in

Всі позиції у футболі: амплуа гравців від голкіпера до форварда

Футбол – командна гра, де кожен з одинадцяти гравців має свої задачі та функції на футбольному полі. У сучасному футболі існує багато схем та тактик, які дозволяють командам перебудовуватися в залежності від поставленої задачі. У сьогоднішній статті ми розповімо про всі позиції у футболі, які можуть бути задіяні у тих чи інших схемах.  

ВРТ – воротар, GK – goalkeeper

Позиція ГК

Голкіпер або воротар – людина, яка захищає ворота своєї команди від пропущених голів. Це єдиний гравець на полі, якому під час гри дозволяється брати м’яч руками, але лише в межах штрафного майданчику. Голкіпер – найвідповідальніша позиція у футболі, адже він є останнім рубежем оборони. Якщо воротар помиляється, його помилку вже не зможе виправити ніхто.

З роками гра голкіперів постійно вдосконалювалася. За давніх часів воротарі грали переважно у воротарському майданчику, але легендарний Лев Яшин показав, що ефективніше грати по всьому штрафному майданчику, виходячи з воріт для страхування своїх захисників.

У сучасному футболі все більше клубів прагнуть мати в своєму активі голкіпера, який окрім гарних навичок у рамці прекрасно грає ногами, щоб задіяти його у будові своїх атак.

Відомі воротарі:

  • Марк-Андре тер Штеген «Барселона»
  • Джанлуіджи Доннарумма «Парі Сен-Жермен»
  • Мануель Нойєр «Баварія»

ЦЗ – центральний захисник, CB – centre back

ЦЗ позиція

Основним завданням центральних захисників є відбір м’яча у суперників та підстраховка своїх партнерів по команді. Центральний захисник – людина, яка бачить перед собою все поле та події на ньому, тож повинна керувати діями свої партнерів, постійно підказуючи їм. В залежності від тактичної схеми центральних захисників на полі може бути два (наприклад схема 4-3-3) або три (схема 3-5-2).

Зазвичай центральні оборонці мають високий зріст та гарні фізичні навички, натомість є не такими вибуховими, різкими та спритними. Головні обов’язки гравців на цій позиції у футболі – гра у відборі, читання гри, гра у повітрі, ведення силових єдиноборств. У 21 столітті до цих якостей додалися ще гарний перший пас та бачення поля.

Якщо ще кілька десятиліть тому центральні захисники після відбору просто вибивали м’яч подалі вперед, зараз же кожен тренер хоче мати в своєму активі такого оборонця, який не тільки руйнує атаки суперників, але й якісно розпочинає свої.

Відомі захисники:

  • Вірджил ван Дейк «Ліверпуль»
  • Серхіо Рамос «Парі Сен-Жермен»
  • Рафаель Варан «Реал Мадрид»

ЛЗ/ПЗ – лівий та правий захисник, LB/RB – left back/right back

Позиція у футболі KP GP

Крайніх захисників також називають латералями. Основними функціями футболістів цього амплуа є перешкоджання атам суперників з флангу, блокування прострілів та подач до власного штрафного майданчику. Окрім цього висококласні латералі повинні підтримувати наступ своєї команди, робити забігання флангами, виконувати гострі передачі з флангу до чужого штрафного.

Відомі латералі:

  • Трент Алексадер-Арнольд «Ліверпуль»
  • Кайл Уокер «Манчестер Сіті»
  • Ферлан Менді «Реал Мадрид» 

ЛФЗ/ПФЗ – лівий та правий фланговий захисник, LWB/RWB – left/right wingback

Позиція у футболі ЛФЗ ПФЗ

Лівих та правих флангових захисників називають вінгбекам. Від звичайних крайніх захисників їх відрізняє те, що вінгбеки розташовуються вище, ближче до чужих воріт. Тому ця футбольна позиція вимагає більше долучатися до атак своєї команди.

Якщо у крайніх захисників на фланзі є допомога у вигляді крайніх півзахисників або нападників, то вінгбеки майже завжди закривають весь свій фланг самотужки. Вони повинні однаково допомагати своїй команді і в атаці, і в обороні. Позиція вінгбека потребує насамперед високої швидкості, витривалості та працездібності.

Відомі вінгбеки:

  • Ріс Джеймс «Челсі»
  • Нуну Мендеш «Парі Сен-Жермен»
  • Аарон Ван-Біссака «Манчестер Юнайтед»

ЦОП – центральний опорний півзахисник, CDM – centre defensive midfielder

Позиція у футболі ЦОП

Гравці цієї футбольної позиції розташовуються ближче до власних воріт, а їхнім основним завданням є руйнування атак суперників на підході до власного штрафного майданчику, підстраховка своїх захисників, які підключилися до атаки, а також розвиток власних наступів з глибини поля.

Опорні півзахисники рідко беруть участь у завершальних стадіях атак своєї команди, концентруючись більше на оборонних функціях. Як і центральний захисник, опорник повинен керувати діями своїх партнерів, які знаходяться вище. Серед головних навичок гравців цієї футбольної позиції відзначу гарну гру у відборі, вміння читати дії суперників. Також опорні півзахисники повинні бути витривалими, щоб встигати закрити свою позицію, а також підстраховувати партнерів у разі необхідності.

Відомі опорники:

  • Серхіо Бускетс «Барселона»
  • Н’Голо Канте «Челсі»
  • Каземіро «Реал Мадрид»

ЦП – центральний півзахисник, CM – centre midfielder

Позиція у футболі ЦП

Центральний півзахисник – найбільш складне та енергозатратне амплуа в футболі. Адже представникам цієї позиції у футболі треба однаково гарно володіти і атакувальними і оборонними навичками.

