in

Найшвидший гол в історії футболу – топ-10

Без голів футбол був би простим перекатуванням м’яча. Саме завдяки голам цей вид спорту став найпопулярнішим у світі. Ми згадаємо топ-10 найшвидших голів в історії футболу. Це будуть найшвидші голи в історії кожного з найпопулярніших турнірів світу: від АПЛ та Ліги чемпіонів до Чемпіонату світу.

Чемпіонат Англії – 7 секунд

Фото святкування найшвидшого голу АПЛ
Шейн Лонг з партнерами святкує найшвидший гол АПЛ. Фото: mirror.co.uk

23 квітня 2019 року, стався найшвидший гол Англійської прем’єр-ліги. Відбувалося це в матчі 31-го туру, де зустрічались «Уотфорд» та «Саутгемптон». Гол забив ірландський нападник «Саутгемптона» – Шейн Лонг, сталось це на 7-й секунді матчу.

Господарі розпочали гру з центра поля пасом назад на захисника, проте 32-х річний нападник відразу почав активно пресингувати. Захисник намагався вибити м’яч подалі вперед, але м’яч влучив в Шейна і ірландець опинився наодинці з голкіпером. Лонг майстерно переграв Бена Фостера, забивши прекрасний гол підсічкою м’яча.

Цим голом Шейн встановив новий рекорд АПЛ, перевершивши попереднє досягнення Ледлі Кінга, захисника «Тоттенхема», який в сезоні 2000/01 забив м’яч на 10-й секунді в ворота «Брентфорда».

Чемпіонат Іспанії – 7,6 секунди

Фото Сейду Кейта після забитого гола в ворота «Альмерії»
Сейду Кейта святкує найшвидший гол Ла Ліги. Фото: 20minutos.es

28 березня 2014 року, в матчі 30-го туру іспанської Ла Ліги, в якому зустрічались «Альмерія» та «Валенсія», Сейду Кейта, півзахисник «Валенсії», встановив новий рекорд найшвидшого гола в історії чемпіонатів Іспанії. Гол в ворота «Альмерії» було забито всього за 7,6 секунд.

Гравці «Альмерії», після розіграшу м’яча в центрі поля, незграбно віддали пас в недодачу на голкіпера. Кейта скористався помилкою, і вибігши з-за спини захисника, холоднокровно реалізував вихід сам на сам.

Гол Сейду побив попередній рекорд, встановлений нападаючим «Вальядоліда» Льоренте в 2008 році, коли той забив «Еспаньйолу» за 7,8 секунд.

Чемпіонат Італії – 6,2 секунди

Фото Рафаель Леао після забитого гола в  ворота «Сассуоло»
Рафаель Леао святкує найшвидший гол Серії А. Фото: apnews.com

Португальський футболіст Рафаель Леао встановив новий рекорд італійської Серії А 20 грудня 2020 року, забивши найшвидший гол в історії чемпіонату. Це сталося в матчі 13-го туру, коли «Мілан» на виїзді грав проти «Сассуоло».

На відміну від попередніх голів, тут гру розпочинали саме гравці «Мілану», які після розіграшу м’яча з центру поля, активно побігли в сторону воріт суперника. Леао відкрив рахунок на 6,2 секунді гри, після того, як отримав чудовий пас від Хакана Чалханоглу, увійшов в штрафний майданчик і відправив м’яч у сітку.

Попередній рекорд належав італійському півзахиснику Паоло Поджі, який забив «Фіорентині» через 8,9 секунд після початку гри у 2001 році, виступаючи за «П’яченцу».

Чемпіонат Німеччини – 9 секунд

Фото удар Белларабі, після якого забито найшвидший гол в історії чемпіонатів Німеччини
Белларабі в падінні завдає удар, забиваючи найшвидший гол чемпіонату Німеччини. Фото: sbs.com.au

У матчі першого туру Бундесліги між «Байєром» і дортмундською «Боруссією», Карім Белларабі, гравець леверкузенського «Байєра», забив найшвидший гол в історії чемпіонатів Німеччини. Сталось це 23 серпня 2014 року.

