in

Топ-5 найскандальніших футболістів

В топ-футболі є гравці, які часто потрапляють в центр уваги через курйози та скандали. В цій статті пропоную топ-5 найскандальніших футболістів в історії футболу, починаючи з 2000 року.

В список увійшли гравці, які відзначилися непростим характером на футбольному полі та за його межами. Розглянемо детальніше, чим «прославились» вказані нижче футболісти.

Марко Матерацці

В 2009 році «Інтер» зіграв в фіналі Суперкубку Італії проти «Лаціо»
Марко Матерацці на зустрічі з уболівальниками ФК «Інтер» в Пекіні

Італійський футболіст Марко Матерацці входить в список найкращих захисників в історії футболу, хоч і відзначався непростим характером, через що потрапляв в конфліктні ситуації. Топові роки в кар’єрі провів в Інтері, за який виступав з 2001 по 2011 рік. 

Одним з головних хуліганів в історії футболу Матерацці став після Мундіалю 2006 року. Гравець в додатковий час в одному з моментів вступив в словесну перепалку з Зінедіном Зіданом, спровокувавши того на удар головою в груди. Після цього француз отримав пряму червону картку, а Франція без свого лідера поступилась у фіналі Чемпіонату світу в серії пенальті.

Це не єдиний гучний конфлікт за участі італійця. Гравець неодноразово судився з журналістами та навіть з депутатом італійського парламенту. А після півфінального матчу Ліги чемпіонів 2010 Матерацці побився з Маріо Балотеллі. Гравець напав на одноклубника через те, що той, після фінального свистка зняв з себе футболку Інтера, кинув її на газон та пішов в сторону підтрибунних приміщень. Марко не сподобалося те, що одноклубник не відсвяткував на полі перемогу разом з командою та зневажливо віднісся до клубної форми.

Матерацці заробив собі славу скандального футболіста через конфлікти та бійки з тренерами, одноклубниками та суперниками. При цьому гравцеві не обов’язково було з’являтися на футбольному полі. Наприклад, у 2004 році після матчу Серії А проти Сієни, в якому захисник Інтера не брав участь через травму, Марко в підтрибунному приміщенні напав на гравця суперників – Бруно Чирілло. Останній пізніше з’явився на публіці з розбитою губою та гематомами, а Матерацці було дискваліфіковано на 4 матчі.

Не складалися відносини у гравця і з тренерами. Матерацці публічно критикував Рафаеля Бенітеса, а також бився з Леонардо та Роберто Манчіні. З останнім у Марко стався конфлікт, через те, що в матчі проти Аяксу в плей-офф Ліги чемпіонів тренер сказав Матерацці розминатися, але так і не випустив того на поле. Захисник ще до фінального свистка покинув лаву запасних, а в роздягальні словесна перепалка між гравцем та тренером переросла в бійку.

Маріо Балотеллі

Балотеллі в сезоні 2019/20 вийшов на поле  в скліді Брешії в 19 матчах та забив 6 голів
Маріо Балотеллі під час виступів за Брешію

З витівок Балотеллі можна скласти окремий топ-список. Наприклад:

  • напередодні манчестерського дербі запускав салюти з вікна та підпалив власний будинок;
  • займався «піжонством» на футбольному полі. А в товариському матчі проти Лос-Анджелес Гелексі, при виході віч-на-віч з голкіпером, вирішив пробити п’яткою, та навіть не потрапив в площину воріт;
  • провокував суперників на конфлікт. Наприклад, у фіналі Кубка Італії після словесної перепалки в результаті таких дій червону картку отримав капітан Роми – Франческо Тотті. Нападник «вовків» вдарив Балотеллі у відповідь на постійні образи в сторону Роми та рідного міста клубу, через що отримав пряму червону картку;
  • Балотеллі, починаючи з 19 років, не святкував забиті ним голи, пояснюючи, що забивати – це його робота. Через це Маріо потрапляв в постійні скандали з фанатами, та не користувався повагою в очах вболівальників;
  • кинув футболку на газон після перемоги в півфіналі ЛЧ над Барселоною. Після критики зі сторони команди та вболівальників, гравцеві довелось шукати новий клуб;
  • побився з Роберто Манчіні. Тренер Манчестер Сіті залишався одним з небагатьох, хто вірив в талант Балотеллі. Манчіні надав Маріо місце в стартовому складі Манчестер Сіті. Але в 2013 році нападник та тренер побились на тренуванні через зауваження, що Маріо виконав грубий підкат проти одноклубника. Після цього Балотеллі знову довелося шукати новий клуб.