При обороні центральний півзахисник допомагає команді у відборі м’яча, а при атаці організовує гру та створює гольові моменти для нападників. Часто представників цього амплуа називають box-to-box, адже вони працюють від свого штрафного майданчику до чужого.

Для центральних півзахисників важливо все: дриблінг, бачення поля, мистецтво пасу, поставлений удар, гра у відборі, а також гарні фізичні дані.

Відомі центральні півзахисники:

  • Поль Погба «Ювентус»
  • Лука Модріч «Реал Мадрид»
  • Тоні Кроос «Реал Мадрид»

ЛП/ПП – лівий/правий півзахисник, LM/RM – left/right midfielder

Позиція у футболі ЛП ПП

Завданням крайніх півзахисників є розвиток атак своєї команди флангами. Мета футболістів на цій позиції – обіграти суперника та виконати небезпечну передачу з флангу у штрафний майданчик, або ж зміститися в центр самому та спробувати завершити атаку самостійно.

Крайні півзахисники повинні володіти високою швидкістю, спритністю, гарним контролем м’яча, вмінням виконувати гострі передачі з флангу в центр, а також поставленим ударом.

Відомі крайні півзахисники:

  • Серж Гнабрі «Баварія»
  • Кінгслі Коман «Баварія»
  • Яннік Феррейра Карраско «Атлетико Мадрид»

ЦАП – центральний атакувальний півзахисник, CAM – central attacking midfielder

Позиція у футболі ЦАП

Центральний атакувальний півзахисник – найбільш креативна позиція у футболі. Також ЦАП називають АП – атакувальним півзахисником. Від виконавців цієї футбольної ролі в більшості випадків залежить створення гольових моментів біля воріт суперників. Такі гравці мало допомагають в оборонних діях, але в атаці саме вони є ключовою фігурою.

Від гравців на цій позиції вимагають прекрасного бачення гри, вміння пасувати та мислити нестандартно, креативно. Окрім створення гольових моментів ЦАП повинен вміти завершувати самостійно. Також атакувальні півзахисники нерідко забивають голи з-за меж штрафного майданчику, тож повинні володіти поставленим ударом як з близької, так і з далекої відстані.

Відомі атакувальні півзахисники:

  • Кевін Де Брюйне «Манчестер Сіті»
  • Мейсон Маунт «Челсі»
  • Бруну Фернандеш «Манчестер Юнайтед»

ФРВ – форвард, ST – striker

Позиція у футболі ФРВ

Форвард – гравець чужого штрафного майданчику, головною метою якого є забити гол у ворота суперників. 

На цій позиції у футболі можуть виступати як фізично потужні гравці з високим зростом, головними перевагами яких є гра у повітрі та ведення боротьби, так і невисокі футболісти, які виділяються своєю швидкістю та технікою. Та якою б статурую не володів нападник, він має бути завжди націлений на ворота суперників – бути готовим вразити їх будь-якої миті. 

Відомі форварди:

  • Роберт Левандовський «Барселона»
  • Гаррі Кейн «Тоттенгем»
  • Карім Бензема «Реал Мадрид»

ЦФД – центральний форвард, CF – centre-forward

Позиція у футболі ЦФД

Гравців, які виступають на позиції центрального форварда, часто називають «хибними дев’ятками». Адже вони, на відміну від чистих форвардів, рідше забивають голи, а більше націлені на те, щоб підіграти партнерам та створити для них гольовий момент. Також називають позицію ВН – відтягнутий нападаючий, або ОН російською.

Також гравці амплуа ЦФД виконують ще одну важливу функцію. Своїми відкриваннями вони відводять захисників суперника, звільняючи вільні зони для своїх крайніх півзахисників чи нападників.

«Хибна дев’ятка» повинна однаково гарно вміти завершувати атаки, а також володіти хорошим пасом, щоб створювати гольові ситуації партнерам. Якщо у схемі передбачено два гравці цього футбольного амплуа на позицію, то вони розташовуються правіше та лівіше центру і позначаються вже як ПФД та ЛФД – правий та лівий форвард (англ. RF/LF – right/left forward).

Відомі центральні форварди:

  • Роберто Фірміно «Ліверпуль»
  • Антуан Грізманн «Атлетико Мадрид»
  • Ліонель Мессі «Парі Сен-Жермен»

ЛФА/ПФА – лівий/правий атакувальний, LW/RW – left/right winger

Позиція у футболі ЛФА ПФА

Функції вінгерів схожі на ті, що виконують крайні півзахисники. Відмінність лише у тому, що футболісти даної позиції у футболі менше допомагають у відборі м’яча, концентруючись переважно на атакувальних діях.

У сучасному футболі все більше вінгерів є інвертованими. Це коли правоногий футболіст грає на лівому фланзі (або навпаки) та його головною задачею є не проста доставка м’яча до штрафного, а зміщення у зону між крайнім та центральним захисником, звідки вже можна виконати більш небезпечну передачу або спробувати пробити самотужки.

Відомі вінгери:

  • Мохамед Салах «Ліверпуль»
  • Неймар «Парі Сен-Жермен»
  • Вінісіус Жуніор «Реал Мадрид»
Avatar photo

Автор: Віталій Лазобко

Привіт! Мене звуть Віталік, мені 20. Футбол в моєму житті з самого дитинства, сам професійно займаюся ним вже 15 років, стежу за всіма новинами, результатами, чутками і трансферами в цьому виді спорту. З моїх статей можна дізнатися не тільки найсвіжішу і актуальну інформацію зі світу футболу, але також знайти для себе нові цікаві факти про футболістів, тренерів або футбольні клуби, яких до цього не знали )

Залишити відповідь

four × 2 =