in

Найбільші розгроми у футболі: 10 рекордних поєдинків

Я розповім про шість поєдинків, в яких було забито рекордну кількість голів. У списку представлені як матчі клубів, так і ігри між збірними. Також додам, що всі зустрічі були офіційними. Також у другій частині статті на вас чекає бонус – 4 матчі з найбільшими рахунками за всю історію англійської Прем‘єр-ліги. Усього виходить 10 поєдинків з розгромами.

6. «Вільяреал» – «Навата» – 27:0

Товариський матч
2009 рік

Фото команди «Вільяреалу»
Гравці «Вільяреалу». Фото: levante-emv.com

Влітку 2009 року «Вільяреал» грав товариський матч з командою «Навата», яка на той момент представляла регіональний дивізіон Каталонії. Цей розгром є найсвіжішим у нашому топі. У тому матчі нападник Джонатан Перейра забив аж сім голів, а його партнери Хосеба Льоренте і Марко Рубен зробили по покеру. 

5. Таїті – Острови Кука – 30:0

Тихоокеанські ігри
1971 рік

Від найновішого розгрому переходимо до найстаршого. У 1971-му в рамках Тихоокеанських ігор збірна Таїті розгромила збірну Островів Кука з рахунком 30:0.

Не важко уявити який рівень футболу у збірної Островів Кука, якщо врахувати те, що населення держави складає всього 17,5 тисячі. Така собі тихоокеанська версія Сан-Маріно.

4. Австралія – Американське Самоа – 31:0

Відбір на ЧС-2002
2001 рік

Найрезультативніший матч збірної Австралії
Кадр з поєдинку Австралії та Американського Самоа. Фото: socceroos.com.au

11 квітня 2001 року збірна Австралії знищила збірну Американського Самоа з рахунком 31:0. Цей результат є найкрупнішим з усіх офіційно зареєстрованих ФІФА. Форвард австралійців Арчі Томпсон забив у тому поєдинку 13 м’ячів, що досі є рекордом на міжнародному рівні.

Цікавий факт також – напередодні збірна Американського Самоа втратила трьох гравців через їхні заняття у школі. Замінили їх хлопцями, яким ще не виповнилось і 15 років та які, за словами тренера, ніколи в житті не грали у футбол більше години.

Цей розгром визвав багато дискусій, через що було прийнято рішення про створення попередніх етапів для слабких команд.

3. «Данді Харп» – «Абердін Роверс» – 35:0

Кубок Шотландії
1885 рік

Клуб «Абердін Роверс» було сформовано у 1885 році. Перед матчем Кубка Шотландії він провів всього 2 поєдинки. 12 вересня 1885-го «Абердін Роверс» в першому раунді кубку зустрівся з «Данді Харп» і програв з рахунком 0:35.

У «Абердін Роверс» катастрофічно не вистачало гравців та команда змушена була виходити на матч вдесятьох. Суддя звітував, що в матчі було забито 37 голів, але секретар команди-переможця записав результат 35:0 та відправив його до федерації. Неймовірно, але цей розгром не став найбільшим в той день у Шотландії.

2. «Арброт» – «Бон Аккорд» – 36:0

Кубок Шотландії
1885 рік

ФК «Арброт» 1885 року
Команда «Арброт»

Того ж 12 вересня 1885-го в тому ж першому раунді Кубку Шотландії «Арброт» приймав «Бон Аккорд». Зустріч завершилась перемогою «Арброту» з рахунком 36:0, завдяки чому їм вдалося перевершити результат «Данді Харп». 

В тому матчі нападник переможців забив 13 голів, що досі є рекордом для професійного футболу Британії.

1. «Стад Олімпік л’Емірн» – «Адема» – 0:149

Чемпіонат Мадагаскару
2002 рік

 У 2002 році у місті Туамасіна проходив фінальний етап чемпіонату Мадагаскару. В передостанньому поєдинку клубу «Стад Олімпік л’Емірн» треба було як мінімум не програти команді «ДСА», щоб в останньому турі мати змогу поборотись за чемпіонство. Але на останніх хвилинах зустрічі арбітр матчу поставив дуже спірний пенальті в ворота «Стад Олімпік л’Емірн», «ДСА» цей шанс реалізувала та позбавила суперників шансу на чемпіонство.

