in

Футбол зі зброєю в руках. Хто і як з українського футбольного світу допомагає Україні під час війни

На превеликий жаль війна України з російськими загарбниками ще не добігає свого кінця. Після минулої статті, де ми розповідали про те, як іноземні клуби та гравці допомагають Україні, сьогодні ми вирішили розповісти про українців. А саме про українські клуби та окремих людей, які допомагають нашій армії та народу. Хтось надає гуманітарну допомогу, хтось організовує прихистки для переселенців, а хтось пішов захищати нашу країну з автоматом у руках.  

«Динамо Київ»  

Яку допомогу надає київський клуб Україні під час війни: 

Ми почали допомагати з перших днів війни. Спочатку це було фінансування столичних лікарень та облаштування дітей-біженців у західній частині України.

Ми фінансуємо гуманітарні, медичні, оборонні, будівельні програми. Допомогли нашим паралімпійцям, фінансово підтримали придбання та ввезення 200 тонн гуманітарної допомоги до різних населених пунктів Київської, Чернігівської та Харківської областей.

«Динамо» перераховує гроші лікарням, територіальним громадам, різним гуманітарним центрам та підрозділам ЗСУ. Ми щодня на зв’язку з різними організаціями, волонтерами, медиками, яким потрібна допомога. Це триватиме стільки, скільки потрібно для країни та для перемоги України.  

Окрім того, у «Динамо» заплановано декілька благодійних поєдинків, зібрані кошти з яких підуть на допомогу українським біженцям. Київський клуб вже встиг зіграти у Варшаві з «Легією», обігравши поляків з рахунком 3:1, а також у Турції з аналогічним рахунком перемогли «Галатасарай». Потім кияни вирушать до Румунії на матч з «ЧФР Клуж», а також проведуть матч у Німеччині, де зіграють з грандом чемпіонату «Боруссією Дортмунд». 

Додам, що кияни також в рамках благодійної акції хотіли провести спаринги з «Барселоною» та мадридським «Реалом», але УЄФА не дозволила зіграти ці матчі. Річ у тім, що цим іспанським клубам заборонено грати товариські поєдинки через обмеження щодо Європейської Суперліги. 

Благодійні матчі «Динамо Київ»
Благодійний матч «Динамо» з «Легією». Фото: fcdynamo.com

«Шахтар Донецьк» 

Інший український топ-клуб «Шахтар Донецьк» також робить все можливе для перемоги України та для допомоги українському населенню. 

Фонд президента «Шахтаря» Рината Ахметова ледь не щодня надсилає допомогу в усі регіони, що її потребують. Насамперед мова йде про гуманітарну допомогу: ліки, харчі, засоби першої необхідності. Також Ахметов допомагає українській армії та територіальній обороні, надаючи все необхідне, щоб наші захисники могли впевнено протистояти російським військам. 

Також донецький клуб організував прихисток для біженців на стадіоні «Арени Львів». Ще у середині березня донеччани закупили необхідний інвентар для облаштування центру: матраци, дитячі ліжка, подушки, ковдри та інші необхідні товари. Наразі близько трьох тисяч переселенців проживають на території тимчасового табору. 

Зазначу також, що «гірники», як і київське «Динамо», організують серію благодійних поєдинків під назвою «Shakhtar Global Tour for Peace», зібрані кошти з яких підуть на допомогу українцям. 9 квітня донеччани вже провели свій перший матч проти «Олімпіакосу» з Греції, у якому поступилися з рахунком 1:0. Лише за цей матч вдалося зібрати 3,2 млн гривень. Другий матч «Шахтар» зіграв у Польщі з гданською «Легією». Зустріч завершилася перемогою «гірників» (3:2). 

Наступні зпоєдинки у «Шахтаря» відбудуться з «Фенербахче» – 19 квітня та «Хайдуком» – 1 травня. 

Благодійні матчі «Шахтаря»
Матч «Шахтаря» з «Олімпіакосом».Фото: www.goal.com

«Рух Львів» 

З першого дня війни футбольний клуб «Рух» спрямував усі свої зусилля та ресурси для допомоги українській армії та переселенцям. 

Наприкінці березня клуб створив фонд під назвою «Рух у Майбутнє», основними завданнями якого є: гуманітарна допомога тимчасово переміщеним особам, реабілітація дітей-переселенців, допомога українським лікарням, госпіталям та військовим. 

