in

Футбол з Україною. Хто і як допомагає Україні під час війни

24 лютого 2022 року життя всього українського народу поділилось на до та після. Росія без попередження почала війну з Україною. Через російську агресію вже загинуло багато мирних мешканців, зруйновано безліч інфраструктурних об’єктів. Мільйони українців були змушені покинути свій рідний дім та виїхати у більш безпечне місце.  

Весь світ підтримує Україну в усіх аспектах, і футбол не залишився осторонь. Клуби та гравці з різних куточків планети намагаються висловити свою підтримку та співчуття нашій країні у цей непростий час. У сьогоднішній статті я розкажу, хто з іноземних футболістів та клубів і як саме допомагає Україні.

«Боруссія Дортмунд» 

Дортмундська «Боруссія» чи не найбільше з усього світового футболу підтримує Україну. «Джмелі» – перший топ-клуб, що відреагував на російське вторгнення. 

«Ми шоковані і засмучені тим, що на європейській землі почалася війна. BVB рішуче засуджує це кричуще порушення Росією міжнародного права! Наші думки з народом України», – написала прес-служба дортмундців у своєму Instagram. 

Окрім словесної підтримки «Боруссія» допомагає й матеріально. Клуб разом з фанатами влаштував збір коштів для допомоги нашій країні та вже надіслав 160 тонн медикаментів. Зазначається, що це була лише перша відправка, тобто Дортмунд планує і надалі допомагати Україні. 

Також перед матчами футболісти «Боруссії» виходять з плакатом «Stop War», тобто «Зупиніть війну», логотип спонсору клубу на футболках намальований на жовто-синьому тлі, а капітан дортмундців Аксель Вітсель виводить команду на поле з синьо-жовтою пов’язкою.

«Боруссія Дортмунд» підтримує Україну
Дортмундська «Боруссія» та «Армінія» перед матчем Бундесліги з плакатом «Зупиніть війну». Фото: twitter.com/axelwitsel28

«Барселона»

Ще один топ-клуб, котрий висловив підтримку українському народу – каталонська «Барселона». Президент «синьо-гранатових» Жоан Лапорта виступив з промовою: 

«Щоразу, коли ми відвідували Україну, то помічали підтримку та прихильність вболівальників Барселони у цій країні. Київ має фан-клуб, українські спортсмени свого часу писали історію Барселони. Від імені нашого футбольного клубу хочу висловити підтримку та солідарність українському народу, усім людям, які страждають від жахів необґрунтованої війни. Ми з вами підтримуватимемо всіх, хто приїде в нашу країну в пошуках притулку. Українці, футбольний клуб «Барселона» з вами! Зупиніть війну».

Перед поєдинком Ліги Європи проти «Наполі» футболісти обох команд вишикувалися з плакатом «Stop War».

Також каталонці у співпраці з Червоним Хрестом організували збір продуктів для немовлят та дітей, які прибули до Каталонії з сім’ями. Зазначається, що фанати каталонського клубу можуть зробити грошову пожертву.

«Барселони» та «Наполі», матч Ліги Європи
Гравці «Барселони» та «Наполі» перед матчем Ліги Європи з плакатом на підтримку України. Фото: republicworld.com

«Баварія»

Перед матчем Бундесліги проти «Баєра» мюнхенська «Баварія» красиво підтримала Україну. У центральному колі розгорнули банер із написом «Зупиніть війну», гравці обох команд вийшли у синіх та жовтих куртках, а всі екрани, рекламні щити, кутові прапорці та капітанські пов’язки були у синьо-жовтих кольорах.

«Дуже важко зосередитися на футбольних справах з усіма жахливими картинами війни, які ми щодня спостерігаємо з України. Ми ніколи не думали, що знову побачимо щось подібне в Європі. Ця війна має припинитися. Наші думки з народом України», – сказав генеральний директор мюнхенців Олівер Кан. 

Мюнхенська «Баварія» красиво підтримала Україну
Банер на підтримку України у центральному колі Альянц Арени, та гравці «Баварії» у жовтих та синіх куртках. Фото: cinktank.com

«Хоффенхайм» та «Майнц»

Ще у перший день війни висловили свою позицію ще два клуби німецької Бундесліги. «Сьогодні нам важко думати про футбол. Наші думки та співчуття з народом України. Миру і лише миру», – написано в заяві Майнца.