Рівно через дев’ять секунд після початку гри, відразу ж після введення м’яча в гру з центру поля і декількох передач, Белларабі вивів свій клуб вперед. Карім зіграв за принципом головного тренера збірної Німеччини Йоахіма Льова, який часто говорив, що його команда повинна забити гол якомога швидше, бажано за 8 секунд. Цей гол допоміг Белларабі отримати виклик до збірної.

До цього гола, рекорд ділили між собою Ульф Кірстен та Джоване Елбер, які змогли відзначитись за 11 секунд.

Чемпіонат Франції – 8 секунд

Фото забитого м'яча Мбаппе
Мбаппе перекидає м’яч через голкіпера «Лілля» і забиває найшвидший гол Ліги 1. Фото: afp.com

21 серпня 2022 року, Кіліан Мбаппе, гравець паризького «ПСЖ», записав на свій рахунок найшвидший гол в історії Ліги 1. Сталося це в матчі проти команди «Лілль», в рамках 3-го туру чемпіонату Франції.

Після розіграшу в центрі поля, на 8-й секунді гри, Мбаппе отримав м’яч від Ліонеля Мессі, який виконав просто неймовірний пас зі своєї половини поля. Кіліан без перешкод, ефектно, перекинув круглого через воротаря.

Мбаппе своїм м’ячем перевершив успіх Мішеля Ріо, гравця «Кану», який забив гол на дев’ятій секунді гри в матчі «Кан» – «Канни» в 1992 році.

Ліга чемпіонів – 10 секунд

Фото Роя Макая після забитого гола в ворота «Реала»
Рой Макай святкує найшвидший гол в історії Ліги чемпіонів. Фото: CHRISTOF STACHE/Associated Press

7 березня 2007 року, голландський нападник мюнхенської «Баварії» Рой Макай, забив найшвидший гол в історії Ліги чемпіонів. На це йому знадобилося 10 секунд. Сталось це в матчі-відповіді 1/8 фіналу Ліги чемпіонів між «Баварією» і «Реалом».

Відразу після стартового свистка «Реал» почав атаку, але Роберто Карлос припустився помилки в прийомі м’яча, і Хасан Саліхаміджіч швидко цим скористався. Півзахисник перехопив м’яч і передав його Макаю, який знаходився на ударній позиції, і легко пробив повз Ікера Касільяса.

Цим голом Макай побив рекорд Жілберто Сілви, гравця лондонського «Арсеналу», якому в 2002 році знадобилось 20 секунд для того щоб відзначитись в воротах «ПСВ»

Ліга Європи – 10,69 секунди

Фото Яна Сікори
Ян Сікора – автор найшвидшого голу Ліги Європи. Фото: thescore.com

Півзахисник словацької команди «Слован» Ян Сікора провів вражаючий початок матчу в груповому етапі Ліги Європи УЄФА в сезоні 2016/17, забивши найшвидший гол в історії цього турніру. Сталося це 15 вересня 2016 року. Лише 10,69 секунд, в поєдинку проти «Карабаху» в Баку, знадобилось гравцю щоб відзначитись забитим голом.

Сікора, отримавши м’яч після перехоплення партнером по команді і серії рекошетів, відправив його в сітку воріт, вивівши «Слован» вперед. Сікора побив рекорд півзахисника «Севільї» Вітоло, який забив в 2015 році на 13-й секунді матча, в ворота «Вільяреалу».

Чемпіонат світу – 10,8 секунди

Фото Хакана Шукюра після забитого голу збірній Кореї
Хакан Шукюр святкує найшвидший гол в історії Чемпіонатів світу. Фото: twitter.com/DStvNg

Хакан Шукюр – рекордсмен за кількістю голів у збірній Туреччини і автор найшвидшого гола в історії Чемпіонатів світу. До нього цей рекорд належав Брайану Робсону, гравцю збірної Англії, який забив на 27-й секунді матчу проти Франції в 1982 році. Цей рекорд залишався непобитим протягом 20 років і протягом п’яти чемпіонатів світу.

