in

Володарі Золотого м’яча за всю історію

Золотий м’яч – престижна футбольна нагорода, яка присуджується кращому футболісту світу за попередні 12 місяців. Історія цього звання налічує понад півстоліття, і за цей час він став справжнім символом міжнародного футболу. 

Ми розглянемо історію «Золотого м’яча», рекордсменів, які здобули цю нагороду найбільшу кількість разів, а також не залишимо без уваги володарів «Золотого м’яча» з України, які стали справжніми легендами світового футболу.

Історія «Золотого м’яча»

Ідея створення «Золотого м’яча» належить журналу France Football, який був заснований у 1946 році та з того часу став провідним спортивним журналом Франції. 

У 1956 році журнал вирішив створити нагороду для кращого футболіста Європи, засновану на принципі голосування. Голосування проводилось в кілька етапів. Спочатку журналісти з різних країн складали список кращих футболістів. Потім цей список скорочувався до 30-40 найкращих гравців. Після чого журналісти вибирали переможця зі списку гравців, які були номіновані на нагороду.

Першим володарем «Золотого м’яча» став Стенлі Метьюсон з «Блекберн Роверс», який відзначився відмінною грою та був визнаний найкращим футболістом Європи в сезоні 1955-1956.

Фото Стенлі Метьюсона
Стенлі Метьюсон отримує «Золотий м’яч»

Протягом багатьох років «Золотий м’яч» вручали тільки європейським футболістам, але з 1995 року правила були змінені, а нагорода почала присуджуватися кращому футболісту світу. Джордж Веа з «Мілану» став першим неєвропейським володарем «Золотого м’яча» у 1995 році. Два роки по тому, у 1997 році, бразилець Роналдо став першим володарем «Золотого м’яча» серед південноамериканських гравців.

Зміна правил голосування

З 1956 по 2006 рік, вручення «Золотого м’яча» відбувалося шляхом голосування між футбольними журналістами, з 2007 року право голосу отримали тренери і капітани національних збірних. 

Критерії, за якими той чи інший гравець визначався гідним головного призу, були досить невиразні. Формально вони ґрунтувались на трьох параметрах: виступи в сезоні, як індивідуально, так і в складі команди; рівень гравця; кар’єра футболіста. 

Через розмитість правил вручення, в 21 столітті було дуже багато моментів, коли вболівальники були не згодні з результатами голосування. Наприклад, Ліонель Мессі в 2010 році. Це один із найбільш незрозумілих «Золотих м’ячів» в історії футболу.

Дивні «Золоті м‘ячі» Мессі

Того року Іньєста не тільки привів Барселону до чемпіонства, а й виграв Чемпіонат світу. Іньєста також забив вирішальний гол у фіналі турніру і став найкращим гравцем. Не списували з рахунків і Снейдера, який також був одним із претендентів, а також виграв з «Інтером» Лігу чемпіонів, ставши найкращим гравцем турніру. Також Снейдер довів збірну Голландії до фіналу Чемпіонату світу. 

Голосували вже не тільки журналісти, а й капітани і тренери збірних, тому всі масово «влили» голоси в Мессі, і він переміг, хоча мало що показав у тому сезоні. Це був один із найбільш невиразних його сезонів, а разом зі збірною він з ганьбою вилетів від Німеччини.

Фото Мессі з «Золотим м'ячем»
Мессі після вручення «Золотого м’яча». Фото: showsport.me

Гравець року

У 1991 році ФІФА створила власну нагороду під назвою «Гравець року ФІФА», яка мала аналогічну мету – виявити найкращого футболіста року. Дуже часто ногороду вручали одним і тим самим футболістам. Це призвело до того, що в 2010 році, під час Чемпіонату світу, було оголошено про створення нової єдиної нагороди – «Золотого м’яча ФІФА». 

Через шість років після цього співпрацю між France Football і ФІФА було припинено, у зв’язку з чим вручення цієї нагороди проводитися перестало, а «Золотий м’яч» знову почав вручати France Football.

Останні «Золоті м‘ячі»

Останній раз правила вручення премії змінили в 2022 році. Тепер враховують результати гравців не за календарний рік, а за сезон. Головним критерієм при виборі найкращого футболіста є його індивідуальні досягнення, а не перемоги команди. Крім того, проголосувати за переможця можуть тільки представники країн, що входять до топ-100 рейтингу Міжнародної федерації футболу (ФІФА). 

Зазначається, що правила змінили заради того, щоб вони стали більш зрозумілими для вболівальників. У серпні 2022 було оголошено 30 номінантів на «Золотий м’яч» 2022 року. Церемонія оголошення переможців відбулася 17 жовтня в Театрі Шатле в Парижі. Переможцем став гравець мадридського «Реалу» Карім Бензема.

Фото Каріма Бензема з «Золотим м'ячем»
Карім Бензема після вручення «Золотого м’яча». Фото: theweek.in

З моменту створення «Золотого м’яча», його вручення було скасований лише один раз, у 2020 році, через пандемію коронавірусу.

Рекордсмени «Золотого м’яча»

Незважаючи на відхід епохи Кріштіану Роналду і Ліонеля Мессі, хоча тут можна посперечатись, у зв’язку з перемогою останнього на Чемпіонаті світу, вони залишаються на перших місцях за кількістю «Золотих м’ячів». 