В останньому турі «Стад Олімпік л’Емірн» зустрічався з «Адемою», яка вже гарантувала собі перше місце. Тоді тренер перших, в знак протесту проти суддівства, наказав своїм підопічним забивати голи у власні ворота. Таким чином гравцям вдалося забити аж 149 голів за 90 хвилин – в середньому 36 секунд на гол.

Інцидент визвав не аби який резонанс, тренера та декотрих гравців відсторонили від футболу на визначений термін, але результат матчу не анулювали. Можливо, це зробили для того, щоб мадагаскарський футбол хоть якимось чином увійшов до світової історії.

Бонус: найрезультативніші матчі АПЛ

4. «Манчестер Юнайтед» – «Арсенал» – 8:2. 2012 рік

Найбільша поразка «Арсеналу» за майже 100 років
Момент з поєдинку між «Манчестер Юнайтед» та «Арсеналом». Фото: manutd.com

У 2012-му на Олд Траффорд «Манчестер Юнайтед» розгромив «Арсенал». Для «канонірів» ця поразка стала найкрупнішою з 1927 року. Тоді вони програли «Вест Гему» (0:7).

Рахунок в матчі відкрив МЮ на 22-й хвилині, а найкращим гравцем поєдинку став Вейн Руні, який оформив хет-трик.

Після гри тодішній тренер «Арсеналу» назвав результат «принизливим», але зазначив, що його команда не заслужила такої крупної поразки. Також коуч вибачився перед глядачами та запропонував їм безкоштовні квитки на наступний виїзний поєдинок команди.

3. «Тоттенгем» – «Уіган» – 9:1. 2009 рік

Джермейн Дефо, який оформив пента-трик в матчі
Момент з матчу «Тоттенгема» та «Вігана». Фото: premierleague.com

2009-го «Тоттенхем» приймав «Віган». У цьому поєдинку «шпори» просто знищили свого суперника.

Після першого тайму господарі скромно перемагали (1:0), а ось у другому їх було не зупинити. Особливо відзначився форвард Джермейн Дефо, який забив аж 5 голів.

2. «Тоттенгем» – «Редінг» – 6:4. 2007 рік

Ще один матч за участю «Тоттенхема», цього разу з «Редінгом». Перший тайм завершився із рахунком 1:1. У другому «Редінг» тричі виходив уперед, але господарі щоразу відігравалися, після чого на 79-й та 83-й хвилині забили два голи та встановили остаточний рахунок 6:4. Найбільше у тому матчі феєрил болгарський форвард Дімітар Бербатов, який забив 4 голи.

1. «Портсмут» – «Редінг» – 7:4. 2007 рік 

«Портсмут» – «Редінг» – 7:4
Кадр з матчу «Портсмуту» та «Редінга». Фото: portsmouthfc.co.uk

29 вересня 2007 року «Портсмут» та «Редінг» видали найрезультативніший матч АПЛ за всю історію, забивши 11 голів на двох.

До 70-ї хвилини рахунок був 3:2 – доволі результативно, але аж ніяк не для найбільш гольового матчу. Все найцікавіше розпочалось після цього, коли в останні 20 хвилин зустрічі команди забили аж шість голів, два з яких вже у компенсований час.

Avatar photo

Автор: Віталій Лазобко

Привіт! Мене звуть Віталік, мені 20. Футбол в моєму житті з самого дитинства, сам професійно займаюся ним вже 15 років, стежу за всіма новинами, результатами, чутками і трансферами в цьому виді спорту. З моїх статей можна дізнатися не тільки найсвіжішу і актуальну інформацію зі світу футболу, але також знайти для себе нові цікаві факти про футболістів, тренерів або футбольні клуби, яких до цього не знали )

Залишити відповідь

18 + 9 =