in

Топ-10 найкращих футболістів в історії футболу

Футбол подарував нам багато видатних футболістів. Ми зібрали найкращих гравців своєї епохи, які зробили неймовірний вклад в розвиток футболу завдяки своїй грі й досягненням та увійшли у топ-10 найкращих футболістів в історії футболу.

Йохан Кройф

Фото Йохана Кройфа
Йохан Кройфф в матчі за збірну Голандії. Фото: telegraph.co.uk

«Летючий голландець», як часто називають Йохана Кройфа – легенда футболу як в ролі гравця, так і в ролі тренера. За 752 матчі Йохан забив 425 м’ячів. Ось його найзначущі досягнення за роки футбольної кар’єри: три «Золотих м’яча», тричі переможець Кубка європейських чемпіонів в складі «Аяксу», найкращий футболіст Європи в 20 столітті. В складі рідного клубу виграв все, що було можливо. «Аякс» в ті часи був фантастичною силою як в своїй країні, так і за її межами. Команда виграла три Кубки європейських чемпіонів поспіль: в 1971, 1972 та 1973 році.

В Його честь було названо фінт «розворот Кройфа», який гравець вперше виконав в 1974 році, на Чемпіонаті світу. Після цього багато гравців стали його повторювати. Саме стиль гри Кройфа, як гравця, так і тренера, прийнято називати «тотальний футбол». Основними принципами «тотального футболу» були: домінуюче володіння м’ячем, жорсткий пресинг, універсалізм усіх гравців, майстерне виконання штучного офсайду.

Пеле

Фото молодого Пеле
16 річний Пеле в збірній Бразилії

Едсон Арантіс ду Насіменту, всім відомий як Пеле – легендарна фігура в футболі. Пеле є вихованцем «Сантоса». Дебют, в офіційному матчі, стався у віці 15 років, в матчі проти «Корінтіанса». Вже в першому ж матчі він відзначився голом. Пеле – єдиний гравець, який тричі ставав Чемпіоном світу. Найкращий гравець світу, в 20 столітті, за думкою всіх футбольних експертів. Його особистий рекорд – 8 голів за матч, який він встановив в 1964 році.

За свою кар’єру провів 1363 матчі, у різних офіційних і неофіційних турнірах, в яких забив 1281 гол. Хоч ці дані піддаються критиці, тому що достеменно не відома точна кількість всіх товариських матчів які зіграв Пеле, з усього цього не можна відняти лише одне: звання «короля футболу» дісталось Пеле не просто так, а за великий внесок в розвиток світового футболу.

Дієго Марадона

Фото Марадони
Марадона в матчі проти збірної Англії, 1986 рік. Фото: wikimedia.org

Марадона – не просто футболіст, а легенда аргентинського та світового футболу. Багато вболівальників та експертів ставить його вище за Пеле, а спори, хто ж найкращий футболіст в історії, точаться досі.

Пік його кар’єри припав на період гри за «Наполі», куди він перейшов в 1984 році з «Барселони», за рекордні, для того часу, 7.6 млн долларів. Разом з неаполітанцями Марадона двічі вигравав золото чемпіонату Італії, а 1986 році виграв Чемпіонат світу у складі збірної Аргентини. В Неаполі досі є мурали із зображенням Дієго, а фанати із захопленням згадують його гру.

Марадона є національним символом усієї Аргентини, а про «руку бога» там знають майже всі з народження. «Рукою бога» назвали один із самих відомих голів в історії футболу, який Марадона забив збірній Англії в чвертьфіналі Чемпіонату світу. Цей гол було зараховано через неуважність арбітрів, проте для вболівальників він став символом «божественної» гри Марадони.

Після закінчення кар’єри, нажаль, прославився любов’ю до наркотиків та алкоголю. Дієго сам не раз розповідав журналістам, що найгіршою його ідеєю в житті, була ідея спробувати наркотики.