Маріо Балотеллі – яскравий приклад того, як через непростий характер та часті скандали можна нашкодити футбольній кар’єрі, навіть маючи талант та хороші фізичні дані. Через конфліктність, більшість топових клубів не хотіли підписувати контракт з нападником. В період з 2007 по 2016 роки Маріо встиг пограти за Інтер, Манчестер Сіті, Ліверпуль і Мілан. Вже в 2020 році гравець взагалі на півроку залишився без клубу. У 2023 році футболіст виступає за турецький Аданадемірспор, в склад якого потрапив в статусі вільного агента.

Луїс Суарес

Барселона зіграла внічию 0:0 з Олімпіакосом на виїзді в четвертому турі групового етапу ЛЧ 2017/18
Луїс Суарес перед матчем Барселони проти Олімпіакоса в Лізі чемпіонів, 31.10.2017

Луїс Суарес – це той гравець, який запам’ятався скандалами під час матчів. Кількість витівок уругвайця така, що з них також можна скласти окремий топ. Найбільш відомими скандалами за участі Луїса Суареса є:

  • Вибивання м’яча рукою з лінії воріт на Мундіалі 2010. Тоді гравець отримав червону картку за це порушення на 120 хвилині матчу. В результаті збірна Гани не змогла реалізувати пенальті, а в серії післяматчевих пенальті переміг Уругвай. Завдяки грі рукою Суарес врятував команду від поразки, а матч увійшов в список найбільш скандальних в історії чемпіонатів світу.
  • Вкусив Джорджо К’єлліні в матчі збірної Уругваю проти Італії на Мундіалі 2014. Після цього гравцеві загрожувала дискваліфікація до 2 років, але форвард обійшовся м’яким покаранням, та був відсторонений на 4 місяці. До цього уругваєць двічі потрапляв в подібні скандали.
  • Неодноразові звинувачення в расистських висловлюваннях в сторону суперників під час матчів. Виступаючи за Ліверпуль, уругвайський форвард навіть отримав в грудні 2011 року дискваліфікацію на 8 матчів за конфлікт з Патрисом Евра.

Джон Террі

Фото зроблене в рамках рекламного заходу для Chinese Football Dream
Джон Террі під час інтерв’ю в китайському місті Гуанчжоу, 22.06.2015

Джон Террі вважається одним з найсильніших захисників в історії футболу, та майже всю кар’єру провів в складі Челсі. Попри яскраву гру, футболіст теж неодноразово потрапляв в скандали. Серед найбільш гучних відзначимо:

  • насміхання над американськими туристами незадовго після теракту в США 09.11.2001. 20-річний Террі в нетверезому вигляді дозволив собі образливі висловлювання в сторону американських туристів в аеропорту Лондона. Пізніше захисник був оштрафований та змушений публічно вибачитись за свої дії;
  • побиття охоронця одного з нічних клубів. Ще один конфлікт, в який Террі потрапив, знаходячись в нетверезому стані. Гравець спочатку дозволив собі образливі висловлювання в сторону охоронця нічного клубу, а пізніше і вступив в бійку. Як результат, футболіста було затримано поліцією та відсторонили від матчів за збірну Англії на час розслідування;
  • штрафи за неправильне паркування. Одне з таких порушень – паркування на місці для інвалідів;
  • расистські висловлювання. В матчі проти Тоттенхема Террі отримав червону картку через расистські висловлювання в адресу центрального захисника суперників – Ледлі Кінга;
  • вдарив Алексіса Санчеса в не ігровому епізоді в матчі Ліги чемпіонів проти Барселони;
  • хабарі від журналістів за пропуск на тренувальну базу Челсі. Джон за 10 тисяч фунтів надав трьом журналістам свою особисту перепустку, щоб ті могли подивитись на підготовку команди;
  • роман з дружиною одноклубника та партнера по збірній – Вейна Бріджа, через що Террі залишився без капітанської пов’язки в збірній, а Брідж відмовився виступати за національну команду;
  • бійка з головним тренером Челсі – Рафаелем Бенітесом. Конфлікт стався на тренуванні після обговорення причини поразки від Манчестер Сіті. Думки гравця та тренера розійшлися, після чого конфлікт переріс в бійку.

