований арбітром час. Неймар віддав прекрасну передачу на Серхі Роберто, який забив вирішальний гол на п’ятій доданій хвилині матчу.

У підсумку – 6:1, і «Барселона» проходить в слідуючий раунд турніру, а її фанати запам’ятали цей матч на все життя.

«Депортіво» – «Мілан» 4:0

1/4 фіналу ЛЧ 2003/04, матч-відповідь

Фото святкування голу Луке
Луке святкує гол в ворота Діди. Фото: twitter.com/ChampionsLeague

В середині 2000-х, склад італійського «Мілану» був одним з найсильніших у своїй історії по підбору гравців. В складі команди грали такі зірки світового рівня, як Неста, Пірло, Гаттузо, Зейдорф та Андрій Шевченко.

У першому матчі чвертьфіналу Ліги чемпіонів італійці без проблем здобули перемогу над «Депортіво» з рахунком 4:1. Проте іспанці не здалися і мали інші плани щодо фінального результату протистояння. Вже на п’ятій хвилині матчу підопічні Ірурети відкрили рахунок, гол на свій рахунок записав Пандіані. Завдяки голам Валерона і Луке, «Депортіво» зробив рахунок 3:0 вже на 44-й хвилині. На 76-й хвилині Фран поставив жирну крапку – 4:0, записавши свою команду в історію Ліги чемпіонів як першу, якій вдалося відіграти три м’ячі в матчах плей-офф. 

«Челсі» – «Наполі» 4:1

1/8 фіналу ЛЧ 2011/12, матч-відповідь

Фото святкування голу Браніславом Івановичем
Браніслав Іванович святкує переможний гол в ворота «Наполі». Фото: mirror.co.uk

Дві команди, які не показували нічого особливого в своїх національних чемпіонатах, але досить непогано грали в Лізі чемпіонів, зустрілись на стадії 1/8 фіналу.

У першому матчі «Наполі» мав величезну перевагу, але, на щастя для «Челсі», італійці змогли забити лише три голи, здобувши перемогу 3:1 і залишивши супернику примарні шанси в матчі відповіді.

В другому матчі протистояння, «Наполі» також виглядав краще, але зміг забити тільки один гол, в той час як «Челсі» вразив ворота суперника тричі і перевів гру в овертайм. За «Челсі» голами відзначились Дрогба, Террії та Лемпард. На 105-й хвилині овертайму Браніслав Іванович забив четвертий гол, чим нокаутував неаполітанців, забезпечивши своїй команді путівку в чвертьфінал. Фінальний свисток зафіксував рахунок 4:1.

В підсумку «Челсі» дійшов до фіналу турніру, де переміг «Баварію» в серії післяматчевих пенальті.

«Монако» – «Реал» 3:1

1/4 фіналу ЛЧ 2003/04, матч-відповідь

Фото вирішального удара Морьєнтеса
Морьєнсес завдає вирішальний удар і забиває гол в ворота «Реала». Фото: monaco-tribune.com

На той момент мадридський клуб вважався беззаперечним фаворитом, не тільки даного протистояння, а й усієї Ліги чемпіонів. Вони лідирували в чемпіонаті Іспанії і мали в своєму складі безліч зіркових гравців, таких як Рауль, Роналдо, Зідан, Бекхем та інші. У чвертьфінальному матчі Ліги чемпіонів сезону 2003/04 «Монако», за волею жереба, зустрічався саме з цим зірковим «Реалом».

Перший матч закінчився з рахунком 4:2 на користь іспанської команди, тому багато хто думав, що у «Монако» немає шансів на реванш. Однак, у матчі-відповіді команда Дідьє Дешама змогла здивувати суперника. На гол Рауля, «Монако» відповів 2 голами Людовіка Жюлі і голом Фернандо Морьентеса.

До кінця матчу обидві команди мали безліч моментів, але жодна з них так і не змогла відзначитися. Фінальний свисток П’єра Луїджі Колліни зафіксував перемогу «Монако» з рахунком 3:1 і відправив їх у півфінал Ліги чемпіонів.

«Ліверпуль» – «Мілан» 3:3 (3:2 по пенальті)

Фінал Ліги чемпіонів 2004/05

Фото удара Джеррарда і початку камбека «Ліверпуля»
Джеррард розпочинає камбек «Ліверпуля» голом головою. Фото: irishmirror.ie

Матч між «Ліверпулем» і «Міланом» в фіналі Ліги чемпіонів 2005 року залишився в пам’яті багатьох уболівальників, як один з найбільш епічних матчів в історії футболу.

У першому таймі італійська команда повністю переграла своїх суперників з рахунком 3:0, а в перерві гравці «Мілану» вже готувалися до вручення кубку, одягнувши майки з написом «Ми чемпіони». Але після перерви на поле стадіону вийшла зовсім інша, по настрою і впевненості, команда «Ліверпуля», яка почала «розривати» суперника. Вболівальники «Ліверпуля» підтримували свою команду з трибун, наспівуючи «You will never walk alone» і даючи зрозуміти гравцям, що вони можуть перемогти, якщо будуть боротися до кінця.

«Ліверпуль» почав свій камбек з гола Стівена Джеррарда, завдяки якому капітан підняв настрій своїм одноклубникам і змусив їх повірити в себе. А потім почалось щось неймовірне. Воротар «Мілану» Діда несподівано пропустив після дальнього удару Володимира Шміцера, а Хабі Алонсо зрівняв рахунок, реалізувавши пенальті. Рахунок став 3:3, і матч перейшов в додатковий час, а потім і в серію пенальті, в якій перемогу з рахунком 3:2 здобув «Ліверпуль».

Avatar Newstavka

Автор: Юрій Мамчур

Спортивний редактор. В беттінгу більше 18 років. Знаю про беттінг більше ніж 95% звичайних гравців. Пройшов шлях від «попана» до професійного гравця. Працював майже з усіма букмекерськими конторами, які доступні українцям. Мета роботи на newstavka.com.ua — допомогти українцям у вивченні сфери беттінгу, та не допустити повторення ними моїх помилок.

Залишити відповідь

three × 4 =