Зінедін Зідан

Фото удара ЗІдана в груди Матерацці
Зідан наносить удар в груди Марко Матерацці, 2006 рік. Фото: football-espana.net

Повернемось в Європу і згадаємо про ще одну легенду. Зідан пограв за кілька французьких клубів, але світову славу йому принесла гра за туринський «Ювентус» та мадридський «Реал». В складі «Ювентусу» двічі вигравав Чемпіонат Італії та один раз Суперкубок Італії. В 1998 році, у складі збірної Франції, виграв Чемпіонат світу, а в 2000-му Чемпіонат Європи.

В 2001 році «Зізу», за рекордні для того часу 75 мільйонів євро, перейшов в «Реал», де продовжив «запалювати» на найвищому рівні. З «Реалом» виграв Чемпіонат Іспанії, двічі Суперкубок Іспанії та Лігу чемпіонів.

В 2006 році Франція зупинилась в кроці від золота Чемпіонату світу, а якщо точніше – в одному ударі. Саме після удару головою в груди Марко Матерацці, Зідана було вилучено з поля. Після цього матчу «Зізу» завершив ігрову кар’єру.

Дуже часто, популярний фінт, «марсельську рулетку», називають «фінтом Зідана». Саме він довів виконання цього елемента до ідеалу.

Кріштіану Роналду

Фото Роналду в гніві
Розпач Роналду в матчі за збірну Португалії, 2022 рік. Фото: marca.com

Трохи західніше Франції знаходиться Португалія, саме звідти родом Роналду. Оскільки це гравець нашої сучасності, більшість з нас бачили його гру, та знають його досягнення. Для тих хто не знає, ось найзначущі з них: 5 «Золотих м’ячів», більше 800 голів за кар’єру, найкращий бомбардир в історії футболу, в офіційних матчах, 5-ти разовий переможець Ліги чемпіонів, чемпіон Європи 2016. Демонструє просто неймовірну фізичну форму протягом багатьох років. За це ми і любимо «Кріро».

В кінці 2022 року Роналду став гравцем команди «Аль-Наср» з Саудівської Аравії. Кріштіану Роналду є найоплачуванішим футболістом світу. Його зарплатня складає близько 200 мільйонів євро на рік.

Мішель Платіні

Фото Платіні з «Золотим м'ячем»
Платіні тримає в руках «Золотий м’яч». Фото: footballmakeshistory.eu

Молодше покоління пам’ятає його як президента ФІФА, який позбувся посади через корупційний скандал з призначенням Чемпіонату світу в Росії. Проте будучи гравцем, Платіні показував неймовірний футбол. Саме за це він і вважається одним з найкращих гравців в історії футболу. Мішель – Чемпіон Європи 1984 року, виграв три «Золотих м’ячі» поспіль, на 30 років раніше за Мессі, двічі був визнаний найкращим гравцем світу.

Без сумніву легендарний футболіст, який заплямував своє ім’я та футбольні заслуги корупційними схемами. 

Франц Беккенбауер

Фото Франца Беккенбауера
Франц Беккенбауер в матчі за мюнхенську «Баварію». Фото: bundesliga.com

В Німеччині немає футбольної особистості легендарнішої ніж Франц Бекенбауер. Вважається найкращим захисником 20 століття, який, до того ж, першим винайшов амплуа футбольного «ліберо» – вільного захисника.

Гравець двічі отримував «Золотий м’яч». В 1972 році, будучи капітаном збірної ФРГ, виграв Чемпіонат Європи, а в 1974 році – Чемпіонат світу. На клубному рівні тричі поспіль вигравав Кубок європейських чемпіонів, граючи за мюнхенську «Баварію».

Ліонель Мессі

Месі
Мессі вітає вболівальників після матчу за збірну Аргентини, 2022 рік. Фото: skysports.com

Знову перенесемось в сучасність, тому що цей рейтинг просто не можливий без Мессі. Спеціально не поставив його поруч з Роналду. Мессі – ікона сучасного футболу.