Як інформує офіційний сайт львівського клубу, першими до фонду долучились заслужений тренер України Мирон Маркевич, екснаставник «Руху» Іван Федик, відомий коментатор Віктор Вацко, блогер Дмитро Поворознюк та Михайло Кополовець. Саме вони завдяки своїм зв’язкам залучатимуть в організацію іноземних партнерів, які готові допомогти Україні. 

Також до роботи у фонді будуть залучені усі працівники клубу, академії та школи «Руху». Президентом благодійної організації став генеральний директор клубу Ігор Дедишин.  

Крім того, «Рух» випустив ексклюзивну лінійку одягу з легендарним надписом «Русский военный корабль иди на*уй». Усі виручені кошти з продажу цього одягу підуть на допомогу ЗСУ. 

Зустріч представників фонду «Рух у Майбутнє»
Фото з зустрічі представників фонду «Рух у Майбутнє». Фото:fcrukh.com

«Ворскла»  

Як пише офіційний сайт полтавської «Ворскли»: 

Група компаній почесного президента клубу Костянтина Жеваго ніколи не стоїть осторонь будь-яких глобальних проблем у державі. Пам’ятаємо, як на початку пандемії COVID-19 рада директорів однією з перших сповістила про рішення в наданні допомоги з масштабною проблемою в регіоні у розмірі 2,5 мільйонів американських доларів. 

У цей буремний час група компаній Ferrexpo знову стоїть пліч-о-пліч з тими, хто всебічно допомагає Збройним силам України боронити кордони нашої держави. 

За словами керівника програм Ferrexpo в Україні Юрія Химича, для потреб на передовій компанією вже передано 72 одиниці різної спеціальної техніки (вантажні авто, цистерни, автобуси), що в грошовому еквіваленті складає від 3,5 до 4 мільйонів доларів США. 

Окрім того, на запит із різних регіонів, що найбільше потерпають від масштабних бойових дій, група компаній Ferrexpo постійно відправляє великі партії благодійної допомоги населенню. Усе заради нашої спільної перемоги над ворогом.

Також гравці клубу навідалися до військового шпиталю, де перебувають наші герої. Підбадьорили бійців ЗСУ, зробили світлини, роздавали автографи та обговорили нинішню ситуацію в країні. 

Ворскляни підтримали бійців у лікарні
Футболісти з нашими воїнами у шпиталі. Фото: vorskla.com.ua

«Олександрія» 

Тренер «Олександрії» Юрій Гура розповів як клуб допомагає Україні під час війни: 

Всі працівники Олександрії та футбольний клуб займаються волонтерством, допомагають територіальній обороні, ЗСУ. Через Олександрію проходять багато біженців. Дуже великий потік був із Харкова та Харківської області, ми їх розміщували, вони відпочивали та продовжували шлях на західну Україну. Навіть зараз тут їздить багато машин з різних куточків України. Тут начебто тихо, але постійно лунають сирени й вранці, і вночі. Поки що спокійно.

Зокрема, 12 квітня клуб придбав і передав матеріальні ресурси загальною вартістю 200 тисяч гривень на підтримку місцевої тероборони, для більш ефективного виконання нею своїх завдань та посилення обороноздатності району. 

Фото з тренування Олександрії
Довоєнне фото команди з тренування. Фото: fco.com.ua

«Колос»  

«Колос» з Ковалівки також активно допомагає українцям та ЗСУ. Як повідомляє офіційний сайт клубу: 

Президент клубу Андрій Засуха та все керівництво ковалівського клубу, футболісти і персонал знаходяться у Ковалівці та роблять усе можливе аби допомогти ЗСУ і цивільному населенню України у боротьбі проти російських окупантів. Клубний автобус задіяний для евакуації жінок та дітей з  Київа до більш безпечних міст нашої країни. У Ковалівці розгорнуто штаб для допомоги усім, хто її потребує. 

Щодня на стадіоні «Колос» люди можуть отримати гуманітарну допомогу: засоби особистої гігієни (жіночі та дитячі), продукти харчування для дітей від 0 років, корм для тварин (собаки, кішки), одяг, продукти харчування першої необхідності. 

Окрім того, пресс-служба ковалівців повідомила, що: «Наші військові отримали чергові автомобілі від Андрія Засухи та ФК «Колос». Тепер три новенькі повнопривідні позашляховики PICKUP T8 2.0 FullExtra будуть служити на захисті нашої державі від російського агресора. Слава Україні!». 