Прес-служба «Хоффенхайму» у своєму твіттері написала: 

«Події в Україні, країні, де ми зіграли наш перший матч у Лізі чемпіонів, приголомшують та засмучують нас. Наші думки звернені до чудових людей у ​​Харкові та по всій країні. Мир є найважливішим аспектом для кожного з нас. Назавжди. Де завгодно».

«Хоффенхайм» висловив підтримку Україні
«Хоффенхайм» та «Штутгарт» з антивоєнним плакатом. Фото: twitter.com/tsghoffenheim

Взагалі, підкреслю, що німецькі клуби найбільше підтримують Україну, проводячи перед кожним матчем антивоєнні акції.

«Арсенал» та «Лестер»

АПЛ також не залишилася осторонь трагічних подій в Україні. Так, перед зустріччю лондонського «Арсеналу» з «Лестером» команди розтягнули величезний прапор України з написом «Football Stands Together» («Футбол – разом»).

Shutterstock 12848038j – newstavka.com.ua
Гравці «Арсеналу» та «Лестеру» підтримали Україну. Фото: shutterstock.com

«Утрехт»

Клуб колишнього зіркового півзахисника Уеслі Снейдера підтримав Україну не лише морально. «Утрехт» зібрав 25 тисяч євро для переселенців та дозволив українським дітям безкоштовно грати за команду.

Сам Снейдер у інтерв’ю сказав: 

«Наше серце з усім народом України під час цієї жахливої кризи. Розраховуйте на мою повну підтримку зараз та в майбутньому. Об’єднуємось заради України. Зупинимо війну».

Снейдер зібрав кошти для українців
Снейдер допоміг зібрати гроші для українських переселенців. Фото: /twitter.com/elevchenko

«Реал Мадрид»

Мадридський «Реал» фінансово допоміг українцям, що були змушені покинути країну через російське вторгнення. «Королівський клуб» на своєму офіційному сайті повідомив, що надав для українських біженців мільйон євро. Гроші перейдуть до «Червоного Хреста», ООН та інших організацій, які допомагають постраждалим від війни.

Крім того, фонд мадридського клубу допомагає речами і предметами першої необхідності переселенцям, що залишаються в Україні, а також тим, хто виїхав до інших країн Європи.

Також підтримали Україну й вболівальники «Реалу». Перед матчем 29-го туру Ла Ліги проти «Барселони» вони влаштували масштабну противоєнну акцію та сфотографувалися з банером «Слава Україні» біля стадіону «Сантьяго Бернабеу».

«Реал Мадрид» з плакатом на підтримку України
«Реал Мадрид» та «Реал Сосьєдад» підтримали Україну. Фото: realmadrid.com

«Динамо Тбілісі»

Грузинський клуб «Динамо Тбілісі» надіслав до України гуманітарну допомогу. Вона надійшла до організованого донецьким «Шахтарем» притулку для переселенців. Столичний клуб закупив та відправив в Україну 200 комплектів постільних речей, куди увійшли матраци, ковдри та подушки. Вони допоможуть облаштувати центр прийому тимчасових переселенців та зроблять перебування людей комфортнішим.

«Динамо Тбілісі» підтримало Україну
«Динамо Тбілісі» з українським прапором у знак підтримки. Фото: twitter.com/GeorgianFooty

«Емполі»

Клуб італійської Серії А «Емполі» також вирішив підтримати український народ у боротьбі з російськими окупантами. 

На офіційному сайті команда повідомила, що надішле в Україну гуманітарну допомогу. 1800 коробок із предметами першої необхідності, які зібрали місцеві жителі, будуть передані потерпілим внаслідок війни українцям.

 «Емполі» допомагає Україні
Команда «Емполі» надіслала гуманітарну допомогу до України. Фото: legaseriea.it

«Лаціо»

Футболісти римського «Лаціо» підтримали Україну у війні з РФ. На розминку перед черговим матчем Серії А гравці вийшли у футболках із написом «Ні війні в Україні», українським прапором та гербом. 