Ліонель Мессі має 8 м’ячів: 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021, 2023. Кріштіану Роналду 5: 2008, 2013, 2014, 2016, 2017. Три гравці отримували нагороду по 3 рази: Мішель Платіні (1983, 1984, 1985), Йохан Кройф (1971, 1973, 1974), Марко Ван Бастен (1988, 1989, 1992).

Фото Мессі з сім'єю та всіма своїми «Золотими м'ячами»
Мессі з сім’єю та 7 «Золотими м’ячами» на дивані. Фото: twitter.com/ESPNFC

Клубом рекордсменом за кількістю золотих м’ячів є «Барселона». Гравці клубу отримували нагороду рекордні 13 разів: Луїс Суарес (1960), Йохан Кройф (1971, 1973, 1974), Христо Стоїчков (1994), Рівалдо (1999), Роналдіньо (2005), Ліонель Мессі (2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019). 

На другому місці розташувався одвічний суперник «каталонців» – мадридський «Реал». Його гравці отримували нагороду 12 разів. «Золотий м’яч» отримували: Альфредо Ді Стефано (1957, 1959), Раймон Копа(1958), Луїш Фігу (2000), Роналду (2002), Фабіо Каннаваро (2006),  Кріштіану Роналду (2013, 2014, 2016, 2017), Лука Модріч (2018), Карім Бензема (2022).

Фото Альфредо Ді Стефано та гравці «Реалу»
Альфредо Ді Стефано з гравцями мадридського «Реалу»

По 8 разів нагороду отримували представники «Ювентусу» та «Мілану», по 5 «Баварії», 4 рази «Манчестер Юнайтед», двічі «Динамо Київ», «Інтер» та «Гамбург». Гравці інших клубів вигравали по одному «Золотому м’ячу».

По 7 разів нагороду отримували представники Німеччини, Нідерландів, Португалії , Аргентини та Франції. По 5 володарів «Золотого м’яча» мають Італія, Бразилія та Англія, по 3 мають СРСР та Іспанія. Футболісти з інших країн вигравали цю нагороду по одному разу.

Переоцінка нагород

У зв’язку з 60-річчям з дня першої церемонії вручення «Золотого м’яча», у 2016 році France Football опублікував переоцінку нагород, вручених до 1995 року, коли тільки європейські гравці мали право на отримання нагороди. 

За оцінкою видання, 12 «Золотих м’ячів» повинні були б бути вручені гравцям з Південної Америки. Пеле отримав 7 почесних «Золотих м’ячів» за 1958, 1959, 1960, 1961, 1963, 1964 та 1970 роки. Дієго Марадона отримав 2 почесні м’ячі за 1986 та 1990 роки. Отримали почесні нагороди за свої заслуги у футболі також Гаррінча, Маріо Кемпес і Ромаріо. При цьому початкові одержувачі залишаються незмінними.

Володарі «Золотого м’яча» українці

Україна є країною з багатою футбольною історією, але тільки три її представники отримали найпрестижнішу індивідуальну нагороду – «Золотий м’яч». 

Олег Блохін отримав нагороду в 1975 році, коли грав за «Динамо Київ» та збірну СРСР. У свій час Блохін був одним з найкращих нападників світу. В період кар’єри, коли збірна СРСР не виграла жодного турніру, Блохін зумів здобути «Золотий м’яч». Сталось це завдяки перемозі київського «Динамо» в Кубку володарів Кубків в 1975 році.

Фото Олег Блохін та «Золотий м'яч»
Олегу Блохіну вручають «Золотий м’яч»

Ігор Бєланов – другий український футболіст, який отримав «Золотий м’яч». Він отримав нагороду в 1986 році, в період коли грав за «Динамо Київ». За однією з версій, «Золотий м’яч» дали саме Бєланову тому, що він був символом гри того «Динамо» Лобановського. Саме він став найкращим бомбардиром «Динамо» в Кубку Кубків 1986 року.

Фото Ігор Бєланов та «Золотий м'яч»
Ігору Бєланову вручають «Золотий м’яч». Фото: dynamo.kiev.ua

Андрій Шевченко – останній український футболіст, який отримав «Золотий м’яч». Він отримав нагороду в 2004 році, коли грав за «Мілан» та збірну України. Шевченко став першим українським гравцем, який отримав «Золотий м’яч» за часів незалежності України. 

Фото Андрій Шевченко та «Золотий м'яч»
Андрій Шевченко з «Золотим м’ячем». Фото: acmilan.com

Шевченко отримав цю нагороду завдяки успіхам у складі «Мілану». 2003-го року Андрій став першим українцем, хто виграв Лігу чемпіонів. Шевченко – найкращий бомбардир національної збірної України. Він тричі ставав найкращим бомбардиром Ліги чемпіонів, двічі – чемпіонату Італії. Шевченко – другий бомбардир за всю історію «Мілану».

Avatar Newstavka

Автор: Юрій Мамчур

Спортивний редактор. В беттінгу більше 18 років. Знаю про беттінг більше ніж 95% звичайних гравців. Пройшов шлях від «попана» до професійного гравця. Працював майже з усіма букмекерськими конторами, які доступні українцям. Мета роботи на newstavka.com.ua — допомогти українцям у вивченні сфери беттінгу, та не допустити повторення ними моїх помилок.

Залишити відповідь

twenty + 6 =