Автомобілі від «Колоса» для ЗСУ
Автомобілі, що Засуха надав ЗСУ. Фото: koloskovalivka.com

«Верес»  

Футбольний клуб «Верес» разом з туроператором Тур-Груп та Рівненською обласною асоціацією футболу організували спільний проект щодо евакуації жінок та дітей до Болгарії. Попередньо програма гуманітарного захисту діятиме до кінця травня 2022 року. Проїзд, проживання і триразове харчування повністю безкоштовні. 

У планах проекту зробити так, щоб до кінця травня близько 150 жінок та дітей змогли проживати у Болгарії. 

Зараз треба допомагати усім. Ми запланували вже відправку 150 людей. Якщо все буде нормально, з логістикою, з умовами проживання – далі працюватимемо в цьому напрямку. Всі, хто заповнив заявку в google-формі – всіх відправляємо в порядку черги», – заявив керівник Рівненської обласної асоціації футболу Олексій Хахльов. 

Також рівненський клуб провів аукціон, де вдалося зібрати 31 500 грн для допомоги ЗСУ. 

«Верес» переміг на кубку допомоги ЗСУ
Фото з переможного кубку допомоги ЗСУ. Фото: nkveres.com

«Металіст Харків» 

Президент харківського «Металіста» Олександр Ярославський усіма силами намагається допомогти Україні, а в основному рідному Харкову, який чи не найбільше з усіх міст наразі страждає від постійних нападів та бомбардувань з боку російської армії. 

Ще на початку війни група DCH Ярославського перерахувала до харківського бюджету 25 млн гривень для забезпечення міських лікарень усім необхідним.  

Також футбольний клуб «Металіст» почав надавати гуманітарну допомогу мешканцям Харкова та області. Волонтерам будуть надані всі речі бренду MTLST та фірми Joma: спортивні штани, кофти та кельми, футболки, куртки, вітровки, кросівки, шкарпетки, теплі пледи та шапки, а також одяг для дітей різного віку. Речі будуть передані тим, хто був змушений покинути свої будинки та ховатися від обстрілів у холодному метро та підвалах.  

Ще Олександр Ярославський запустив для свого рідного міста міжнародну програму World4Kharkiv. За словами президента «Металіста», його друзі-бізнесмени вражені стійкістю українців та будуть надавати фінансову допомогу для нашої спільної перемоги та відновлення держави. Зокрема, за програмою було придбано та доставлено до Харкова 26 сучасних автомобілів швидкої допомоги, загальною вартістю близько 1,5 млн євро. 

А на початку квітня бізнесмен анонсував продаж власної яхти з метою спрямувати отримані кошти на відновлення міста Харкова. 

Дорогі Харків’яни! DCH розпочинає гуманітарну програму для Харкова. Першим внеском у відбудову зруйнованого міста стануть гроші від продажу моєї яхти. На неї часу вже не буде – треба працювати, працювати та ще більше працювати», – заявив Олександр Ярославський. 

Швидкі допомоги від Ярославського
Автомобілі швидкої допомоги, що надав Ярославський. Фото: ua-football.com

Нагадю також, що у Львові відбувся Кубок допомоги України. Це благодійний турнір з метою збору коштів для допомоги військовим та українцям, які постраждали від російської агресії, організований фондом «Рух у Майбутнє». 

У турнірі взяло участь 12 команд, серед яких: «Рух», «Рух U-19», «Колос», «Верес», «Львів», «Карпати», «Минай», «Прикарпаття», «Волинь», «Верхня Білка», «Енергія» та збірна України U-21. Перемогу здобули футболісти рівненського «Вереса», у фіналі обігравши «Львів» з рахунком 2:0. 

Після футбольних клубів хочу розповісти про конкретних українців, які захищають та всіляко допомагають Україні.

Андрій Ярмоленко

Окрім слів підтримки, які регулярно висказує Андрій Ярмоленко, футболіст «Вест Гема» допомагає Україні й фінансово. Лідер збірної України переказав 3 млн гривень на підтримку ЗСУ.

Окрім цього, Ярмоленко допомагав військовим, які боронили його рідне місто – Чернігів. Про це розповів голова Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус, сказавши:

Я дуже дякую Андрію Ярмоленку за ту допомогу, яку він передає сьогодні своєму місту. Ці «ніштяки», які у мене в руках, вони підуть нашим розвідникам. Це те, що їм зараз потрібно. Андрій, спасибі.