На даний момент у нього 7 «Золотих м’ячів». Ми поки навіть не можемо уявити, коли цей рекорд буде побитий. Майже всю футбольну кар’єру провів в «Барселоні», де встановив просто неймовірну кількість рекордів: рекордсмен за кількістю «Золотих м’ячів» – 6, рекордсмен за кількістю «Золотих бутс» – 6, найкращий бомбардир в історії «Барселони» – 672 гола, найкращий бомбардир в історії чемпіонату Іспанії – 474 гола.

В липні 2021 року Мессі став вільним агентом, а через складне фінансове становище клубу, заключити новий контракт не вдалося. 10 серпня 2021 року Мессі, офіційно, став гравцем ПСЖ.

До 2022 року Мессі виграв всі можливі трофеї, як на клубному рівні, так і на рівні збірних, окрім Чемпіонату світу. Будучи гравцем паризького клубу, в 2022 році, виграв такий бажаний Чемпіонат світу, єдиний трофей, якого не вистачало в скарбничці легенди.

Ференц Пушкаш

Фото Ференц Пушкаш
Ференц Пушкаш після чергового матчу за мадридський «Реал»

Із сучасності перенесемось далеко назад, років на 60-70. У післявоєнний період, в Іспанії, люди насолоджувались грою футболіста, прізвище якого досі миготить у новинах.

Він потрапив в мадридський «Реал», коли йому був 31 рік. Президент клубу до останнього не хотів його брати в команду, проте в підсумку не пожалкував. За 262 матчі хлопець забив 240 м’ячів, і все це після 30 років. Цього хлопця звали – Ференц Пушкаш.

Загалом, за кар’єру, в складі збірної Угорщини він забив 84 гола в 85 матчах, а в складі угорського «Гонведа» – 378 голів в 371 матчі. Пушкаш є володарем трьох Кубків європейських чемпіонів.

Фіфа визнала його найкращим бомбардиром 20 століття, а в 2009 році заснувала нагороду імені Пушкаша, за найкращий гол сезону.

Гаррінча

Фото Гаррінчі
Гаррінча після матчу за збірну Бразилії

В 50-60х роках, коли Пушкаш запалював на полях Європи, в Бразилії фанати «Ботафого» молилися на Гаррінчу. Мануель Франсіско дус Сантус – ось справжнє ім’я гравця.

Можливо хтось не чув про такого футболіста, тому що він грав лише в себе на батьківщині, але світову славу він здобув завдяки грі за збірну Бразилії. Майже всю кар’єру Гаррінча провів в складі «Ботафого», але це не завадило йому двічі виграти Чемпіонат світу.

Гаррінча вважається найкращим правим нападником в історії. Жоан Салданья, як тільки прийшов на тренерський місток «Ботафого», заборонив іншим гравцям «ходити» на правий фланг, так як там територія Гаррінчі.

Ви здивуєтесь, але хлопець народився з цілим букетом діагнозів: права нога довша за ліву на 6 сантиметрів, косоокість, деформація хребта і зміщення кісток таза. Проте, незважаючи на таку кількість хвороб, цей хлопець – другий в Бразилії після Пеле!

Історія футболу налічує таку кількість легендарних гравців, що цей список можна було б провжувати ще дуже довго. Чого тільки варті імена: Марко Ван Бастен, Альфредо ді Стефано, Боббі Чарльтон, Рауль, Роналдо, Роналдіньо.

А кого б ви додали до топ-10 найкращих футболістів в історії футболу?

Avatar Newstavka

Автор: Юрій Мамчур

Спортивний редактор. В беттінгу більше 18 років. Знаю про беттінг більше ніж 95% звичайних гравців. Пройшов шлях від «попана» до професійного гравця. Працював майже з усіма букмекерськими конторами, які доступні українцям. Мета роботи на newstavka.com.ua — допомогти українцям у вивченні сфери беттінгу, та не допустити повторення ними моїх помилок.

коментар

Залишити комент

Залишити відповідь

thirteen − 13 =