У свою чергу представники римського клубу повідомили, що ці футболки продаватимуться на стадіоні та в офіційних клубних магазинах, а виручені кошти підуть на конкретні ініціативи на підтримку мешканців України.

Футболісти римського «Лаціо» підтримали Україну у війні з РФ
«Лаціо» на розминці у футболках з проханням зупинити війну. Фото: msn.com

Від футбольних клубів перейду до конкретних гравців та футбольних людей, що словом і ділом вже допомогли Україні.

Роберт Левандовський

Польський нападник Роберт Левандовський наразі чи не найбільше з футболістів підтримує Україну та український народ. Спочатку він грав з синьо-жовтою капітанською пов’язкою, яку потім було продано на аукціоні за 27 тисяч злотих, а кошти було відправлено на допомогу українцям. 

Роберт одним з перших заявив, що збірна Польщі відмовляється грати з Росією плей-офф відбору до ЧС-2022. А 7 березня з’явилася інформація, що нападник розірвав спонсорську угоду з компанією Huawei. До цієї дії поляк прийшов після того, як дізнався, що китайський виробник електроніки підтримує російську армію технічно.

Левандовський підтримує Україну
Роберт Левандовський з капітанською пов’язкою синьо-жовтого кольору. Фото: rtl.de

Каміль Глік

Ще один польський футболіст, капітан національної збірної Польщі Каміль Глік допомагає українцям. Захисник «Беневенто» придбав автомобіль швидкої допомоги для українських дітей, щоб допомогти їм швидше добиратися до Польщі.

34-річний футболіст допоміг пораненим та тяжкохворим дітям з України: цей автомобіль вивозитиме їх на територію Польщі, де їм надаватиметься медична допомога. Після закінчення війни Глік залишить автомобіль однієї з українських лікарень.

Каміль Глік допомагає Укаїні
Карета швидкої допомоги, яку придбав Глік для евакуації хворих дітей з України до Польщі. Фото: pl.aleteia.org

Кейлор Навас

Голкіпер «Парі Сен-Жермен» Кейлор Навас також не пройшов повз жах та горе українців. Сайт Sport.es повідомляє, що костариканець розмістив у себе вдома 30 біженців з України. Воротар парижан розмістив людей у своєму кінотеатрі, придбавши 30 ліжок. Жінка Наваса також допомагала людям, готуючи їжу та надавши весь необхідний одяг.

Кейлор Навас допомагає українським біженцям
Голкіпер «ПСЖ» Кейлор Навас. Фото: golfsingleplayer.com

Серхіо Рамос

Ще один гравець «ПСЖ» Серхіо Рамос створив фонд на підтримку українських переселенців. Зірковий іспанець у своєму Instagram закликав придбати світшоти з надписом: «We Are All Ukrainians». Усі зібрані кошти Рамос відправить до України, на допомогу людям, які постраждали від російської військової агресії.

Серхіо Рамос допомагає Україні
Серхіо Рамос у тому самому світшоті, які він пропонував купити та виручені кошти відправит до України. Фото: newsreadonline.com

Донні ван де Бек

Партнер по команді нашого Віталія Миколенка також намагається допомогти українським біженцям. Ван де Бек має на меті орендувати будинок у Польщі або Нідерландах для переселенців. За словами самого Миколенка, людей заберуть прямо з кордону, заселять та все оплатять.

Ван де Бек допомагає українським біженцям
Ван де Бек у футболці «Евертону». Фото: mirror.co.uk

Девід Бекхем

Прекрасний футболіст у минулому та зіркова медійна персона Девід Бекхем в усі способи намагається підтримати нашу країну. Бекхем неодноразово закликав міжнародні фонди та організації допомагати українцям, а сама сім’я Бекхемів вже зробила пожертвування на підтримку українських дітей.

Окрім того, Девід надав доступ до свого Instagram українській лікарці, щоб та змогла показати 72 млн підписникам Бекхема, який жах коїться в Україні та як багато людей вже постраждали внаслідок війни.