Ярмоленко у матчі АПЛ
Андрій Ярмоленко у футболці «Вест Гема». Фото: standard.co.uk

Юрій Вернидуб

Ще у перші дні війни Юрій Вернидуб повернувся до України та став на захист нашої держави. Головний тренер тираспольського «Шерифа», здається, ще нещодавно обігрував мадридський «Реал» на Сантьяго Бернабеу, а в зараз вступив до лав територіальної оборони та мужньо захищає нашу країну.

Юрій Вернидуб у теробороні
Вернидуб у військовій формі. Фото: marca.com

Михайло Сергійчук

Форвард «Вереса» Михайло Сергійчук на початку квітня також вступив до тероборони міста Рівне.

Сергійчук у територіальній обороні
Михайло Сергійчук змінив бутси на автомат. Фото: armyinform.com.ua

Артем Федецький

Колишній захисник збірної України Артем Федецький записався до тероборони Луцька. 

Дивимося, щоб у місті був порядок. Не було провокацій, підозрілих людей, мародерства. Треба буде стріляти – стрілятимемо. Якщо москалі прорвуться сюди, вони відчують, що таке партизанщина Західної України. Там хлопці їх палять, а ми їх тут різатимемо як свиней, – жорстко попередив окупантів Федецький.

Артем Федецький зі зброєю
Артем Федецький з мішенню. Фото: sport.segodnya.ua

Роман Зозуля

Ще влітку 2021 року Роман Зозуля отримав від Володимира Зеленського орден «За заслуги ІІІ ступеня» за багаторічну допомогу українській армії. Український нападник навіть заснував фонд «Народна армія», але через російську пропаганду іспанські вболівальники звинувачували Зозулю у нацизмі і навіть зривали матчі за його участю. 

З початком війни активність Романа Зозулі, спрямована на допомогу українцям лише посилилась. З перших днів російського вторгнення футболіст організовує процеси гуманітарної допомоги в Іспанії та особисто бере участь у завантаженні товарів.

Роман Зозуля допомагає Укрїні гуманітаркою
Роман Зозуля збирає гуманітарну допомогу для України. Фото: politeka.net

Віктор Корнієнко

Захисник донецького «Шахтаря» Віктор Корнієнко активно зайнявся волонтерством, обладнав спортзал для біженців, а також патрулює вулиці рідного села. 

То була моя ініціатива. Коли сталося таке горе, зрозумів, що не можу залишатися осторонь. Мій будинок знаходиться під Полтавою, насамперед об’їхав блокпости, розпитав, чим можу допомогти – діткам, біженцям, теробороні. Тепер щодня купую найнеобхідніше для тих, хто змушений був залишити свої будинки та втекти від обстрілів, бомбардувань. 

У своєму населеному пункті обладнав спортзал, де є все необхідне для безпечного життя. Багато знайомих дзвонять із Маріуполя, Харкова, всім кажу, щоб їхали до нас: тут є все найнеобхідніше, а головне – у нас безпечно», – приводить слова Корнієнка офіційний сайт клубу.

Корнієнко допомагає Україні
Віктор Корнієнко у військовій формі. Фото: instagram.com/kornienko_vitya_/

Володимир Єзерський

Колишній захисник збірної України Володимир Єзерський, який під час своєї кар’єри встиг пограти за грандів українського футболу: «Динамо», «Шахтар» та «Дніпро», на початку війни вивіз сім’ю у безпечне місце, а сам повернувся до столиці і взяв у руки зброю. 

Сам Єзерський прокоментував свій вчинок так: 

Після того як мої рідні облаштувались на новому місці, я відразу прийняв рішення – треба їхати захищати свій дім. Вважаю, якщо ти українець, якщо ти патріот своєї країни, то мусиш діяти саме так і ніяк інакше. Україна дала мені все, що я маю, тут народилися мої діти. В мене не було жодних сумнівів, що треба робити під час цієї війни.

Єзерський на війні
Володимир Єзерський у військовій формі. Фото: football24.ua

Зазначу, що зараз велика кількість футболістів допомагає Україні та українцям, але дехто воліє залишатися в тіні та робити добрі вчинки без розголосу.

Avatar photo

Автор: Віталій Лазобко

Привіт! Мене звуть Віталік, мені 20. Футбол в моєму житті з самого дитинства, сам професійно займаюся ним вже 15 років, стежу за всіма новинами, результатами, чутками і трансферами в цьому виді спорту. З моїх статей можна дізнатися не тільки найсвіжішу і актуальну інформацію зі світу футболу, але також знайти для себе нові цікаві факти про футболістів, тренерів або футбольні клуби, яких до цього не знали )

Залишити відповідь

six + two =