in

Топ-4 клуби куди має перейти Віктор Циганков

Каталонська «Жирона» не має наміру прощатися з українцем Віктором Циганковим за суму меншу, ніж 50 мільйонів євро. Номінальна трансферна вартість екс-гравця київського «Динамо» теж зросла. За останніми даними авторитетного оціночного порталу Transfermarkt, наразі Віктор коштує 25 мільйонів. 

Циганков проводить не такий яскравий сезон, як той же Довбик. Але має не менш значущий вплив на гру «жиронців», а крім того, є виконавцем, який має інше призначення на полі. А тому три голи разом з трьома асистами як показники успішності Віктора не полі в повній мірі його заслугам з початку сезону не відповідають.

Опосередковано про високий рівень Циганкова у вищій лізі іспанського футболу говорить зацікавленість у Вікторі одразу кількох провідних клубів Західної Європи. Усі вони мають значно більші можливості, ніж «Жирона», й мова не тільки про ігровий потенціал, а й про фінансовий ресурс.

Віктор Циганков святкує гол

Віктор переїхав у Каталонію за смішну суму – 5 мільйонів євро. Настільки низька цифра за його трансфер була пов’язана з майбутнім закінченням договору з «Динамо» – угода спливала за півроку. Ігор Суркіс, як досвідчений бізнесмен, підстрахувався. 50% від суми переходу Циганкова з «Жирони» в іншу команду отримає найбільш титулований український клуб. І це не може не створювати зайві, а подекуди й штучні перешкоди у перемовинах з потенційними роботодавцями Циганкова. 

«Жирона» враховує необхідність ділитися ласим шматком, і може назвати не зовсім адекватну ситуації суму компенсації за свого найбільш інтелектуального вінгера.  

Я вже провів розбір варіантів трансферу для Артема Довбика. Настала черга й іншого успішного українця в Іспанії. Вашій увазі – п’ятірка найбільш вірогідних клубів, де вже невдовзі може опинитися «наступник Ярмоленка».

Далеко їхати не доведеться: завдання – не повторити шлях Чигринського

За рік без малого в Іспанії Циганков довів – місцева Ла Ліга була для нього точно вдалим вибором. Віктор тонко відчуває хиби місцевих захисників, користується їхньою заточеністю на допомогу атаці своєї команди, бачить, коли варто натиснути на емоції цих часто південних хлопців.

У Примері найменший відсоток легіонерів серед топ-5 чемпіонатів Старого Світу, й не мала їхня кількість – португальці чи представники країн Латинської Америки. 

А тому за появи реальної можливості отримати підвищення кар’єрними сходами у середовищі, яке вже стало звичним, за таку нагоду хапатися варто. Схоже, такий шанс доля Циганкову може подарувати.

Віктор Циганков на полі

Віктор – у сфері інтересів «Барселони», іншого каталонського клубу. Для здійснення такого трансферу мають зійтися одразу кілька зірок, однак з кожним впевненим виступом «Жирони», яка залишає «блаугранас» у таблиці нижче, та самого Циганкова, вірогідність угоди між клубами-сусідами зростає. Ба, навіть більше. За збереження динаміки розташування команд у таблиці Ла Ліги переїзд українця на «Камп Ноу» має всі шанси стати політичним. Жоану Лапорті кров з носу доведеться рятувати обличчя. Та й інші частини тіла.

Незважаючи на тріумф у попередньому розіграші Примери, ця «Барселона» лише формується. Й, зважаючи на всі проблеми та труднощі «кулес», стати її частиною нашому Віктору цілком до снаги. 

Українська якість у німецьку машину

На перший погляд, інформація про можливий перехід Циганкова у «Баварію» – така ж нісенітниця, як і трансфер у «Барселону». Однак не варто забувати, що після вибору на користь надзвичайно скромного іспанського клубу щодо перспектив Віктора «пророків»-песимістів було багато. І кожному грою та результатами на полі Циганков рота вже закрив.

Насправді ж, нинішня «Баварія» – це не про потужну нестримність, помножену на безкінечну дисципліну. Й футболісти в наставника «червоних» Томаса Тухеля зовсім не є якимось недосяжними небожителями з точки зору рівня їх майстерності. За винятком Гаррі Кейна, показники якого є дійсно видатними, назвати когось із цього складу мюнхенців зіркою першої величини язик не повертається. Зокрема, й на позиції вінгерів. 

Віктор Циганков 8 номер

Як і у випадку з «Барселоною», цей проєкт лише у стадії розбудови. На це вказують результати «Байєрна» у першості Німеччини, де зазвичай стійкий домінант з Мюнхена цього сезону ніяк не може відвоювати перше місце в Леверкузена, та втратив уже купу очок.

Серед четвірки Серж Гнабрі, Кінгслі Коман, Лерой Сане, Джамал Мусіала неабиякий потенціал зберігає тільки останній. Інші троє лишаються сильними футболістами, але під керівництвом Тухеля не прогресують, а свої кращі якості демонструють через раз. 

