in

Фільми про футбольних хуліганів: 10 фільмів про фанатів

Топ-10 фільмів про футбольних фанатів – хуліганів, які підтримують свій клуб на стадіоні та б’ються за його честь за межами.

«Фабрика футбольних хуліганів»

Оригінальна назва: The Hooligan Factory
Країна
: Велика Британія
Рік: 2014
Жанр: бойовик, комедія
IMDB: 4,8

Старшокласника Денні виключають зі школи. Хлопець, не довго сумуючи, знайомиться з Декстером – футбольним хуліганом, який знайомить його зі світом справжніх футбольних фанатів та пропонує вступити до їхньої Фабрики Футбольних Хуліганів. Ця компанія веде боротьбу з угрупуванням Барона, який хоче знищити Декстера та компанію. Барон має купу зв’язків та підтримку місцевою поліції, тож впоратись з ним буде нелегко.

Два найбільші угруповання конкуруватимуть між собою за право називатись номером один у футбольному світі. 

У сучасному футболі усе рідше зустрінеш справжні хуліганські фірми. Зммінюються і правила футболу. Найвідоміше правило – офсайд у футболі – також змінюється кажного сезону. У окреммій статті ми розповіли про усі сучасні тренди визначення офсайду.

«Банда»

Оригінальна назва: The Firm
Країна: Велика Британія
Рік: 2009
Жанр: комедія, драма
IMDB: 5,8

Події відбуваються в Лондоні в 80-ті роки. У Великій Британії є кілька груп футбольних гангстерів, які мають свої кодекси та закони, поважають їх, та самі ж їх і порушують. 

Головний герой – молодий хлопець Домінік, який прагне завоювати повагу та авторитет серед ультрас. Але, пізнавши всі складнощі такого життя, він розуміє, що дуже помилявся, та шляху назад же немає.

«Крилаті свині»

Оригінальна назва: Skrzydlate swinie
Країна: Польща
Рік: 2010
Жанр: комедія, драма
IMDB: 5,8

Фільм розповідає про футбольних фанатів маленького польського клубу, що балансує між першою та другою футбольною Польською лігою. Ситуація доходить до того, що улюблений ФК на межі розвалу. Настає час визначити, хто є хто у фанатській фірмі, настає епоха згуртування та єдності з однією метою – відстояти рідний клуб.

Ця драма яскраво демонструє те, з чого починається та чим закінчується футбольний фанатизм.

«Стрижка»

Оригінальна назва: Sisanje
Країна: Сербія
Рік: 2010
Жанр: бойовик, кримінал
IMDB: 6,3

Новік – юний математик, який має здібності до точних наук та подає великі надії у цій сфері. Однак все змінюється,коли хлопець потрапляє до банди, яка захоплюється ідеями неонацизма. Ставши фанатом клубу «Раднік», він кардинально змінює своє життя та все більш занурюється у світ жорстокості та насильства. Але герой не задумується над тим, що все це – лише гра. І ця гра може закінчитися будь-якої миті, достатньо зробити лише одну помилку.

«Варвари»

Оригінальна назва: Varvari
Країни: Сербія, Чорногорія, Боснія і Герцеговина
Рік: 2014
Жанр: драма
IMDB: 5,4

Лука – сміливий та відчайдушний хлопець, який стає лідером одного з угруповань футбольних фанатів. Компанія поводить себе вкрай агресивно, пристаючи до звичайних перехожих, ламаючи вітрини магазинів та кафе на своєму шляху. Навіть приводи в поліцію не лякають відважних хлопців. 

Серед фанатів герой зустрічає Флеша, який стає його близьким другом. Схвильований сімейними проблемами нового знайомого, а також його романом з дівчиною одного з футболістів, Лука все ж намагається вписатися в суспільство.