Попри велику кількість скандалів, Джон Террі залишається одним з найяскравіших англійських захисників в історії футболу.

Еміліано Мартінес

Мартінес виступає за Астон Віллу з 2020 року
Еміліано Мартінес під час гри за Астон Віллу

Безперечно, в список найскандальніших футболістів входить свіжоспечений володар премії найкращого голкіпера світу, якою гравець був нагороджений на церемонії вручення Золотого м’яча. Попри те, що аргентинцю вже 31 рік, можна сказати, що в футбол Еміліано грає тільки три останні роки, відколи виступає в Астон Віллі. До цього Мартінес перебував в резерві Арсенала та грав в орендах в нижчих дивізіонах Англії.

Слава до голкіпера прийшла після тріумфального Чемпіонату світу 2022 в Катарі, де Еміліано став переможцем турніру разом зі збірною. Але також гравець запам’ятався як один з найбільш скандальних на Мундіалі. Серед головних витівок відзначимо:

  • на Мундіалі 2022 отримав нагороду кращого голкіпера турніру та під час нагородження приставив трофей до паху, показуючи непристойні жести в сторону вболівальників французької збірної;
  • після перемоги на ЧС-2022 всіляко ображав Мбаппе, в тому числі на чемпіонському параді в Аргентині тримав в руках ляльку з зображенням Мбаппе, а також брав участь в спаленні бутафорської труни з фотографією французького форварда;
  • непристойні жести в сторону фанатів Ювентусу після перемоги над туринським клубом в Лізі чемпіонів.

Також гравець після Мундіалю звинуватив партнерів по команді в своїй неадекватній поведінці. 

Після Мундіалю 2022, через те, як Еміліано поводився під час пенальті, у ФІФА взагалі запровадили зміни в правилах пробиття 11-метрових. Мартінес – знаний майстер треш-току. Голкіпер дуже впевнено поводився у воротах, викрикував образливі фрази в сторону гравців, які йшли пробивати пенальті, відволікав суперників незрозумілими рухами та демонстрував неповагу. З 1 липня 2023 року голкіперам, під час пенальті, заборонено відволікати суперників нечесним шляхом та демонструвати неповагу.

Висновки

Це далеко неповний список найскандальніших футболістів в історії футболу. В рейтингу могли опинитися і такі гравці як Серхіо Рамос, Джейдон Санчо, Антоні, Тоналі, Дзаньоло, Фаджолі та, навіть, Кіліан Мбаппе чи Кріштіану Роналду. Але вказані в топ-5 футболісти найбільш часто потрапляли в курйозні ситуації.

А хто ще вартий потрапляння в топ найбільш скандальних футболістів? Відповіді пишіть в коментарях до статті.

Avatar photo

Автор: Тернинко Іван

Люблю спорт. Найбільш активно спостерігаю за Формулою-1, топовими футбольними лігами + чемпіонати Португалії та Нідерландів, а також за НБА. Маю досвід в ставках на спорт 15 років. Досвід в копірайтингу - 7 років. Пишу огляди букмекерів та онлайн-казино, а також статті на спортивну тематику. Мета роботи в newstavka.com.ua - новий досвід в створенні якісного україномовного контенту.

Залишити відповідь

17 − nine =