in

Топ-6 клубів у які має перейти Артем Довбик

Артем Довбик проводить найкращий сезон на професійному рівні. Українському нападнику знадобилося лише півроку, щоб зачарувати іспанську публіку футболом вищого гатунку.

З туру в тур у Ла Лізі найкращий гравець листопада в складі «Жирони» не втомлюється доводити, що майже вісім мільйонів євро, витрачених каталонським клубом на його придбання у серпні, – ідеальна інвестиція. 11 голів та 6 результативних передач у 19 матчах – неабиякий проміжний успіх.

ФК Жирона командне фото

На кінець 2023 року трансферна вартість форварда збірної України складає вже вдвічі більшу суму від витрачених «біло-червоними» грошей на викуп контракту Довбика в «Дніпра-1» – наразі трансферна вартість Довбика складає 15 мільйонів євро проти 7,75 млн за минулий трансфер. 

«Жирона» знає, як не прогавити момент з прощанням із найкращими футболістами команди. Тому не варто сумніватися, що кропітка робота по працевлаштуванню Артема в більш амбіційний клуб за кулісами вже почалася. 

Пропоную вам 6 варіантів ідеального продовження карʼєри для Артема Довбика: три клуби з Італії, зміна клубу в іспанському чемпіонаті та два варіанти в Англії.

Допомога поважній італійській синьйорі   

Массіміліано Аллегрі робить успішні кроки до відновлення колишньої слави «Ювентуса». Його «зебри» біля вершини Серії А й відзначаються максимально ефективною грою в захисті. В середньому цей «Ювентус» пропускає менше одного разу за матч. Втім, «стара синьйора» має значну ваду, яка пов’язана саме з необхідністю вливання свіжої крові. 

Мова про показники біля воріт суперників. «Ювентус» мало забиває. Цифра в 23 голи за підсумками 15 турів говорить сама за себе. Найкращий бомбардир туринців Душан Влахович сподівання не виправдовує. П’ять голів у 13 матчах з початку сезону – не той результат, якого очікували від серба. Аркадіуш Мілік, Мойзе Кін і, тим більше, Кенан Йилдиз – ще менш продуктивні «копії» Душана. 

Артем Довбик у матчі

За таких обставин пошуки класного нападника, який є однаково сильним і на землі, і в повітрі, для «Ювентуса» природні. Не варто забувати, що того ж Влаховича постійно «продають» у провідні клуби АПЛ, а цей «Ювентус» від вигідної пропозиції щодо будь-якого гравця основи відмовлятися не стане. В такому випадку працевлаштування Довбика в найбільш титулованому італійському клубі, з яким його пов’язує іспанське видання El Gol Digital, стане значно ближчим.    

Приємний бонус – можливий переїзд у Турин півзахисника «Шахтаря» Георгія Судакова. У випадку, якщо шляхи Довбика та Віктора Циганкова розійдуться, Артем може отримати вагому підтримку у вигляді ще одного співвітчизника на новому місці. 

Новий вовк у зграю на чолі з Жозе

Перед стартом сезону склад римської «Роми» поповнив бельгійський нападник Ромелу Лукаку. Португальский наставник «вовків» Жозе Моурінью отримав довгоочікуваного міцного парубка у центр нападу, який при цьому не дублює можливості іншого «стовпа» – англійця Таммі Абрахама. Коли ж британець зазнав важкої травми, виявилося, що альтернативи Ромелу нема, й той стає у «зграї» головним.

І все б для «вовків» добре, та не варто забувати, що Лукаку постійного статусу у Вічному місті не має. Ромелу – орендований футболіст, доля якого буде вирішуватися у кабінетних перемовинах. Останні зовсім не обов’язково будуть успішними. Зважаючи на зовсім непогані показники Лукаку, «Челсі», якому належать права на бельгійця, запросить за Ромелу зовсім не копійчану плату. Нинішня ж «Рома» – це вам зовсім не «італійські шейхи», які не рахують євро.

Артем Довбик наносить удар

То ж спроба знайти більш дешеву підстраховку бельгійцю зовсім не випадкова. За всіма законами футбольного жанру «Рома» шукає футболіста, який насправді нічим не гірший Лукаку в навичках та уміннях, але є менш «розкрученим», чи то пак «попсовим» персонажем, за якого й ціна на ринку є відчутно меншою. Артем Довбик усім цим критеріям відповідає ледь не ідеально. Ба, навіть більше – насправді в Довбика є величезна фора. Мова про чотири роки, на які Лукаку за нього старший.  

У підсумку варіант з «вовками» є цілком робочим. За деяких обставин Артем зльоту може стати головною ударною силою команди, яка має реальні можливості стабільно претендувати на позиції у топ-4 провідної першості Старого Світу.

Партнер для Лаутаро у зміїне кодло

Після відходу Едіна Джеко найсильніший клуб Італії останніх років залишився без нападника таранного типу. Так, склад «Інтернаціонале» поповнили Маркус Тюрам та Марко Арнаутович, кожен з яких вимахав за 1,90 метра, проте і син Ліліана, і австрієць є футболістами, які діють дещо в іншій манері. 