Бекхем допомагає Україні
Девід Бекхем та харківська лікарка, якій футболіст дав свій акаунт Instagram. Фото: bbc.com

Рубен Гарсія

Півзахисник «Осасуни» Рубен Гарсія особисто вирушив до Варшави, щоб допомагати біженцям, що перетинають польсько-український кордон. 

«Сусід розповів мені, що з двома друзями їде до Варшави з медикаментами, підгузками, дитячим харчуванням. Усього 12 осіб.

Футболісти живуть як у міхурі, але не можна втрачати зв’язок із реальністю. Я відчув, що повинен зробити свій внесок. 

З Польщі нам повідомили, що велика потреба – у підгузках, дитячому харчуванні, консервах, а також ліках, рукавичках, медичному приладді. Також ми привезли фуру одягу, хоча нам сказали, що треба менше. У нас п’ять вантажівок, забитих нагору», – розповів футболіст у інтерв’ю Cadena SER.

Рубен Гарсія допомагає українцям
Рубен Гарсія роздає гуманітарну допомогу українцям на кордоні з Польщею. Фото: totalsportek.app

Тім Спарв

Екс-капітан збірної Фінляндії Тім Спарв також зробив свій внесок у допомогу українцям. Після повномасштабного вторгнення російських військ на територію України, 35-річний хавбек у своїх соцмережах заявив, що готовий надати свою квартиру у фінському місті Вааса українським біженцям. І тепер у цій квартирі живе українка із двома дітьми – сином та донькою. За словами гравця, її чоловік лишився в Україні.

Спарв з жінкою жертвували кошти різним організаціям, що допомагають Україні. Жінка футболіста протестувала проти війни у Празі, але Спарв хотів зробити щось більш масштабне для українців й запропонував біженцям свою квартиру.

Спарв допомагає українцям
Тім Спарв запропонував свою квартиру українським біженцям. Фото: pledgetimes.com

Пеле

Легенда світового футболу, 81-річний пеле також висловив співчуття українському народу. Знаходячись у лікарні, «король футболу» написав у своєму твіттері: 

«Я шлю свою солідарність народу України. Я молюся і прошу Бога, щоб запанували мир, свобода та любов. Минають роки, але мало що змінилося з того часу, як я був дитиною. Трагедії, які ми вже пережили, мали навчити нас будувати більш мирний світ».

Пеле підтримав Україну
«Король футболу» також висловив підтримку Україні. Фото: skysports.com

Хосеп Гвардіола

Один з найкращих тренерів світу на даний момент жорстко висловив свою позицію щодо ситуації в Україні. Головний тренер «Манчестер Сіті» підтримав Україну у війні із російськими окупантами, заявивши: 

«Країну продовжують руйнувати, бо одна людина вирішила, що безневинні люди мають бути знищені. І світ зупинився. Світ мовчить. Урядам усього світу доведеться ухвалити рішення і сказати, що так не може бути.

Якщо це сталося, це провал політики, економіки та іншого. Коли це відбувається, збільшується кількість ненависті, що генерується в майбутніх поколіннях. Щоб виправити це, вам може знадобитися сторіччя. Український народ ніколи не забуде, що з ним зробили».

Гвардіола катигорично висловився щодо ситуації в Україні
Хосеп Гвардіола в якості тренера «Манчестер Сіті». Фото: archysport.com

Ця стаття спрямована на те, щоб показати читачам, що весь світ наразі з Україною. Усі ми вдячні людям, які висловлюють слова підтримки, протестують проти війни та всілякими способами допомагають Україні. Сподіваємося, що все це жахіття незабаром закінчиться нашою спільною перемогою та усі люди зможуть повернутися до свого повсякденного щасливого життя.

Avatar photo

Автор: Віталій Лазобко

Привіт! Мене звуть Віталік, мені 20. Футбол в моєму житті з самого дитинства, сам професійно займаюся ним вже 15 років, стежу за всіма новинами, результатами, чутками і трансферами в цьому виді спорту. З моїх статей можна дізнатися не тільки найсвіжішу і актуальну інформацію зі світу футболу, але також знайти для себе нові цікаві факти про футболістів, тренерів або футбольні клуби, яких до цього не знали )

Залишити відповідь

two × 2 =