«Фанати»

Оригінальна назва: The Football Factory
Країни: США, Велика Британія
Рік: 2004
Жанр: кримінал, драма
IMDB: 6,8

Головний герой фільму – Томмі, який разом зі своїми друзями Родом та Біллі всім серцем вболівають за «Челсі». Кожного вікенду вони ходять до бару, де вживають алкоголь та наркотики. На кожну гру своєї улюбленої команди друзі йдуть як на змагання, знаючи, що по її завершенню вони знову зіткнуться з фанатами суперників і під час бійки зможуть знову відстояти честь свого клубу.

Згодом Томмі втомлюється від такого життя. Він розуміє, що рано чи пізно його або покалічать, або притягнуть до кримінальної відповідальності за нанесення тілесних ушкоджень, тому вирішує зав’язати з післяматчевими бійками.

«Фінішна межа»

Оригінальна назва: Gegengerade
Країна: Німеччина
Рік: 2011
Жанр: бойовик, драма
IMDB: 4,0

У фільми описується історія трьох друзів, які вболівають за скромний німецький клуб «Санкт Паулі» з другого по силі дизівіону. Три героя вкрай відрізняються: Магнус є вихідцем з багатої та шановної сім’ї, Ковальськи має важко працювати на звалищі, а Арне є режисерем-початківцем, який знімає документальний фільм про свій рідний клуб. Звісно, як затяті фанати, вони з нетерпінням чекають повернення «Санкт Паулі» до Бундесліги, але в день вирішального матчу в одного з друзів виникають неприємності. І поки їхні улюбленці змагаються на полі, герої вирішують свою не менш серйозну проблему.

«Хулігани Зеленої вулиці»

Оригінальна назва: Hooligans
Країни: Велика Британія, США
Рік: 2005
Жанр: кримінал, драма
IMDB: 7,4

Головного героя фільму Метта відраховують з університету за злочин, якого він не скоїв. Його перспективна кар’єра зруйнована, і хлопець вирішує їхати до Лондона, де мешкає його сестра. Там він знайомиться з її чоловіком та його молодшим братом Пітом, який є фанатом одного зі столичних клубів. Здружившись із Пітом, Метт відкриває для себе світ футболу. Тут він знаходить нових друзів, нові неприємності і опиняється в компанії божевільних футбольних фанатів, які готові на все заради своєї пристрасті.

«Ультра»

Оригінальна назва: Ultrà
Країна: Італія
Рік: 1991
Жанр: драма, спорт
IMDB: 6,5

Головнй герой на прізвисько «Принц» тільки но вийшов із в’язниці. Він затятий фанат римської «Роми», який має авторитет серед інших вболівальників. Поки він був відсутній, відбулися деякі зміни не лише у клубі, а й у його особистому житті. Тепер його друг Ред заправляє всім у клубі, та ще й зустрічається з його дівчиною. Всі думки головного героя зайняті тим, як повернути собі лідерство і організувати виїзд фанатів на принциповий матч з Ювентусом, який будь-що треба закінчити погромами і заворушеннями.

«Посвідчення»

Оригінальна назва: I. D.
Країни: Німеччина, Велика Британія
Рік: 1995
Жанр: кримінал, драма
IMDB: 7,3

Четверо поліцейських отримують завдання щодо впровадження в групу футбольних хуліганів, щоб з’ясувати особи їхніх ватажків і тих, хто виявився причетним до масових футбольних заворушень. Одним з цих поліцейських є Джон – молодий та амбітний офіцер, який досить швидко освоюється у новій ролі. Він настільки захоплюється цим, що згодом стає справжнім футбольним хуліганом. Через це стосунки Джона з дружиною та колегами стрімко погіршуються, в той час як нове оточення приймає його. 

Avatar photo

Автор: Віталій Лазобко

Привіт! Мене звуть Віталік, мені 20. Футбол в моєму житті з самого дитинства, сам професійно займаюся ним вже 15 років, стежу за всіма новинами, результатами, чутками і трансферами в цьому виді спорту. З моїх статей можна дізнатися не тільки найсвіжішу і актуальну інформацію зі світу футболу, але також знайти для себе нові цікаві факти про футболістів, тренерів або футбольні клуби, яких до цього не знали )

Залишити відповідь

nineteen − 3 =