Якщо ж чутки про повернення Сане до Англії стануть реальністю, Тухелю знадобиться футболіст, який здатен відповідати його баченню гри сучасного ефективного вінгера. 

Допомога австралійському Ангелу в Лондоні 

«Тоттенхем» – одна з найбільш симпатичних команд у Прем’єр-лізі з початку сезону. Тривалий час «шпори» утримували лідерство, однак надалі результати колективу Ангелоса Постекоглу дещо погіршилися. Не в останню чергу причиною стала несумісність амбіцій з кадровим потенціалом команди.

Постекоглу потрібна глибша лава запасних. Зокрема, щодо «крил» атаки. Наразі наставник лондонців оперує п’ятьма вінгерами. 

Рахувати за повноцінного футболіста команди колишнього донецького «гірника» Манора Соломона язик не повертається. Ізраїльтянин не вилазить з лазарету. Кореєць Хьон Мін Сон нерідко діє на вістрі. То ж і лишаються нестабільний Бреннан Джонсон, не завжди ефективний Деян Кулусевськи та відверто зайвий у цій команді Брайан Хіль. 

Віктор Циганков і тренер Жирони

Не забути б ще про Івана Перішича, та хорват, схоже, свої можливості переоцінив. Рівень претендента на єврокубки в АПЛ у свої 34 він уже просто не «тягне». Не варто забувати, що Віктор може бути корисним й у центрі, а тут надії вболівальників та довіру тренера не виправдовує літній новачок Джеймс Меддісон.  

Футболіста стилю Циганкова в австралійця наразі немає. Віктор здатен читати гру, продумувати дії на кілька ходів уперед. Саме тому його варто називати «шахістом у футболі». Такого виконавця під рукою в Постекоглу нема. Усі перелічені вище поки гіпотетичні конкуренти Віктора – це про міць, силу, динаміку, швидкість чи нахабність. Циганков же – це розум на полі. Такі гравці в ціні й завжди очолюють рейтинги значного попиту.   

Як Шевченко, тільки в протилежному напрямку

Варіант з міланським «Інтером» наразі начебто виглядає найменш вірогідним. З огляду хоча б на те, що новина про італійський клуб датована вже «давнім» жовтнем, та ще й у ситуації, коли рушієм такої зацікавленості у німецьких ЗМІ був вказаний інший роботодавець, а «нерадзуррі» лише потрапили до списку «за компанію». 

Однак не варто забувати, що міланці вже мали на меті придбати Віктора, за інформацією Ігора Циганика. Сьогодні ж, після якісного виступу Циганкова у провідній європейській першості, в «Інтері» вже не можуть мати сумнівів – українець здатен виконувати завдання на високому рівні в умовах значно сильнішого, ніж в Україні, тиску. 

Втім, є щонайменше одне «але». Враховуючи нинішний тактичний підхід Індзагі-молодшого, знайти Циганкову місце на полі буде непросто. Наставник «змій» Сімоне Індзагі надає перевагу побудові 3-5-2. Цієї схеми «Інтер» дотримувався в усіх матчах з початку поточного сезону. За такої ставки на флангах середньої лінії міланців грають або взагалі захисники, або хавбеки, які схильні до гри в обороні, мають «два серця» й можуть тримати увесь фланг. Жодна з перелічених якостей чеснотою Циганкова не є. 

У центрі ж Індзагі використовує футболістів більш мобільних, ніж Віктор – таких, які здатні взяти на себе функції «вісімки». Щоправда, є вдалий і відносно свіжий приклад. Екс-гравцю «Шахтаря» Генріху Мхітаряну при всій тязі до атаки призвичаїтися до таких вимог тренера вдалося. 

Разом з тим, можливий перехід у «Інтер» несе чимало й позитиву. По-перше, за нинішніх реалій у італійському футболі міланці є чи не головним претендентом на титули всередині країни, й мова не про перспективу лише нинішнього сезону. По-друге, Індзагі вже довів, що йому до снаги досягати з цією командою й найбільших вершин у Лізі чемпіонів. Програти у фіналі такому монстру, як «Манчестер Сіті», в один гол, та ще й претендувати на успіх у матчі протягом тривалого часу – це сильно, і є дійсно вагомим досягненням. 

За сприятливих обставин у такому середовищі Віктор буде прогресувати й неодмінно принесе користь головній команді України.

Як ви вважаєте, куди слід перейти Віктору Циганкову?

Фото: shutterstock.com, twitter.com/GironaFC_Engl

Максим Салівон

Автор: Максим Салівон

Філолог за освітою, футбольний автор за покликанням. Більше 10 років пишу аналітичні статті, прев'ю, рев'ю, прогнози, огляди футбольних матчів.

Залишити відповідь

seventeen − 9 =