Наразі в лінії атаки «змій» повний комплект. В розпорядженні Сімоне Індзагі чотири форварди, тоді як у більшості матчів команда використовує на полі двох. Проте таке враження миттю стає оманою при проведенні найпростішого аналізу. 

Артем Довбик святкує гол

По-перше, на двох таким нападникам «Інтера», як той же Арнаутович та Алексіс Санчес – 68 років (обидвом по 34). За таких обставин необхідність освіжити передню лінію перед «нерадзуррі» виникає сама собою. 

По-друге, попри те, що одна позиція на полі закріплена за лідером і найкращим футболістом команди Лаутаро Мартінесом, у пару до чемпіона світу Індзагі подекуди ставити нема кого. Не кількісно, а саме з точки зору якості гри. Шість голів того ж Тюрама у першій частині сезону – результат відносно непоганий, проте своїм у команді Маркус так і не став. Порозуміння та «хімії» між ним та Мартінесом на полі як не було, так і нема.    

Гіпотетичний трансфер у «Інтер» несе для Довбика немалі ризики. Конкуренція за місце в складі з тим же Тюрамом буде важкою. Але в такому разі Артем одразу отримає нагоду поборотися за титул чемпіона в одному з найсильніших чемпіонатів Європи.

У Мадрид до індіанців

Артем – нападник, який вміє підлаштовуватися під тактичні забаганки тренера. Довбик може грати вираженого наконечника, а може бути корисним в атаках з глибини. Вміє завершувати зусилля партнерів нижніми кінцівками, а може протиснути опонента на другому поверсі. Навчений бути ефективним в позиційних атаках, але буде ефективним і в грі, коли його команда діє так званим «другим номером». 

Така підкованість та ігрова варіативність нашого футболіста не може не імпонувати й одному з найбільш талановитих тактиків сучасного футболу Дієго Сімеоне. За роки «правління» аргентинця на чолі «індіанців» «Атлетико» переживав кілька тактичних та кадрових революцій. Зараз «матрацники» перебувають у періоді накопичення сил для гучних перемог. І Чоло потрібен саме футболіст калібру Довбика.

Артем Довбик у матчі проти Баселони

Наразі під рукою в Сімеоне чотири нападника. Проте Анхель Корреа більше тяжіє до гри на фланзі й не вражає габаритами, а з «класичних» центрфорвардів Дієго доступний лише Альваро Мората. Останнього ідеальним завершувачем атак у його нинішньому стані аж ніяк не назвеш, і сподіватися на чудове прозріння 31-річного футболіста не варто. 

Видання Fichajes сповіщає про особисту зацікавленість Сімеоне у переїзді Довбика у столицю Іспанії. Очевидно, Чоло бачить в особі Артема конкурента, а у перспективі й наступника Морати, який потенційно може скласти ударний дует з Антуаном Грізманном. Такий поворот подій із можливістю продовжити прогресувати у вже знайомому провідному європейському чемпіонаті для Довбика виглядає гарним розвитком подій.      

Зовсім не далекий Туманний Альбіон

У Західній Європі є ще одна першість, у якій Довбик почуватиме себе, мов риба у воді. Мова про найсильніший чемпіонат у світі – англійську Прем’єр-лігу. Й «вакансії», які підходять Артему, тут теж є.

Після продажу Гаррі Кейна перша зупинка Сергія Реброва у західноєвропейському футболі «Тоттенгем» залишився без фактурних центрфорвардів. Новий наставник «шпор» Ангелос Постекоглу тривалий час обмежувався зміщенням акценту на використання в якості головної ударної сили «легковаговика» Сона, однак така ставка штучно обмежує тактичний потенціал команди. 

В «Тоттенгемі» звикли мати справу із футболістами зі Східної Європи, а традиційно значні можливості лондонців дозволяють називати «Тоттенгем» одним із найбільш багатообіцяючих клубів АПЛ.

Артем Довбик та Віктор Циганков

Не менш перспективним є проєкт Роберто Де Дзербі у Східному Сассексі. Важливо, що італієць знає УПЛ і можливості наших футболістів не за чутками, й не так давно з його «Брайтоном» ЗМІ пов’язували захисника «Шахтаря» Миколу Матвієнка. Так, за «чайок» грає 19-річний вундеркінд Еван Фергюсон, який обіцяє вирости у великого майстра й діє у притаманній і Довбику силовій манері. 

Однак «Брайтон», як і «Жирона», не відноситься до команд, які роками маринують своїх найкращих футболістів, а потім кусають лікті після невчасного розлучення. Досвід продажів Кайседо й Макаллістера вказує на швидкий розвиток ситуації й у випадку з Фергюсоном. Не варто сумніватися, що серед потенційних кандидатів на посилення команди у такому випадку прізвище Довбика фігурувати буде. 

А як ви вважаєте, куди має перейти Артем Довбик? Чи варто Артему взагалі змінювати клуб?

Фото: depositphotos.com, shutterstock.com, twitter.com/GironaFC_Engl

Максим Салівон

Автор: Максим Салівон

Філолог за освітою, футбольний автор за покликанням. Більше 10 років пишу аналітичні статті, прев'ю, рев'ю, прогнози, огляди футбольних матчів.

Залишити відповідь

three × 4 =