Однак на першому Чемпіонаті світу, в новому тисячолітті, який проводився в Японії і Південній Кореї, Хакан Шукюр побив рекорд Робсона більш ніж в два рази. Сталось це 29 червня 2002 року. Шукюр забив гол у матчі за третє місце проти Південної Кореї всього через 10,8 секунд після старту матчу.

Гру з центра поля почали суперники, але турецький нападник зумів перехопити м’яч, скориставшись грубою помилкою захисника, і холоднокровно реалізував момент.

Фінал Чемпіонату Європи – 116 секунд

Найшвидший гол чемпіонату Європи був забитий гравцем збірної недокраїни, тому тут немає про що писати.

А найшвидший гол в фіналах чемпіонатів Європи забив Люк Шоу, гравець збірної Англії, на 116-й секунді матчу проти збірної Італії на Євро-2020.

Найшвидший гол в історії – 3,69 секунди

Фото Дамьена Морі
Дамьен Морі святкує найшвидший гол в історії футболу. Фото: twitter.com/AdelaideCityFC

У 1995 році футболіст Дамьен Морі, який виступав за австралійську команду «Аделаїда Сіті», забив найшвидший гол в історії футболу, відзначившись на 4-й секунді матчу.

В матчі проти «Сідней Юнайтед», нападаючий з словенськими корінням, почав атаку відразу після стартового свистка. Провівши швидку перепасовку з одноклубником, гравець одразу вдарив по воротах з центра поля. Голкіпер суперника не був готовий до такого розвитку подій.

Після матчу експерти проаналізували запис гри і підтвердили, що м’яч перетнув лінію воріт за рекордні 3,69 секунди. Цей гол був занесений в Книгу рекордів Гіннеса як найшвидший в історії футболу.

Також згадаємо найшвидший гол збірної України та найшвидший гол чемпіонату України.

Збірна України – 15 секунд

Фото Андрія Ярмоленко
Андрій Ярмоленко – автор найшвидшого голу збірної України. Фото: skysports.com

Під час товариського матчу проти збірної Уругвая, 2 вересня 2011 року, збірна України з футболу забила найшвидший гол у своїй історії, всього за 15 секунд. Андрій Ярмоленко вразив ворота Фернандо Муслери після ефектного пасу Марко Девіча.

До цього моменту рекорд належав Сергію Реброву, який забив гол на 53-й секунді товариського матчу проти Грузії в 1998 році.

Чемпіонат України – 7,4 секунди

Фото Романа Яремчука
Роман Яремчук – автор найшвидшого голу Чемпіонату України. Фото: uaf.ua

Роман Яремчук, на той момент гравець «Олександрії», встановив  рекорд найшвидшого голу в історії вищого дивізіону чемпіонату України по футболу. Сталось це 30 жовтня 2016 року. Форварду знадобилося всього 7,4 секунди, щоб вразити ворота суперника в матчі 13-го туру української Прем’єр-ліги проти «Ворскли».

Попередній рекорд, встановлений Олександром Косиріним, становив 9 секунд і тримався з 2005 року, коли його «Чорноморець» грав проти «Металіста».

Avatar Newstavka

Автор: Юрій Мамчур

Спортивний редактор. В беттінгу більше 18 років. Знаю про беттінг більше ніж 95% звичайних гравців. Пройшов шлях від «попана» до професійного гравця. Працював майже з усіма букмекерськими конторами, які доступні українцям. Мета роботи на newstavka.com.ua — допомогти українцям у вивченні сфери беттінгу, та не допустити повторення ними моїх помилок.

Залишити відповідь

2 + 19 =